Versterk positie van primaire producent

Versterk positie van primaire producent
05 okt 2010 09:10


Minister Verburg stemde vorige week tegen het voorstel om de primaire sector meer mogelijkheden te geven om zich te organiseren. Een gemiste kans volgens de NAV.

Vorige week is in de Raad van Europese ministers van landbouw een voorstel aan de orde geweest om de producenten in de primaire sector meer mogelijkheden te bieden om zich te organiseren om op deze manier een sterkere positie in de keten te verkrijgen. Onze demissionaire minister van landbouw, Gerda Verburg, heeft hier tegen gestemd. De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt dat de minister hiermee een kans heeft gemist en boeren en tuinders een slechte dienst heeft bewezen.

De prijs die de producten in de markt opbrengen is afhankelijk van de relatie tussen vraag en aanbod. De vraag kan de producent alleen maar indirect, door bijvoorbeeld productpromotie, beïnvloeden. Het aanbod is wel door de producent te beïnvloeden. Een individuele producent heeft echter nauwelijks of geen invloed op de markt. Telers gezamenlijk kunnen wel invloed hebben. Van de mededingingswetgeving mag een producentenorganisatie in Nederland niet meer dan 5 procent van een relevante markt bundelen om gezamenlijk marktafspraken te mogen maken. Met 5 procent heb je natuurlijk weinig invloed.

Als we naar onze afnemers kijken: er is in ons land maar een handjevol grote supermarktketens, er zijn vier grote fritesindustrieën en in de vleesverwerking is er eigenlijk maar een hele grote. Deze grote jongens opereren vrijwel allemaal internationaal. Het is duidelijk dat de individuele primaire producent slechts een zwakke, en zeker geen gelijkwaardige positie in de markt heeft. Ruimere mogelijkheden voor producentenorganisaties kunnen niet alle problemen oplossen, maar wel een bijdrage leveren aan een gelijkwaardige positie van telers in de markt. Als we naar ons zelf kijken: de eerste stap, voldoende mensen op één lijn krijgen, is al een moeilijk te nemen hobbel. De beperkingen in de mededingingswetgeving smoren echter elk initiatief. Het is onbegrijpelijk dat Verburg niet bereid is de gelijkwaardige positie van kleine producenten mogelijk te maken. We hopen dat andere EU-landen werken aan een regeling die de positie van telers wel versterkt.

bron agd

Deel dit artikel

Reacties

frank b
Verburg en consorten zijn sowieso onbegrijpelijk.
cs-agrar
zelfs SJS begreep haar niet, volgens een uitspraak in boerderij!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot landbouw en akkerbouw ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN