Boeren steeds zuiniger met mest

DEN HAAG (AFN) -De afgelopen twintig jaar zijn boeren erin geslaagd met steeds minder fosfaatbemesting minstens dezelfde, maar vaak ook hogere gewasopbrengsten te behalen. Daardoor komt steeds minder fosfaat in de grond terecht. Dit is niet alleen van belang voor het milieu. Op termijn is een gebrek aan grondstoffen voor de productie van fosfaatkunstmest te verwachten, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Benutting van fosfaat op landbouwgrond

Deel dit artikel

Reacties

anonymous_8
En dat in een jaar waarin de maisprijzen ook nog eens torenhoog gaan worden..
anonymous_8
Ja dat klopt... het bruine goud is onmisbaar
anonymous_8
En de politiek is zo onbetrouwbaar als...... Ik acht de kans nog steeds erg groot dat er wel een soort van dierrechten zullen komen
anonymous_8
Ik zeg niet dat ik het wil. Ik zeg dat ik verwacht dat we daarmee te maken krijgen. Of jij dat nou onzin vindt of niet.
anonymous_8
Overheid/politiek ziet het mestoverschot als een groot probleem. Door aanscherping van de gebruiksnormen neemt het landelijk overschot de komende jaren nog verder toe.
Het is vooral de varkenshouderij die moeite heeft met het op een verantwoorde manier kwijtraken van de mest (onder meer omdat mestverwerking nooit echt van de grond gekomen heeft). Als na 2015 de nationale rundveestapel zou gaan groeien, neemt het probleem voor de varkenshouderij verder toe, ondanks het feit dat deze sector al sinds jaar en dag begrensd is met dierrechten. Mijn idee is dat de milieu-ambtenaren van VROM het zo ver niet zullen willen laten komen uit angst voor nog meer onbeheersbare praktijken. Daarom denk ik dat ze er voor zullen kiezen om ook de rundveestapel in toom te houden (iets wat nu door het melkquotum ook min of meer het geval is).
Natuurlijk zijn het slechts ideeën en speculaties van mijn kant. Maar enkele decennia mestbeleid te hebben meegemaakt, kan ik het me niet voorstellen dat de Nederlandse overheid een groei van de nationale mestproductie zal toelaten.
En het verdwijnen van het ministerie van LNV zal hier ook zeker geen goed aan doen. In de huidige situatie houden de LNV-ambtenaren en die van VROM elkaar in een zeker evenwicht. Dat verdwijnt als EZ landbouw erbij gaat doen. De economen van EZ hebben simpelweg als uitgangspunt: dat zijn de milieunormen en daar heb je aan te voldoen. Vasthouden van de derogatie kan dan ook wel eens een hele zware dobber gaan worden.
Inderdaad tok, ja ja hoe minder je strooit hoe meer er af komt, en wie geloofd dat ??? De opbrengsten dalen, en als je dan ook nog een droge periode krijgt heb je zo een ruwvoer tekort van 30-40%.
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> En dat in een jaar waarin de maisprijzen ook nog
> eens torenhoog gaan worden..

Geen praatjes, er is mais zat voor dezefde prijs als vorig jaar, sneu voor de verkopers ..
Wimsumar
Beste discussieleden: Er zit nogal wat ''vals-stemmingsmakerij'' in dit C.B.S.-artikel. Gewassen als mais, bieten en tarwe hebben de laatste 20 jaar een enorme genetische sprong gemaakt met betrekking tot gewasopbrengsten. Bovendien is niet vermeld óf en hoeveel er inmiddels op fosfaat-bodemvruchtbaarheid is ingeteeerd.
anonymous_78
>>het enige wat we moeten doen om geen koeienrechten te krijgen is allemaal 1 of 2 koeien minder houden

waarom nou weer 1 of 2 koeien minder, ik heb er ruim 40 ,1minder is 2,5% mijn buurman heeft er bijna 300 , 1 minder is dan 0,33%
tok
Ja ja, met andere woorden er zou nog wel minder mest opde grond kunnen. Je haalt steeds minder van de grond, vooral op de zandgrond. Is wel goed voor het milieu maar niet voor de visstand.
Je kunt ook te ver gaan vind ik.
frank b
Maar dat heeft dan weer minder met de mest te maken, meer met de droogte.

Hier op de zandgrond kun je op de streep af zien als de kleppen van de bemester een halve meter te laat open gaan. Hoezo, hetzelfde of meer??
frank b
Lijkt me wishfull thinking
frank b
Sorry, maar spit niet elk topic uit...
frank b
Maar dát is niet de kant op die ze willen Wim. Ze kunnen dit mooi gebruiken om nóg minder voedingsstoffen toe te staan.
spotmelker
Die stijgende opbrengsten waar ze het over hebben is de fysieke opbrengst/ha in ton of kg produkt. Wie nog kuilanalyses heeft van ca 25 jaar terug komt ongetwijfeld RE's van 230 tegen t.o.v 170 nu (gem tabellen BLGG) Op proefbedrijf de Marke zijn ze er in geslaagd een fosfaattoestand van zeer hoog naar voldoende te laten dalen. Aanvankelijk wat paarse maïs die later i het seizoen wel herstelde. Ook hadden ze problemen met de kwaliteit/verteerbaarheid van het kuilgras, er kwam veel onverteerd produkt in de mest. Tja, hoever wil je gaan, op een beetje produktief grasland oogst je zomaar 100 tot 120 kg fosfaat met uitschieters tot boven de 150 kg.
spotmelker
marcster Schreef:
Natuurlijk zijn het slechts ideeën en speculaties
van mijn kant. In de huidige
situatie houden de LNV-ambtenaren en die van VROM
elkaar in een zeker evenwicht.
Dit schat je verkeerd in. Die ambtenaren hebben echt geen tegengesteld belang. LNV legt de (theoiretische) problematiek (uit o.a. WUR-onderzoek)voor aan VROM waarbij de Vrommers een oplossing verlangen. Dat dit nooit werkt in de praktijk zien we b.v. aan het verschil aan de maar mondjesmaat dalende ammoniakconcentratie in de lucht en de "rijkrekenarij"aan emissiebeperkende maatregelen. Of de hardnekkig hoge nitraatconcentraties in het grondwater onder (onbemeste) natuurgebieden.
jg
Als beloning wordt/is afgezien van koerechten.
jg
Onzin. Sector bewijst, beter dan welke andere sector dan ook , de verantwoordelijkheid aan te kunnen. Een simpel mestplan t.a.v plaatsing en verwerking is voldoende. Wil je 1000 koerechten op 1 ha grond ?? , gaat hem dus niet worden.
jg
OK, onzin is onzin.
matt
je kon goed nog wel eens gelijk krijgen,het enige wat we moeten doen om geen koeienrechten te krijgen is allemaal 1 of 2 koeien minder houden.
wat gaan we doen allemaal meer koeien houden ondanks hoge mestafzetkosten en hoge voerkosten,en lagere melkprijzen
om maar vooral die koeienrechten,binnen te halen die ook nog eens door de boeren zelf zijn verzonnen..
hoe noemt double shooter de boeren ook al weer..
anonymous_196
anonymous_228
Niet goed opgelet frank, cda vvd en pvv zien geen heil in dierrechten. Stond al in een ander topic.
anonymous_228
Waarop baseer jij die verwachting dan marcster?

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , fosfaat , kunstmest , bemesting , fosfaatkunstmest en europese unie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0