Minister wil slimme stikstofmeter uit de Achterhoek met eigen ogen zien

Stikstofminister Christianne van der Wal komt deze maandag naar de stal van Arjan Prinsen in het Achterhoekse Haarlo om een slim apparaat te bekijken dat mogelijk kan helpen in de stikstofproblematiek.

Deel dit artikel

Reacties

Tiepmachien
Deze veehouder en de fabrikant van de meters zijn koplopers en potentieel kansrijke deelnemers in het klassement om de meest duurzame melkstroom.
De voorsprong is dermate groot dat ik me graag meer zou verdiepen in de mogelijkheden
Grasbaal
Meten is weten:

„Voor de gemiddelde dierhouder was het meten van de concentratie ammoniak in de stallucht eenvoudig veel te duur. Ons gebruikersvriendelijke systeem is wat dat betreft een doorbraak,” zegt Franklin Stump van Estede Scientific, het bedrijf dat de sensor heeft ontwikkeld. Volgens Prinsen maakt het gebrek aan inzicht het erg lastig om te investeren in maatregelen die de emissie van stikstof beperken. Prinsen: „Nu ik de concentratie stikstof in de stallucht nauwkeurig kan volgen kan ik ook direct zien wat voor effect een emissiebeperkende maatregel heeft. Dat kan me enorm helpen om de stikstof emissies snel en effectief te verminderen.”

Maatschap Prinsen test deze sensor samen met stichting Biomassa. Het project is onderdeel van het Nederlands-Duitse project Agro & Climate, waarin meer partners technische oplossingen op stikstofgebied ontwikkelen. Het wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie in het kader van het INTERREG V-programma Deutschland-Nederland: stichtingbiomassa.nl/uncategorized/… en vee-en-gewas.nl/artikel/…
Tiepmachien
@Grasbaal dankjewel
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Grasbaal:
„Voor de gemiddelde dierhouder was het meten van de concentratie ammoniak in de stallucht eenvoudig veel te duur.

Wat heb je aan concentratie als je de totale massa niet weet?
Het zegt niks, alleen of het wel of niet ventileert. Alle ventilatoren aan, concentratie omlaag en is dan het ammoniak "probleem" opgelost? In aerius feitelijk wel, paar fans met een schoorsteen en we jagen alles naar Duitsland 👌
+2
buitenveld
Maak ze niet wijzer ze gebruiken het alleen maar tegen ons , ze hebben een dubbele agenda
KoeboeraAa
Meet deze ammoniak of stikstof? Toch wel een wezenlijk verschil
+4
BertK
Nu nog meten waar en hoeveel het neerslaat, eigenlijk enige dat telt!
Zebra
Tip: meet op de droge gedeeltes in de stal, dan meet je nauwelijks ammoniak.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stal , ammoniakrechten , stikstofminister , christianne van der wal en stikstofmeter ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0