Column Sjakie: Verbod op betreding van natuur

Door Jack Rijlaarsdam,

Allemaal zijn we ons ervan bewust dat de natuur in Nederland zwaar onder druk staat. Daar zijn allerlei factoren voor aan te wijzen, maar er wordt vooral vastgehouden aan de opgestelde stikstofmodellen. Dit zijn namelijk de enige rapportages die een zekerheid tot drie cijfers achter de komma kunnen geven.

De depositie van stikstof zorgt voor uitstervende soorten en gebroken pootjes bij koolmeesjes. De kaartjes die in de media komen, spreken boekdelen. Het gehele duingebied in Nederland is roodgekleurd. We kunnen een voorbeeld nemen aan onze buurlanden. Daar zijn de kustzones mooi groen ingekleurd.

Minder stikstof uitstoten, dan komt alles vanzelf goed. Mooie bijkomstigheid is de aanname dat de veehouderij verantwoordelijk is voor het merendeel van de stikstofvervuiling. De sanering van deze vervuilers schept mooi extra ruimte voor groene plannetjes. Beleidsmakers schoten zichzelf hiermee in de voet. Het was hun even ontgaan dat ook andere activiteiten stikstofuitstoot veroorzaken.

Vooral een dreigende bouwstop voor woningen leverde hoofdpijn op. Deze bouwstop zou omzeild kunnen worden door een verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg. Nu is er alleen een rechter die dwarsligt en niet begrijpt dat met langzamer rijden precies die natuur wordt ontzien die juist onder druk komt door woningbouw.

Net zoals een dwarsliggende rechter niet gelooft dat een beproefde emissiearme stal ook precies diezelfde emissiereductie oplevert bij een andere veehouder. Tegelijk worden veehouders in Noord-Brabant wel gedwongen deze dure, ter discussie staande stalsystemen uiterlijk in 2024 aan te schaffen. Deze week vond een rechter het zelfs problematisch dat koeien in Overijssel zonder vergunning weidegang kregen.

Nu is een stichting opgericht die zich echt bekommert om de natuur. Stichting NewMoB heeft als doel natuur en biodiversiteit te verdedigen tegen ongewenste invloeden. Voorlopig doel is een verbod op betreding van alle Natura 2000-gebieden in Nederland.

De mens heeft immers niet alleen invloed door de winden en boeren die ontglippen. Ook worden plantjes vertrapt of platgereden, uitgelaten honden en paarden leggen een bolus of verjagen inheemse diersoorten, herrie en lichtvervuiling verstoren dieren in hun natuurlijk gedrag, recreatie in de natuur trekt vervuilend verkeer aan, vakantiegangers nemen besmettelijke ziektes mee uit het buitenland en zo zijn er vast meer invloedrijke factoren te bedenken. Als rechters vooraf elk significant negatief effect op de natuur uit willen sluiten, dan is het hermetisch afsluiten van de natuur de enige overblijvende optie.

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit artikel

Bijlages

(klik om te vergroten)

Ook honden schijten in de natuur

Reacties

Tiepmachien
Bij de eerste zin gaat het al fout
+2
kanniewaarzijn
@Tiepmachien Zou het niet sarcastisch bedoeld zijn?
+5
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Goed stuk dat de waanzin waar we in zijn beland prima beschrijft.
+1
torrarica
@Tiepmachien Volgens jou gaat alles vreselijk fout .Zelfs een goed geschreven sarcastisch bedoelde column kan je niet waarderen .
Tiepmachien
@torrarica voor wie is deze column bedoeld?
Wat bereik je er mee?
Wanneer het door een burger gelezen wordt, begrijpt die het sarcasme?
Ik denk dat de eerste zin hard binnenkomt bij de Nederlandse burger
+1
George
Quote Reactie van @Tiepmachien:
oor wie is deze column bedoeld?Wat bereik je er mee?Wanneer het door een burger gelezen wordt, begrijpt die het sarcasme?

Inderdaad , wie of wat bereik je ermee ? En geen burger die het leest. Maar dat is wel vaak zo.
Twentsch Land
Het is een goed geschreven column maar lang niet een ieder zal het lezen zoals bedoeld.

@torrarica
achterhoeker2
@Tiepmachien Nou ben jij ook een genie in stukjes schrijven...
Tiepmachien
@achterhoeker2 dankjewel
Tiepmachien
@achterhoeker2 dankjewel
mlkvhoudr
@Tiepmachien

Iedereen heeft zn reden
+1
Tiepmachien
@mlkvhoudr ook een groot man👍
+1
de Thijs
Chapeau! Sjakie
+2
Grasbaal
Jan Cees gaat ervoor:
+2
marcsterreborn
@Grasbaal mooi dat hij er voor gaat. Iemand met tijd, motivatie, scherpte en hersenen om dit te doen. Wat ik jammer vind, is dat @jan-cees te veel om zich heen trapt. Hij zou moeten optrekken met een verbinder zodat we als boeren weer een front gaan vormen...
+1
jan-cees
@marcsterreborn als partijen alleen maar lullen over verbinders en ondertussen vooral stomme dingen doen kan ik mn tijd beter besteden
marcsterreborn
@jan-cees jij misschien wel. Maar mij gaat het om het eindresultaat
+1
jan-cees
@marcsterreborn als partijen totaal anders tegen het vraagstuk aankijken en niet dezelfde belangen hebben is er niet samen te werken.
Overheidsgeld binnen harken voor projecten is niet het belang van alle organisaties
Noorderling
@jan-cees
Newmob, heeft de naam een betekenis, knipoog naar?
+2
nescio
@Grasbaal Waar fdf geen rechtszaken kon voeren omdat ze geen belanghebbende partij zijn voor behoud van natuur, kan deze stichting dat wel. Leuk!
jan w
En het is niet onwaarschijnlijk dat als 1 hond in Drenthe in een natura 2000 gebied scheit, dat dan de uitstoot van stikstof hoger is dan de uitstoot van 0.14 gr. Stikstof /ha. die wordt veroorzaakt door het openluchtsspel in het oorlogsmuseum.
BertK
@jan w Depositie is enigzins van belang. Emissie zo goed als niet. Drollen van honden en ganzen tellen niet voor het bevoegd gezag.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot paarden , veehouderij , stikstof , biodiversiteit , weidegang , veehouders , overijssel , jack rijlaarsdam en stikstofuitstoot ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!