’Tegen recessie is nu elke energiebron geoorloofd’

De jongste kolencentrale (2016) ligt op de Maasvlakte, mag op 35% van de capaciteit draaien en moet in 2030 dicht zijn. Roos vindt dat energietekorten en hoge brandstofprijzen het gebruik van kolen rechtvaardigen.

OPINIE Rob Roos, Europarlementariër JA21
In reactie op de oorlog in Oekraïne wil Europa dat de lidstaten meer hernieuwbare energie opwekken. Dat leidt tot minder leveringszekerheid en een dalende koopkracht, voorziet Rob Roos. „Om onze levensstandaard te behouden, is een drastische koerswijziging nodig.”

Verplicht meer hernieuwbare energie opwekken: dat is de reactie van de Europese Commissie op de oorlog in Oekraïne Volgens het nieuwe wetgevingspakket REPowerEU moet in 2030 niet 40%, maar 45% van onze energie het etiket hernieuwbaar dragen. Daaronder vallen zon, wind, waterkracht en biomassa – maar niet CO2-lage kernenergie.

En dat terwijl de inflatie stijgt en de koopkracht keldert. Decennialang namen we de levering van betaalbare energie voor lief. Dat tijdperk dreigt door slecht beleid ten einde te komen. Voorheen gebruikten we voornamelijk kolen en kernenergie. Maar de obsessie met hernieuwbare energie heeft Europa de afgelopen twee decennia afhankelijker gemaakt van Russisch gas. In Nederland sloten we nagelnieuwe kolencentrales en wilden we van het Gronings gas af. Het absolute dieptepunt in Europa: de sluiting van kerncentrales in Duitsland. Vanaf de Energiewende werd stroom voortaan peperduur en de afhankelijkheid van Rusland beklemmend.

Tot februari dit jaar. Sinds de schandalige Russische inval in Oekraïne is die afhankelijkheid geen optie meer. Terecht wil de EU het gebruik van Russische energie afbouwen. Dat betekent dat we zo snel mogelijk betaalbare alternatieven moeten verkennen. Maar zon en wind zijn dat niet. Het is natuurlijk ondenkbaar dat grote delen van het land stil komen te vallen als de weersomstandigheden even niet meezitten. Daarom blijft een zogenaamde back-up nodig – en de kosten daarvoor moeten worden meegerekend wanneer we uitrekenen hoe duur hernieuwbare energie is. De enige back-up die snel genoeg werkt, is aardgas.

Catastrofale fout

En dus sorteert de Europese Commissie voor op een catastrofale fout. Tegelijkertijd energie-onafhankelijk willen worden en maximaal inzetten op hernieuwbare energie gaat simpelweg niet als we de betaalbaarheid en de leveringszekerheid willen garanderen. Bovendien is ons elektriciteitsnet helemaal niet ontworpen op decentrale opwekking: de uitbreiding en verzwaring van het stroomnet gaat €102 miljard kosten. En waarom zouden we eigenlijk inzetten op ’hernieuwbare energie’ als kernenergie vrijwel CO2-vrij is en financieel gunstig blijkt als je meeweegt dat voor kernenergie geen back-up nodig is? Ook met kernenergie kunnen we onze energie-onafhankelijkheid garanderen. Het is een raadsel waarom de Commissie deze energiebron niet omarmt.

Maak daarom voorlopig gebruik van alle energiebronnen die we hebben, inclusief Gronings gas en onze moderne kolencentrales, de schoonste van Europa. Duitsland zou zijn gesloten kerncentrales moeten heropenen. Nu moeten het voorkomen van een recessie en het waarborgen van de koopkracht vooropstaan. Voor de lange termijn is dit het moment om te investeren in de nieuwe generatie kerncentrales, die nauwelijks nog kernafval produceren en nog effectiever zijn. Daarmee kunnen we wel van kolen en gas af.

Terug naar normaal

Wie hoopt dat de energieprijzen vanzelf ’terug naar normaal’ gaan, heeft het helaas waarschijnlijk bij het verkeerde einde. Het pad van de EU zou een permanente verhoging van de elektriciteitsrekening onvermijdelijk maken. Het kan ook anders: door nu onze gesloten energiebronnen te heropenen en voor de toekomst volledig op kernenergie in te zetten. Alleen daarmee is de Nederlandse samenleving gediend.

Rob Roos is Europarlementariër voor JA21

Bron: Telegraaf

Deel dit artikel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Rob Roos - JA21

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot duitsland , investeren , telegraaf , biomassa , europese commissie , toekomst , maasvlakte , elektriciteitsnet , stroomnet en kernenergie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0