Eerder uitbetalen GLB gelden door oorlog Oekraine

De kosten rijzen de pan uit en de boeren worden geacht wederom voor bank te spelen en de verhoogde kostprijs voor te schieten. Dit terwijl de EU het geld renteloos op de bank heeft staan. Ondertussen wordt de pijn doorgegeven aan de leveranciers, de loonwerkers en de mechanisatie bedrijven. Hoog tijd dus dat er snel besloten wordt om de GLB gelden eerder uit te betalen. Een gratis maatregel die bewezen heeft een groot effect te hebben. Nu meer dan ooit moet het belang van voedselproductie ingezien worden.

Deel dit artikel

Reacties

+3
crvfan
Geld nu alweer op? Beetje triest wel om meteen het handje weer op te houden
+1
Nevergiveup
Dit jaar zal misschien wel aflopen , volgend jaar komt de man met de hamer 🔨⚒️voor veel bedrijven ...... Alleen super geleerd CBS ziet het niet zo goed .....
+2
Noorderling
@Hans van Bergen
Schaarste is het beste wat ons kan overkomen, of willen we in september weer melken voor 35cent?
Als het zo mooi gaat, tikje van het gas af en met minimale input zoveel mogelijk dure melk maken. Er groeit puur krachtvoer in de wei, het is nu droog en smakelijk, wie doet je wat?
+1
bio boer
@Noorderling heb je de deur van de stal open gezet 😃
Noorderling
@bio boer
Deur open, hek dicht 😉 Maar dat is ieder zijn keuze. Ik pak een andere premie, vind iemand niet zo leuk als daar koeien doorheen lopen.
+1
Hans van Bergen
@Noorderling Interessant dit soort bijdrages sander echt wat behulpsaam. Geen wonder dat de russen hier niet binnenvallen met helden zoals jij
+1
Noorderling
@Hans van Bergen
Waarom pijn doorgeven aan andere schakels in de keten?
Wel bestellen niet betalen, gaat dat bij de supermarkt ook vanzelf? Hoeveel marge in dagen geef je de koper van je melk?

Zomaar wat vragen. Jij vindt misschien meer dingen normaal wat misschien wel niet zo normaal is. Maar waarschijnlijk is heel de wereld gek behalve hvb.

Afgelopen zomer was het geld ook vast welkom, alleen mis je de meevaller of inhaalslag in december. Broekplassen, kou komt toch wel. Meer geld krijg je er niet om en daarmee lost het niks structureels op. Kansen genoeg en dan kun je ze maar beter pakken voordat het te laat is.
Hans van Bergen
@Noorderling Ja dat had jij ff weer niet meegekregen maar ik las dat e farm zijn klanten opriep om in overleg te treden als je kon betalen dus das wel een teken aan de wand
+1
bio boer
@Noorderling was mijn reden ook om niet eerder aantevragen dan duurt de andere keer weer langer voor je weer krijgt bedrag is het zelfde😁
+1
weurding
@Hans van Bergen Sander? Interessant 😂
Hans van Bergen
@Noorderling Wat heeft eerder uitbetalen te maken met de melkprijs? De melkprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. En als de economie plempt en armere landen stoppen met bestellen dan krijg je de situatie als in de varkenshouderij was. Torenhoge voerkosten en lage opbrengsten. En als de mais en graan niet beregend kan worden omdat de rc van de telers leeg is komt er veel minder. Snap jij dat ??? Of moet ik dat nog duidelijker uitleggen?
Noorderling
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Wat heeft eerder uitbetalen te maken met de melkprijs?

Je houdt verliesgevend melk produceren in de benen, het GLB geld dicht het melkgeldgat wat je tekort komt.
Extra aanbod is een dalende, of in ieder geval niet stijgende prijs.

Misschien kun je beter 7ton voor 400euro verkopen, zonder beregeningskosten. Dan 10 ton voor 250euro en nog 500euro diesel per hectare. Dus waarom in heel europa ten koste van alles tonnen willen produceren wat uiteindelijk een prijsdempend effect heeft?
Hebben we een keer een prijs die we met zn allen willen, willen we die met een kapitaalinjectie weer kapot melken en lekker comfortabel piepen dat de melkprijs weer een 3 voor staat?

