Diepstrooisel boxen

Welk strooisel gebruiken jullie voor diepstrooisel boxen?
Hier momenteel stro-kalk mengen we zelf met de mengwagen, celgetal onder de veestapel is laag.
Maar ze werken er toch nog redelijk veel uit…
Tijdje geleden 5 á 6 vrachten paardenmest gehad, ligt mooi maar meer mastitis…
Vlaskalk ook wel eens gehad ligt mooi, celgetal is laag, maar vindt ik persoonlijk te duur..
Nog andere suggesties?

Deel dit artikel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+2
martijnham
Probeer eens comfortmix budget eens van comfortmix. Blijf goed leggen vind ik
bertusdebeer
Zand?
bio boer
@bertusdebeer kan niet met rooster vloer
January
@bio boer waarom ken er wel een paar die het ddoen
Hobby boertje
@January allemaal zand op de bodem van de put of bij veel mixen heel veel zand in de mest.
bio boer
@January gaat opdenduur drama worden uut eindelijk komt er een zandlaag tot aan de roosters haal dar er maar een uit succes
bertusdebeer
Zaagsel?
boer03
Zaagsel krijg je geen enkele “bed vorming” . Hier heel wat jaren comfort mix budget. De vraag is jiet of het hard wordt, maar wanneer het hard wordt. Nu 50 % comfortmix budget / 50% vlas kalk. In de vlas kalk zit een andere kant. Bevalt erg goed nu .
Tank celgetal deze winter 3 x lager dqn bsk
nicolien
@boer03 heb je geen last met de budget mix dat de kalk bezinkt in de put?
fendtlars
@nicolien vraag ik mij ook wel eens af…
boer03
@nicolien ben daar zelf ook wel wat bang voor , alleen kan het niet onderbouwen of het bezinkt of niet
nicolien
@boer03 je zegt al heel wat jaren de budget mix te gebruiken, dan weet je ook of je je put nog goed leeg krijgt na heel wat jaren toch?
boer03
@nicolien we hebben royaal mestopslagcapaciteit. In droge jaren bewust niet altijs bemest waardoor de put niet altijd leeg kwam c.q moest. Zijn op 31-8 dus nooit net zo lang aan het pompen geweest tot dat het niet meer wil. Daardoor wat buffer / voorraad opgebouwd. Kan misschien dit jaar wel van pas komen .
RaHeados
@nicolien wij hebben kalk water stro in de boxen, met leeg zuigen kom ik niet echt een koek ofzo tegen op de bodem, valt me Eigenlijk wel mee. Alleen wil de put wel wat lastiger rond af en toe. Ja ook met water, misschien vaker mixen denk.
hans1980
Watermatras
richard-de-wolff
@hans1980 niet te vergelijken
cs-agrar
Quote Reactie van @hans1980:
Watermatras

supercomfort, alleen meer iets voor robotboer dan de traditionele melkstal. Zeker bij hogere produktie liggen ze vaker "in bad" door melkuitliggen
richard-de-wolff
@cs-agrar heb ook deels waterbedden idd vaak koeien in melkbadje met warm weer dan bedden glad en glijden de koeien uit met opstaan bedden knappen tussen Schotten uit waardoor 4 bedden met mekaar in verbinding staan kortom komt ee hier niet weer in
amor
matt
@richard-de-wolff verkeerde merk,buc word niet glad,en water heeft als voordeel.
Dat het niet zo warm word als een rubberen matras.
cs-agrar
@richard-de-wolff worden hier niet glad, alleen vies
martijnham
Iemand ervaring met Vlas-beddingFX van van der Berg?
+1
deJong
Gescheidenmest. Vers inbrengen goed kalk op strooien😉
de Tank
@deJong vanwaar de kalk?
deJong
@de Tank om het resterende vocht te binden en de kiemdruk te verlagen.
achterhoeker2
@deJong geeft dat geen irritatie op het uiier?
+4
cjw73
@deJong mest hoort in de put, niet in de boxen. Een topmelker hier uit de buurt zei ooit het is de grootste fout die ik gemaakt heb.
+2
de Tank
@cjw73

Ervaringen zijn erg verschillend blijkbaar. Dit topic komt regelmatig voorbij. De vraag hier stellen is ook zinloos, er komen net zoveel verschillende oplossingen als dat er prikkers zijn. Ik ga dan ook niet vertellen dat gescheiden mest mij uitstekend bevalt en het na zand het 1 van de beste opties vind. Bij gebruik roosters valt zand af.
Cowboy3
@cjw73 We zijn hier een jaar of 12 begonnen met het inkuilen en in strooien van dikke fractie in de boxen, is beste boxstrooisel wat er is, het blijft het beste liggen stuift niet en plakt niet aan de koeien en uier en spenen.
Als je het afkeurt in verband met uiergezondheid heb je weinig dikke fractie gezien.
ted9
@cjw73 Wat is in jou ogen een topmelker? Gaat dat dan om productie?
Ik vind iemand een topmelker wanneer iemand een hoge gemiddelde leeftijd haald met hoge gehalten en een gemiddelde productie.
+1
cjw73
@ted9 hij behoort qua productie tot de landelijke top en op de andere factoren kunnen we ook nog veel van hem leren. Echt iemand die het in de vingers heeft.
+2
de Tank
@cjw73 wat was het probleem bij gescheiden mest dan? Op dat vlak kan hij nog wat van mij leren misschien🤔
cjw73
@de Tank uier gezondheid
Spantenknooier
@de Tank heb je zelf n mestscheider? En wat zijn de eventuele kosten daarvan?
+1
de Tank
@Spantenknooier ik heb er zelf 1,, kosten schat ik op 4000/jaar. Zou zelf nu voor meer capaciteit gaan. Word het wel duurder van door hogere afschrijving, minder ergernis door nogal eens te weinig opbrengst.
cjw73
@de Tank op hoeveel koeien ongeveer?
+1
de Tank
@cjw73 115. 1.1 mlj kg
+2
Cowboy3
@cjw73 Als je gelooft dat iemand die dikke fractie in de boxen gebruikt een slechte uier gezondheid heeft dan blijf je toch wat zaagsel op het matje strooien.
Hier in de buurt zijn zeer veel heel tevreden gebruikers.(> 30)
+1
cjw73
@Cowboy3 ik ken meedere die giga problemen hebben gehad met klepsiella en mest in de boxen. En wat ik veel zie en vind het bij jou ook, ze hebben mest erin, maar het probleem is veel te korte boxen.
Cowboy3
Quote Reactie van @cjw73:
En wat ik veel zie en vind het bij jou ook, ze hebben mest erin, maar het probleem is veel te korte boxen.

En hoe lang zijn ze dan ? 😂
En mest krabben we hier uit de boxen en niet er in !!
cjw73
@Cowboy3 zo te zien zeg ik 2.5 meter ongeveer
Cowboy3
@cjw73 Het is iets meer, maar je zit er geen 20 cm naast.
2.60 is lang genoeg voor een gezonde koe en als ze moeilijk overeind komen is het toch altijd te kort en moest ze er voor uit kunnen.
Noorderling
@Cowboy3
koeien worden kreupel omdat ze te weinig liggen, of het wordt in ieder geval erger / niet beter.
Dat ze dan niet goed opstaan in korte boxen zien we allemaal, maar als ze een beetje last hebben, durven ze dan te gaan liggen, en zien ze op tegen het later op moeten staan. Daar bepalen wij welke kant het kwartje opvalt, als je boxen dan 100punten zijn, vallen er heel veel kwartjes meer de goede kant op. Als koeien een ding goed kunnen verbergen als prooidier, is het wel dat ze last van de klauwen hebben.

Net als met uiergezondheid, als een koe maar rust en de weerstand goed is gaat er echt wel veel goed vanzelf.
Maar als er een andere zwakste schakel is, noem een hittestress, voeropname etc,
dan wordt het wel risico = kans * effect.

Als je effect groot is, moet je gewoon zorgen dat je alle kansen die je simpel aan kunt pakken gaat minimaliseren.
Als je iets meer risico accepteert is dat ook prima, maar die grens ligt voor iedereen anders.
Met een ventilatie, zand, 3x per dag melken kun je kansen gigantisch minimaliseren, dat moet je er wel voor over hebben. Daargelaten of het wel of geen geld oplevert.
cjw73
@Cowboy3 de dubbele rijen zijn hier 5 meter en de boxen tegen de muur 3.10. Dan hebben goed ruimte om op te staan
+1
deJong
@cjw73 geen idee. al weken geen uierontsteking gehad cel rond de 140 met een paar miljonairs die eruit kunnen maar een bats melk geven😮💨 en dat op 190 melkgevenden.
deJong
@deJong *klinische uierontsteking*
+1
Jan-T
Quote Reactie van @deJong:
*klinische uierontsteking*

Zal het lozen van antibiotica melk in de put er ook voor kunnen zorgen dat er verkeerde bacteriën die in de geloosde melk zit ook voor mastitis zorgen door gebruik van gescheiden mest in de boxen.
de Tank
@deJong wat is bij jou een bats? Ik ken die I houdsmaat niet😜
+1
deJong
@de Tank kgtje of 30
+1
Cowboy3

(klik om te vergroten)

