Stikstofuitstoot moet in 131 gebieden in Nederland met 70 procent omlaag

In veel delen van Nederland moet de stikstofuitstoot met 70 procent worden teruggedrongen. Het gaat om 131 gebieden vlak bij kwetsbare natuur. Dat betekent dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf, staat in de stikstofplannen die het kabinet vandaag naar buiten heeft gebracht.

In het Nationaal Programma Landelijk Gebied staat per gebied hoeveel de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn verlaagd om de natuur een kans te geven om te herstellen. In sommige is dat 12 procent, maar er zijn er dus ook 131 waar het heel fors uitpakt. Die liggen over het hele land verspreid, binnen een kilometer rondom een beschermd Natura 2000-gebied.

De provincies gaan nu met het plan aan de slag. Zij moeten voor 1 juli 2023 duidelijk maken hoe zij de doelen denken te bereiken. Ze kunnen daarbij maatregelen nemen voor de industrie, de bouw en het verkeer. Maar het grootste offer zullen zij van veehouders vragen. Die zijn volgens het RIVM nu nog verantwoordelijk voor 41 procent van de stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden.

'Het eerlijke verhaal'
De verantwoordelijke ministers Van der Wal (stikstof) en Staghouwer (landbouw) zien voor de boeren in de kwetsbaarste gebieden drie mogelijkheden: zij kunnen hun bedrijf (verder) verduurzamen of verplaatsen, maar "het eerlijke verhaal is ook dat niet alle boeren door kunnen met hun onderneming".

Het stikstofplan moet ertoe leiden dat de totale stikstofuitstoot in 2030, over acht jaar dus, 50 procent lager is. Voor de boeren geldt dat hun uitstoot volgens de plannen met 40 procent omlaag moet. Maar minister Van de Wal heeft al laten weten dat het om "richtinggevende doelen" gaat en dat zij niet "directief" aan de provincies gaat vertellen hoe zij die moeten bereiken.

Dat er een lastig stikstofbesluit aankwam, was al jaren duidelijk. In 2019 bepaalde de Raad van State dat het stikstofbeleid in Nederland niet deugde. Er werden vergunningen verstrekt aan veehouderijen en grote bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden, in de hoop dat maatregelen voor natuurherstel de nadelige gevolgen van de stikstofuitstoot later wel zouden rechttrekken.

De Raad van State vond dat dit niet langer kon en die uitspraak had enorme gevolgen. Allerlei bouwprojecten kwamen stil te liggen en voor veel boeren brak een onzekere tijd aan. Dat leidde tot meerdere grote demonstraties.

Minister Van der Wal zei deze week: "We hebben te maken met een juridische uitspraak die klip en klaar is: we moeten eerst minder stikstof uitstoten, we moeten eerst de natuur herstellen en pas kunnen we ook weer vergunningen verlenen. De enige manier om dit land van het slot te krijgen, is deze aanpak. Ik heb geen keuze."

Deel dit artikel

Reacties

+3
jan w
De hele veluwe "schoon vegen" en straks wel een laagvliegroute voor Lelystad over die veluwe. Hoe zout kun je het vreten.
+1
T60401
Ik lees dat voor boeren de emissiereductie 40% voor 2030 is. Nou hier komt op last van provincie noord brabant volgend jaar een emissiearme vloer in die reduceert met 45 %. Dus hier niet meer komen zeiken
Kars
@T60401 denk jij dat je dan klaar bent? Daarbij gaat het om stikstof?
Hoor van verscheidende dat ze stikstof aanbieden, maar provincie het niet wil hebben.
BertK
@Kars Hier bet zo. Havenbedrijf heeft stikstofprobleem Maasvlakte 2 bij den Haag over de schutting gekieperd. Terecht lijkt me.
de hoef
@T60401 is wel 7 kg in plaats van 6 nu war
T60401
@de hoef Zijn de mening over verdeelt. Bij de rooster boer zeggen ze dat het gewoon zes blijft. Aanvraag gaat wel dit jaar de deur uit dan blijft het de komende twintig jaar 6 he. Wie weet wat het dan weer is.
+3
cjw73
@T60401 nou sorry maar met de berichten van gister investeerde ik geen cent meer in een nieuwe vloer.
hans1980
@cjw73 of juist wel
T60401
@cjw73Dan krijg je begin 2024 een brief doe het licht maar uit u heeft geen geldige vergunning.
+1
cjw73
@T60401 dan zijn we 2 jaar verder en is er vast meer duidelijkheid in alle opzichten.
+1
T60401
@cjw73 Je hebt makkelijk praten. Ik wil eco roosters leggen van anders beton. deze staan nu op de rav lijst voor 6 Kg. Er zijn rechtszaken bezig over deze vloer en die schijnt op de volgende Rav lijst 7 kg te worden.
De provincie stelt alle aanvragen die voor 1 jan 2023 binnen komen worden in ieder geval voor 1 jan 2024 afgehandeld. Alles wat er naar 1 jan komt kunnen ze niets garanderen. Vanaf word de norm aangescherpt van 7 naar 6 kilo. Dan ben je bijna verplicht om een bomvloer van een ander niet nader te noemen merk te leggen.
cjw73
@T60401 dat je het aanvraagt begrijp ik, maar ik deed nog geen investeringen.
+1
T60401
@cjw73 Denk je nou echt dat we twee jaar verder zijn dat we meer weten. Nu gaan eerst de provincies er nog een draai aan gaan geven. met statenverkiezingen voor de deur brand niemand zich daar aan. Dan moet de rechter er nog wat van vinden. zijn we zo vijf jaar verder.'
Ik moet het nog zien dat boeren gedwongen worden te stoppen. uitrook beleid zal het wel worden.