Droogte is altijd in grote gebieden, verzuipen doe je lokaal en heeft veel minder invloed op prijsvorming.
Ieder mag zelf de afweging maken wat die kan, als je goedkoop kunt beregenen zou je zelf je kans moeten pakken om die investering rendabel te maken en zorgen dat je 9ton x 400euro oogst. Als iedereen hetzelfde doet gaat het ons allemaal financieel per saldo niks brengen.
Hans van Bergen
@Noorderling Zelf nooit een idee hebben en anderen die wel kunnen denken en oplossingen aandragen afzeiken. En maar door fantaseren. Proficiat knul
+1
Noorderling
@Hans van Bergen
Het probleem is niet eendimensionaal, of dat mij of jou de pet te boven gaat laat ik maar in het midden.
Als het niet de oplossing is voor het probleem moet je wat anders zoeken.
Alleen pijn verzachten heb ik niet zoveel mee als het op termijn nog een stinkende wond wordt.

Kan wel 100 dingen bedenken
De situatie is al een tijdje zo als die nu is, deze week kun je misschien nog wat veranderen op het land. Hoe langer je wacht hoe erger de pijn. Niets doen kan ook, mij ook prima.
Koeien zijn flink aan de prijs, granen zijn duur, mestafvoer kost weinig, kunt grond verhuren. Vaarzen verkopen, of juist dikke koeien op reis sturen en vaarzen aan laten rukken omdat het bedrag wat je moet bijleggen relatief klein is.
Lijdzaam toekijken dat het van je af gaat kan ook, we boeren (nog) niet op een sovchoz, zullen toch zelf de broek op moeten houden.
Hans van Bergen
@Noorderling Wat een goeie ideeen. Vooral varkens boeren legkippenhouders akkerbouwers groente telers zullen heel blij worden van jouw oplossing om dikke koeien te verkopen. Land verhuren wauw.
mlkvhoudr
Als hans zwaar gefinancierd zit kan ik me het op het moment wel voorstellen dat het zwaar is, zelf heb ik de koeien nog binnen vind er nog maar weinig gras staan en het moet hier wel onder de koeien groeien de 1e snede. Maar ook hier ging er afgelopen maand bizar veel geld naar de voerboer. En dan komen we niet tekort maar elke voer leverantie word wel duurder op t moment.
bio boer
@mlkvhoudr de kosten komen nog het enige wat gedaan is mest op het land de rest moet nog
+2
mlkvhoudr
@bio boer hier helft van pacht, kunstmest, krachtvoer, 6 pinken gekocht van de week waarvan 3 per ongeluk😄😉. Hogere energienota, frontmaaier gekocht en er komen nog een paar dingen dus geld rolt wel 2 kanten op op t moment
+1
labella
@mlkvhoudr de rekeningen van de loonwerker ga je ook nog van schrikken. Hakseltrein kost ook 100 euro/uur meer
Erco
@labella hier gaan we voor de graswagen dan dit jaar 😉
+1
demelkboer
@mlkvhoudr dure energie , daar hou ik van 😄
+1
mlkvhoudr
@demelkboer vandaag werd t weggegeven las ik ergens
+1
Erco
@mlkvhoudr hier voornamelijk alleen krachtvoer en rente en aflossing en energie maar de duurdere maanden komen er aan. Hier zit t voersaldo met vers gras in de weide en op stal toch nog tegen de 12 euro aan. Dan word er nog wel geld verdiend. Hopelijk kunnen we dat nog n tijdje volhouden want dit is nu wel n momentopname😆😉
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Als hans zwaar gefinancierd zit kan ik me het op het moment wel voorstellen dat het zwaar is,

Aandeel melkgeld wat naar de bank moet is nogal wat lager dan vorig jaar.
Waar het vorig jaar circa 1/4 was, is het nu nog 1/5.
mlkvhoudr
@Noorderling dat valt niet te ontkennen 🙂
demelkboer
@Noorderling als je aflost wordt het elk jaar minder
Noorderling
@demelkboer scheelt op een ton aflossen 2000euro rente, wel geld maar niet onoverkomelijk.

Als je nu een nieuw rentevoorstel krijgt ben je dat geld al vlot weer kwijt.
hans1980
@Noorderling Aandeel dat naar krachtvoer gaat?
Noorderling
@hans1980
Net als vorig jaar circa 30procent.
Voerkosten totaal 50%.

Als je marge had wordt die netto groter, had je die niet veranderd er weinig.
Misschien moet of kun je dan wat anders proberen.

