Bleekers visie

Wopke Hoekstra heeft gelijk: het regeerakkoord moet opengebroken worden…
en we beginnen bij het hoofdstuk landbouw, stikstof en natuur!

Het is niet de eerste de beste. Integendeel, niemand minder dan Minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Wopke Hoekstra gooit een steen in de vijver: ‘Er is nu zoveel aan de hand. De wereld staat op z’n kop. Dat betekent dat het kabinet terug naar de tekentafel moet,’ zo stelt de bewindsman in De Telegraaf vandaag.

Hoekstra heeft gelijk. Het is niemand ontgaan. Het regeerakkoord van Rutte IV heeft astronomische bedragen opgenomen voor het hoofdstuk natuur en stikstof. Dertig miljard!!! En die dertig miljard gaat besteed worden aan onder andere het massaal opkopen - soms gedwongen sluiten - van Nederlandse veehouderijbedrijven. Zoals melkveebedrijven waarvan de koeien weer net zoals elk voorjaar de weilanden van ons Hollandse landschap in rennen met de gekste bokkensprongen.
Voor een ander deel worden de miljarden gebruikt om meer dan 150.000 hectare landbouwgrond - waar we bijvoorbeeld graan op verbouwen - geheel of gedeeltelijk uit productie te nemen.
 
De coalitiepartijen ‘tekenden’ voor deze astronomische bedragen en een gigantische aanslag op de Nederlandse voedselproductie, toen het besef over de kwetsbaarheid van de Europese voedselvoorziening nog niet doorgedrongen was. Oudere boeren die wel eens zeiden ‘er moet eerst weer een oorlog komen…en dan zien ze in de politiek weer hoe belangrijk landbouwgrond en boeren zijn..’, werden vaak minzaam aangehoord, maar niet serieus genomen…. De natuur gaat voor… En nu ís er oorlog in Europa. En nu hébben we te maken met twee landen die voor de wereldvoedselvoorziening cruciaal zijn. De graanschuren van de wereld staan in brand. Import van Russisch- en Oekraïens graan kan voor Europa wel eens jaren stil komen te liggen. De prijzen stijgen nu al spectaculair. China schijnt nu al claims op voorheen voor Europa bedoelde graanproductie van Rusland en Oekraïne te hebben gelegd. 
Nog maar een paar maanden nadat Frans Timmermans met zijn ‘green deal’ en van ‘farm to fork’- ideeën kwam - waar het over van alles gaat behalve over het in stand houden van de voedselproductie en voedselzekerheid - maakt de voorzitter van de Europese Commissie, mevrouw Ursula von der Leyen, de voedselzekerheid tot topprioriteit van de EU. En zij heeft gelijk: voor de geopolitieke machtsverhoudingen is het cruciaal.
 
Het openbreken van het Regeerakkoord voor het hoofdstuk landbouw kan simpel als volgt:

We focussen ons uitsluitend op het in de Europees vereiste staat brengen van onze mooie Natura 2000-gebieden. Voor alle 165 gebieden is 4 jaar geleden door wetenschappers en de provincies vastgesteld dat er niets op uitsterven staat en dat met maatregelen binnen die gebieden - ander beheer en vooral ook aanpassingen in de hydrologie (waterpeil aanpassen e.d.) - de Europese instandhoudingsverplichtingen kunnen worden nagekomen. Met een paar miljard is dat te realiseren.

Er worden dus geen boerenbedrijven opgekocht en onteigend en landbouwgrond blijft landbouwgrond. We houden onze voedselproductie tenminste op peil en we kijken of er her en der voor natuur bestemde gronden, die nog niet daarvoor zijn ingericht, kunnen blijven inzetten voor de voedselproductie.

We focussen op innovaties in de veehouderij en akkerbouw om juist de productiviteit te verhogen op een duurzame manier. Daar besteden we een paar miljard aan.

Met dit plan besparen we zo’n 25 miljard. En dat geld zou ik bestemmen voor:

Het bekostigen van een zeer ruimhartige opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen.

Voor een ongekende versterking van het Nederlandse leger.

