In 2021 werd voor 5,8 miljoen kilo fosfaatrecht overgedragen

In 2021 heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ruim 10.000 overdrachten van fosfaatrecht tussen melkveehouderijbedrijven geregistreerd. Daarbij is voor ongeveer 5,8 miljoen kilo fosfaatrecht van eigenaar gewisseld. Dat meldt minister Staghouwer van LNV in reactie op vragen over realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen en andere onderdelen van het mestbeleid. De vragen zijn gesteld door de vaste commissie voor LNV in de Tweede Kamer.

Er waren in 2021 ongeveer 3800 overgangen van fosfaatrecht lease transacties waarvan circa 1900 transacties heen en circa 1900 transacties terug. De hoeveelheid heenlease betrof hierbij ruim 700.000 kilogram en de teruglease circa 550.000 kilogram. Het verschil wordt verklaard doordat bij lease op de heenlease 20% afroming van toepassing is. Op basis van de teruglease is het gemiddelde fosfaatrecht dat per transacties door een bedrijf wordt geleased vorig jaar 290 kilo.

Het is niet bekend of de lease het gevolg is van een onverwacht hogere productie of dat dit onderdeel is van de bedrijfsvoering van het leasende bedrijf. Staghouwer wijst er op dat er bedrijven zijn die meer dieren houden dan dat zij fosfaatrechten in eigendom hebben en daarom jaarlijks de resterende benodigde rechten leasen. Dat bedrijven leasen of fosfaatrechten kopen heeft volgens hem niet altijd te maken met een onverwacht hogere productie waar bedrijven mogelijk mee te maken kunnen hebben en waar de 100 kilo afromingsvrije lease voor in het leven is geroepen.

bron: Ministerie van LNV

Deel dit artikel

Reacties

JohnDeere7serie
Staghouwer is die 100.000 afroming er al? melkvee.nl/artikel/…
jg
Uiteraard!!, volgens de handelaren is er al veel verkocht.
de Tank
@jg Volgens mij is deze info niet door handelaren aangeleverd.
T60401
Die 5,8 miljoen is volgens mij gewoon uit de duim gezogen. 5.8 miljoen / 15000 veehouders / 45 kg koe. is voor iedere veehouder 8,5 koe meer.
cjw73
@T60401 was mij idee ook al. Maar denk dat de bedrijfsovernames hier ook bij zitten.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot fosfaatrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN