Boerenfrustratie...

Boerenfrustratie ..

U vraagt, wij draaien.
U vraagt, wij geven.
U vraagt, wij gehoorzamen.

Tot zover!

We hebben alles gedaan, ook al was dit soms tegen beter weten in, maar we hebben het steeds weer gedaan; Na de pijpen van de overheid gedanst.
We hebben ons diep in de schulden gestoken om steeds maar weer aan de vraag van de overheid te kunnen voldoen.
We hebben als sector jarenlang geïnvesteerd in kostbare emissie arme technieken omdat reductie van ons gevraagd werd. We hebben de afgelopen 30 jaar maar liefst 64% van onze stikstofuitstoot gereduceerd!

Maar wat heeft het ons als sector eigenlijk na al die tijd gebracht??
Alleen maar ellende!!
Milieuorganisaties die ons kapot procederen en rode cijfers op de bank.

En wat heeft onze inzet, de 64% reductie, de natuur eigenlijk gebracht, waarvoor we dit alles hebben moeten doen??
Blijkbaar helemaal niets! Want ondanks onze inspanningen, schijnt het volgens diezelfde overheid alleen nog maar slechter te gaan met de natuur. Hoe dan??!!

Uit o.a WOB-verzoeken is gebleken dat overheden belangrijke informatie verzwijgen, zich Oost- Indisch doof houden voor belangrijke feiten die aangedragen worden en de ogen sluiten voor de onomkeerbare desastreuze gevolgen van hun eigen wanbeleid.

Kortom: Horen, zien en zwijgen is het devies van onze overheid!

Ze zien echt wel dat wij als sector al heel veel gedaan hebben, ze horen echt wel de tegen argumenten van ons, de wetenschappers en zelfs van de door henzelf in het leven geroepen commissie Hordijk. Maar ze horen het aan, verzwijgen het en kijken weg.

Ze weten inmiddels dondersgoed dat ze op de verkeerde weg zitten. Ze hebben de boeren in een juridisch moeras gedreven, maar dreigen er nu zelf ook in meegezogen te worden. En dus schuiven ze het nu af op de lokale overheden. De provincies mogen de gecreëerde puinhoop van de landelijke overheid nu gaan oplossen. Provincies sleuren op hun beurt o.a regiobestuurders van boerenbelangenorganisaties erin mee om zogenaamd mee te denken in oplossingen om tot een gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak te kunnen komen. Slim bedacht, dat moet ik ze nageven. Zo kunnen ze bij evt. falen of commentaar achteraf natuurlijk altijd terugvallen en afgeven op deze bestuurders. Ze hebben het immers in samenspraak met - en met goedkeuring van - met de beste bedoelingen zo gedaan. Om achteraf te concluderen: "Met de kennis van toen (oren dicht, ogen dicht, mond dicht) hebben we destijds gedaan wat wij noodzakelijk achtten..."

Ik erger me aan belangenbehartigers die staan te popelen om dit smerige spel mee te spelen en daarmee volledig voorbij lijken te gaan aan het boerenbelang. Het ene naar het andere "sectorplan" is al geopperd om nog maar meer reductie te leveren. Donder op met je plan! Wat nou met je: "we denken graag mee om nog meer te reduceren." Als die 64% niets heeft opgeleverd, zal 100% reductie ook niets opleveren!
Het grote geld lonkt blijkbaar meer dan het daadwerkelijk opkomen voor de sector, hetgeen waaraan ze hun positie notabene te danken hebben.

Waarom is de eenheid binnen de sector zoek? Eendracht maakt macht, maar wij zijn compleet machteloos geworden door gebrek aan eendracht .
Waar de één gas wil geven om zo snel mogelijk met de gebiedsgerichte aanpak aan de slag te gaan om zo projectgelden te kunnen verzilveren, trekt de ander aan de noodrem.

Over gas geven gesproken... Waar is de spirit van 1 oktober 2019 toen we massaal in grote getale naar Den Haag afreisden om als eenheid een vuist te maken? Zelfs onder de actievoerende boeren is de eenheid zoek. Ook daar zien we de verdeeldheid. Enkele individuele boeren die zichzelf beter vinden dan de zittende besturen en daarom maar het ene na het andere clubje oprichten, omdat ze denken het zelf beter te kunnen. Ze richten het licht van de camera op zichzelf, voelen zich daardoor groots en denken zo de problemen van de sector zelf wel even op te kunnen lossen. Baas boven baas. En zo is in de gehele sector de versnippering een feit.

En de boeren zelf? Zij weten niet eens meer aan wie ze wat hebben en waar ze wel of beter niet meer achter kunnen gaan staan. En dus leunen ze maar achterover, wachtend op wat komen gaat...

Kom op mensen! Ik weet niet of iedereen het doorheeft, maar de toekomst van onze sector hangt aan een uiterst dun zijden draadje!

* Verplichte opkoop akkerbouw en veehouderij.
* Einde oefening intensieve melk- en rundveehouderij (ggb 1,5 GVE p. HA!)
* Productieplafonds naar beneden (stikstof en fosfaat) en het doorhalen van productierechten.
* Grond uit de grondbank kan alleen onder strikte voorwaarden gepacht worden of gaat naar de natuur.
* Veehouders in veengebieden kunnen alvast de lieslaarsen bestellen.
* 100-250 meter buffers in beekdalen in zandgebieden.
* Wijzigingen van bestemmingsplannen.
* Meer dan 30% krimp vd sector. Meer? Ja! Verlaging van plafonds en afromingen per transactie zorgen er voor dat we in een trechter komen van steeds verdergaande en blijvende krimp.
*enz..enz..enz..

En nergens wordt beschreven hoe de boer zijn kop nog boven water kan houden!

Extensief-> minder productie-> hogere lasten-> minder inkomsten = snel failliet!

Sla de handen in elkaar en maak een gezamelijke vuist. Kom met een gezamenlijk plan van aanpak waarbij iedereen gelijkwaardig is en er maar 1 belang voorop staat: Het boerenbelang!

Pleit voor gedegen onderzoek en draag eraan bij om tot feiten te komen. En wacht dan ook resultaten eerst af voordat er als kip zonder kop alvast aan van alles en nog wat wordt begonnen.
(*Eerste resultaten van onderzoek UvA worden dit jaar verwacht, wacht dit ook af) Zorg er voor dat er kennis en kunde bij de beleidsmakers binnen komt.
Pleit voor een aanpassing van de stikstofwet.
Deze verplicht ons namelijk tot het onmogelijke en zal ons beperken tot in lengte van dagen....

Als we ons daar nou eens gezamelijk op zouden richten, in plaats van op onszelf als belangrijkste individu of op een ander vol afgunst...
Dan is er eendracht en hebben we de macht om de sector te kunnen beschermen en te behouden.

Werk aan de winkel!
👊🤝👊🤝👊🤝

Deel dit artikel

Reacties

Klavertje
Mooie woorden
En nu?
Vevo
In het kader van: never waste a crises. Zou deze week een goede week zijn om de melk op de Dam te houden om het beleid iets bij te sturen. Jammer dat de put vol zit, de melkprijs te goed is, anders deed ik meteen mee 😀
Jaap40
@Vevo klein beetje pijn zou toch zeker moeten kunnen, ik ben voor!
Pijn van melk thuis houden stelt natuurlijk niks voor tov wat de mensen in ukraine moeten doorstaan.....prima moment om nu den haag om te krijgen
+2
Weidezicht
@Jaap40 nee, geen prima moment. Oekraine overheerst het nieuws, en je krijgt direct volop tegengas in de trend van, in oekraine worden kinderen vermoord, en de boeren gaan weer huilie huilie doen over stikstof. Ik pleit al langer voor melk thuishouden e.d. (ik heb als zzp er in de gww makkelijk lullen, ik weet het, maar zo n actie van paar weken zal zeker wat los maken, maar helaas niet nu in deze weken van slachting in oekraine.
+4
Leo,s vriend
@Weidezicht Volledig mee eens, nu actievoeren, op welke manier dan ook, is het allerslechtste wat we kunnen doen, zou einde van alle begrip bij burger betekenen, en terecht.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot veehouderij en stikstofuitstoot ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0