Energiebesparende maatregelen

Waar zien jullie momenteel mogelijkheden om de energierekening te verlagen. Zonnepanelen heb ik al, precies de opbrengst wat ik verbruik, en zit aan het maximale aantal voor mijn meterkast. Dus veel extra stroomverbruik met een electrische boiler/warmtepomp is geen optie. Verbruik dus alleen 3000 m3 gas. Ik heb een houtkachel in huis die bijna het hele winter wel aan is dus die 3000m3 is voornamelijk tapwater in huis en stal. Iemand hier ervaring met een c.v. houtkachel met buffer, en die ook gebruiken voor het benodigde warme water op stal? Eventueel in combinatie met zonnecollectoren voor de zomerdag o.i.d.? De huidige c.v. installatie, gasboiler op stal en warmteterugwinning op de melktank werkt nog, maar is al oud en dus wel een keer aan vervanging toe.

Deel dit artikel

Reacties

KOC1981
Ik weet niet of je wat betreft warm water een aparte installatie hebt voor huis en stal?
Anders dit misschien?: milieucentraal.nl/energie-besparen/…
Boertje25
Heatpipes op t dak, desnoods grote tank ingraven zodat je de cv in huis ook kan. Is t water al 60graden ofzo door de zon
Araboer
@Boertje25 @KOC1981 huis en stal zijn nu nog apart. Mijn warmteterugwinning van de melkkoeling levert op dit moment al 50 graden water als voeding voor de boiler in de stal die het naverwarmt. Heeft een zonneboiler dan überhaupt nog nut? Dat buffervat waar het nu uit komt is blijkbaar groot zat voor mijn behoefte, na het spoelen van de melkstal en melktank is het water in het buffervat maar enkele graden kouder. Over alle individuele technieken is genoeg te vinden op het internet. Ben alleen wel nieuwsgierig of en welke technieken samenvoegen nut hebben op een melkveebedrijf. Daar heb ik tot nu toe nog niks over kunnen vinden. Er zijn vast wel boeren die een cv houtkachel met buffer op hun bedrijf hebben aangesloten.
Noorderling
@Araboer
zit er wel eens over te denken om een extra leiding aan te leggen.
Water wat je nu als 40 graden tapwater gebruikt, wordt eerst nog door de boiler verwarmd om daarna in een kraan te mengen met koud water. Dat zou ook rechtstreeks uit je buffer kunnen komen met een klein beetje koud water erbij in plaats van met heet en oud water op 0 uit te komen.

Dat combineren is inderdaad de kunst, dat je voldoende buffer hebt op het juiste moment en dat het elkaar niet tegen gaat werken. Dat laatste heb ik nog wel eens mn vraagtekens bij. Individueel klopt het inderdaad wel.
Araboer
@Noorderling je moet wel een beetje voorzichtig zijn met legionella met die watertemperaturen. Ik zit er zelf op dit moment aan te denken om de ketel voor tapwater in huis ook aan te sluiten op het buffervat in de stal. Dat die het tapwater dus voorverwarmd uit het buffervat van de stal haalt. Vraag mij alleen af of je ook teveel warmte kunt onttrekken aan zo'n systeem waardoor de efficiëntie ervan stukken slechter is. Koud water neemt moeilijker warmte aan, het water in een hout cv kachel moet ook mimiaal 40 graden zijn voordat het gaat circuleren. Ik weet alleen niet of het in zo'n wtw installatie ook zo werkt
Noorderling
@Araboer
salmonella en legionella is inderdaad een risico.
KOC1981
@Araboer als huis en stal apart is, dan heeft het voor het huis wel zin lijkt me.
Edvof
Wij hebben onlangs een systeem aangeschaft waarbij de combinatie van wtw en zonneboiler het water gaat voorverwarmen. Bovenin het vat wordt elektrisch bijgewarmd tot 85 graden. Totaal 750 liter in een geïsoleerd vat. Genoeg voor 3 dagen. Zoadat een dagje zonder zon gebufferd kan worden.
Araboer
@Edvof dat systeem spreekt mij niet zo aan omdat het dus extra stroomverbruik oplevert in plaats van het gas. Tot welke watertemperatuur kun je komen met alleen de zonneboiler? In de winterdag kan ik door flink de houtkachel te laten branden een buffervat wel op 80 a 90 graden krijgen waardoor het nauwlijks naverwarmt hoeft te worden. Als ik mn houtkachel in de zomerdag niet gebruik, heeft het weinig zin om voor dan een zonneboiler te nemen als die niet warmer dan b.v. 50 graden water kan leveren omdat ik die watertemperatuur nu ook al uit mn warmeterugwinning kan halen.
Edvof
@Araboer het is nog niet geïnstalleerd, dus het resultaten weet ik nog niet.
Wij hebben gekocht bij Loohuis Agroneutraal. Zij kunnen maatwerk leveren (extra warmte wisselaar in het vat plaatsen) en met jou meedenken wat wel of niet past.
+1
jan w
@Araboer
Heb hier een 1000 ltr. buffervat. heb de "eind" temperatuur ingesteld op 85 gr. mocht het water warmer worden gaat de pomp van de heatpipe's uit. en bij een beetje zon lukt dat. Alleen ik kan al het water dan lang niet gebruiken.
JohnDeere7serie
Boilers ophangen in de stal. Tapwater in huis op gas kost hier in de zomer maar 8 m3 per maand.
sil
Je kan proberen nog wat extra zonnepanelen te leggen met een smart limiter er tussen, zodat je niet boven je amperage komt bij terugleveren. Dan deze extra stroom gebruiken voor waar nu het gas voor gebruikt wordt. Dit is een methode waarbij je geen extra werk krijgt, maar wel opbrengst. Alles met houtkachel ed. heb je alleen maar extra werk mee. En verder de verbruikers van stroom inventariseren en optimaliseren, eenmalig effe werk, daarna jaren plezier van. Zonneboiler zie ik geen rendement in voor privé, omdat je nu in de winter maar water krijgt van 20 graden en ( elektrisch ) moet bijverwarmen, en in de zomer heb je makkelijk 400 liter water van 85 graden, maar dan heb je deze niet nodig voor te verwarmen, dus alleen voor reiniging of douchen. ( ik heb trouwens zelf wel een zonneboiler, maar kan hier uit omdat ik dit heb gedaan ipv warmte terugwinning. )
Araboer
@sil die extra zonnepanelen is ook wel een goeie ja. De set is de afgelopen jaren al wel wat afgezakt in pieklevering wegens het ouder worden, dus er kunnen sowieso wel wat platen bij. Ik heb al jaren met plezier een houtkachel in huis, dus de overstap op een hout cv is geen grote, hout in overvloed hier wegens veel houtwallen en bosjes. Dat in combinatie met een zonneboiler voor de zomer past dus goed lijkt mij. Zomers warm water uit de zonneboiler, in de winter uit de houtkachel.
+1
Bekkink
S morgens de melkstal hele spoelbeurt geven. S avonds alleen met koud water spoelen
Klussera
Ik heb als partimme klusjesman al veel creaties met hout cv gezien maar voor melktank en reiniging melkmachine is dit niet alles ook warmtewisselaars gaan hiervan kapot omdat houtcv met een paar blokken hardhout te warm word temperatuur wisselt te veel dit kan wel voor de gasgeiser die kan dit wel hebben het beste is een boerderij boiler van reheat of remon daar gaat het 2 x door de ketel
bio boer
Ik weet niet hoe jij 3000 m3 kunt weg stoken met alleen heet water heb hier zelden heet water nodig melkstal spoelen we met 60 graden freeheater water soms keer heet en op lacatie van melkrobot maakt de robot zelf heet water heb doorstroom aparaat dan hoeft die in idergeval geen heel vat warm tehouden
T60401
@bio boer stook hier jaarlijk 5500 kuub gas op. woonhuis en warm water stal. die freeheater en de robot trekken ook behoorlijk stroom weg om het water wam te krijgen. ik gebruik net geen 50000 kwh op jaarbasis woonhuis en bedrijf. twee robots.
bio boer
@T60401 hier stal en oude niet geïsoleerde woonboerderij 2500 gas in de stal is verwaarloosbaar in de zomer gebruik ik 8 m3 gas in de maand
27000 kwh 1 robot
bio boer
@bio boer heb de robot ook op de freeheater weet niet of dat veel scheelt
Klussera
@bio boer ik zit met 1a2 en dubbele bewoning op bijna het dubbele
Klussera
@T60401 ingang boiler robot al met warm water voeden scheelt ook al gaat mooi met warmte terugwinning van melktank als die in de buurt staat
Araboer
@bio boer zomers zit ik op 3 m3 gas per dag. Daar valt dus ook nog aardig wat te winnen. Mijn stalboiler staat zeer hoog qua temperatuur omdat ik ander de 40°c niet haal einde tankspoeling. De warmwaterleiding naar de tank is ook best lang, dat ook maar eens wat beter isoleren.
+2
Araboer
@bio boer eens wat beter naar zaken gekeken. Bleek dat de c.v. ketel in huis behoorlijk ongunstig stond ingesteld. Nonstop het c.v. water zeer warm houden bij een lage buitentemperatuur terwijl ik het helemaal niet gebruik. Nu ook al fors lager verbruik.
Jannus
Quote Reactie van @Araboer:
terwijl ik het helemaal niet gebruik

Druppelende kranen zijn het gevaarlijkst voor je portemonee
komelker 2
Een cv op hout moet je nooit aan beginnen.
Veel te veel werk en rook.
Klussera
@komelker 2 nieuwe pelletketels werkt ook mooi mooie vervanging van propaangas kosten 5000 euro zijn zelfreinigend en weinig onderhoud
George
@Klussera En niet afhankelijk van Poetin zijn gas.
Araboer
@komelker 2 een houtkachel heb ik al en gebruik ik met plezier. Rookoverlast komt door verkeerd stoken. Kan mij voorstellen dat het in een bouw soms blijft hangen, maar daar is hier in het buitengebied geen sprake van. De vele houtwallen hier moet ik sws al onderhouden, dus hout is het probleem ook niet.
George
Quote Reactie van @Araboer:
e vele houtwallen hier moet ik sws al onderhouden, dus hout is het probleem ook niet.

Ook ik zou mijn houtkachel niet willen missen. Wij hadden tot 2011 geen rookkanaal in onze woning maar heb dat jaar er een tegen de gevel gemaakt . Maar het blijft wel bewerkelijk om voldoende hout in voorraad te houden en je warmt je er verscheidene keren aan. Zagen , kortzagen , kloven en stapelen in houthok , binnenhalen. Gelukkig werkt de CV op propaangas maar de houtkachel houdt dat gasverbruik binnen de perken. Ben toch blij dat ik een gewone CV heb met vloerverwarming. Ik heb van 1 april tot 23 december 2021 precies 800 liter propaangas verbruikt en dat valt me reuze mee. Laat ik tot april dat nog eens verbruiken dan kom ik met 1500-1600 liter propaangas per jaar toe. CV en warm water. Ik heb daar nog geen ervaring mee omdat we voorheen toen de woning nog niet verbouwd was de CV zonder vloerverwarming stookten op dieselolie en water met elektrische boiler.
verwijderd
JohnDeere7serie
@vdvegt huis warm houden met water van 25 graden. De wonderen zijn de wereld nog niet uit
JappieJo
@JohnDeere7serie dat redden we hier niet 45 graden lukte net vorig jaar februari
HansBa
Heb de zonneboiler met heatpipes nu meer dan een jaar staan. Voorheen een 150 liter gasboiler.
Heb verder niets gewijzigd,ook niet in het te betalen maandbedrag; kreeg 800 euro terug.
mlkvhoudr
@HansBa aanschafprijs?
HansBa
@mlkvhoudr 10.000 van Remon, zat geld terug actie van de provincie op dacht 2500 en extra fiscale voordelen. Jaar of 5-6 is die wel terug verdiend en je hoeft er niets voor te doen en je bent ook nog eens duurzaam bezig haha
mlkvhoudr
@HansBa ben ook wel wat aan het rond informeren, wat ik me vooral afvraag wat is nou het voordeel tov zonnepanelen met een elektrische boiler.

Heb er zelf nog geen prijs van ontvangen,maar dan heb ik vast een indruk 👍
+1
HansBa
@mlkvhoudr zonnepanelen heb ik ook, laatste stuk naar 80 graden wordt elektrisch gedaan. Deze investeringen zijn alleen interessant in een fiscaal goed jaar. Hoop dit jaar voor jou.
Araboer
@HansBa hoe warm maakt die zonneboiler het water in de zomermaanden en wintermaanden? Gebruikt zo'n installatie veel stroom?
HansBa
@Araboer heb het icm het warmte terug win vat. Volgens mij staat hij vrij constant op 63 graden. Laatste stuk naar 85 moet dan nog elektrisch maar dat is alleen als je verbruikt en dat is hier niet zo veel.
mlkvhoudr
@HansBa hier leggen we nu eerst de hoeveelheid zonnepanelen op het dak die bij de aansluiting passen, schijnbaar zijn die zonnecollector jongens dusdanig druk dat ik weken mag gaan zitten wachten op een offerte.
Sprak pas iemand die was bij een windmolen geweest die maar de helft van de beloofde energie opwekte van wat die theoretisch zou moeten kunnen, dat is wel iets om rekening mee te houden als daar in geinvesteerd gaat worden
Noorderling
@mlkvhoudr
En de eerste 10.000kwh is het duurste, als je dat net niet vol produceert verdien je er niks mee en dat is wel zonde.

Rondje bellen kan wel lonend zijn, die molens doen langs de kust vaak al niet wat in het begin beloofd is. Als ze dan ook nog gezet worden in Overijssel en Gelderland blijft er helemaal niks van over lijkt me.
mlkvhoudr
@Noorderling als je die wel vol produceert komt er toch een nieuwe eerste 10000 of maak ik nu een denkfout
cornelissen
Quote Reactie van @Noorderling:
En de eerste 10.000kwh is het duurste, als je dat net niet vol produceert verdien je er niks mee en dat is wel zonde.

Ik denk ,dat dat dit jaar niet zoveel meer uitmaakt ,daar de energiebelasting op de eerste 10000 kwh verlaagd is.
Overigens zijn de energietarieven dit jaar zo ie zo niet kinderachtig.
+1
HansBa
@mlkvhoudr misschien direct is informeren of er extra panelen op kunnen icm een smart limiter. Heb er hier 150 . Was jaren terug genoeg maar omdat je steeds meer melkt en dus koelt kom ik nu weer tekort.
Die windmolen maakt het deze dagen vast goed haha.
mlkvhoudr
@HansBa wat houd dat in dan?
slagakker
Ik heb me er nog niet zo in verdiept maar wat kosten zonnepanelen nu per kwh zonder subsidie. En hoeveel subsidie kun je eigenlijk krijgen? De saldering gaat verdwijnen begreep ik en ik wil eigenlijk alleen voor onze eigen locatie stroom opwekken en als ik s nachts dan zgn grijze stroom moet inkopen en overdag teveel produceer gaat dat dan voor noppes naar de energie leverancier? Of zijn er ook al mogelijkheden om het op te slaan in zgn accu s. Afgezien of dat nu zo mileu vriendelijk is.
mlkvhoudr
@slagakker hangt er van af hoeveel je gebruikt denk ik ik betaal 12700 voor bijna 16kwp

Had al 6.2 liggen en daarmee zou de 3 maal 35 vol zitten
+1
JappieJo
Hoe warm komt het water bij jullie uit de wtw? Hier 45 graden terwijl de koeling alweer volgas draait is 60 graden haalbaar?
cjw73
@JappieJo rond de 60 graden. Eind tempo bij de tank is meestal tussen 43 en 45 graden.
bio boer
@cjw73 hebben ze het spoel programma van de tank ook verandert? Dat hij wat meer water pakt hier krijgt de tank 90 graden water maar spoeltempratuur is 50 graden laast was er klep stuk en kreeg hij veelmeer heet water toen was de rein temperatuur 80 graden 😅
cjw73
@bio boer die spoelklep hebben.ze hier ook aan zitten te knoeien. Ze komen er zo bij want hij laat alleen nog water in de tank maar sproeit het niet meer rond.
ted9
@cjw73 Ik heb mij laten wijs maken dat wanneer je temperatuur te hoog laat worden uit de wtw je koel aggregaat wat korter te leven heeft. Maar kan het mis hebben
cjw73
@ted9 zou kunnen geen idee. Koel aggregaat is van 2001.
JappieJo
@cjw73 ik heb er een paar slagen aan gedraaid water was nu 49 en koel vin draaide niet, kan nog wel wat slagen hebben dus
bio boer
@JappieJo die van mij haalt wel 50 graden was altijd net teheet voor poedermelk

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot zonnepanelen , installatie en vervanging ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0