Stikstofaanpak kan beter voor onze boeren door slimmere keuzes

Afgelopen vrijdag presenteerde minister Van der Wal (Natuur & Stikstof) haar hoofdlijnenbrief voor de stikstofaanpak. LTO constateert dat belangrijke stappen worden gezet, maar dat op fundamenteel niveau door onnodige juridische rigiditeit, een doorgeschoten wens tot integraliteit en grote uitvoervraagstukken de uitgang uit het stikstofmoeras nog niet is gevonden.

Er is met het coalitieakkoord veel geld vrijgemaakt om de crisis tot een goed einde te brengen. Aan plannen vanuit de samenleving is ook geen gebrek. Van het versnellingsakkoord Duurzaam Evenwicht met ondernemersorganisaties en natuurorganisaties tot de Coalitie Transitie Melkveehouderij met banken en ketenpartijen. Toch blijft het perspectief voor de landbouw ongewis, komt te weinig economische ontwikkelruimte vrij en zijn PAS-melders nog altijd niet gelegaliseerd. Of de natuur met dit alles daadwerkelijk wordt geholpen is eveneens veel twijfel.

“Na drie jaar stikstofcrisis zijn we nog diep in het juridische moeras. Duizenden boeren zitten in onzekerheid over de toekomst. Ze hebben geen vergunning, ook al hebben ze altijd volgens de regels en te goeder trouw gehandeld. Ze kunnen niet investeren, omdat onduidelijk is of en hoe de voedselproductie in bepaalde gebieden langjarig de ruimte krijgt,” constateert LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Meer innovatie nodig
Het is goed dat het kabinet vrijwillige stoppers een aantrekkelijke regeling wil bieden. Het belonen van boeren die op korte termijn vrijwillig willen stoppen is een van de voorstellen die LTO met anderen heeft gedaan. Essentieel is daarbij dat zo’n regeling voldoende flexibel én fiscaal goed moet zijn geregeld. Voor het bredere toekomstperspectief moet de grond van de vrijwillige stoppers beschikbaar komen voor de blijvers. Boeren en tuinders hebben ruimte nodig om verder verduurzamen, voor de ambities op het gebied van klimaat, biodiversiteit en markt is voldoende goede en betaalbare grond van het grootste belang. Om boeren, platteland en natuur echt vooruit te helpen is echter meer nodig. LTO roept de overheid op meer te investeren in innovatie.

“Boeren willen innoveren, verduurzamen, ondernemen. Maar we horen vooral over ‘stoppen’ als oplossing. Het is goed dat vrijwillige stoppers die snel beslissen een goed aanbod krijgen maar er moeten dringend meer stappen worden genomen om boeren toekomstperspectief te bieden. Helaas biedt de hoofdlijnenbrief van vrijdag nog onvoldoende zicht op resultaat. We zijn in goed overleg met de verantwoordelijke bewindspersonen, maar het is echt zaak dat de boel nu loskomt,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

Om te kunnen investeren in verduurzaming is het van cruciaal belang dat stikstofreducerende innovaties de ruimte krijgen. Met technische maatregelen, zoals schonere stallen, maar ook door anders te voeren of door meer ruimte voor dieren in de wei. Voor elke euro levert dat een veelvoud op van wat met opkoop en sanering wordt bereikt.

PAS-melders en juridische zekerheid
Opschaling van veelbelovende innovaties strandt nu vaak nog in juridische (on)zekerheid: ‘wordt en blijft mijn bewezen effectieve investering ook echt goedgekeurd?’. Boeren vragen van de overheid vertrouwen en wetenschappelijke borging, zodat innovatieve maatregelen die bijdragen aan natuurherstel niet vastlopen in vergunningverleningstrajecten waarin modellen de kritische depositiewaarde tot zeven cijfers achter de komma proberen door te rekenen.

Cruciaal bij de uitwerking is dat de vrijgekomen stikstofruimte wordt ingezet om de PAS-melders aan een vergunning te helpen. Deze ondernemers, die altijd volgens de wet en te goeder trouw hebben gehandeld en onder het oude PAS-stelsel geen vergunning kónden aanvragen, worden bedreigd in hun bedrijfsvoering door de handhavingsverzoeken van milieuactivisten.

Van der Tak: “PAS-melders moeten niet eind volgend jaar een vergunning krijgen, maar gisteren. De onzekerheid wordt steeds groter, dat is onacceptabel. Kort en goed: biedt vertrouwen en zekerheid!”

Bron: LTO

Deel dit artikel

Reacties

+14
rene-de-jong
Het kwartje wil ook bij Sjaak v/d Tak maar niet vallen.....