Het speelkwartier is over: filosoferen over 10 duizenden hectares nieuwe natuur op vruchtbare landbouwgronden en over halvering van de veestapel is er niet meer bij. 

Dr. Henk Bleker, voorzitter a.i. Nederlandse Melkveehouders Vakbond   

Deel dit artikel

Reacties

+2
Noorderling
Tarwe bijna 400euro, gangbare melk kruipt naar 50cent, het moet vast nog even indalen, wanneer bovenstaande prijzen deze zomer verwerkt zitten in consumentenprijzen gaan de ogen misschien open, eventjes geduld nog.
weurding
@Noorderling keerzijde: gisteren even trekker getankt, 1,86 per liter diesel, week eerder 1,71. Dagje flink voorjaarswerk is er zo een 4 a 500 euro weg
+4
Erco
@weurding precies 50 cent is ook nog geen rijkmakerij de komende tijd.
+2
T60401
@weurding Je wilt toch niet zeggen dat die claas meer dan 200 liter in een dagje opstookt.
weurding
@T60401 ja, geen probleem, elke trekker van dat kaliber wel, zei ook flink voorjaarswerk, niet tussen melkenstijd,18 a 20 liter per uur is vrij normaal, zijn er die gaan ri 30, ga maar eens bij een loonwerker staan kijken wat ze tanken.
Als je vermogen aanspreekt kost het diesel, zullen wel weer hele discussie krijgen over hoe weinig sommige merken verbruiken maar zit wel verschil in weideslepen of een maaicombinatie😁
+8
George
@Noorderling
Zo speciaal zijn die prijzen toch niet. Wat is 360 euro voor een ton graan en bijna 50 cent voor een liter melk anno 2022?
Nog steeds matige prijzen in vergelijking tot de rest in de maatschappij.
+1
Galebreaker
@Noorderling Het maakt natuurlijk geen fuck uit of ik in de winkel 1€ of 1,50€ betaal voor een liter melk. Ik drink er geen drup minder om. Hoofdzaak: het is goed spul.
+1
Melkboer16
Duidelijke boodschap van Bleeker. Net als in 2007 kan ik hier vierkant achter staan maar gelijk hebben is wat anders als gelijk krijgen.
+4
robbies
Quote Reactie van @Melkboer16:
Duidelijke boodschap van Bleeker. Net als in 2007 kan ik hier vierkant achter staan maar gelijk hebben is wat anders als gelijk krijgen.

Jij valt ook snel van je geloof af
+1
Frans1
@robbies idd🤣🤣
Melkboer16
@robbies in 2007 was er iets soortgelijks aan de hand en toen kon er ook ineens 1000den hectares EHS geschrapt worden door Bleeker.
Dat zeg ik maar zie het nog niet gebeuren met die linkse heks met die halve gare Tjeerd op de achtergrond.
Tjeerd naait een PvdD wijf hé en mag zelfs al geen vlees meer eten.

Hoe duurder alles word hoe beter voor ons alleen dan gaat er wat veranderen.
Dat red je echt niet met 7 dagen oorlogje spelen.
Melk 50 cent man laat me niet lachen daar merkt de consument niks van maar als de Italianen geen pasta meer hebben dat gaat pas helpen!
Ik gun @George deze herfst 3000€ of meer voor z’n mais want de kosten vliegen omhoog.

Maar het is nog steeds om je ziek te lachen al die paniekerige politici om iets wat je al sinds de annexatie van De Krim aan zag komen.
Als Europese politici dat niet aan zagen komen dan hebben ze met Aardrijkskunde en geschiedenis niet goed opgelet.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
in 2007 was er iets soortgelijks aan de hand

Ik heb een ander 2007 beleefd dan jouw. Ik kan me niet herinneren dat prijzen zo omhoog schoten zoals nu. Ik ben dat jaar gestopt met melken.
boer.
@George melkprijs 2007: 39 cent .terwijl 2006 29 cent was en 2008, 34 cent
+1
George
Quote Reactie van @boer.:
2006 29 cent was en 2008, 34 cent

Toen was er ook al geen rotte kroesel te verdienen.
Melkboer16
@George onzin,!ik ben nog steeds boer en heb nooit honger gehad. Had toen een torenhoge hypotheek met nog iets meer rente als nu.
Toen in 2007 dacht ik ook dat het niet op kon en heb in korte tijd veel leuke dingen kunnen doen.
Daarna was het een aantallen jaren zwaar kut maar toch boeren we nog en zijn nog een beetje gegroeid.
Nu hoop ik dat de landbouw in de Eu de natte dromen van linksdenkende politici bespaard blijven en dat ons vak weer gewaardeerd wordt.
Maar iedereen die dit niet verwacht had is blind geweest.
Ben blij dat het nu gebeurt en niet over 10 jaar
weurding
@Melkboer16 meeste boeren hebben nooit honger gehad, produceren zelf voedsel hè 😉
George
@Melkboer16
Nee geen onzin. 2006 was het laatste volledige jaar dat ik gemolken heb. Ik vond dat een bar slecht jaar. In de zomerdag ontvingen we 25 cent melkgeld. Ik kon er weinig mee verdienen. Maar ik was waarschijnlijk een minder goede boer dan jou.
Albert Altena
@boer. Droogte Nieuw Zeeland.
Melkboer16
@George heel eventjes beurden sommige veehouders toen 2 kwartjes net als nu en toen leurde VanBakel nog om melk weet je nog!
Het leek niet op te kunnen maar na een halfjaartje zou een “bloedbad” volgen zei Tiny Sanders bij jou vast wel bekend?
Helaas kreeg hij gelijk maar ondertussen schreeuwde linkse politici zoals Wouter Bos ook moord en 🔥
In die periode was het geld in Nederland ook op en toen wist Henkie hoe hij moest handelen
robbies
@Melkboer16 Je hebt je hier niet altijd even vleiend over Henk uitgelaten. Maar mooi dat je je mening aan het bijstellen bent.
Melkboer16
@robbies wat ie zakelijk verkondigd is wel populaire praat maar of het realistisch is?
Of we werkelijk allemaal zo blij moeten zijn met de onstandvastig situatie maar liever nu als over 10 jaar.
Zou wel sensatie zijn als Jetten en die stikstoftroela weer geschrapt werden.
+8
robbies
@Melkboer16 dit is helaas nodig om tot realistisch beleid te komen. Bleker vergroot het nog een beetje uit en gelijk heeft 'ie. De propagandamachine draaide jarenlang de andere kant uit. Hel en verdoemenis zou ons lot zijn dankzij die verdomde boeren.

De realiteit is dat een boze Poetin binnen een week de voedselketen onder hoogspanning kan brengen en met twee weken de welvaart met de huidige energieprijzen. Een ongemakkelijke waarheid. De Nederlandse consument is verwend en dan verleg je je prioriteiten. Bleker drukt daar nu ff op. Wanneer volgt Wunnekink?
Noorderling
@robbies
Vraag me alleen wel af of dat nu nog niet aan de vroege kant is. Misschien eerst alleen even wakker maken zodat ze het zien, maar laat het maar helemaal escaleren voordat politici er met smoesjes omheen kunnen draaien.
Geen rubberen tegel politici kweken.