Daarnaast als je de aanvraag helemaal ingediend hebt kun je toch niet meer terug en moet je naar de aangevraagde ammoniak uitstoot. Met deze melkprijs past wat renovatie mij wel. Dus zorgen dat het voor nieuwjaar op de dam zit leggen zien we volgend jaar wel. Je kunt natuurlijk ook gewoon wachten tot ergens in 2024. Kans is groot dat de melkprijs dan weer een stuk lager is en de kostenkant zal wel niet zo snel meer dalen. Dan moet je alle zeilen bij zetten om het rond te brijen en kun je bij de bank aan kloppen voor een andere stalvloer.
cjw73
@T60401 beton is nu ook absurd duur dus zoveel bespaar je vast niet. Maar ik hoor wel, jij heb overal nog vertrouwen in. Succes er mee.
pieta
Quote Reactie van @T60401:
un je bij de bank aan kloppen voor een andere stalvloer.

Ik zou denken dat je het geld wat jij uitgeeft aan renovatie nog voor een aardig deel in je zak hebt. Desnoods een voorziening treffen voor het aanpassen van je bedrijf aan de komende regels.
weurding
@T60401 die krijgen boeren in natura2000 gebieden ook met vergunning
de hoef
@T60401 het komt niet veel voor, maar nu heb je even abuis, bij intern salderen is het 7 kg
T60401
@de hoef Kan je even niet volgen. Als ik nu eco roosters aanvraag is het 6 kilo dat de uitstoot is. we moeten naar 7 of lager tot 1 jan 2024 en vanaf 24 naar 6.
de hoef
@T60401 de rechter heeft 22 april uitspraak gedaan dat het 6.7 kg is het wordt dus 7 kg ,
neem het maar gerust aan van me, heb het van de week aan de hand hier
T60401
@de hoef Zoiets had ik ook vernomen. maar schijnt dat die wijziging pas in gaat wanneer de nieuwe rav lijst komt.
de hoef
@T60401 je hoort het wel als je hem aanvraagt
+2
T60401
@de hoef we zien wel 7 kilo is voor mij ook goed. Blijft er meer stikstof van mijn NB vergunning benut.
T60401
@de hoef Bij jou is er toch ook geen man over boord. je hebt toch ruimte zat. Bent alleen wel verplicht aan weidegang.
de hoef
@T60401 geen probleem , alleen weer opnieuw alles berekenen en wachten tot ze weer is zin hebben om er aan te beginnen
T60401
@de hoef Heb je dat bericht van Hermen al gezien? Amercentrale ligt in het donkergroen = 95% reductie. Rechter heeft in december vergunning van 50000 kilo ammoniak vernietigd. LNV is samen met provincie in beroep gegaan.

Hoe krom wil je het hebben. wil het kabinet de plannen uitvoeren zoals ze liggen is er geen andere oplossing dan sluiten Amer centrale.
+1
de hoef
@T60401 heb het gezien ja, maar er gaat niks mee de Amer centrale gebeuren hoor

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw , stikstof , veehouders , natuurgebieden , uitspraak , stikstofbeleid , stikstofplan , stikstofbesluit , stikstofuitstoot en staghouwer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
26
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0