STIKSTOF- PANDOMIE, waar gaat het over ?

Er is veel te doen over stikstof in ons land, maar waar gaat het eigenlijk over ?

Er zit 79.8 % stikstof (N2) in de lucht , 20 % zuurstof (O2) 0,040 % koolstof dioxide (CO2) de rest is waterdamp (H2) samen 100 %. Bij verbranden gaat er lucht door de motor en door de kachel ,en in die lucht zit die 80% stikstof en die wordt verbrand in de motor en de kachel zo ontstaan er stikstofoxiden, verbindingen van stikstof en zuurstof , die men benoemd met de verzamelnaam NOx . Deze NOx is moeilijk te meten en berekend men de uitstoot aan de hand van formules en over deze formules zijn onbetrouwbaar volgens deskundigen , andere formules geven een andere uitkomst.

Welke stikstof komt er dan uit de veehouderij ? Nou dat is het stikstofgas ammoniak (NH3) wat uiteraard in de mest en urine zit van de veehouderij dieren, evenals bij de mens. Het gas bestaat uit stikstof en waterstof . Dieren produceren geen NOx !

Het ammoniakgas weegt 65% van de buitenlucht en is daardoor erg vluchtig, het vervliegt en splitst zich snel. De stikstof voegt zich bij de bijna 80% die al in de lucht zit en met de waterstof gebeurd het zelfde. Het ammoniakgas (NH3) is op 400 meter van de bron, de stal of de composthoop niet of nauwelijks meer te meten daarom heeft men ook hiervoor formules ontwikkeld om de emissie ( vervluchtiging) en de depositie (neerslag) van NH3 te berekenen aan de hand van het aantal dieren die de urine en mest produceren en wat deze dieren daarvoor aan veevoer en gras en mais krijgen te eten. ( Onder andere 30 miljoen ton bij producten uit de levensmiddelen industrie )
Ook deze formules staan al jaren ter discussie en worden door deskundige commissies veroordeelt. Het Planbureau voor Leefomgeving stelt dat de stikstof uitkomsten niet geschikt zijn voor beleid en wetgeving.

Onweer,
Bij een onweersbui met veel ontladingen verbrand er veel stikstof in de lucht (N2 + O + NO3) zuurstof en stikstof geeft nitraat en dat is een van de weinige stikstofvoeding die planten opnemen. Gemeten hoeveelheden nitraat van 25 Kg per hectare zijn geen uitzondering. Deze stikstof neerslag wordt nooit mee gerekend maar valt ook in de natura 2000 gebieden.
( Mijn beide grootvaders allebei van 1884 zeiden, als het had geonweerd ’t zal weer groeien willen want het heeft best dondert)

Aardgas ,
Bij de gasmengstations wordt het aardgas gemengd met stikstof om de calorische waarde te egaliseren voordat het de distributie leiding ingaat. Bij de verbranding in de gaskachels komt deze stikstof in de vorm van ammoniak de schoorsteen uit (CH4 + O+ N2 wordt CO2 +NH3 + H2). Omdat ammoniak roest veroorzaakt zijn kachels voorzien van aluminium en rvs en het ijzer in de stallen gegalvaniseerd. Over deze stikstof uitstoot wordt nooit gesproken maar komt wel uit alle gaskachels.

Stikstof uitstoot van planten;
Planten, granen en grassen die groeien in vruchtbare omstandigheden ,voldoende vocht , voedings- stoffen en een juiste temperatuur. Gewassen die met de sapstroom veel voeding opnemen uit de bodem stoten onder andere de overtollige stikstof in de vorm van ammoniak (NH3) door de huidmondjes weer uit. Deze natuurlijke recycling van de elementen in de natuur wordt nooit benoemd in de stikstof discussie.

Het stikstofbeleid is gebaseerd op de Kader Richtlijn Water , niet meer dan 50 milligram nitraat in het oppervlakte en bodem water en nu is gebleken dat het wetenschappelijk onderzoek dat de basis is voor de KRW niet deugt.

Het is noodzaak dat er veel meer moet worden gemeten en onderzocht door erkende onafhankelijke instituten om over de juiste gegevens te beschikken voor een degelijk beleid. Bedenk dat er inmiddels veel regelgeving is gebaseerd op aannames waarvan is gebleken dat deze onjuist zijn.

Meetgegevens van depositie in de natura 2000 gebieden zijn er tot nu toe niet, alleen wordt de depositie schade van NH3 gesuggereerd door natuurorganisaties en onbewuste en ongeschikte politici. Wijlen professor Ir. Jaap van Bruchem, voeding , bodem, en bemestingshoogleraar, zei destijds ,,een probleem wat niet bestaat kan men ook niet oplossen.”

Om dit papieren ammoniak probleem op te lossen is € 25 000 000 000 .= beschikbaar gesteld door het nieuwe kabinet. Men moet wel bedenken dat men een probleem niet kan oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Meindert Nieuweboer
Aartswoud februari 2022

Deel dit artikel

Reacties

Limburgs boertje
Kunstmest gaat naar 1 euro per kg
Limburgs boertje
Ja sla die rus in de pan Rutte goed zo ga zo door laat de landbouw maar weer bloeden door jou zielige sancties deze komen als een boemerang 2 keer zo hard terug gevlogen
sorry
Aluminium en ammoniak zijn geen vriendjes van elkaar
hans-hans
@hans-hans elke Nederlander heeft nog minder dan 0,1 melkkoe

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stikstof , ammoniak , nh3 , nox en ammoniakrechten ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0