Als een groep naar de wachtruimte wandeld ff aanharkken, kunnen ze na het melken weer in de watten gaan liggen.
Noorderling
@ted9
En waarom niet ook een hoge productie?
+3
ted9
@Noorderling Dat natuurlijk ook. Maar om net als alle vakbladen iemand een topmelker te noemen omdat hij meeste melk onder zijn veestapel weet weg te trekken met een vet van 4.2 en een eiwit van 3.4 en een gemiddelde leeftijd van 4jaar en 2mnd is denk een beetje achterhaald.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @ted9:
jk ook. Maar om net als alle vakbladen iemand een topmelker te noemen omdat hij meeste melk onder zijn veestapel weet weg te trekken met een vet van 4.2 en een eiwit van 3.4 en een gemiddelde leeftijd van 4jaar en 2mnd is denk een beetje achterhaald.

kilo's vet en eiwit wordt je op uitbetaald, voor mestwetgeving is meer kilo's melk alleen een ballast, totdat je over de 10600kg drempel bent. Meer kilo's vet en eiwit haal je het makkelijkste in meer kilo's melk. Zie die beperking niet zo.
2e kalfs koeien geven vaak al 1000kg meer melk dan een vaars, en oudere koeien nog 1000 extra. die productie komt vanzelf als je een oudere veestapel hebt. Als je teveel fouten maakt, haal je geen hogere productie en elke fout is een stapje dichter naar afvoer.

Als je dan kilo's vet en eiwit per levensdag, dus inclusief jongveeperiode op een rijtje zet, kunnen er nog wel eens verassende uitkomsten op papier komen.
Die stempel zou ik mezelf of anderen ook niet op willen drukken, wat top is ligt denk ik vooral aan je bedrijfsopzet en omgeving welke mogelijkheden je hebt. Maar wat sommigen laten zien wat er aan potentie is vind ik wel knap. Blijf het bijzonder vinden hoe sommige boeren jaarlijks meerdere koeien de 100.000kg laten passeren, dan mag er weinig mis gaan.
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
Als je dan kilo's vet en eiwit per levensdag, dus inclusief jongveeperiode op een rijtje zet, kunnen er nog wel eens verassende uitkomsten op papier komen.

Heb laatst eens alle ingezonden koeien bij een veekeuring zo doorberekend, dwz, kg V&E /produktiedag. Dan zie je leuke verschillen. De koe die daar overigens de "rendementsprijs" won (hoogste levensproduktie) , zat daarbij een heel stukje verwijderd van de koe met de hoogste kg's vet en eiwit per produktiedag.
cjw73
@cs-agrar diegene die ik bedoel streeft ernaar om 1000 kilo's vet en eiwit per lacatie te halen per koe.
Noorderling
Quote Reactie van @cs-agrar:
berekend, dwz, kg V&E /produktiedag. Dan zie je leuke verschillen. De koe die daar overigens de "rendementsprijs" won (hoogste levensproduktie) , zat daarbij een heel stukje verwijderd van de koe met de hoogste kg's vet en eiwit per produktiedag.

waarom niet per levensdag?
Met bovenstaande kun je een vaarsje dat je opbrand nog gigantisch belonen. 11000kg melk/365 lijkt nog wat.
Met 700 opfokdagen extra die ook betaald moeten worden, wordt het cijfer al weer heel anders.
Eerste is 30kg per dag, tweede vertrekpunt is ruim 10kg melk per dag.

Bij het laatste komen de koeien boven drijven die je wilt hebben.
Als je dan kg v+e per levensdag neemt mag je nergens op toegeven, niet op leeftijd, niet op gehalten en niet op kilo's melk, wordt telkens drachtig, vertrekt niet om slechte poten. Dat zijn de top koeien die het blijkbaar ook vol houden in jouw systeem.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Noorderling:
waarom niet per levensdag

dat had ik later pas bedacht maar geen zin nog eens alles door te rekenen
+1
de hoef
Quote Reactie van @ted9:
Ik vind iemand een topmelker

dan ben ik een tobbert
+1
de Tank
+2
spotmelker
@de hoef Spantjesprutsers hebben andere prioriteiten 😁
Spantenknooier
@spotmelker vertel?😜
+2
cs-agrar
@Spantenknooier aantal spanten per m2 erf?
puddingbroodje
Ik zou nooit geen kalk stro water doen, na 5 jaar zit een derde van de mestkelder vol wel kalk en na tien jaar de helft je krijgt het er nooit meer uit.
fendtlars
@puddingbroodje klopt, maar zijn er ook andere alternatieven voor kalk? Hoorde laatst Bijv compost-stro mengen.
Melkboer16
Hebben hier van alles al gehad en ben nu bij speltdop pellets uitgekomen! Dat bevalt ons zeer goed alhoewel ik bij de eerste aanblik totaal geen vertrouwen had
Jan-T
Wat denken jullie van dit product welke in de link staat.

werkt dit ook echt.?
dekoolstofkring.nl/index.php/top-producten/…

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mengwagen , mastitis , boxen , celgetal , strooisel , mengen , veestapel , paardenmest , diepstrooisel boxen , stro-kalk en vlaskalk ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0