Agrarisch natuurbeheer werkt wel voor de boer, maar niet voor de weidevogel

Miljoenen euro’s zijn verspild aan agrarisch natuurbeheer, terwijl de weidevogelstand alleen maar daalde, concludeerde de Rekenkamer onlangs. Waarom verandert er dan niets?

Quote:
“Nat, geen mest, geen koeien, kruidenrijk gras, rust”, vat bioloog Niko Groen de optimale omstandigheden voor weidevogels samen. “Maar het plan van Winsemius gaat ook weer uit van de landbouw. Dat is al zo sinds minister Gerrit Braks in de jaren zeventig Europees geld binnenhaalde. Maar de animo van boeren voor beheer waar ook de biodiversiteit baat bij heeft, is altijd laag geweest. Het natuurbeheer moet passen in de bedrijfsvoering, en dat is begrijpelijk, zij willen boeren.”

Deel dit artikel

Reacties

+2
Weidezicht
Misschien nog iets met vossen, ooievaars, kraaien, volbouwen van polders, toename van natuurgebieden en natuurland waar geen mest op mag.
+2
pa
Quote Reactie van @Weidezicht:
iets met vossen, ooievaars, kraaien

Zou vroeger maaien met 9 meter breedte ook invloed kunnen hebben ?
+1
bio boer
@pa in het normale productie land zit eigelijk nooit een weide vogel als ze er zitte wordt het vaak niet wat groot in een blok met weidevogel pakket gaat wel goed bij ons blok van 20 ha 15 juni met 2 pasdrassen

De man op de maaier doet meer dan de breete veel herkennen het alarm van de weidevogel niet in de lucht een loon werker gaf dat ook toe weidevogel ik heb er geen kijk op zie niet waneer ze een nest hebben of kuikens
Weidezicht
@pa ook. Dat zo breed werken, en de sleepslang werkt ook tegen. Maar er is meer dan alleen de schuld aan de boeren. Onze polder zit niets meer. En wij gieren 3m, maaien 2.40 enz. Maar de ooievaar loopt op de slootkant mee, de vos loopt gewoon vlak langs het erf. Niets meer, geen kievit, geen haas, geen eend met pijlen. Alleen ganzen🙈.
cs-agrar
Quote Reactie van @Weidezicht:
Onze polder zit niets meer.

wat is er nog meer te doen in die polder, ook akkerbouw, groente- of sierteelt? Vooral bij die laatste 2 is er heel weinig leven te vinden, zowel in- als op de grond.
Weidezicht
@cs-agrar aangeplant bos en vogelplas, totaal nog 60 ha agrarisch weiland en 50 ha SBB land, wasr geen mest op mag. Voorzijde kanaal met daarachter stad, achterzijde begrenst door snelweg.
bio boer
@Weidezicht als er niks is zou er ook geen vos of ooievaar kunnen zijn toch
bio boer
Herken het verhaal totaal niet hier 50 grutto nesten met kuikens die groot worden op 20 ha weidevogel land met pakketten zo zijn er meer boeren met blokken van 20 ha 15 juni land met plasdrassen je komt alleen in aanmerking als er weidevogels zijn bij ons in de regio hoe het gaat in andere regio's weet ik niet maar 1 stukje met met paket krijg je niet je moet wel heel gebied in richten of tegen zo gebied aan zitten
Mh12
Tussenstand dit jr nog niet zo beroerd......
Nu totaal 13 kievitnesten 11 tureluurs 10 grutto's.

Heb plas dras pompje staan. Greppel vol en stuk van denk 2000 met drassig.....
Zitten dik 25 nesten om de plas dras pomp. En iets verderop ook nog een stuk of 10. Tis erg gezellig in de polder....
Alles bij elkaar zitten ze op 7 percelen, overal op de achterste helft, dat is dan wel een beetje lastig zometeen met maaien.... blijven halve percelen staan

De special eenden die beginnen zich nu te settelen . Komen er ook wel dotje van
+5
Dwers.
Mijn gevoel is juist dat de weidevogels steeds meer naar de agrarisch natuurbeheer gebieden trekken ,natuurgebieden worden te schraal .
+1
kanniewaarzijn
"Nat, geen mest, geen koeien, kruidenrijk grasland"....het hoeft dus helemaal niet op boerengrond. Waarom zaaien ze zelf geen gras op hun eigen "natuur"grond? Op veel plaatsen is het niet meer dan een onkruidbende!
+2
Frans1
@kanniewaarzijn juist met extensief weiden creëer je een mooie biotoop voor weidevogels. Gras wordt niet te lang, mestpollen voor beschutting en mesthopen met daaronder pieren er voor voedsel. Maar nee, het moet schraal, schraler, schraalst
+3
JohnDeere7serie
@kanniewaarzijn geen mest geen koeien = geen vogels. Waar geen voedsel is gaan ze ook niet nestelen
Dwers.
Laatst ook even meegedaan met de nationale wormentelling, graszode uitsteken van 20 bij 20 cm en uitpluizen, resultaat ene perceel 36 wormen en mijn kruidenrijk/plasdras 45 wormen .
Mijn inschatting in natuurgebied nog niet de helft .

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot boer , natuurbeheer , weidevogel en Agrarisch ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0