Dit slimme apparaat uit de Achterhoek gaat de strijd aan met stikstof

Koeien poepen en plassen en daardoor ontstaat stikstof, dat is inmiddels wel bekend. Maar de vraag hoeveel stikstof (eigenlijk ammoniakgas) er in een stal is, blijkt moeilijk te beantwoorden. Want je ruikt en ziet het niet. Een nieuwe innovatie die in de Achterhoek ontwikkeld wordt, moet uitkomst bieden.


Iedere vijf minuten meten sensoren welke stoffen er in de lucht hangen. Die metingen zijn op dat moment via een computer te bekijken. "Uiteindelijk wil je zien hoe snel en hoeveel ammoniak een stal produceert. Op die manier kun je namelijk zien wat het effect is van maatregelen. Hiermee creëer je bewustzijn bij de boer."

Achterhoekse samenwerking
Terwijl Franklin de meetapparatuur bekijkt, staan melkveehouder Arjan Prinsen en projectleider Hayo Canter Cremers van de Stichting Biomassa in de stal te praten. De stichting Biomassa is een samenwerking van zeven Achterhoekse bedrijven, LTO Noord en de Aeres Hogeschool. Het gezamenlijke doel is het stimuleren van innovaties. "Het belang is dat er een betaalbaar systeem komt waarmee de agrariërs à la minuut inzicht krijgen in de stikstofemissies in hun stal", aldus Canter Cremers.

Boer Arjan is het eens met beide mannen: "Het is inderdaad een stukje bewustwording. Wij weten eigenlijk helemaal niet wat er in een stal gebeurt, als het gaat om uitstoot van stikstof. Nu weten we dat wel."

Deel dit artikel

Reacties

Tiepmachien
Dromen is goed
Vooral wanneer je slaapt
Het is een verwerking en tevens ordening van binnengekomen informatie
Mbt dit initiatief: kansloos
En niet alleen dit initiatief
Alle zgn innovatieve oplossingen welke niet op voorhand borgen dat de natuur niet kan verslechteren zijn kansloos. En dat is bijna alles op de rav lijst. Misschien dat de Lely Sphere houdbaar is.
Den Haag snapt het ook en laat innovatieve oplossingen los. De focus komt te liggen op opkoop denk je dan
Maar dat is net te eenvoudig gedacht
Onder de foto gaat deze tekst verder

(klik om te vergroten)

Afbeelding is uit de meststoffenwet. Op dit moment geen verdere info.
+2
Achterhooker
@Tiepmachien Gezien je reactie heb je er niet veel van begrepen. De stikstofuitstoot op grond waarvan boeren uitgekocht gaan worden, is gebaseerd op (foutieve) aannames en berekeningen. Door realtime te gaan meten wordt hier aangetoond dat de stikstofuitstoot van melkveebedrijven vele malen minder is dan wordt aangenomen. En dus de veronderstelde natuurschade veroorzaakt door boeren ook veel minder is.
Weet je hoeveel ganzen er jaarlijks in Nederland verblijven? en hoeveel stikstof die uitstoten in met name natuurgebieden?
Het hele stikstofverhaal is een lachertje, en de "oplossingen" die Den Haag aandraagt nog veel meer.
+3
BertK
Emissie is niet interessant zolang je niet weet waar er significante depositie is.
Bekkink
@BertK ze willen gewoon alles volbouwen, dat is het enige. De rest maakt ze niks uit

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN