Arla zoekt met duurdere zuivel groei in Nederland

Zuivelcoöperatie Arla Foods verwacht dat hoge inflatie en schommelingen in de markt vertraging oplevert in de groei van zijn merken. Het van origine Deense zuivelconcern waarbij zo’n tachtig Nederlandse boeren bij zijn aagesloten, zet in Nederland wel in op verdere groei.

Deel dit artikel

Reacties

tok achterhoek
Staat er nog slechter voor dan rfc, en betalen ook veel minder. Dus die leden zullen wel niet zo hard lopen
+1
gprumo
@tok achterhoek

Arla betaalde afgelopen 2 jaar meer dan rfc, ook dit gaan ze er boven komen.
tok achterhoek
@gprumo Januari 42 ct, maar wel lagere gehaltes
jvt
@gprumo geen appels met peren vergelijken, Ja als je alle maar dan ook alle toeslagen pakt, kom je boven rfc, maar vergeet de extra kosten voor vlog niet.Nabetaling 1,62 netto uitbetaald, had minstens 2 cent moeten zijn
KOC1981
@jvt als je alle toeslagen meepakt moet je eigenlijk vergelijken met PP of in ieder geval met de VLOG melkprijs van RFC, of zie ik dat verkeerd?
jvt
@KOC1981 Tussen vlog en PP in, premie vlog, premie cel en kiemgetal laag, premie 24 uurs ophaling, premie toegankelijkheid grote vrachtwagen, premie grote tank uitloop, premie arla garten, premie klimaatcheck en nog wat zaken. In nederland voor nieuwe leden geloof ik ook verplicht weidegang
mlkvhoudr
@jvt voor nieuwe leden wel verplichte buffertank voor 24 uurs op kunnen halen maar daar staat voor nieuwe leden geen vergoeding tegen over, wat op zich geen probleem is als je jong bent en er van uit gaat nog jaren boer te zijn. Maar wel een probleem in de huidige onzekere tijden in geld in de dode hand te storten een tank aan te moeten schaffen en 2 daaags ophalen, waardoor je van grofweg 130 maal spoelen naar boven de 360 tankspoelbeurten uit komt wat een aantoonbare kostenverhoging met zich meebrengt en daardoor de tvt van het geld in de dode hand en de aanschaf van de verplichte buffertank vertraagd.

Dus ben je jong vind ik arla een prima keuze
KOC1981
@mlkvhoudr hoeveel in dode hand?
mlkvhoudr
@KOC1981 4.5 cent plus ongeveer een cent (schatting voor de investering in de buffertank
mlkvhoudr
@mlkvhoudr de tank gebruikt zo n 140 liter water voor spoelen als ik dat keer 365 doe buffertank plus gewone tank om de 2 dagen halen is dat 51 M3 water verbruik waarvan ongeveer 41 M3 warm water is wat grofweg 8m3 gas nodig heeft om op 80 graden te komen dus 328 M3 gas nu op dit moment gebruik ik 18m3 warm water dus 18 maal 8 is 144 M3 gas voor spoelen maal 80 cent? Per M3 gas is grofweg 250 euro bij arla en 113 bij huidige situatie.

Het water komt in de put dus nog beetje extra uitrijkosten en extra kosten voor het water zelf.

Het zijn geen grote extra kosten maar het duurt er wel langer door voor je de investering terug verdiend
mlkvhoudr
@mlkvhoudr extra reinigingsmiddelen nog vergeten in te rekenen
mlkvhoudr
@mlkvhoudr klopt, zonder deze voorwaarde was ik waarschijnlijk overgestapt maar een buffertank naast een melkstal stond me gewoon ontzettend tegen, ik denk zelf wel dat je doe buffertank gewoon mee moet spoelen dat je kiemgetal anders door t dak gaat als je hen een keer moet gebruiken @zwierb
+1
zwierb
@mlkvhoudr Het is natuurlijk niet gezegd dat ze onder het melken melk komen halen, dus misschien hoef je de buffer tank weinig te gebruiken, natuurlijk wel af en toe spoelen dan.
Voor een robot melker met buffer tank speelt dit natuurlijk helemaal niet.
dewittemotor
De zuivelfabrieken die nieuwe leden willen en dan bij voorbaat al allerlei eisen (VLOG en weidegang en een flink bedrag inleggen) stellen, die snappen het nog niet helemaal. Er is nu al te weinig melk en dit wordt alleen maar minder de komende jaren.
De keuze is reuze, maar dan nu voor de melkveehouders.
Kunnen wij ook eens eisen gaan stellen
J Andringa
Ze willen geen boeren in het noorden
tok achterhoek
De boeren werken zich zelf in de nesten. Beste is aan geen regel meedoen, ze pakken je in de toekomst altijd terug

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zuivelconcern en inflatie ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN