Onderzoeker Stobbelaar: 'Voeding van koe is sleutel tot minder emissies, niet de stalvloer'

Emissiearme stalvloeren verminderen de uitstoot van ammoniak niet, blijkt uit onderzoek door Omgevingsdienst Twente (ODT). Het stoort onderzoeker Gerrit Stobbelaar dat overheden zich hier weinig van aan lijken te trekken. Hij ziet vooral kansen voor minder emissies via voeding.

Stobbelaar is een man van de praktijk. Voor hij aan de slag ging bij de omgevingsdienst werkte hij onder meer in de landbouwmechanisatie en stalinrichting. 'Aan het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw was ik betrokken bij de bouw van de eerste ligboxenstallen met wat we toen Groen Label-vloeren noemden', glimlacht Stobbelaar.

Hoe komt het dat emissiearme vloeren niet doen waarvoor ze gemaakt zijn en soms zelfs meer ammoniakemissie veroorzaken?
'Ik denk dat er een groot verschil is tussen een nieuwe stal en een stal die al langer in gebruik is. In het eerste geval meet je waarschijnlijk wel een lage emissie, omdat de 'biologie' nog niet aan de gang is. In het laatste geval zijn bij langer gebruik overal slib en mestdeeltjes aanwezig die bijdragen aan een groter emitterend oppervlak dan bij een traditioneel rooster. We zagen ook vaak dat een emissiearme vloer vochtiger is dan een roostervloer.'
Meer: nieuweoogst.nl/nieuws/2022/…

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakemissie , groen label , emissiearme vloer , traditioneel rooster , omgevingsdienst en groen label-vloeren ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!