Minister: natuur in 90 beschermde gebieden niet in goede staat

DEN HAAG (ANP) - In 90 van de 162 speciale beschermde natuurgebieden "is de staat van de natuur niet goed", zegt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Dat heeft grote invloed op "de boeren die daar aan het ondernemen zijn", zegt de
minister in EenVandaag.

Van der Wal kondigde recent aan hoe zij de stikstofuitstoot in Nederland naar beneden wil brengen. Van belang is vooral waar die stikstof neerslaat: het kabinet moet kwetsbare natuur beschermen. Specifiek gaat het om 162 Natura 2000-gebieden. Natura 2000 is een Europees netwerk van gebieden die beschermd worden om verschillende planten- en dierensoorten te behouden.

De bewindsvrouw komt binnenkort met meer informatie over de staat van de natuur in verschillende delen van het land. Daarbij moet duidelijk worden in welke gebieden herstel van de natuur “uit beeld dreigt te raken”, schreef Van der Wal eerder aan de Tweede Kamer.

Ze wil vervolgens per gebied de “puzzel” leggen, en daarbij kijken “wat betekent dit per boerenerf”. Het kabinet blijft benadrukken dat vrijwillige uitkoop van boeren die weg moeten uit een gebied het uitgangspunt blijft. Maar “als bijvoorbeeld uit de gebiedsinformatie vanuit de provincies blijkt dat vrijwillige maatregelen niet tot resultaat leiden, dan heb je geen andere keuze”, zei Van der Wal. Dan moet worden overgegaan tot onteigening, aldus de bewindsvrouw

Deel dit artikel

Reacties

Tiepmachien
Das nie bes
+1
Twentsch Land
Onteigenen wordt gewoon op aangestuurd door geen goede voorwaarden.....begin alvast met geen beroepsverbod en voor die helemaal stopt geen fiscus op bezoek krijgt.
+3
Tiepmachien
@Twentsch Land Je zou om te beginnen ook jezelf kunnen verdiepen in de voorwaarden
Bij de landelijke regeling is er geen beroepsverbod
Dat er aangestuurd wordt op onteigening is logisch
Wanneer je wilt stoppen en ze willen je graag weg hebben ben je gestoord om met de opkoopregeling mee te doen
Wanneer de minister moet onteigenen krijg je minimaal 130% van de waarde en je hebt geen sloopkosten
Dus ik zou zeggen: minister, dankjewel voor het woeste aanbod maar ik wacht tot de ME mij weg komt knuppelen👊🏿
+1
Jan-T
Wat is de basis van de natuur dat het niet goed gaat.
Op basis van Aerius kan je niet bepalen dat het slecht gaat.
Je zou wel verwachten dat het op basis van een onderzoek in het veld een rapportage word gemaakt en op basis daar van een gedegen onderzoek, waarbij ook oorzaak en gevolg wordt benoemd.
Daarnaar kan er een goede oplossing worden gezocht.

Maar voor als nog denk ik dat het eerder een probleem is die veroorzaakt word door grond water onttrekking van de drinkwater bedrijven.
+2
HansBa
@Jan-T en de drie droge jaren 19,20 en 21. Je kunt alle boeren rond zo'n natuur gebied wel weg halen maar daar verandert de natuur niets van. Wat een onzin.
+1
marcsterreborn
@HansBa hier waren 18, 19 en 20 droog...
HansBa
@marcsterreborn je hebt gelijk hier ook.
Twentsch Land
Je zou mijn buurman kunnen zijn.

@marcsterreborn
+9
hans1980
Zo slecht dit
Hoe lang pikken we dit nog?
+2
matt
@hans1980 verschrikkelijk,ze kakelt veel maar is in 3 zinnen samen te vatten.
Die ze telkens bewust herhaalt.

- de natuur staat er slecht voor
- de boeren moeten vrijwillig weg
-gaan ze niet worden ze onteigend,wat ze liever niet wil maar wel doet omdat ze geen andere keuze heeft.
BertK
@matt Onteigening is economisch meest interessant voor de boer. Wel beetje stress extra misschien. Kans bestaat dat Nederland verder op slot gaat als het te lang duurt en de leugen klapt. Steeds meer feiten en onderzoeken worden bekend, niet gunstig veelal voor de overheid. Vandaar de haast. De stikstof leugen is niet snel, maar de hele waarheid lijkt nog trager.
+2
cs-agrar
En alleen de boeren worden weer genoemd.. Stel nu dat die duinen bij zandvoort zogenaamd slecht zijn, wordt dan circuit onteigend?
jan 10
Dit gaat deze dame nooit lukken,ze raaskalt maar door alsof je boerenerven zo maar ff met een buldozer van de plek kan schuiven .
+1
Frans1
@jan 10 daarom zit ze daar ook
+2
IJsseldelta
Hoe is bepaald dat de staat van de natuur in die betreffende gebieden niet goed is? Is er een nulmeting gedaan? En wanneer? En wat is dan het verschil met de laatste meting? En wanneer is die gedaan? Zomaar een paar vragen die in me opkomen.
+1
IJsseldelta
@IJsseldelta O ja, en door wie zijn die metingen gedaan?
matt
@IJsseldelta men spreekt van beoordelingen,uitgevoerd door de tbo’s zelf
+2
BertK
@IJsseldelta jij stelt te veel gezonde vragen 😉
+5
John Spithoven
Misschien zou de minister kunnen benoemen over welke gebieden het gaat waar zij van zegt dat de SVI (staat van instandhouding) in ongunstige omstandigheden is. Ik ben erg benieuwd.
( dat kan ze namelijk niet, later meer)
+3
weurding
weer.nl/nieuws/2022/…
Natuur regelt het zelf wel
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @weurding:
Natuur regelt het zelf wel

Is nooit anders geweest!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot natura 2000 , landbouwgrond , natuur , natuurgebieden , den haag , stikstofuitstoot , christianne van der wal en onteigenen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0