Italië luidt noodklok

Italië luidt de noodklok: '100.000 boerenbedrijven op omvallen'

29 maart 2022Beleid2 reacties

De explosief gestegen prijzen voor bijvoorbeeld veevoer brengen liefst 100.000 Italiaanse boerderijen in de problemen. Dat meldt de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti na een uitgebreide analyse met behulp van creditgegevens van de bedrijven.

'Bijna honderdduizend Italiaanse boerderijen lopen het risico om het bedrijf te moeten stoppen', schrijft Coldiretti. 'Als gevolg van de explosieve stijging van productiekosten, die veel hoger zijn dan wat wordt betaald aan boeren en veehouders voor hun producten. Van melk tot fruit, van vlees tot groenten. De boeren zijn niet in staat om te anticiperen op internationale spanningen door de oorlog in Oekraïne na de eerdere crisis, veroorzaakt door de coronapandemie.'

Kunstmest en diesel

De inkoopprijzen voor boeren gaan ook in Italië door het dak, terwijl er niet veel meer wordt betaald voor de producten van boeren. Van energie tot kunstmest, van voer voor dieren tot zaden tot diesel. De lijst van prijsstijgingen waar boeren tegen vechten wordt steeds langer, benadrukt Coldiretti . 'Met kostenstijgingen variërend van +170 procent van de kunstmest tot +90 procent van het voer tot +129 procent voor diesel.'

Volgens de landbouwvertegenwoordiger staat nu één op de tien bedrijven het water aan de lippen, iets wat snel zou kunnen oplopen tot eenderde van alle boerenbedrijven in Italië. De president van Coldiretti, Ettore Prandini, pleit om die reden voor ingrijpende landbouwhervormingen zodat Italië niet te afhankelijk wordt van import van voedsel. „Er moeten per direct nieuwe toeleveringsovereenkomsten worden gesloten met afnemers waarbij wordt afgesproken dat er nooit minder mag worden betaald voor producten dan de kostprijs."

Waterbassins

De Italiaanse landbouwvoorman pleit ook voor de aanpak van praktische problemen, zoals de aanleg van regenwaterbassins om droge periodes door te komen en wilde dieren die schade aan gewassen toebrengen beter te bestrijden. „Ook moet er extra onderzoek komen en technologische ontwikkelingen ten behoeve van de productie worden ondersteund."

Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland...

Meer van deze auteur

Beeld: Ministerie LNV

Bron: Coldiretti

Deel dit artikel

Reageer

Deel dit artikel

Reacties

+2
Twentsch Land
Als in eerste levensbehoeften onzekerheid ontstaat kan er soms snel veel veranderen .... een periode dat de bevolking agrariërs weer gaan waarderen.
Bekkink
Hebben ze de melkquotum overschrijding al terug betaald?
+2
zandhapper
@Bekkink Zuidelijk temperament.....die slaan altijd met handen en benen...en veel emotie met (luid) praten
+2
Jaap40
@zandhapper denk dat dit keer de Italiaanse paniek reëel is en gevaarlijk.
Wel heel apart dat Staghouwer het over vega troep heeft in oorlogstijd.
+3
grös
@Jaap40
Echte vega kan alleen met kunstmest verbouwt worden, zit natuurlijk ook Oekraïense/Russische tarwe in, en ook nog spulletjes uit de kassen, die weer op Russische gas draaien.
Huppel
In noord Italie schijnt het nogal droog te zijn, op de PO-vlakte is al een tijd geen regen gevallen.
aldert
@Huppel In Portugal en Spanje hetzelfd,in zuid Portugal is in januari en februari 0 mm regen gevallen.Water uit stuwmeer is daar op rantsoen.
stefan56breizh
@aldert Buurman zei dat ze in spanje gestopt zijn met varkens te insemineren bij veel bedrijven.
Noorderling
@Huppel
En ze melken daar in italie, maar ook spanje en Portugal voor een groot deel op de (kracht)voerimport uit Oekraine,
Hetzelfde als dat vlog prijzen hier nu de pan uit reizen.
Sommige landen bleef de melkprijs deze winter ook al fors achter, dat worden dan wel serieuze gaten als dit nog steeds het geval is met gigantisch stijgende voerkosten:
ec.europa.eu/info/sites/…
bio boer
@Noorderling cyprus bio melk prijs een euro 😎 de omstadigheden zullen er wel naar zijndaar
aldert
@Noorderling En zelf telen is daar ook geen optie , die water rantsoenering houd in de praktijk in dat er maar 20 % van het land beteelt kan worden dit voorjaar/zomer.
+1
George
De Italianen hebben groot gelijk.
Groen1
.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot veehouders , boerderijen en gelderland ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0