Column Sjakie: Keuzes maken voor de toekomst

Door Jack Rijlaarsdam,

Sinds 24 februari lijkt de Russische president Vladimir Poetin aan te koersen op een confrontatie die het begin van een Derde Wereldoorlog in zou kunnen luiden. Laten we hopen dat het zo ver niet komt, maar ook nu is de impact van het brute machtsvertoon in Oekraïne op de agrarische en energiemarkt al enorm. Hoe wrang het ook is om nu zo’n opmerking te maken; dit lijkt toch het moment om nieuwe strategische keuzes voor de toekomst te maken.

Nog niet heel lang geleden lag er een boot overdwars in het Suezkanaal met een logistieke chaos als gevolg. Dat was al een flinke waarschuwing.

Momenteel wordt pas echt duidelijk hoe kwetsbaar we zijn geworden door onze regionale voedselsoevereiniteit in het kader van de liberale wereldhandel te verkwanselen via handelsakkoorden. Dit maakt nu de nodige emoties los. Er gaan nogal wat stemmen op om de plannen voor verduurzaming en vergroening gewoon maar overboord te kieperen. Deze reactie is best logisch. Jarenlang werden ons de meest extreme groene en idealistische dromen opgedrongen. Nu zien critici hun kans de keerzijde hiervan uit te vergroten. Dit helpt alleen niet om de problemen die momenteel zichtbaar worden op te lossen. Het wordt de kunst om keuzes te maken die welvaart voor iedereen borgt, regionale onafhankelijkheid voor energie en voedsel regelt en ook nog recht doet aan de natuur.

Natuurlijk ben ik als veehouder bevooroordeeld, maar sommige zaken liggen zo voor de hand dat directe invoering niet meer dan logisch is. De energieverslindende productie van kunstmest zou met wat aanpassingen van de wetgeving omgeruild kunnen worden voor het gebruik van bewerkte dierlijke mest. Dit spaart energie, beperkt uitstoot van broeikasgassen en sluit regionale kringlopen. De productie van gewassen voor gebruik als brandstof zet druk op het areaal voor voedselvoorziening en is weinig efficiënt. Niet meer doen dus. Stiekem hoop ik zelfs dat we het stikstofdossier oplossen door eens te gaan kijken hoe de natuur er echt bij ligt en naast stikstof ook andere drukfactoren in beeld te brengen.

Kortom, laten we keuzes maken waar ook de volgende generatie mee vooruit kan.

Jack Rijlaarsdam

Melkveehouder in Stompetoren

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit artikel

Reacties

+2
Bekkink
Daar denkt timmermans anders over. Zijn plan moet doorgaan.
Word tijd dat die boskabouter ophoepelt
+2
Klavertje
Mest in vrachtwagens
Mest naar fabriek
Mest verwerken
Sap terug naar de boer
Sap uitrijden
Energieverbruik is enorm
+1
pieta
@Klavertje Hoe verhoudt dat energieverbruik zich ten opzichte van het maken van kunstmest? Kan het proces van verwerken ook op de boerderij? Voorraden van kali en fosfaat zijn beperkt maar in mest zijn ze aanwezig.
+2
de Tank
@pieta Ik denk dat het verstandig is te zoeken naar oplossingen om de aanwezige mineralen in mest zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Duur of niet aanwezig kunstmest helpt wel in dat proces.
+1
Noorderling
@pieta
stichtingbeon.nl/wp-content/uploads/…

Net als @de Tank zegt, als iets maar duur genoeg wordt, worden alternatieven vanzelf interessant. SDE is door hoge energieprijzen eigenlijk al achterhaald. Kunstmest niet te betalen, fosfaat en kali afvoeren en vervolgens terug kopen is ook water naar de zee dragen. Hoe meer mestsoorten je hebt, hoe beter je op gewasbehoefte kunt sturen.
Maar als alle input goedkoop is, komt zoiets ook niet van de grond.
HenkK
@Klavertje Ik snap je punt. Maar als ik het goed heb ben je 3600 m3 gas nodig voor 10 ton KAS. Gaat ook niet vanzelf dus😉
+1
Hans van Bergen
@HenkK Niet altijd in de linkse leuegen machine trappen! 'Onze' mineralen concentraat wordt komt rechtstreeks uit de varkens stal in de machine en wordt verwerkt mbv zonne energie van de daken van de stallen en schuren en van de vergister.
Klavertje
@Hans van Bergen blij?
Derogatie komt niet
Mestverwerkers juichen
Varkensboeren juichen
Koeienboeren betalen grof voor sap uit verwerkers en zijn blij
Allemaal blij!
j h p
@HenkK Mest van 100 opgestalde koeien kan gas maken voor 217 ton kas, daar liggen mogelijkheden als ze maar geboden en toegestaan worden. Groener gas is er niet.
Albert Altena
Simpele vraag Jack:
Moeten we nog wel zoveel land gebruiken voor VEEvoer ipv. voor humane voeding?
+2
Twentsch Land
Die vraag had tjeerd ook al bedacht.....als antwoord op die vraag heeft hij bedacht ..... de helft van de veestapel weg.

@Albert Altena
Albert Altena
@Twentsch Land Het was ook een vraag van Tjeerd.
Waarop blijkt dat niemand de vraag van Tjeerd kan weerleggen met duidelijke feiten.
Het was dus een proef op de som van mij.
Ik begin altijd met de stelling dat een dier geen stikstof kan maken en wat hij uitstoot hetzelfde jaar door gewas was opgenomen.
Kunstmest moet gebruikt worden omdat de mens kostbare mineralen vergiftigd in het riool.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Albert Altena:
Moeten we nog wel zoveel land gebruiken voor VEEvoer ipv. voor humane voeding

dus derogatie standaard maken en normen verhogen...
+1
mlkvhoudr
@Albert Altena wat moeten we anders met al dat blijvend grasland?
cs-agrar
@mlkvhoudr 🎶 smoke grass every day 🎶
marcsterreborn
@mlkvhoudr blijvend grasland moet je blijven benutten met herkauwers. Dat staat buiten kijf. Maar als je grond waarop je ook humaan voedsel kunt telen daar ook daadwerkelijk voor gaat gebruiken gaat er toch heel wat veranderen in de veehouderij...
+3
spotmelker
@Albert Altena eerst de vraag stellen of alle landbouwgrond (los van teeltfrequentie en bodemziektes) wel geschikt is voor gewassen die direct geconsumeerd kunnen worden. 2 wat doe je met de bijproducten van die gewassen? (Snippers, schroot, bestel enz) 3, wat is het rendement van veehouderij? (Op een biefstukje presteer je meer dan op een kruiwagen vol sla)
Noorderling
@spotmelker
Praktijk is dat er voor rustgewassen die geschikt zijn voor humaan, niet betaald wil worden.
Bonen, erwten, peulvruchten, het is allemaal een vergelijkbaar saldo bij graan van 15cent. Alleen rooivruchten blijf je ook geen boer bij. Zal er toch wat moeten gebeuren.
spotmelker
@Noorderling dat is bekend, maar wat is er mis om er een consumptie product mee te maken met hogere kwaliteiten waar wel voor betaald word?
BertK
@spotmelker Resultaten uit het verleden tonen aan dat het niet interessant genoeg is om voor humane consumptie een gewas te verbouwen. Wat is er dan mis mee om een gewas voor veevoer of energie doeleinden te verbouwen?

Misschien moet er eerst tekort zijn voordat er een redelijke waardering tegenover staat.
j h p
@Noorderling Met melkvee kun je 2500/3000 kilo zuivere zeer diverse nutrienten per ha maken, welk akkerbouw gewas kan dat.
marcsterreborn
@Noorderling dat gaat ook gebeuren
Noorderling
@marcsterreborn
Hoe dan?
Er is een hele grote factor en een aantal bijzaken, de hoofdfactor blijft toch de euro.
Het beste rustgewas is nog steeds melk, vlees en mest maken.
Als het voedingspatroon dan zo anders zou worden, ga je dat dan middels stimulatie of dwang regelen door zaken te verbieden en rechten op te kopen?
Dat laatste is wat er gebeurt, kun je daarmee gelijk de conclusie trekken dat optie A het stimuleren faalt, of de wil er bij de consument blijkbaar niet is. Er wordt niet voor boontjes of wat voor peulvrucht dan ook betaald, geen vraag is geen aanbod.
cs-agrar
Quote Reactie van @spotmelker:
(Op een biefstukje presteer je meer dan op een kruiwagen vol sla)

100gr vlees= 10kroppen sla
Hans van Bergen
@Albert Altena simpele vraag aan jouw wist jij dat een kwart van de diesel en kerosine bio diesel van graan en mais is?
Hans van Bergen
@Hans van Bergen Dat weet iedereen. Simpel antwoord
+1
j h p
@Albert Altena Waarom wordt er zoveel ha gebruikt voor biomassa energie? Omdat de consument, incl de subsidie, meer wilde betalen voor energie dan voor voedsel, bij de verbouw van voedsel/rustgewassen blijf je in NW Europa geen boer.
weurding
@Albert Altena als je met minder grond toe moet, dan moet de productie per ha omhoog, win win situatie noemen ze dat
Klavertje
Koeboer blij met overschotshit varkensboer
Koeboer betalen
Slimme varkensboer
j h p
@Klavertje Verwerkers levensmiddelen industrie blij met afvalverwerkende veehouderij.
Landbouw niet blij met weglekken mineralen, letterlijk en figuurlijk, door riool.
Kringloop alleen blij met terugkeer van gezuiverde mineralen uit riool.
Tot zover Sesamstraat.
+1
Hans van Bergen
@Klavertje Journalistje werkte bij krant
Krant=subsidie
lezer trapt niet meer in linkse leugen machine en zegt krant snel op
Klavertje ww
Klavertje krijgt geld van postcode loterij om op fora linkse leugens te verspreiden
Klavertje noemt zichzelf auteur.........
+6
familie pelle
@Hans van Bergen christo/ klavertje heeft groot gelijk. Ik zie iedereen pleiten voor kunstmestvervangers maar daarmee graven we ons eigen graf.
Eerst grof betalen voor afvoer mest
Daarna grof betalen om het te verwerken
Daarna grof betalen om je eigen mest weer aan te voeren met allerlei oncontroleerbare toevoegmiddelen in die shit wat ze vaak een heel mooi naampje weten te geven.
Dit terwijl uit nieuw onderzoek blijkt dat een verhoogde gift uit organische mest geen nadelige gevolgen heeft voor de uitspoeling.
+1
Twentsch Land
Dat hele verwerken ( is toch een grote kul ) er tussen weg .... norm omhoog gewoon met mest uit de put.

@familie pelle
Hans van Bergen
@familie pelle Dan voer je teveel P aan dus kan niet. Ik vind het overigens prima
Noorderling
@Hans van Bergen
Meer aan dan de huidige bemestingsnorm.
Zit al jaren tussen de 110 en 135kg fosfaatonttrekking per hectare. Door hoge opbrengsten maar zeker ook hoge gehalten. Ben je weer genoodzaakt om tarwegist en raap aan te voeren om het gat in de aanvoer op peil te houden en schieten we 0,0 op.
+1
jan 10
Gewoon meer stront op het land,de kortste klap dus:😀
Hoop niet dat dit verwijderd wordt:😁
marcsterreborn
@jan 10 het is wel op het randje hoor....
+1
jan 10
Quote Reactie van @marcsterreborn:
het is wel op het randje hoor....

Ik weet het,maar soms moet je Henk Stag houwer beetje helpen.:😬
Die man pleit in de eu voor gewone koeie stront als kunstmestvervanger.
Zijn bedoeling is om dat in 5 tot 8 jaar door de eu commisie te jassen,normaal staat daar minstens 10 jaar voor,dussss.:😂
Hans van Bergen
@jan 10 Ze zijn al 14 jaar bezig

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot jack rijlaarsdam en wetgeving ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
39
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0