Voor de betreffende mensen is het natuurlijk een drama. Bevolking in Rusland kan op een houtje bijten, Oekraine heeft helemaal niks. Nieuwe arabische lente zal ook wel een kwestie van tijd zijn.
Maar voor ons inkomen, is geen ramp de grootste ramp. Van mij mag het op dit niveau blijven.
Klavertje
@robbies 😂😂😂😂😂
Kinky
Albert Altena
@Melkboer16 Dank briefje naar Poetin?
+1
Bartlehiemboer
@Albert Altena Ik kan eigenlijk nooit iets met uw opmerkingen.... Maar wil toch graag nog eens proberen uit te leggen dat het erg is wat Poetin doet maar ja, eigenlijk kunnen we hem wel bedanken. Las vandaag een krantenartikel van 1995 waarin Frits Bolkenstein al precies het probleem met Rusland/Oekraïne aangaf. Wat er nu dus aan de hand is. Rusland heeft altijd aangegeven dat ze Oekraïne als tussen zone voor de Navo wilden houden. Na al die jaren ziet Putin de druk van de Navo oplopen. Europa had kunnen weten dat dit de reactie zal zijn van Putin. Europa speelt nu mooi weer maar je zag de laatste jaren de spanningen al steeds hoger oplopen. Er kwam al steeds meer naar buiten wat niet klopt, de bevolking werd al steeds onrustiger, zie de protesten. Zelf heb ik aan veel protesten mee gedaan. Maar "hulp" vanuit deze hoek had ik niet verwacht. Verandering van gelduitgaven, Greendeal, Milieu bla bla, uitkoop etc. hadden wij niet met de protesten voor elkaar kunnen krijgen. Nu zie je dat de elite de wallen onder de ogen hebben. Wat er nu gaande is zet de hele wereld op zijn kop. Dus ja, bijna wel een bedank briefje. En ja, wij zullen ook wel vluchtelingen opnemen in huis. Maar wie is de schuldige? Daarbij denk ik dat het nog veel erger wordt Ik denk niet dat Poetin zich terug trekt. Als je besluit oorlog te voeren dan ga je door. Vooral iemand als Poetin. Dus geniet nog van wat er is en wat je hebt en wat je kunt. De rode knop zal vast ergens gebruikt worden.
Galebreaker
@Bartlehiemboer geen polulaire mening, maar naar waarheid.
UA heeft jaren de tijd gehad orde op zaken te stellen, uitkomst: instabiel corrupt zooitje.
UA heeft jarelang de tijd gehad het Minsk-akkoord te implementeren, uitkomst: niet gedaan.
UA zou geen EU/ NATO aspiraties tentoonspreiden, uitkomst: wel gedaan.
Ik snap Rusland in zekere zin wel..
Bartlehiemboer
@Galebreaker Dank, zo sta ik er ook in. We zijn allen net zo schuldig. Dus het ergert me dan ook weer dat Europa de onschuld zelve speelt. Als ze allemaal eens hun fouten toegaven en dan een open gesprek kwamen we tenminste verder. Maar iedereen heeft een dwarse kop
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @Galebreaker:
Ik snap Rusland in zekere zin wel..

Er is nooit een geldige reden om boeren of burgers te vermoorden en hun bezittingen te vernietigen of in beslag te te nemen. Dit soort conflicten moeten aan de onderhandelingstafel worden opgelost.
Kars
@Grasbaal gebeurd in Afrika onder mugabe al jaren. Toen ie dood ging was er op NOS journaal 5 min een verslag hoe geweldig ie was.
Maar dat is ander continent en dan kijken we de andere kant op als Nederlanders.
Grasbaal
Quote Reactie van @Kars:
gebeurd in Afrika onder mugabe al jaren

Mugabe was ook een hufter die daar veel kapot heeft gemaakt. Maar is inderdaad wel verder van je bed show en geen bedreiging voor NL
cs-agrar
Quote Reactie van @Grasbaal:
Dit soort conflicten moeten aan de onderhandelingstafel worden opgelost.

en dat zegt die Poetin dus de hele tijd al maar geen hond luistert, daarom is dit nu aan de gang
+2
Albert Altena
@Bartlehiemboer Je begint al met: "Rusland wilde".
Rusland heeft niets te willen, daar moet een land zelf op democratische wijze invulling aan geven.
Bartlehiemboer
@Albert Altena Ik heb wederom een poging gedaan bij u. Sommige mensen willen echt niet verder kijken dan wat ze zien. Ik geeft het op. Wens u het beste toe.
cs-agrar
Quote Reactie van @Melkboer16:
Tjeerd naait een PvdD wijf hé

dat zal dan wel met komkommer gaan want vlees moet zo een niet
+6
George
Laat die opbrengstprijzen voor de boeren maar eens flink stijgen , dat had al lang eerder gemoeten. Laat er maar eens wat te weinig zijn in plaats van teveel. Daar in Oekraine en Rusland konden ze graan voor heel weinig geld telen. Graanprijs is de spil van de agrarische productie. Als deze prijs hoog is volgt de rest ook.
We moeten als boeren ons niet gek laten maken en niet teveel willen produceren. Produceren oké , maar dan wel zonder allerlei gekke eisen en regeltjes en een fatsoenlijke prijs. Ze moeten het maar eens voelen wat ze de laatste 25 jaar verkwanseld hebben! Ze hebben de boeren al jaren laten verrekken.
weurding
@George als tarwe over 300 euro brengt is diesel voor 2 euro de liter nog best te doen
+2
George
@weurding
Dat zal ook gewoon moeten , het moet ook best te doen zijn. We zijn nondedjuu al jaren uitgekleed met het gevoerde landbouwbeleid en allerlei domme dwaze regelgeving en onredelijke eisen. Laat ze maar weer eens blij zijn met de boeren.
weurding
@George als tarwe over 300 euro per ton brengt is diesel voor 2 euro de liter nog best te doen
Noorderling
@weurding
Maar het moet nog komende oogst, kan ook hard andersom gaan, terwijl we nu wel de kosten maken.
Oogst 2021 is door sommigen in 2020 ook al verkocht voor 18cent, was destijds een goede deal. Nog even en je kunt het dubbele ontvangen. Maar van die 18cent moet dit jaar wel alle kunstmest, diesel en gbm gekocht worden.

Indekken wordt haast wel een must wil je je bedrijf niet op het spel zetten. Beetje graanbedrijf is het een plus of min van anderhalf ton.
Frans1
@Noorderling het indekken gebeurt van beide kanten, dus jij kunt zelf ook mis zitten, daarvoor zet de andere kant vast
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Beetje graanbedrijf is het een plus of min van anderhalf ton.

Die zitten niet in NL.
Noorderling
@George
rekende met 100hectare, ze zitten wel veel groter in het oldambt, gaat wel richting de 500 waarvan vaak een deel bieten en soms uien.
+1
weurding
@Noorderling als jij met 100 ha rekent en een verschil van 1,5 ton, dus 1500 per ha reken je met megaopbrengsten,
Noorderling
@weurding
9tonx120 euro, 120euro minder voor drijfmest, 250euro extra stikstof kosten. Beetje diesel, gewasbescherming heb ik zo geen zicht op maar schijnt ook niet mee te vallen. Ben maar eens aan de veilige kant gaan zitten dacht ik.
weurding
@Noorderling t is niet allemaal tarwe, hier op zand heb je maar zo geen 9 ton gerst, verleden jaar percelen tegengekomen met 5 ton, veel water gehad hier, maar groningerklei is idd ander verhaal
George
Quote Reactie van @Noorderling:
rekende met 100hectare

Die zul je op 1 hand kunnen tellen die in NL 100 ha graan telen denk ik . Met zo'n rendement loze teelt blijf je geen boer.
Noorderling
@George
Daarom moet je hectares hebben om op een inkomen uit te komen.
Vaak oud geld. Die zitten er meer dan genoeg, en ook wel met 200-400 hectare.
Liggen percelen van 50 tot 80hectare aan een blok zonder tussensloten.

Wel een keertje de moeite waard om in het Oldambt te kijken tijdens de graanoogst, die ruimte en oppervlakte kun je je vast niet voorstellen.
+1
weurding
@Noorderling mag er graag even kijken, prachtige tarwevelden daar
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Daarom moet je hectares hebben om op een inkomen uit te komen.

1 keer niks is net zoveel als 300 keer niks. Ik kan het me nauwelijks voorstellen dat je hier in NL met alleen maar graanteelt de broek kunt ophouden.
+1
weurding
@George beetie grunneger droagt ok hulpzeel'n
George
Quote Reactie van @weurding:
droagt ok hulpzeel'n

Wa zien da? Litsen? 😀
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Liggen percelen van 50 tot 80hectare aan een blok

Miljaar die zou je eens moeten ploegen. Dat wordt een langdurige saaie bezigheid.
weurding
@George meesten gaan ook niet met een 3 schaar☝️😁
George
Quote Reactie van @weurding:
meesten gaan ook niet met een 3 schaar

Nee zullen wel een 6 schaar hebben , maar dan nog.
Noorderling
@weurding
Die grond ploegt ook niet vanzelf, anders groeide er wel meer dan tarwe.
50pk per schaar is geen luxe.
weurding
@Noorderling ik weet het, maar die 100 ha of meer over moeten hebben ook wel een dikke trekker
weurding
@Noorderling nu moet je de kop niet direct laten hangen...... als... 😉
Noorderling
@weurding
Ik klaag zeker niet, maar je moet altijd rekening houden met als, anders kan de teleurstelling wel een keer zo groot worden over een half jaartje.
+1
weurding
@Noorderling het kump as het kump, het moet nu wel gezaaid worden, mits je zomergerst oid hebt, wat het straks opbrengt zien we dan wel, reken met 200 plus per ton, kan het alleen maar meevallen, eerst maar eens afwachten wat er groeit
+1
Frans1
@weurding idd, al die bangmakerij.. daar heb je als individuele boer toch geen invloed op.
JappieJo
Reed gisteravond langs de Esso op de A7, stond gewoon 2,359 voor een liter benzine. Het is bijna diefstal, toch wel mooi dat we op stroom rijden
weurding
@JappieJo kan me niet druk maken over benzineprijs, en jou trekker is ook niet electrisch☝️
+1
achterhoeker2
Die 25 miljard voor stikstof en natuur is onverantwoord en onefficiënt met geld omgaan.
Maar voor individuele boeren kan het een kans zijn.
weurding
@achterhoeker2 boer worden in Oekraïne ook, alles is een gok
+1
duitser
Alleen volgens Kaag kan het allemaal gewoon zo doorgaan, was er nog niets aan de hand. Wat een blind paard. Misschien ook van D66 de geldstromen eens natrekken?
+1
marcsterreborn
Wat een populistische praatjes. Die zou prima bij BBB passen. Dan wordt het BBBB....
+1
Albert Altena
@marcsterreborn De reactie van jou kunnen we rangschikken onder kakpraat.
Oftewel LTO condomologie.
+1
Albert Altena
@Albert Altena Bennie Stevelink
Jij geeft een duimpje aan Marcsterreborn. Wil je daarmee zeggen dat je de plannen van Green Deal en Tjeerd onderstreept met de verkwisting van vele miljarden?
weurding
@Albert Altena denk hij heeft op de "verkeerde" knop gedrukt, daar moet je goed voor uitkijken tegenwoordig☹
Bennie Stevelink
@Albert Altena
Quote:
Jij geeft een duimpje aan Marcsterreborn. Wil je daarmee zeggen dat je de plannen van Green Deal en Tjeerd onderstreept met de verkwisting van vele miljarden?

Nee, ik steun niet klakkeloos de plannen van Green Deal of Tjeerd de Groot.
Wél erken ik de noodzaak tot goed rentmeesterschap van de aarde, mét behoud van voedselzekerheid. Goed rentmeesterschap van de aarde ontbreekt bij Henk Bleeker. Het is zoals @marcsterreborn zegt populistisch. Voedselzekerheid ontbreekt bij de Green Deal en Farm to Fork. Dat zou ik eco-populisme kunnen noemen.
Albert Altena
@Bennie Stevelink Populisme is met de grote menigte meeheulen.
Wat Bleker zegt is maar voor een zeer kleine groep boeren van belang.
+1
robbies
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Goed rentmeesterschap van de aarde ontbreekt bij Henk Bleeker

Heb je daar ook een onderbouwing voor?
Frans1
@marcsterreborn

Er zijn genoeg van die linkse milieu joekels die gewoon honger verdienen.

Hier heb je er zo 1 @George 😬
Klavertje
@marcsterreborn is al ingelijfd door BBB

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voedselproductie , melkveebedrijven en europese commissie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
75
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0