Vanavond: Grassa! Haal meer uit eigen gras met raffinage

Ik heb begrepen dat als je vanavond deze Melkveeacademie bijeenkomst wilt meebeleven dat nog mogelijk is. Meld je aan via: [www.melkveeacademie.nl]

Locatie PTC+ Oenkerk, Sanjesreed 4, 9062 EK Oentjesjerk
Grasraffinage: zoektocht naar nieuwe waarde voor gras


Oktober vorig jaar ging in Friesland een opmerkelijk experiment van start. Loonwerker Gjalt de Haan experimenteerde op zijn bedrijf ‘Hoogland Gras- en Groenvoeders’ met het raffineren van gras. Het experiment is uitgevoerd op initiatief van Courage, in samenwerking met WUR A&F, Agrologistiek BV en Bureau Ecologie en Landbouw. De provincie Friesland, LTO Noord en Kemira GrowHow zijn medefinancier.

Waarom grasraffinage?
Is er een andere weg denkbaar om gras tot waarde te brengen dan het te vervoederen aan de koeien? Dat is de centrale vraag achter het experiment Grassa! Op veel plaatsen in het land ontstaat een overschot aan gras als gevolg van de door het mestbeleid afgedwongen extensivering. De toename van de oppervlakte natuurterreinen vergroot dit overschot de komende jaren naar verwachting nog aanzienlijk. De marktwaarde van dit overtollige gras is minimaal en dikwijls zelfs negatief. De vraag of er voor dit gras een alternatieve bestemming is te vinden wordt steeds actueler.

Sojaschroot is een belangrijke, relatief dure component in het rantsoen van melkvee, varkens en pluimvee. Tegelijkertijd is soja niet onomstreden. Het is een belangrijke bron van fosfaat- en stikstofvervuiling en krijgt een steeds slechtere naam vanwege ontbossing, afname van biodiversiteit, erosie en uitbuiting van kleine boeren in Zuid Amerika. Het gebruik van soja is een doorn in het oog van maatschappelijke organisaties. Zij houden de zuivelindustrie als ‘regisseur van een belangrijke eiwitketen’ mede verantwoordelijk.

De Nederlandse melkveehouderij heeft dus meerdere maatschappelijke en economische redenen om te zoeken naar verantwoorde vervangers van soja. Welke mogelijkheden zijn er om de eiwitkringloop op lokaal niveau te sluiten? Een van de opties is het beter benutten van het eiwitoverschot in gras. Verpakt in gras heeft eiwit een betrekkelijk lage nutritionele en economische waarde. Is het mogelijk dit eiwit te isoleren en op te werken tot een vervanger van hoogwaardige eiwitrijke krachtvoergrondstoffen? Op zoek naar het antwoord startten we het experiment in Friesland.

Persen en monsters verzamelen
De warme herfst speelde ons in de kaart. Nog laat in het seizoen kon gras van diverse kwaliteit worden geoogst. De verschillende soorten gras die de Haan bij klanten maaide werden in twee verschillende experimentelen persen gescheiden in een sapfractie en een persvezel. Beide producten werden in het laboratorium van WUR A&F bewaarbaar gemaakt door drogen en invriezen. Uit een deel van het sap is een eiwitconcentraat gewonnen. De komende maanden zullen de genomen monsters worden geanalyseerd en beoordeeld op hun kwaliteit. Samen met partijen in het bedrijfsleven gaan we de marktkansen verkennen voor de drie hoofdproducten die dit eenvoudige raffinageproces oplevert. Dat zijn: een eiwitconcentraat, een suiker- en mineralenrijk restsap en grasvezel.
Het eiwitconcentraat is uiteraard het hoofdproduct met de hoogste toegevoegde waarde. Welke toepassingsmogelijkheden zijn daarvoor in de diverse veehouderijsectoren? Kan het dure eiwitcomponenten in de huidige rantsoenen vervangen? Samen met partijen in de diervoederindustrie onderzoeken we de mogelijkheden.

Voor de vezel wordt gekeken naar de toepassingsmogelijkheden in de vezel- en papierindustrie. In het lab van A&F is het eerste stuk ‘graspapier’ al gemaakt. Op proefboerderij Nij Bosma Zathe wordt onderzocht wat de waarde van de vezel is bij vergisting tot biogas en bij gebruik als structuurrijk voer voor herkauwers en eventueel paarden.

Het restsap kan mogelijk gebruikt worden als meststof, of als bron van te isoleren suiker en mineralen.
Naast het verzamelen van de verschillende monsters had het experiment ook tot doel om ervaring op te doen met de perstechniek. Hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk, met zo min mogelijk energie een zo hoog mogelijk deel van de eiwitten uit het gras isoleren? Op basis van de ervaringen kan een machine op praktijkschaal worden ontworpen. Het grassap wordt opgevangen en later gescheiden in een eiwitconcentraat en een suiker- en mineralenrijk restsap.

Programma
19.45 uur Ontvangst met koffie en thee
20.00 uur Introductie en kennismaken
22.30 uur Sluiting

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
De eerste fase van de pilot met grasraffinage Grassa! in Oenkerk wordt komend najaar afgerond. Gebleken is dat het eiwitconcentraat geschikt is als vervanger van sojaschroot in rantsoenen voor koeien, varkens en pluimvee en dat de vezel geschikt is voor de productie van hoogwaardig karton. Met de opgedane kennis en ervaring is een vervolg voorbereid dat door minister Verburg is gehonoreerd met een subsidie van 1 miljoen euro. Het doel is de techniek te optimaliseren en op te schalen. Daarnaast gaan wordt de raffinage verder verfijnd door uit het grassap waardevolle stoffen zoals aminozuren, melkzuur en fosfaat te winnen.

bron: Courage, Nieuwsbrief juli 2010

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot gras , melkveehouderij , landbouw , varkens , lto , amerika , paarden , melkvee , energie , voer , lto-noord , soja , mestbeleid , boerderij , biogas , loonwerker , melkveeacademie , rantsoen en courage ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!