Kaas Oet Twente: boeren stappen uit coöperatie en komen met nieuwe streekkaasQuote:
Het is ze al jaren een doorn in het oog: zes Twentse veehouders zijn het beu dat ze geen enkele grip op de melkprijzen hebben en zijn daarom uit de zuivelcoöperatie gestapt. Het zestal uit de regio Denekamp bundelt de krachten en komt nu met een nieuw streekproduct: Kaas Oet Twente.

Deel dit artikel

Reacties

Melkboer16
Volgens mij worden er 2 dingen door elkaar gehaald in de titel!
Gun ze het succes wel maar het blijft een niche.
De praktijk leert dat veel zelfkaasprojecten de laatste tijd om zeep gaan.
Zelfde als met biologische en vlog melk, met deze reguliere melkprijzen is de lol snel van aparte melkstromen af.
mlkvhoudr
Regio Denekamp is ook super toeristisch dat helpt ook wel bij zo n project
Jaap40
Wel te hopen dat er snel wat opschaling in afzet gerealiseerd wordt anders gaan op lange termijn de kosten voor de baat uit.
+2
altijdbeter
Gemaakt bij DOC

Gewone fabriekskaas in een ander jasje.

Vergeet je verdienmodel maar.

Op weg naar de volgende mislukking
Twentsch Land
Waarop gebaseerd ?

Kan maar zo dat deze melk apart verwerkt wordt met een andere methode ( afrijpen bv ) en toevoeging.

@altijdbeter
labella
@Twentsch Land Het blijft dan toch fabriekskaas en geen boerenkaas.
dewittemotor
@Twentsch Land Zoiets is een organisatorische ramp. Als je dat echt denkt snap je niks van kaasmaken en de processen daaromheen.
+1
labella
@altijdbeter dat snap ik ook niet. Als je zelf geen kaas wilt maken laat ze dan tenminste bij een zuivelboerderij maken als je een beetje goed verhaal wilt hebben
Jaap40
@labella dacht dat ze bij aware naast grote ook kleine produkties draaien. Daar hebben ze een goede verkoper wrs.
labella
@Jaap40 Dat zal maar ik persoonlijk vind een boerenkaas veel lekkerder dan een fabriekskaas.
Ted6
Als de kaas maar lekker is, dat is het belangrijkste..............
dewittemotor
@Ted6 Dat zal niet meevallen als deze gemaakt wordt in een fabriek waar eerst de melk uitgeknepen wordt
+2
jan 10
Wel leuk bedacht maar dit is fabriekskaas volgens mij,ze kunnen beter ff kijken bij de echte kaasboeren in krimpenerwaard,
Gewoon voor de koeienstal een eigen kaasmakerij.
Bennie Stevelink
Deze boeren zijn de oprichters van BFCB. Bij RFC konden ze het niet uithouden omdat ze te weinig zeggenschap hadden. Ze zijn nog maar 5 maanden bij DOC en nu hebben ze daar ook al het probleem dat ze niet genoeg zeggenschap hebben.
Twentsch Land
. Ze zijn nog maar 5 maanden bij DOC en nu hebben ze daar ook al het probleem dat ze niet genoeg zeggenschap hebben

Waarop gebaseerd ?

Het is een clubje ondernemende boeren die samen nogal liters leveren ( enkele uit deze groep hebben ook een gasinstallatie samen waaruit mest het gas wordt verwerkt en meerdere bedrijven en woningen van gas worden voorzien ) als ze niet goed met doc overweg kunnen zouden ze het daar niet tot kaas laten maken....voor doc kan het ook interssant zijn want doc verwerkt de melk en de boeren maken een afzet in het gebied waar doc niet zo’n hoeveelheid kan afzetten ..... ik acht dit clubje boeren slim genoeg dat ze met regionale supermarkten en horeca overeenkomsten hebben gesloten.
Bennie Stevelink
@Twentsch Land

Quote:
Waarop gebaseerd ?

Op hun eigen verhaal bij TV Oost.

Quote:
Geen zeggenschap
De melkprijzen zitten weliswaar weer in de lift, maar daar tegenover staat dat de voer- en energieprijzen fors zijn gestegen. Tegelijk zijn de boeren er gefrustreerd over dat ze vanaf de zijlijn moeten toekijken hoe er over hun hoofden beslissingen worden genomen.
Erik Kuiper: "Dan komt er een of twee keer per week zo'n wagen van de coöperatie onze tanks leeghalen en vervolgens hebben we er geen enkele zeggenschap meer over."
+2
Twentsch Land
Hier het hele verhaal, heb de indruk dat het geen jij aanhaalt betrekking heeft op de coöperatie waar eerder aan werdt geleverd.

rtvoost.nl/nieuws/2101248/…

@Bennie Stevelink
+1
Cowboy3
@Bennie Stevelink Kan je vertellen dat RFC op 1 lijn ook kaas laat maken in loonwerk bij DOC.
+1
PIONIER
@Cowboy3 Klopt.
+2
KOC1981
Alles staat of valt met hoeveel afzet ze binnen een jaar ofzo kunnen halen. Want de retail is onverbiddelijk. Bij onvoldoende omzet flikkeren ze je er gewoon uit. Zie maar het voorbeeld van Annechien ten Have met Hamletz. zijn ondertussen wel enkele voorbeelden, maar zeker niet allemaal even succesvol. Het valt nog niet mee om zo maar even van 6 boeren hun jaarproductie weg te zetten als niche product.

