RIVM verklaart verschillen in Top-100-lijst: 'Het gaat om andere cijfers'

Quote:
De lijsten van de honderd grootste NOx- en ammoniakuitstoters vertonen grote afwijkingen met de cijfers over stikstof die gemeentes en adviseurs hebben. En dat is logisch, vertelde het RIVM in de Tweede Kamer. Het gaat niet over dezelfde zaken.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Jean-PierreK
Nu ben ik dan toch benieuwd naar de rekenregels van het RIVM. Hoe berekenen zij de uitstoot bij beweiden en bemesten op bedrijfsniveau en koppelen ze daar dan ook een emissie punt aan?
+1
Jean-PierreK
@Jean-PierreK, vermoedelijk komen de rekenregels rechtstreeks uit NEMA. Daarin wordt aangegeven dat bij melkvee de standaard norm van gewone roosters gebruikt wordt. (Met uitzondering van de grupstal.)

Als reden daarvoor wordt het onderzoek dat CBS volgens een methode van CDM gedaan heeft. Dit was gebaseerd op de verhouding tussen stikstof en fosfor in afgezette mest. Volgens mij is er daarbij uitgegaan van gelijke gehaltes in de oorspronkelijke mest tussen de stal systemen.

Echter het is aannemelijk dat er meer emissiearme stallen zijn bij opstallers omdat opstallers vanaf 2008 verplicht zijn emissiearm te bouwen. Opstallers zullen dus oververtegenwoordigd zijn. Daarnaast is het percentage opstallers hoger in gebieden waar veel mais geteeld (en gevoerd) wordt. Bedrijven die meer mais voeren benutten gemiddeld het eiwit beter; dus minder stikstof in de mest. Kortom vermoedelijk zat er al een verschil in de oorspronkelijke mest ...
Jean-PierreK
Ook ben ik nu wel benieuwd naar hun alternatieve RAV lijsten. Bij de eerste top 100 hadden ze een globale versie gebruikt. Nu schijnbaar een verbeterde versie. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de orginele versie.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK , @JanCees , jullie hebbenet Mesdag onderzoek gedaan naar Serieus. Als ik me niet vergis hebben jullie toen ook naar de bronnen gekeken, was jullie toen niet opgevallen dat stallen erg veel emiteerden? Een factor 2 tot zelfs 3,8 zou toch kunnen opvallen.
Jean-PierreK
@Jean-PierreK , @JanCees , was deze lijst jou al bekend?

(klik om te vergroten)

De vermoedelijke lijst met factoren.
weurding
Draaikonten bij het RIVM
Melkkoetje
Mijn reist de vraag hoe komen ze aan het aantal dieren per bedrijf
Jean-PierreK
@Melkkoetje , de meitelling en I&R per UBN nummer. Dat zegt het RIVM in de technische briefing.
Farma_boerke
@Jean-PierreK I&R per UBN is informatie die men niet mag hebben.
I&R is alleen bestemd voor tracking en tracing en niet voor andere toepassingen

Meitelling data gaat allekanten uit ten koste van boer (van oogstraming en daarmee prijsstelling tot aantallen dieren bv CBS)
Jean-PierreK
@Farma_boerke , die mevrouw van RIVM / emissie registratie heeft het toch echt wel over de oorflappen dus dat moet volgens mij I&R zijn.🤷🏻‍♂️
+1
Jan-T
Het lijkt wel of het RIVM ook een sjoemelwijzer heeft.
Komt totaal niet betrouwbaar over.
Dit zouden we van een overheidsinstantie wel mogen verwachten dat het 200% betrouwbaar en uitlegbaar is.
Ze belazeren de kluit.!!!
Melkkoetje
Dan is dat in strijd met de AGV

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stikstof , rivm en tweede kamer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN