Uniek internationaal testcentrum van ElaadNL geopend door de Koning

De Koning opent woensdagochtend 8 juni in Arnhem het laboratorium Elaad voor elektrische voertuigen en bijbehorende laadinfrastructuur in Arnhem. Naast personenauto's kan het lab ook grotere en zwaardere elektrische voertuigen testen, zoals bussen en vrachtwagens, en hun laadinfrastructuur. Nederlandse en internationale autofabrikanten, fabrikanten en beheerders van laadpalen, energiedienstverleners, netbeheerders en onderwijsinstellingen kunnen gebruik maken van de testfaciliteit. Er is een energiekwaliteitsmeter en een laadstation voor kortstondig opladen met hoge capaciteit.

Ook de gehele voertuigcommunicatieketen, laadstation en interactie met andere elementen zoals zonnepanelen kan in het testcentrum worden getest. Daarnaast is de digitale veiligheid van deze communicatie een aandachtspunt. Na de openingsceremonie geeft koning Willem-Alexander een rondleiding door het laboratorium. Tijdens de rondleiding geven we uitleg over de slimme samenwerking tussen elektrische apparaten die het energieverbruik in en om het huis optimaliseren en het duurzaam opladen van voertuigen in tijden van veel zonne- en windenergie. Een goede netwerkbeveiliging van laadpalen wordt ook genoemd om de stabiliteit van het stroomnetwerk te waarborgen.

Het Lab is onderdeel van ElaadNL, een kennis- en innovatiehub die de slimme en duurzame oplaadmogelijkheden van elektrische voertuigen onderzoekt en test. Dit is een initiatief van de Nederlandse algemene netbeheerders. Vanwege de invloed op het net is het van belang dat netbeheerders kunnen experimenteren met het opladen van elektrische voertuigen in alle soorten en maten.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot elektrische auto , elaadnl , elaadnl testlab , laadinfrastructuur , vehicle to grid (v2g) , elektrische vrachtwagen en charge point operator ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!