@royale
Waarom gras en niet wat anders of door het gras?
Gras erwten heb je stikstofbinding en super opbrengst, voor alleen gras wordt dit jaar al geen topper en grote kans op onkruid druk. Krachtvoer is erg duur, waarom geen mks/CCM?
+1
royale
@Noorderling erwten heb ik nog nooit geprobeerd. Op het in te zaaien perceel moet een goede zode komen aangezien het bijna veengrond is. Binnenkort inzaaien is een mooi moment zodat komende herfst een mooie zode aanwezig is zodat je nog in de nazomer/herfst het perceel nog kunt berijden. mais kun je er beter niet op verbouwen....daar ben ik afgelopen jaar wel achtergekomen! Weer iets geleerd! Onkruiddruk krijg je alleen wanneer de zode niet dicht is! En onkruid krijg je eerder op de grond die het vocht niet kan vasthouden. Desnoods van de zomer een keer extra met wiedeg voor een nog dichtere zode. Ik was misschien van plan om dit jaar alle mais als mks te oogsten ipv snijmais om meer gras in de koeien te krijgen. Alleen weet ik nog niet hoe ik het ga doen met de opslag hiervan.
JohnDeere7serie
@royale gras heeft gemiddeld lagere vem en hogere verzadigingswaarde dus goed idee voor alle aanbidders van grasland die geen boer zijn en die kicken op allerlei kengetallen maar slecht idee voor je eigen koeien.
bio boer
@JohnDeere7serie vooral de verzadigings waarde is probleem bij gras daarom melkt het al stuk maklijker van mais daar kunnen ze gewoon meer kg ds van op alleen heb je veel eiwit nodig in kv of grondstoffen
royale
@JohnDeere7serie een beetje snijmais is prima, maar 10-12 kg vind ik vaak wel voldoende. Als je meer mais voert moet je altijd corrigeren in de basis en dat hoef ik nu niet. Voor de rest gras en een standaardbrokje of pulpbrok en dan is het klaar.
+1
de Tank
@mlkvhoudr Ik heb ze zelf een perceel extra gegeven wat in de planning om te maaien stond, ze vreten als gekken buiten op dit moment, lukte ook niet om met de beoogde oppervlakte de koeien 1e maand aan het vreten te houden., Genoeg goed gras nog op de kuilplaat. Ik kies er dit jaar voor maximaal te weiden zolang het weer het toelaat. 1/3 van het kv er af gehaald.
+1
bio boer
@de Tank dat is dit jaar exstra aantrekkelijk met de hoge loonwerk kosten kuil maken kost altijd geld tegen over vers zeker in het voorjaar
Frans1
@bio boer dat klopt wel, maar ik probeer ook 1e snee kuil voor de hele winter te krijgen voor de mk, dat melkt toch beter dan latere snede's
stefan56breizh
@Frans1 1e snede al gekuild? Hier nu 43ha onder plastic zitten, nog 10ha dat stond nog niet geweldig wachten nog even. Volop in de vaste mest nu voor mais.
Frans1
@stefan56breizh flinke bult al💪 zoveel hoeven wij niet. Ik draai balen, 300, dan heb ik er genoeg voor de koeien. Heb al wat geperst, dat was voor het scheuren, rest volgende week maar eens zien. Gras staat er wel mooi op nu denk ik, we gaan nu naar huis na een midweekje weg
mlkvhoudr
@de Tank dat is het voordeel dat het bij jullie niet zo lang nat was vorig jaar als ik me dat goed herinner kon jij wel tijdig maaien
+1
de Tank
@mlkvhoudr klopt, geluk mee gehad, vooral rond Hemelvaart toen geen smakken water gehad. Besefte mij toen wel dat dat een groot verschil ging maken.
Noorderling
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
bij jullie niet zo lang nat was vorig jaar

drogen deed het ook niet. Ben er net een poosje van aan het voere, was niet te jong gras, wel erg nat met 28%.
Zit nog redelijk suiker in, 100 melkzuur. Koeien vreten er gigantisch veel van en goede mest. Was al half mei, hogere verteerbaarheid bij een dergelijke omstandigheden om te winnen zou je het randje wel opzoeken.
+2
Hans van Bergen
Kijk daar kun je op wachten dit soort getreur.

1 Zwetsen op jezelf terwijl je hier anoniem bent dat heeft natuurlijk geen zin

2 Er zijn meer sectoren dan melkveehouderij. Graan bv op lichtere gronden is het al kurkdroog en mag de haspel er allang over. Voor 2 euro per liter??

3 Alleen het gras op zwaardere klei groeit nog alles daaronder staat het stil. Tenminste hier bij jullie niet ws

4 Groentes aardappels alles moet beregend worden en alles wordt duurder. Dus stijgen de prijzen ook weer

5 De EU kiest ervoor om Rusland te boycotten.Mooi maar de factuur gaat naar de boeren en tuinders.

6 Eerder uitbetalen GLB is geen steun dat is gewoon iets eerder uit betalen zodat er geld in de sector blijft

7 Je kunt ook eens iets aan de orde stellen voor een ander. Politici lezen hier graag mee en hebben nu weer iets om voor te knokken en het kost niets

8 Overigens ben ik niet ontevreden voor de keuzes die IK gemaakt heb maar dat heeft lang niet iedereen
mlkvhoudr
@Hans van Bergen zo droog al weer bij jullie dat is snel opgedroogd
royale
@Hans van Bergen zoals jij schetst is het waarschijnlijk wel nodig. Ik heb vorige week nog een klein spoortje getrokken tijdens het kunstmeststrooien op het grasland op zand! Hier in het noorden wacht ik nog 1 week op droog weer voordat we het maisland opgaan en het land aanpakken voor grasinzaai. Hier zit de grond nog behoorlijk vol door de 70mm van onlangs., compleet andere wereld!
Desondanks beuren we over de eerste 4 maanden dit jaar 10 cent per liter melk meer dan vorig jaar. met 18000 liter per ha beur ik flink meer melkgeld en voorzie niet dat ik dat extra geld nodig heb voor de extra kosten in loonwerk, krachtvoer of energie. Dat zie je ook terug op de rc. Maar als er mogelijkheden zijn voor vervroegde betaling, dan doe ik waarschijnlijk wel mee! Zo te horen kan de melk nog veel duurder worden!!
+1
ted9
De echte pijn komt bij het afsluiten van een nieuwe rente periode 🤫
komelker 2
.
+2
Melkboer16
Eerder uitbetalen zou me passen! Kan het zelf ook wel bewaren of een paar kosten besparende investeringen mee doen
+3
spotmelker
Economisch gezien: hoe eerder hoe beter! Ongeacht je positie.
Twentsch Land
Zeker als die inflatie ook nog eens flink door zet.

@spotmelker
spotmelker
@Twentsch Land dat heeft hij al gedaan maar de bubbel is nog heel
+2
bio boer
@spotmelker uit zelfbescherming ik weet van mij zelf als er meer geld om handen is je ook eerder uitgeeft dan als je niet veel geld hebt
labella
@bio boer even apart op de "spaarrekening" zetten, is toch een extra drempeltje om te voorkomen dat je het uitgeeft.
+1
bio boer
@labella ja dat doe ik dan ook glb is bij extensieve bedrijf in verhouding ook meer geld daar parkeer ik altijd een gedeelte voor de zomer in de zomer veel loonwerk kosten en zomerheffing op de melk zijn uitgaven stuk hoger dan de inkomsten
In de winter wordt ook ganzen schade vergoed en weidevogel beheers vergoeding uitbetaald dat is ook 60 k totaal
spotmelker
@bio boer een luxe probleem waarvan ik het gezien de onderliggende kapitaalsinzet en arbeidsbehoefte geen luxeprobleem vind.
bio boer
@spotmelker veel kapitaal is nog van de bank die laatse 20 had niet nodig geweest met de droge jaren kon ik die wel goed gebruiken vorig jaar mega veel voer gewonnen wat nog geen melk is geworden die vooraard van 450.000 kg ds exstra heeft wel geld gekost dat kan ik eigelijk nog steets wel merken dat budget voor inversteringen dit jaar wat lager is er staat mooie spaarpot op het erf 😁 ter waar van 120k
+2
de Tank
De situatie zal voor ieder anders zijn. Ik heb hier eerst de plinten maar wat verhoogd. 😬 Ik verwacht overigens niet dat de voedselproductie omhoog zal gaan vanwege eerder uitbetalen GLB gelden.
+1
mlkvhoudr
@de Tank band dat het over de plinten gaat klotsen😄
+1
de Tank
JappieJo
Zou mooi zijn wou nog zonneplaten op het dak parkeren
mlkvhoudr
@JappieJo heb je ze al besteld? Wachttijden zijn best lang
+1
JappieJo
@mlkvhoudr nee heb ook geen haast, terugverdientijd is ook zeer lang. Kreeg berekening van die lui in 2.5 jaar terug verdiend, maar even gemeld dat hier een jaar of 7 is. Hun rekenden met 50ct/kwh
mlkvhoudr
@JappieJo dat is wel heel enthousiast gerekend, 2.5 jaar🙂
bio boer
@JappieJo verkoop stroom nu voor 25 cent over maart normaal is het 5/3 cent
+1
Grasbaal
@mlkvhoudr sommige producenten mochten vandaag toebetalen op hun geproduceerde stroom

(klik om te vergroten)

Zonnestroom 23 april 2022
+1
mlkvhoudr
@Grasbaal ik heb ook altijd geluk dat die dingen maar niet geleverd worden 🙂
Van-Epscheuten
@Grasbaal in een flexibel contract mag je nog gewoon salderen toch..
Nevergiveup
@Van-Epscheuten volgens mij wel
Hans van Bergen
Ondertussen zitten we in de droogste april sinds mensen heugenis en schuiven we door naar de droogste eerste helft van mei. Is dit speciaal erg? Op zich helemaal niet maar wel in combinatie met de oorlog in de Oekraine. Immers de voerprijzen gaan verder oplopen. U komt straks ms voer tekort maar bijkopen van snijmais kunt u wel vergeten. Allemaal ten gevolge van keuzes die niet de ondernemers maar de EU gemaakt heeft. Van enige compensatie is absoluut geen sprake. Gingen er miljarden naar het bedrijfsleven in corona tijd. Niet naar de landbouw. Hun steun was het eerder uitbetalen van de glb gelden. Dat zou nu weer moeten gebeuren
+1
Nevergiveup
@Hans van Bergen Economie is belangrijk voor de elite, all for the money , Eten is niet zo belangrijk .....totdat de pleuris uitbreekt ....
Noorderling
@Hans van Bergen
Of teveel koeien?
Waarom geen (strategische) voorraad van kunstmest, ruwvoer en krachtvoer?

Bepaalde regio's waar kans op droogte aanwezig is gaat men voor 1jaar ruwvoer op voorraad, met snij of korrelmais mede als buffer.

Gemak mag wat kosten en we vinden veel normaal. Ook dat we exact op 1mei het ruwvoer op hebben. Kunstmest is vanzelfsprekendheid, nog tenminste.

Het biedt allerlei kansen. Slachtkoeien duur, mais wellicht. Laat een ander werken als je daar meer aan kunt verdienen dan zelf melk maken.
robbies
@Noorderling de buffers op de droogtegevoelige gebieden zijn in 18, 19 en 20 Al opgemaakt. Vorig jaar was een mooi jaar, maar niet voldoende om een jaar buffer op te bouwen
Noorderling
@robbies
Of je hebt net genoeg voer in een groeizaam jaar. Dan valt het al gauw tegen als het niet elke week 10mm regent.

Hoeft ook niet alles zelf te telen. Juist in groeizame jaren moet je kopen, is het rond eind zomer voor weinig op te halen.
+1
Hans van Bergen
@Noorderling Getuigd van dezelfde denkkracht als tegen iemand die met de fiets gevallen is zeggen waarom nam u niet de bus.
Hans van Bergen
@Noorderling En wat heeft een varkensboer aan een extra kuil gras? het gaat erom dat de overheid keuzes maakt waar wij veel last van hebben
Noorderling
@Hans van Bergen
Je stuurt ff een tikkie naar poetin?

Kunt morgen een vrachtauto starten en naar Oekraïne rijden, kees huizinga krijgt zijn granen niet weggereden.

Grond loos varkens houden is ook een keuze, met voor en dus ook nadelen. Kun je de termijnmarkt benutten en je marge vaststellen. Een ander teelt het voer zelf, zitten hier genoeg boeren die grotendeels hun eigen granen opvoeren aan varkens of kippen. Dat gaat ook wel over serieuze aantallen.

Allemaal keuzes met daar aan gebonden risico's. Misschien waren zaken als goedkoop voer wel niet zo vanzelfsprekend als het leek.
Misschien net wel als een lage rente, als die stijgt krijg ik ook dan niemand geld of lagere kosten.
Uit solidariteit gaan de graanboeren niks weggeven, wat hun groot gelijk is. Wij pakken ook elke cent melkgeld.
+2
weurding
@Hans van Bergen paar jaar terug was april nog droger en verpieterde 1e snede, vindt het nu, althans hier nog wel meevallen
+3
deJong
@weurding een buitje mag, maar je moet ook wat te klagen hebben.. koeien doen het verder best in de wei😁 droog kwalitatief goed gras om van te melken👍
FMK2020
@Hans van Bergen Er is nu genoeg ingekuilde snijmais te koop met goed zetmeel. Koop een paar honderd ton en ga bijvoeren. Zet je de brokgift een beetje naar beneden. Mais is nogal goedkoper om te voeren dan brok.
royale
@Hans van Bergen heb jij geen regen gehad in april? Of kom je uit het zuiden/zuidwesten waar erg weinig regen gevallen is? In het noorden/westen/oosten is toch 50-80mm gevallen met een paar uitzonderingen. Dat is nu toch nog niet helemaal weg? Daarnaast is er vorig jaar bar veel ruwvoer gewonnen, al was het van prutkwaliteit. Er is hier geen boer zenuwachtig over ruwvoertekort.
Hans van Bergen
@royale Voor jouw voor noorderling en anderen van jullie denk niveau. De melkprijs is nu goed ik adviseer je dringend om het extra geld te bewaren voor snel komende moeilijke tijden. Echter gooi eens duizend euro stuk aan een reis die je de straat uitbrengt. Rij eens door Nederland of ga eens naar het buitenland. Dan zie je dat de wereld groter is. Immers glb toeslag wordt europa wijd uitbetaald. Jullie als lto ers zijn zo niet opgevoed maar ik ben van FDF. Dus ik kom ook op voor anderen.
+1
Overstapper
Wij hebben hier veel last gehad van de overstroming van de Maas. Gelukkig heeft de LLTB ervoor gepleit dat we schadeloos gesteld geworden zijn. We hebben veel geld moeten voorschieten aan ruwvoer aankoop. Uiteindelijk heeft rvo 75% van de schade uitbetaald. Zo hebben we toch nog 10.000 euro schade. Maar wij zijn blij met de LLTB die meer voor ons doet dan zlto. Daar hebben ze pas in latere instantie ontdekt dat de Maas ook langs hun leden loopt. Maar je hebt ook leden nodig die meedenken ipv tegen denken. Mais aankopen is hier niet aan de orde. Mais langs de Maas is vernietigd en hooguit geschikt geweest voor de vergister. Alle mais is aangekocht moeten worden ook om graskuil te vervangen.
Hans van Bergen
Inmiddels is de zlto ok wakker geworden dat de voedselprijzen dreigen te gaan oplopen door schaarste. Mijn oplossing begin alvast met eerder uitbetalen van GLB gelden
+5
Noorderling
@Hans van Bergen
we willen weer melken voor 30cent, tarwe telen voor 15cent en aardappelen weggeven voor 7cent?
Retail staat met de rug tegen de muur, nu de rust bewaren en geen gekke dingen doen. 1kilo overschot en we kunnen weer piepen dat we geen eerlijke prijs krijgen.
Hans van Bergen
@Noorderling Heeft NIETS met elkaar te maken maar ik maak hier uit op dat jij de vorige keer niet meedeed met de vervroegde uitbetaling
robbies
@Noorderling melkprijs gaat niks dalen van vervroegd uitbetalen
de Tank
@robbies productie ook niet stijgen😋
Noorderling
@robbies
Het houdt wel productie in stand, als dat geld broodnodig is is de kant ook groot dat dat verliesgevende productie is.
Wellicht was er anders volumedaling en prijsstijging. Op invididueel niveau tikt dat niet aan, zoals @Hans van Bergen graag had gezien dat Henk Staghouwer zn vaarzen even had voorgeschoten.

Hij wil graag de consument vertroetelen door weer veel voor weinig te gaan produceren. Daar zie ik geen heil in, heb het beste met iedereen voor, maar overal staat eigenbelang in eerste instantie voorop. Anders stuurden we wel gratis melkpoeder naar afrika.

Maar als het geld er dus niet is, en je toch verder moet, is er een optie om slachtkoeien te verkopen, (ruw)voer verkopen. Varkenshouders in polen legden afgelopen najaar ook geen biggen op, konden meer verdienen met directe verkoop van tarwe. Vleesprijzen zijn sindsdien fors gestegen door minder productie.
Europa breed kan zon kapitaalinjectie, waar krachtvoer, kunstmest of vee van gekocht wordt wel invloed hebben wanneer dit anders niet kon of gedaan werd.
Korte termijn wil iedereen geld pakken, wat soms keihard nodig is, maar hoeft op termijn niet het beste te zijn.
Hans van Bergen
@Noorderling Zoals ik al zei ga eens je straat uit en ontdek dat de wereld groter is. Glb gelden gaan ook en vooral naar graanproducenten die NU moeten kiezen om

a Stikstof te strooien
b beregenen
c onkruidbestrijding

Als ze dat niet doen dan zakt de graanproductie en stijgt de voerprijs verder
Noorderling
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
Als ze dat niet doen dan zakt de graanproductie en stijgt de voerprijs verder

En daarna de melkprijs omdat graan/voer verkopen interessanter is dan melk maken.
Meer verdienen met minder werk. Ik teken er voor.
robbies
@Noorderling
Quote:
ik teken ervoor

bij MTC leggen ze de melkprijs voor 2023 vast op 52 cent. Daar kun je tekenen. Doe je het?
Melkboer16
@robbies als ze dan weer zo’n eind te laag zitten dan moet ik er een paar rekeningennrs bij hebben
robbies
@Melkboer16 ik zal je het mijne geven. Daar mag overtollig geld heen. Hier ligt nog wel een wensenlijstje voor 6 nullen
pieta
Quote Reactie van @robbies:
een wensenlijstje voor 6 nullen

Niets te wensen dus?? 😁 6 keer 0 = 0
+1
robbies
@pieta 6 nullen en minimaal een 1 ervoor.
Noorderling
@robbies denk het niet.
Eenzijdig vastleggen is veel te gevaarlijk.
Of alles vast, of vrij en kunnen we alsnog komend jaar wel schakelen op welk paard we inzetten. Ruwvoer telen, krachtvoer of verhuren.
+1
robbies
@Noorderling Jij begint over tekenen voor meer verdienen met minder werk. Bied ik het je concreet aan, dan krabbel je terug. Weten we ook weer wat we aan jouw mening hebben
Noorderling
@robbies
Mtc gaat over output, ik zie krachtvoer niet dalen dus wordt mijn marge kleiner.
Dan kun je beter niks doen als alles achter elkaar aan hobbelt.

Scenario duurder krachtvoer en minder melk is wat anders dan melkprijs van vandaag vastzetten. Er is geen plafond meer. Oekraïne begint in de zomer een offensief, oogst 23 wordt nog een hele strijd, als ze die samen met 22 überhaupt weg krijgen.
robbies
@Noorderling met die wetenschap is het dus raar dat je hierboven zegt dat de graanprijs gaat delen door overproductie. De factor Oekraïne is vele malen groter.

Ik zie overigens ook geen plafond. dat MTC nu tekent voor 52 cent is mij veelzeggend. De bestbetalende coöperatie in Nederland heeft er al een 6 voor staan als je alles telt.
+2
Melkboer16
@robbies ff de website van DLV bekijken wie daar allemaal werken. Een aantal durfde thuis de boerderij niet over te nemen en denken nu van hoe komt jouw euro in mijn zak.
+1
robbies
@Melkboer16 Bevalt dat een beetje, zo op de persoon spelen? Voor jouw info; ik heb nog nooit voor één euro zaken gedaan met DLV. Ik vind het concept termijnmarkt alleen wel interessant, en ja ze hebben nu tegenslag. Jij bent waarschijnlijk zo'n zesgooier die de huidige markt aan zag komen. Dus vertel me maar, wat wordt de melkprijs eind 2023?

Maar wanneer je verstandig met het fenomeen termijnmarkten omgaat - dus niet all-in gaat - is het een mooi mechanisme om een gedeelte van je risico af te dekken. ik blijf het concept dus gewoon volgen, omdat ik weet dat het echt wel gewoon kan werken. Misschien stap ik ooit wel een keer in. Mijn vader deed het vroeger ook met zijn varkens en is er niet echt veel slechter van geworden, zegt hij zelf.

Maar dat jij het niks vindt omdat je een mening hebt over het personeel dat er werkt, zegt eigenlijk meer over jou dan over DLV of over MTC.
+1
Melkboer16
@robbies heb ik jou geprikt of zo?
Ja ik heb er zo mijn mening over, heb ook genoeg bedrijven gezien die blind vaarden op DLV-advies. En die noemden de ander weer coöperatieboer.
En nu MTC, ondernemen is risico lopen en per saldo schiet niks met zo’n vehekil op.
En stel nou je spreekt 52 cent af en de kostprijs stijgt nog ff door.
robbies
@Melkboer16
Quote:
ondernemen is risico lopen
en ook afdekken. Of verzeker jij niets? De hele wereld dekt een deel van de productie in al dan niet icm met inkoop. Ken varkensboeren die 2 jaar geleden voor 3 jaar soja vastgelegd hebben. Allemaal geluk??

Maar goed; jij hebt bljjk gegeven geen enkel idee van termijnmarkten te hebben en veroordeelt het op basis van de partij die het aanbiedt.
bio boer
@robbies spot markt is al weer 7 cent verlaagt in april 51.50
Frits1
@Hans van Bergen Je krijgt er per saldo geen meer geld van.......
bio boer
@Frits1 we hadden wel het geluk dat de prijs al stijgde
Hans van Bergen
@Frits1 Vooral die puntjes Fritske. Kijk brokken komen uit de fabriek maar.................die maken ze van graan. En as niemand regent dan komt da der minder snap je?? en da wordt de brok duurder, En bier, en brood. Melkgeld is gekoppeld aan olie
Frits1
@Hans van Bergen ja dus, als je nu betaalrechten in juni krijgt zijn die problemen opgelost?
Melkboer16
@Frits1 des te eerder hoe beter. Geld gaat elke dag achteruit in waarde dus als jij wel alle rekeningen betaald hebt dan kun je er beter nu een noodzakelijke uitgave mee doen als rond Sinterklaas
de Tank
@Hans van Bergen ga jij dan meer produceren als je dat nu krijgt?
Robot-ph
Er komt toch weer vervroegde uitbetaling, vandaag in de Staatscourant gepubliceerd. €270 per hectare/BTR
mlkvhoudr
@Robot-ph flauwekul
mlkvhoudr
@paulus2 ok dus er moet wel eerst een formulier opgestuurd worden begrijp ik
+2
Hans van Bergen
@mlkvhoudr Nee niet voor jouw en ook niet voor Noorderling want die willen het niet.
mlkvhoudr
@Hans van Bergen wat ben je toch ook een heerlijke mafklapper🙂
de Tank
@Hans van Bergen mooi dat je het uitbetaald kunt krijgen, kan je de productie opvoeren👌
+1
achterhoeker2
@Hans van Bergen Ik begin bijna waardering te krijgen voor je directe manier van communiceren.
Is wel lekker duidelijk, beter dan dat cryptogelul.
mlkvhoudr
@achterhoeker2 holle vaten klinken het hardst
Vdejong
@achterhoeker2
Quote:
je directe manier van communiceren.
anders had hij beter de politiek in kunnen gaan, daar draaien ze om de hete brij heen met wollig taalgebruik en ellebogenwerk
+3
George
@Robot-ph
Mooi laat maar vast weer komen , je kunt t maar gehad hebben. Leuk wat vakantiegeld.
+1
Hooibaaltje
@George of nieuwe fiets😉.
+3
George
Quote Reactie van @Hooibaaltje:
of nieuwe fiets.

Ja dat is echt helemaal geweldig , maar met zo'n fiets kun je vakantie en vakantiegeld opmaken combineren. Gisteren zijn we vanuit de Limburgse heuvels van Vaals naar het Belgische Herve gefietst en ook de Amerikaanse begraafplaats van Henri Chapelle bezocht. Toch een fietstocht gedaan van een kleine 80 km door de heuvels. En 170 kilometers gemaakt met de BMW. 😀
+4
slagakker
@George Inderdaad sinds wij gestopt zijn fietsen we ook veel meer door de natuur is gewoon heerlijk.
de Tank
@slagakker zonder stoppen kun je ook fietsen hoor, zelfs zonder ondersteuning, trap jaarlijks 8-10 duizend km weg😋
George
Quote Reactie van @de Tank:
trap jaarlijks 8-10 duizend km weg

Doe je dan ook nog ooit werken? Je moet dan 7 dagen per week elke dag van het jaar minstens 22 km fietsen. Of elke week 154 km. Dat vind ik wel heel erg veel , dat krijg ik met mijn werkzaamheden niet gecombineerd en dan heb ik het vast niet het drukst van het prikbord. 😀 En dan ben ik van 8000 km uitgegaan.
+1
de Tank
@George 10000 km vorig jaar gedaan omdat ik sponsortocht van Italië naar Nederland heb gereden, andere jaren rond de 8000. Ongeveer 400 uur fietsen, 8/week gemiddeld. Er zijn weken dat ik 500 km fiets. Ik combineer het regelmatig met bezoek familie of vrienden, fiets ik er heen of terug, mijn vriendin met de auto. Op zon dag met fietsclub 100 km, door de week vaak 2x50 of 60 km.
+1
Hooibaaltje
@George top. Puur genieten is dat..

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voedselproductie , mechanisatie en kostprijs ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!