Nederlandse boeren in Oekraïne: ‘Honger wordt belangrijk wapen van de Russen’

Ruim een maand geleden vertelden drie Nederlanders met een agrarisch bedrijf in Oekraïne over hoe dat is, boeren in oorlogstijd. Nu spreken we hen weer, over het werk op de akkers, het lot van hun personeel en de zorgen over de toekomst. ,,Honger is straks een van de belangrijkste wapens van de Russen.”

Deel dit artikel

Reacties

weurding
Of er echt honger komt in Europa geen idee, minder keuze in boodschappen denk het wel, maar dat geldt ook voor de rus
+2
arie.j
Waarschijnlijk wat paniekzaaierij.
Volgens een bericht in 'Boerderij" wordt een record oogst een tarwe verwacht
=
"De oorlog in Oekraïne geeft aanleiding om de oogstraming voor tarwe in 2022-2023 te verlagen ten opzichte van de vorige raming in maart, stelt wereldvoedselorganisatie FAO.
Desondanks rekent de FAO nog steeds op een recordproductie aan tarwe.
Op grond van de nieuwe inzichten voorspelt de FAO een stijging van de tarweproductie in de wereld met 1,1% naar 784 miljoen ton. Deze hoeveelheid is zo’n 8 miljoen ton groter dan de oogst van 2021-2022. Daarbij wordt rekening gehouden op het wegvallen van minimaal 20% van de wintertarwe in Oekraïne als gevolg van vernietiging van percelen en gebrek aan brandstof en machines om het gewas te oogsten in de zomer. Ook is meegeteld dat de geringere bemesting van de gewassen zal resulteren in lagere opbrengsten per hectare.''

(klik om te vergroten)

+4
Nevergiveup
@arie.j Ik denk dat de FAO er naast zit.
Noorderling
@Nevergiveup
Gevolgen als er nu paniek gezaaid wordt zijn ook niet te overzien, worden ook mensen mee de honger in gejaagd doordat mensen met meer geld gaan inslaan.

foodagribusiness.nl/australische-boeren-in-dubio-o…
Dit zijn wel tonnen en hectares die doortikken.
Jack Konijn
@Noorderling wordt wel gezaaid iig😅
robbies
@Nevergiveup hoeft niet perse. Gaat over komend groeiseizoen en gezien de oorlog in Oekraine is de wereldwijde verwachting dat er minder tarwe komt. Er wordt dus massaal tarwe gezaaid, met een tekort aan soja als gevolg.
weurding
@arie.j verwacht... is net als met het weer, je weet het pas achteraf, hier een heel andere kijk
agrarheute.com/markt/marktfruechte/…
Twentsch Land
Zuid-Amerika !

Ook nogal bepalend op de graanmarkt wordt door droogte veel minder geoogst zijn de verwachtingen.

@arie.j
slagakker
@arie.j De oogstmachines zijn kapot geslagen de havens zijn kapot en de zee ligt vol zeemijnen. Geen schip die daar nog wat haalt en over land is geen optie.
bio boer
@slagakker zal mij niet verbazen dat in juni veel in de fik gestoken wordt door de russen hij gunt de eu nu toch geen goed koop graan
+1
Albert Altena
@arie.j Het is nog winter in de Oekraïne.
Er valt dus nog niets te ramen.
Alleen paniek veroorzaken voor de prijs.
+4
George
Die FAO voorspellingen zijn er om de prijzen laag te houden lijkt het altijd wel. Verwachtingen zijn 1 , maar het moet eerst allemaal nog groeien en geoogst worden.
Nevergiveup
@George puur om paniek te voorkomen , daarnaast vergeten ze een heel belangrijk punt.
+3
T60401
Quote Reactie van @Nevergiveup:
aarnaast vergeten ze een heel belangrijk pun

Beschikbaarheid en prijs van kunstmest.
+1
Noorderling
@T60401
En gbm.
Doordat sommige hulpstoffen niet toegelaten zijn, mogen sommige middelen helemaal niet meer toegelaten worden. Er zijn alternatieven, maar onderzoek en toelating is te kostbaar voor relatief kleine teelten. Winterpeenteelt is hier in areaal al fors gedaald mede daardoor, als we niet oppassen met goed spuitschema kan de uienteelt ook zo over zijn door doorbraak van resistenties. Voor phytophthora is ook niet heel veel nodig om er een slagveld van te maken.
Het is wat complexer en kwetsbaarder dan men in den haag en brussel denkt.
bio boer
@Noorderling de uienteelt is straks weg vogens een akkerbouwer hier
weurding
@bio boer denk bollenteelt ook, komt teveel weerstand tegen
+1
Noorderling
Quote Reactie van @George:
Verwachtingen zijn 1 , maar het moet eerst allemaal nog groeien en geoogst worden.

En van A naar B getransporteerd kunnen worden, zoveel schakels die vanzelfsprekend leken, maar het blijkbaar niet zijn. Alles valt of staat met de bereikbaarheid van de zwarte zee.
+2
aldert
@George In september weten we het.
+1
Nevergiveup
@robbies Ik kan mij niet voorstellen dat je met deze saja prijzen tarwe ipv soja zaait , en dan komt daar de hoge N behoefte van tarwe nog bij.

En dan gaat je hele bouwplan ook voor jaren op de kop.
weurding
@Nevergiveup sojateelt in nl is( nog ) geen succes
+1
Nevergiveup
@weurding nee is niks , maar ook voor landen waar het wel groeit bedoelde ik eigenlijk
bio boer
@Nevergiveup saldo van soja en tarwe ontlopen elkaar niet veel alle gewassen die door een combine kunnen zijn kwa saldo dicht bijelkaar
+1
robbies
@Nevergiveup anticyclisch denken. In de grote akkerbouwstreken waar tarwe en soja goed kan groeien, kijken ze naar wat de verwachtingen zijn. Als de hele wereld tarwe gaat zaaien vanwege Oekraine, waar denk je dan dat de soja zal gaan groeien?
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
anticyclisch denken

En toch valt dat tegen, ook dicht bij huis.
Wordt veel meer zomertarwe en zomergerst gezaaid, al het zaaizaad uitverkocht.
Die gewassen komen in de plaats van aardappelen en uien, saldo's waren afgelopen jaar niet heel geweldig met behoorlijk risico. Besluit men toch tarwe te zaaien net als iedereen, in plaats van in een krimpend areaal juist meer te zaaien.
bio boer
@Noorderling gelukig kan ik van dat graan nog melk maken als het waardeloos op de markt is heb je nog iets dan was kopen natuurlijk nog aantrekelijker
robbies
@Noorderling de aardappeltelers en de juinenkwekers zullen dan wel een goed jaar krijgen
bio boer
@robbies dat zijn in de regel de zelfde boer aardappelen zijn nu nog slecht kwa prijs volgens mij
Noorderling
@robbies
Die kans is er, alleen het moet allemaal nog, een hagelbui eind mei en je bent verloren, of ze verzuipen.
Zijn hier in de regio afgelopen jaar een heel aantal percelen half juni alsnog met mais ingezaaid omdat de uien mislukt waren. Dat is het risico, alleen al wel 3000euro kosten gemaakt per hectare en 0 opbrengst.

Dat hele spel kennen wij eigenlijk niet, het gaat wel eens iets minder en maken nooit een klapper, maar echt fallikante misoogsten en wel kosten zonder opbrengst zal gelukkig maar een keer bij een tank leeg laten lopen blijven en 1% van de jaarlijkse melkopbrengst kosten.
bio boer
@Noorderling daar zal ik niet zo goed tegen kunnen het prikkelt mij met grasland al genoeg als we niet op het juiste moment kunnen kuilen of het droog is maar met gras heb je nooit totale misoogsten
achterhoeker2
@Noorderling 2018 ,2019 en 2020 is hier in het oosten slecht geweest wel pacht/huur/rente betalen maar er niks afhalen, heeft wat bedrijven de kop gekost.
+1
robbies
@Noorderling slaat noodweer de tarwe percelen over bij jullie?
Porky
Honger doet rare dingen met een mens, en ook voor misdadiger Poetin is er een grens.
+2
Farmer_
+1
weurding
@Farmer_ 2 tot 6 cent extra voerkosten voor een ei, las ik vandaag ergens, ze worden nog duur voor de pasen
bio boer
@weurding alle eieren gaan toch op contract weg die jaargelden zijn afgesloten 🙈
weurding
@bio boer bedoel ook in de winkel, hier nog steeds bij de boer 10 voor 1,20
bio boer
@weurding 12 cent is nette prijs zouden we eigelijk ook moeten hebben bij de handelaar nu moet het doen met contract van 9 cent worden we niet blij van ben heel benieuwd hoe wer er over jaar voor staan ik verwacht dat het niet veel goeds zal zijn
aldert
@bio boer Hoe werkt dat dan met die contracten ? Is het voer ook op contract ? ( voor de ouwe prijs ).
bio boer
@aldert nee voer is niet op contract
Voor je nieuw koppel bestelt moet je eerst weten of je ook afzet hebt voor de eieren dus sluit je ei contract af en de eihadelaar sluit weer een contract af bij de afnemer dat is dus al jaargelden voor je eieren gaat leveren toen was het voer aan het stijgen was onaantrekkelijk om voer vast teleggen de marge was al dun was er hoop dat die ging zakken want voerfabriek dek zich ook in bij stijgende prijs gaat boven de dag prijs zitten zo exstreme voerprijs stijgingen is ook niet normaal

Je hebt kippen al jaar/halfjaar vooruit bested nu is er in een korte tijd veel veranderd wat we niet helemaal hadden verwacht ben je de sjaak kun je maar leveren en hard werken en geld er achteraan smijten hoe lang ? Een ronde kippen gaat anderhalf jaar mee zo lang zit je er aan vast begin maart hebben we nieuw koppel gekregen de eerste eieren beginnen nu tekomen 80% leg met lichte eitjes die weinig opbrengen in het begin
aldert
@bio boer Daar moet wat op te vinden zijn , je kan niet eieren leveren en nog geld bijbetalen .Schiet er nog minder over voor de hypotheek.
bio boer
@aldert we doe ons best bij de ei hadelaar we krijgen wel wat losgepeuterd maar dat is zo beetje dat is niet dekkend 1 ding is wel bijna zekker het gaat zware tijd worden het melkvee moet meschien de lasten van de kippen maar mee dragen elke euro voeprijs stijging per 100 kg voer kost zo 10.000 euro zitten zeker al 15 euro duurder op dit moment dat is 150.000 dat is 2 cent per ei ongeveer
bio boer
@bio boer door de ophokplicht zijn we ook al 2 cent kwijt aan uitloop premie
aldert
@bio boer Wat niet kan dat kan niet , dat moeten alle partijen toch inzien.Dit moet opgelost worden anders zit je straks in het armehuis.
bio boer
@aldert dat we nu wat losgepeuterd krijgen is komt om dat de eihadelaar zich ook realiseerd als het zo door gaat gaan er niet veel kippen worden opgezet over anderhalf jaar boeren die nu een contract sluiten krijgen al veel hogere prijs op de vije markt ook is gestegen maar ja daar heb ik niks aan want ons contact is jaar geleden al gesloten en collegas die toen contract hebben afgesloten wij hebben nog geluk er zijn veel waar contract prijs nog cent lager is om die net paar weken later het contract kregen toen was de prijs nog wat lager
bio boer
@aldert voer op contract was zeer onaantrekkelijk met de prijsstijging voerfabrieken waren niet zo happig om contract tegeven zo 32 euro 27 euro is normaal gingen de prijs hoog inzetten voor de zekerheid halfjaar gelden na dat rusland was begonnen met de oorlog was contract onmogelijke
bio boer
@aldert leegstand is ook niet zo maklijk want je hypotheek lasten gaan door afgelopen ronde ook al slecht resultaat door al duurder voer en een koppel die onder de maat had gepresteerd door een virus infectie in het beging heb je daar de hele ronde last van de reservers waren er niet de liquiditeit was zelfs met 20 k afgenomen vergeleken met voor de opstart van de ronde er is natuurlijk wel afgelost en geleeft van de inkomsten maar dat kun je al concluderen dat er bar weinig is verdiend aan dat koppel
bio boer
@bio boer ook wel jaren gehad dat de liquiditeit met 200k was toegenomen maar sinds de fipronil en er een jong koppel geruimd afgewardeerd 150 k kost kopel kippen + leegstand hebben nog geen klapper kunnen maken zo dat er reserve konden opbouwen
+1
weurding
In China heeft men op tijd gebufferd

(klik om te vergroten)

+3
duitser
@weurding voorkennis?
+3
weurding
@duitser voorbestemd, eerst virussen verspreiden, markten verzieken en voorraden aanleggen, het gele gevaar☝️🤭🤭😉
Nevergiveup
@weurding Een gedeelte van wat je zegt zal zeker waar zijn
duitser
@weurding Poetin is het loopjongen van Xi. Aandacht weer afleiden en honger veroorzaken.
+2
weurding
+1
duitser
@weurding 🤫 straks wordt je hier weer eraf gegooid.
robbies
@weurding China heeft ook nog heel veel hectare in andere landen liggen. Ergens rond de 100 miljoen hectare heb ik me laten vertellen
robbies
@robbies nos.nl/l/554791/

De Chinezen hebben ook een belang in Oekraïne.
+3
weurding
@robbies deze al gezien😂

Twentsch Land
Schijnen veel grond in met name Canada te hebben maar ook in de Oekraïne

@robbies
Las op de Telegraaf dat de boeren daar nu druk aan het zaaien zijn .

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot rusland , graan en voedsel ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
61
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN