Opinie | Stikstofboeren moeten eens in de spiegel kijken

Stikstofcrisis - De plannen van het kabinet om de stikstofuitstoot te verminderen maken boerenbedrijven stabieler in de toekomst, schrijft Jur Jacobs.

In 2018 waren er grootse protesten van de Nederlandse vissersvloot. Schepen voeren over ’t IJ in Amsterdam en op de Dam werden dode vissen gedumpt. De ‘aanlandplicht’ werd ingevoerd. Daarvoor mocht vis, die na de vangst onder de maat bleek te zijn, weer overboord gegooid worden. Dit werd verboden, want een deel van deze bijvangst gaat dood overboord en de EU wilde vissers dwingen tot selectievere vangstmethoden. De vissers protesteerden massaal omdat de hele vloot zou verdwijnen. Ook de tussenhandel en visverwerkers zouden failliet gaan.

Jur Jacobs is boer en ondernemer.
Op dit moment is het ook spannend in de agrarische sector. Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) en Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ChristenUnie) hebben bekendgemaakt dat de stikstofemissies verlaagd worden; tussen de 12 en 70 procent voor agrarische bedrijven. Hoe dichter bij een natuurgebied, des te groter de verlaging. Want klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit lijden eronder.

Protestacties
Boeren zijn boos; er staan grootse protestacties gepland op 22 juni en boeren hebben al op de stoep gestaan bij Van der Wal. Maar de plannen van de ministers zijn erg goed nieuws. De grootste vervuilers zijn in de meeste gevallen gangbare veehouders. Zo’n boer kan met de huidige plannen kiezen: stoppen, of de bedrijfsvoering kleinschaliger maken met meer ruimte voor natuur; een boerderij die zich bezighoudt met kringlooplandbouw, of regeneratief boert. En als een boer kiest voor optie één, komt er waarschijnlijk een nieuwe boer op die plaats die zich gaat bezighouden met deze toekomstbestendige manieren van boeren.
Veel boeren waren hun tijd vooruit en zijn uit het gangbare systeem gestapt, ook wel ‘toekomstboeren’ genoemd. Zij maken gebruik van de bodem en putten de grond niet uit, door bijvoorbeeld minder dieren te houden. Dit is niet alleen goed voor de bodem, maar ook voor de autonomie van boeren. Landschappen worden diverser, boeren hebben meer perspectief en er is een sterkere verbinding tussen stad en platteland. Daardoor hebben ze ook een stabieler inkomen en zijn ze beter in staat crises op te vangen.

Want nu hebben we de stikstofcrisis, volgend jaar een droogte en het jaar erop weer een andere crisis. Boeren die op deze manier werken hebben zich al meerdere malen bewezen; bij bijna de helft is het bedrijfsresultaat hoger dan dat van hun collega-boeren.

Groter en meer
Want de boeren die nu protesteren zijn veelal gangbare boeren van de andere kant van het spectrum: zij kiezen voor groter en meer. Zij hebben de afgelopen jaren niet nagedacht over toekomstige crises. Ze hebben wel meer koeien, meer melk en meer opbrengst. En dus ook meer uitstoot, meer stikstof, kunstmest of krachtvoer en meer vervuiling.
Het is niet zo erg dat deze manier van boeren wat minder wordt en dat meer boeren gaan investeren in natuur, bodem en biodiversiteit. En weerbaarder worden voor crises, en een stabieler inkomen krijgen. Want dát zijn eigenlijk de plannen van beide ministers.

En die vissers uit 2018? Die zijn niet gestopt. Die hebben nieuwe netten en vangstmethoden ontwikkeld met minder bijvangst en nog steeds opbrengst. Dus deze protesterende boeren kunnen misschien ook over een paar jaar zeggen: die plannen waren eigenlijk zo gek nog niet.

Deel dit artikel

Reacties

+1
BertK
De leugen regeert.
mlkvhoudr
Toekomstboeren ken ik wel dat zijn lieve idealistische mensen, je kunt ze wel volgen op fb veelal hobby werk
mlkvhoudr
@mlkvhoudr weet niet of dit dezelfde is naar dit soort idealisten

degoededoener.nl/#why
Van-Epscheuten
@mlkvhoudrleuk verhaal op die website, 1 of 2 zulke mensen in een stad of dorp voegen wel wat toe, vind ik
mlkvhoudr
@Van-Epscheuten klopt precies
+3
Fritsje
Oké, leuk allemaal. Nu nog een verdienmodel graag.
mlkvhoudr
@Fritsje zo denken ze helemaal niet het is allemaal ideologisch
Huppel
@Fritsje Dit is het verdienmodel van Jur Jacobs: degoededoener.nl/#how Zijn hand op houden!! Een beroepsvrijwilliger...
Frans1
Welk onderscheid is er tot nu toe gemaakt dan? Alles is onder "de sector" gezet tot nu toe
+1
Dwers.
Denk met deze plannen juist dat de grote bedrijven overblijven, die kunnen nog investeren in mestvergisting en stikstofkraker wat voor kleine bedrijven onmogelijk is .
+1
Twentsch Land
Middenmoot valt weg, of heel groot en ot en Sien bedrijven blijven.

@Dwers.
weurding
@Twentsch Land hoe groot is middenmoot?
deJong
@Dwers. Beetje monovergister heeft al snel 10 kuub verse mest per dag nodig. Daar mag je wel 150 mk voor hebben.
Dwers.
@deJong ja en geen of weinig weidegang
+1
deJong
@Dwers. Hihi verplichte weidegang dan straks maar en vrijstelling ervan met een mono vergister erbij😉
richard-de-wolff
@deJong minimaal 400 heb ik het idee
Albert Altena
Volgens de bijbel van de natuur.
+1
weurding
Landbouw en veeteelt met vis vergelijken is appels met peren, eigenlijk is vis ook een luxemarkt, in de landbouw heb je veel meer producten die je bemesten moet en waarvan de toepasbaarheid hoger ligt. Vis groeit op in het water, alleen de manier van "oogsten" is veranderd, de basis om te groeien blijft gelijk
Julius
Wat zijn Stikstofboeren?
producent
@Julius
Yara Sluiskil

De productielocatie in Sluiskil is sinds 1929 gelegen aan het kanaal van Gent naar Terneuzen, een belangrijke doorgang aan diep vaarwater. Enerzijds verbonden via de Westerschelde met de Noordzee en anderzijds goede aansluitingen naar de belangrijke Europese rivieren en kanalen.

Zoals bij vele Europese kunstmestproductielocaties, was de ontwikkeling gerelateerd aan de beschikbaarheid van cokesoven gas uit een naburige cokesfabriek. Tegenwoordig gebruikt Yara Sluiskil vooral Noordzeegas om hoogwaardige stikstofmeststoffen en industriële chemicaliën te produceren.

yara.nl/over-yara/yara-in-de-benelux/…
+3
George
Ik heb zelden zo'n onzinnig stuk journalistiek gelezen. Hoewel , er wordt tegenwoordig wel vaak een hoop onzin geschreven. Je weet niet meer wat en wie je nog moet geloven.
+3
Leo,s vriend
@George Juist. Hier laatste jaar een aantal percelen over genomen van bioboer, ruim 20 jaar bio, zandgrond. Conclusie na grondonderzoek: biologisch zo dood als een pier, sporenelementen laag, tot zeer laag, en de rest ook laag. Eindig systeem dus dat "toekomstboeren".
Citaat: "Zij maken gebruik van de bodem en putten de grond niet uit, door bijvoorbeeld minder dieren te houden. Dit is niet alleen goed voor de bodem" Zij putten de bodem dus wel uit.....................
newholland6640
@Leo,s vriend

Toevallig tijdje gelden ook land overgenomen van een gangbare boer. Nu komt er bio meer af dan gangbaar..

Conclusie: in beide gevallen moet je goed voor je grond zorgen.

ps: op sommige percelen valt bio hier ook niet mee hoor
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @newholland6640:
Nu komt er bio meer af dan gangbaar..

Dat lijkt me wel heel sterk, persoonlijk heb ik dit nog nooit meegemaakt.
+2
jammermaarhelaas
Bijzonder dat zo iemand beweert dat de vissers gewoon door vissen. Recent was in het nieuws dat nu de pulsvisserij niet meer mag, en er zodoende te hoge kosten voor diesel zijn, er bijna geen vis meer aan land gebracht wordt.
Vele onwetenden zullen zijn betoog ook nog wel geloven misschien.
+2
Jan-T
Stel nu dat je groot ouders zijn gestart met een bedrijf, en dat de kinderen dit bedrijf nu moeten verkopen omdat je altijd een bedrijf hebt gehad in de agrarisch sector.

Wie moet dan in de spiegel kijken een ondernemer die in de industrie werkt en verdiend aan de agrarische sector of de burger die straks er achter komt dat alles stuk is gemaakt door D33 en de VVD.

Ik hoop het niet maar de oorlogen in de wereld zullen op deze manier in een rap tempo vermenigvuldigen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot krachtvoer , natuurgebied , investeren , biodiversiteit , bedrijfsvoering , kringlooplandbouw , waterkwaliteit , protestacties , stikstofcrisis en stikstofuitstoot ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!