Zelf had ik de grootste verwachtingen van boeren van de Amstel. Vlakbij de hoofdstad vol groenlinks stemmers. Op reisafstand voor de bakfietsmoeder.

boerderij.nl/boeren-van-amstel-mooi-initiatief-maa…
mlkvhoudr
@KOC1981 ik ook
Weidezicht
@KOC1981 kan het niet lezen, maar hoe is dat afgelopen dan? Niet goed?
KOC1981
@Weidezicht eigen productie moeten stoppen. Wordt nu elders geproduceerd. Al een tijdje volledig uit het schap geweest,... al met al voorlopig geen overdonderend succes. En dat had ik eerlijk gezegd wel verwacht.
KOC1981
@KOC1981
Hoe het met dit voorbeeld gaat weet ik niet. Is nog meer vergelijkbaar met het nieuwe initiatief uit Twente.

omroepbrabant.nl/nieuws/3317770/…

Alleen spreken ze hier over een groot succes met een afzet van 600kg in 10dagen. Ofwel 60kg per dag = 21900kg/jaar = 219000 kg melk per jaar met 14 boeren = 15.642kg melk per bedrijf/jaar.
+1
Bennie Stevelink
@KOC1981

Quote:
Zelf had ik de grootste verwachtingen van boeren van de Amstel.

Ik niet: ze richten zich uitsluitend op weidevogels.

De consument wil alleen een meerprijs betalen als hij er een voordeel voor zichzelf in ziet (bij kan fantaseren). Bij een kruidenrijk weiland kan de consument zichzelf wijsmaken dat de melk gezonder is. Dat is voor hem een rechtvaardiging voor een te betalen meerprijs.
Bij een bloemrijk weiland kan de consument zichzelf wijsmaken dat de melk lekkerder is. Ook dat is een rechtvaardiging voor een meerprijs.

De consument kan met de beste fantasie niets bedenken welk voordeel die weidevogels hem opleveren. De melk wordt er niet lekkerder van en niet gezonder van. Dan is er geen rechtvaardiging voor een meerprijs.
labella
@Bennie Stevelink weidevogelmelk met stukjes echte weidevogel dan een optie?
+2
Ynze Oenema
@Bennie Stevelink is ook een wonder dat bennie nog niet voor zich zelf is begonnen.

Deze man heeft de wijsheid in pacht.
JohnDeere7serie
Veel succes. Inderdaad de tip van Jan, ga eens kijken bij zelfkazers die dit al heel lang doen, en luister en kijk goed.
JohnDeere7serie
Dubbel
mlkvhoudr
@JohnDeere7serie herhaling is de kracht van de reclame 😉
+3
jan-cees
Regionaal iets produceren en als bijzondere niche in de markt zetten is beperkt succesvol.
Waddenkaas slaagde niet Kollummer ook niet Weideweelde ook niet. NH kaas weer wel succes. Graafstroom/Deltamilk ook geen daverend succes. Leerdammer qua merk wel maar geraakt sleets.
Ynze Oenema
@jan-cees hoezo is delta melk geen succes? Die betalen de hoogste melkprijs als je hun nabetaling bekijkt
jan-cees
@Ynze Oenema er is meer dan melkprijs
mlkvhoudr
@jan-cees heb het altijd jammer gevonden dat Leerdammer alleen maar bleef hangen in nieuwe verpakkingen, smaakjes en dergelijke maar nooit zich heeft willen profileren in de markt en dat dan samen met de leveranciers te doen. Samen op de markt bedienen waar de kansen liggen.

Ik had altijd het gevoel dat een merk zich keer op keer moet vernieuwen en bewijzen om interessant te blijven.

Maar ik ben uiteraard geen marketing strateeg dus waarom dat nooit gebeurde zal ook wel een reden hebben
labella
@mlkvhoudr Eet je zelf wel regelmatig Leerdammer dan? Ik heb sinds mijn vertrek in ieder geval geen plakje Leerdammer meer aangeraakt en zal het ook nooit meer doen.
jan-cees
@labella ik eet regelmatig verschillende kazen om te zien wat er aan variateiten is ook regelmatig boerenkaas maar wel gericht als ik te veel kleine gaatjes zie dan sla ik over.
+2
mlkvhoudr
@labella ik eet het wel eens omdat ik het krijg inderdaad, ik zelf vind het vooral wijn kaas lekker bij een goed glas wijn
+3
labella
@mlkvhoudr Eet je zelf wel regelmatig Leerdammer dan? Ik heb sinds mijn vertrek in ieder geval geen plakje Leerdammer meer aangeraakt en zal het ook nooit meer doen. Doe mij maar rauwmelkse boerenkaas.
+2
Melkboer16
@labella als RFC-lid consumeer ik toch regelmatig Leerdammer. Het is als met alle kazen, allemaal lekker als ze vers zijn.
Vele soorten kaas gegeten maar de grootste hoeveelheid is toch gewoon foliekaas!
Zoals Jan-Cees zegt hoe kleiner de gaatjes hoe minder lekker ze zijn.
Al die streek-kazen belanden meestal in de streekpakketen en is niet veel meer als hobby voor de makers.
Cowboy3
@labella Boerenkaas is altijd van rauwe melk anders mag het zo niet heten, als de melk gepasteuriseerde is moet hij boerderij kaas heten.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot kaas , veehouders , coöperatie en twente ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!