Zuurtegraad vet

We melken 3 jaar met een VMS waarbij ons zuurtegraad steeds tussen 0.3 en 0.5 lag, geen problemen mee dus! Echter de laatste weken stijgt het de laatste tank was het zelfs 0.9. Wat te doen? We hebben een oud melkte veestappel met gemiddeld 24 ltr 4.8%v en 3.5%e.

Deel dit artikel

Reacties

brabo
ooit ook wel eens even met een kapotte vacuumregelatuur gemolken. Het gevolg was dus melken met ongeveer 70 kpa.
Je zuurtgraad vet stijgt dan ook behoorlijk (evenals je melksnelheid )
anonymous_13
zuurtegraad vet betekent dat de vetbolletjes beschadigd worden, de vetbolletjes in de melk worden bij elkaar gehouden door een netje van eiwit. als je melkeiwit lager is, is het netje dunner en minder sterk waardoor de vetbolletjes kwetsbaar worden,. ik weet geen absolute vet en eiwitgehaltes, maar bij jou is de verhouding aan de ruime kant (meer dan 1% verschil) dus is er relatief minder eiwit om voldoende netstructuren aan te maken. als de veestapel later weer meer nieuwmelks is met een nauwere verhouding tussen vet en eiwit zal het probleem (hoogstwaarschijnlijk) vanzelf minder worden
ejb
als ik jou was zou ik de vms monteur bellen(is gratis) en hem/haar hetgeen jij beschreef voorleggen en die om advies vragen
kaas
probleem is de oud melkte veestapel lost straks wel weer op als er meer nieuw melkte koeien bij komen
anonymous_80
Dhr PJLam heeft ervaring met dit probleem, zie eerder topic.

[melkquotum.startpagina.nl]
spotmelker
Heb 't zelfde probleem gehad. Hier werkte de thermostaat v/d tank niet meer goed waardoor de melk (veel) te koud werd. Nieuwe thermostaat, probleem direct over.
anonymous_137
Kijk even naar de schoep in de melkpomp, ook is er krachtvoer wat het naar beneden kan halen, kijk ook hoe lang het duurt voordat de melk is terug gekoeld na dat de tank is leeg gehaald,ook het aantal melkingen is van belang, ook de luchtstoot om het filter te vervangen zou ik een poosje achterwege laten en het filter vervangen als de robot aan het spoelen is. Succes het kan ook maar zo weer zakken.
anonymous_184
hoeveel melkingen en melkgift per melking heb je gemiddeld? Ik heb ook problemen gehad en zat toen rond de8 liter permelking bij een oudmelkte veestapel.

In het management systeem de bezoekinstellingen wat krapper gezet, iets minder bezoek, maar meer liters per bezoek (richting de 10-11). Hiermee was het probleem grotendeels opgelost.

Heb later nog een nieuw luchtinlaten systeem er op gekregen, dat gaf een nog grotere verbetering.
feitsma
Ik heb afgelopen voorjaar ook een periode met dit probleem te maken gehad. Geen enkele technische oorzaak gevonden, totdat de monteur suggereerde dat het ook wel eens aan de kuil kon liggen. Alhoewel ik het eerst niet wilde geloven heeft hij achteraf wel gelijk gekregen. Met het aanbreken van de 1e snee daalde de zuurgraad weer van 0,9 naar 0,5. Achteraf kon ik terughalen dat het probleem begonnen was toen we met de bewuste kuil begonnen te voeren.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melken en zuurtegraad ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN