Mest over pompen

Is er iemand die ervaring heeft met het overpompen van mest met een dompelpomp type Bauer Magnum
Deze pomp wordt verkocht door Distrimex.

De mest moet van de ligboxenstal naar de mestsilo.
De silo staat ongeveer een meter of 6 van de stal.

Deel dit artikel

Reacties

Wimsumar
Beste Jan W.: De keus voor een electrische dompelpomp kan ik begrijpen: dat werkt gemakkelijk. Echter, vaak moet er meer door de pomp dan alleen mest en daar lopen dergelijke pompen letterlijk en figuurlijk in vast, vrees ik.
Wimsumar
Beste Klaas de B.: Dat dacht ik aanvankelijk ook, dat de opvoerhoogte (te) veel capaciteit zou remmen. ( ik heb een vuilwaterpompje in de melkput die 6 meter omhoog moet pompen en dat gaat traag!). Op de door Jan W. genoemde website staan echter opvoerhoogtes tot 20 meter.

Rechtsonder: [www.bauer-at.com]
Wimsumar
Beste MtsTamming: Nee, vanaf het tijdstip dat dat niet meer mocht, verzamel ik het "bedrijfsafvalwater" in een 25 m3 opslagtank. Na ongeveer 8 weken is deze tank vol en rijd ik het met de giertankover het land uit.
Wimsumar
Beste Klaas de B.: Inderdaad, ik vind het ook gewaagd van de leverancier dergelijke hogewaarden te vermelden want dikke mest gaat traag. Dat ervaren we allemaal wel eens.
Wimsumar
Beste Klaas de B.: Wat een 'stinkerds'.
Wimsumar
Jan W Schreef:
-----------------------------------------------------
> maar dat stomme heen en weer gerij
> met de tank.

Beste Jan W.: De silo staat toch op 6 meter afstand? Dat is met een slang aan de vacuümtank ook goed te overbruggen en dan kan alles staan blijven.
Karsjen Tamminga
Pomp je het in de dakgoot Wim?
Karsjen Tamminga
cjw Schreef:
-------------------------------------------------------
> Gewoon Heeres Abbega even bellen dinsdag nog
> geweest bij ons 300 kuub in iets meer dan een uur
> overgepompt.

oldhuus
Heeft Heeres niks te doen da'j hier reclame maakt?
boerde
@oldhuus Heeres heeft een nieuwe website, vandaar.
oldhuus
@boerde
Oké, interessant, ook al mestscheiden?
jan w
Is dat niet standaard, dan kun je ze tenminste met elkaar vergelijken.
jan w
De laatste paar jaar heb ik iedere week de put ff gemixt, scheelt ontzettend veel tijd als je die los houdt. dan pomp ik met de giertank een bak of 7 over in de mestsilo, 45 a 50 m3. is in een paar uur te doen, maar dat stomme heen en weer gerij met de tank.
Huur ook nog wel eens een wormpomp, maar om de 250 m3 mest over te pompen ben je ook de hele dag onder de pannen. uur a anderhalf uur ophalen , dan slepen met slangen , 4 uur pompen ( wormpomp ) dan nog weer terug brengen.
Daarom leek het mij makkelijk, de pomp laten zakken slang eraan en pompen maar. Dan maakt het niet uit of die nu 2 of 4 uur loopt.
jan w
Het zijn ook nog niet direct de kleinste pompen. Zonder uitloop zijn ze ongeveer 50 cm breed en 70 cm hoog.
George
Ik pomp mijn mest ook over met een BSA/Duport Pomptankwagen met wormpomp. Dit heeft als voordeel dat ik voor dat ik ga pompen wat water in mijn tank zuig zodat ik na het overpompen de slangen en leidingen door kan spoelen met water. Dit ruimt iets fijner op. Mijn BSA pomptankwagen is al 23 jaar oud en het werkt fantastisch. Onderstaand filmpje laat zien hoe ik mijn mestsilo mix.

cjw
Gewoon Heeres Abbega even bellen dinsdag nog geweest bij ons 300 kuub in iets meer dan een uur overgepompt.
frank b
klaas de b
Een dompelpomp is een centrifugaalpomp met een grote vuildoorlaat. Dit type pomp heeft een (te) geringe druk om de weerstand in de leidingen en daarna ook nog de mest over een bepaalde hoogte op te voeren. De totale opvoerhoogte van het grootste type is 20m. Dit is gelijk aan 2 bar. Daarmee is de weerstand plus opvoerhoogte moeilijk te overwinnen. Als je electrisch wil kies voor een verdringerpomp.
klaas de b
Klopt Wim. Vergeet niet dat mest door een leiding (ook al is dat een 8 duims) weerstand ondervindt, hoe dikker de mest, hoe meer weerstand. Alleen al om deze weerstand te overwinnen heb je een bepaalde druk bij de pomp nodig. Een opvoerhoogte van 20m klinkt leuk, maar als je in de totale leiding 1,5 bar drukverlies hebt, blijft er voor je opvoerhoogte nog maar 5 meter over. 2 meter putdiepte plus 3 meter silohoogte. Bij dunne mest is de weerstand in de leiding veel lager. Zelf pomp ik dunne mest met een vacuummesttank door een ondergrondse leiding van 8 duim, 25 meter lang, druk 1 bar. Gaat moeiteloos. Bij dikke mest is de druk van de vacuumtank onvoldoende en de leiding moet met een verdringerpomp weer open geblazen worden.
klaas de b
Hier hebben we al wat. De waarden gelden voor het verpompen van water. Ja zo kan ik het ook.
kasé
Ik laat het ook doen, afstand is ca 40 meter, gemixte mest maar het houdt bij meerdere loonwerkers gewoon op bij ca 100 m3 per uur. (duport wormpomp) Ik ben helemaal geen eigen-mech-man meer maar we moeten wel eerlijk blijven
Erco
hier doen ze met sleepslangen zonder water al 180 m3 per uur naast de stal. Dan moet 200 m3 per uur over zon korte afstand zeker lukken
adrie
Dit bedrijf is bellen, is gespecialiseerd in mest verpompen en exporteerd ook veel.
Vragen naar Tony.

[www.hm-pumpen.dk]
adrie
Deze verkoopt alleen pompen.
adrie
Ja hoor, Højgaard in Dk verkoopt alleen.
anonymous_183
Ik heb het dinsdag door de loonwerker laten doen. 2 uur pompen en weer 400 kuub in de mestsilo. De afstand van de verste put tot mestsilo is 50 meter.
Volgens mij rekenen ze 60 euro per uur. Ik doe dit 2 keer per jaar. Dus voor 240 euro per jaar ben ik weer klaar.
anonymous_214
Heeres Abbega heeft ook meerdere (over)pompauto's.0515-569367
anonymous_214
nee hoor, mestmixen en mest verpompen zijn hun hoofdtaken.
boerontour
ik heb de gelgenheid gehad deze pompen te testen een jaar 20 terug, of zoiets, toen werden ze verkocht door Smits uit veldhoven, het waren moord pompen,met mixen kon je een 1455 op zijn knieen krijgen, tegen druk 5 bar, en veel capaciteit, we waren toen vooral geintreseerd in het snij mechanisme, het stamt uit de tijd dat er nog veel en veel meer rommel in de put zat, ongesneden kuilvoerresten, halsters en nummerbanden, maar deze vrat het allemaal op en sneed het kapot.
Ging in het begin nog wel eens ten koste van het lagerwerk, na modificatie noooit meer last van gehad.
Het lijkt me een goede keuze .
antje
bel de loonwerker 2 uur pompen en weer 500 kuup weg geen onkosten onderhoud en geen werk
jansen2
krachtvoervijzel in de put en na het mixen een paar uur laten draaien
voor weinig geld de mest die 6meter schuin opzij in de silo
ROORDA J
Wat allemaal een onzin. het is als dat julli allemaal niks te doen hebben .Ik geef jan w groot gelijk en investeer gewoon in een electr dompelpomp.Durf te investeren in werkzaamheden die veelvuldig terugkeren op je bedrijf.Daar bij is een dompelpomp een betrouwbare ,energie zuinige en niet duure pomp.Opvoer hoogte is geen engkel probleem.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , stal en ligboxenstal ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
30
TREFWOORDEN