Zogenaamde oplossingen bieden heeft geen zin Sjaak, een juridische knoop valt niet te ontrafelen in de praktijk en mee polderen met dit beleid (zoals instemmen met de WSN) geeft een uitwerking zoals nu in Friesland aan de orde is en in de rest van NL zal volgen.

Misschien moeten we maar beginnen bij de bedrijven van de voorzitters en nieuwe voorzitter in Pesse en Haulerwijk om deze als voorbeeld op te offeren voor 'natuur winst'.....

Ik weet ik maak hier geen vrienden mee maar wat jullie langzamerhand hebben weg-gepolderd is niet meer te tellen.

Vertel eens Sjaak; is 0,00357 % toename SIGNIFICANT te noemen want dit is namelijk de drempel om wel of geen vergunning te krijgen; 1400 mol is niet schadelijk en 1400,06 is SIGNIFICANT volgens dit beleid.
En dan te bedenken dat in de agrarische sector ook nog eens een ander moet stoppen om een uitbreiding mogelijk te maken; noemen ze ook wel productierechten en mestwet.

Als een fundering niet goed is, kun je je druk maken om de kleur van de slaapkamer maar nog beter is het om daar jarenlang over te vergaderen.... en geen rood of wit te nemen maar er tussenin; roze
Achso
@rene-de-jong het is allemaal veel te laat. Besluiten voor woningbouw, natuur zijn allang gemaakt.
Wanneer waren de trekkeroptochten? 3 jaar geleden? En wat is er daarna gebeurd? Niks
Schade beperken voor de individuele bedrijven is nu raadzaam. De lijnen van het huisje staan al. Zorg ervoor dat je de pen krijgt om het in te kleuren
Twentsch Land
Die trekkeroptochten hebben ons maar 1 ding gebracht ..... kentekens 😬

@Achso
jan w
@Twentsch Land
Die kentekens waren er toch wel gekomen.
Achso
@jan w dus dan is er voor absoluut 0 diesel verstookt.
En laten we maar niet denken dat we ook maar iets invloed hebben op de politiek. Die stelen naar behoeven. Kijk maar naar de confiscatie van Gazprom Germany door de Duitsers. 6 miljard kuub gas gejat. Dus laten we niet denken dat we ook maar iets te polderen hebben
rene-de-jong
@Achso ja als je mee blijft werken aan 'oplossingen' en mee wilt kleuren dan heb je gelijk.
Achso
@rene-de-jong de tijd van oplossingen zoeken is voorbij, bedoelde ik te zeggen.
Ik probeerde aan te geven dat de veehouders zelf de verdere regie in handen moeten nemen
+2
rene-de-jong
VVD Drenthe kan wel eens actie maken van het tot nog toe enige bodemonderzoek op meerdere plekken in Drenthe 2010

ECOBE 013-R167
en
ECOBE 015-R183

Er is blijkbaar geen geld voor een vervolg onderzoek naar de 'ver' thema's verdroging, vermesting en verzuring door de Universiteit van Antwerpen

en stuur minister van der Wal een linkje naar ecopedia.be/
Dan kan ze zelf opzoeken dat bramen-groei ligt aan maaibeheer en niet aan verondersteld berekende depositie.
kanniewaarzijn
Begint die VVD-fractie nu pas wakker te worden? Die onzin die Van der Wal uitsloeg in Op1 is toch niet meer dan een vervolg op waar men al jarenlang mee bezig is? Of hebben ze de kop onder de Drentse hunebedden gehad al die tijd?
+1
Weidezicht
@kanniewaarzijn nou beter laat dan nooit, zeggen we dan maar..dat er ergens iemand uberhaupt wakker wordt in de politiek, is al goed nieuws. Nou emmer koud water erover, zodat ze goed wakker worden en gaan bijten.
+1
oubi
Beste Sjaak, laat alle PASmelders eerst een lelysphere aanschaffen. Dan blijven er nog maar weinig probleemgevallen over.
Velen hebben ook bewust een risico genomen door geen ammoniakrechten te kopen, maar te gokken op de pas.
+1
hans1980
@oubi Was gewoon advies dus niet mee eens
BertK
@hans1980 Omgevingsdienst, gemeente en Lto verzorgden hier een voorlichtingsavond waar iedereen meteen zijn berekening kon maken en zonodig melding kon doen! Scheelde veel werk voor de ambtenaren.
Allemaal in het kader van: Eigenlijk gaat het nergens over. Gaat het ook.
deJong
@oubi betaal jij onze lely even m.v.g. van onze bankrekening😁

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN