Staghouwer: op termijn geen diertransporten meer

Landbouwminister Henk Staghouwer is voor een volledig vervoersverbod van levend vee naar landen buiten de Europese Unie, zowel over land als over zee. Ook vindt Staghouwer dat er binnen de Europese Unie (EU) het streven moet zijn om in de toekomst helemaal geen levend vee meer te vervoeren, maar alleen karkassen van slachtvee.

Deel dit artikel

Reacties

+10
Frederika
Nou hij is begonnen met z'n werk de rest van het jaar maar snipperen voor er nog meer onzin uitkomt
demelkboer
Oef dat wordt weet huisslachting
+1
harke
Powerhenkie,
Wil zsm van onze veestapel af
+6
midden
Zo dat is ook in 1 keer duidelijk, we hebben weer een minister TEGEN landbouw!
Jaap40
Gaat er zoveel vee naar buiten de EU?
cjw73
@Jaap40 schepen vol.
+2
Druk
@cjw73
Voor hobby en vermaak gaan bijv. veel paarden heeeeel de wereld over.
+1
cjw73
@Druk ja maar das voor de elite en die vallen er in de toekomst vast buiten. Ze gooien hun eigen glazen niet in.
+3
Twentsch Land
Het zegt tot nu toe niet veel....zullen vast wel landen in de EU blijven die wel transport buiten Europa willen...dus van hier naar een Europees land vervoeren en vervolgens verder.
+1
deJong
@Twentsch Land jah daar dacht ik ook gelijk aan. Ze worden links of rechtsom toch buiten de eu getransporteerd🙈
grös
@deJong
Zolang het maar niet 'de schuld van Nederland', wil tenslotte het braafste jongetje van de klas zijn.
deJong
@grös uiteindelijk zorgt dit voor werkverschaffing in de slachthuizen. En verkleint het de kans om ziektes te verspreiden.
Ik zie het probleem niet.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @deJong:
En verkleint het de kans om ziektes te verspreiden.

Dat gaat alleen op als import van buiten de EU hiernaartoe ook stopt.
+1
robbies
Dus varkens vanuit de achterhoek naar Helmond is geen probleem, maar ze twintig minuten verderop bij Westfleisch plots wel?
Jaap40
@robbies gaat om buiten EU
Import van vee dan dus ook niet meer?
Mkl87
@Jaap40 op termijn ook binnen de EU staat er.

Zou dit dan wel voor alle dieren gelden? Dus ook paarden, honden, katten, dierentuindieren etc.
Jaap40
@Mkl87 daarvoor geldt dan wrs een ontheffing 🙄
j h p
@Mkl87 Hij heeft het over vee.
Sjaakiee
Als je ziet hoeveel er gevlogen wordt met paarden dat is ongelofelijk. Veel handel paarden zijn duur momenteel
komelker 2
@Sjaakiee Wat dacht je van honden en katten.
+2
slagakker
@Sjaakiee Dus ook geen paarden naar de olympische spelen in de wereld waar dan ook. Wat een bananenland. Vluchtelingen mogen wel over de hele wereld verplaatst worden,dat ook maar verbieden.
Sjaakiee
@slagakker van mij mag het wel doorgang hebben zelf ook paarden.probeer alleen aan te geven dat het wel heeel hypocriet is om alleen jongvee/koeien te gaan verbieden om te vervoeren.
+2
BertK
Stoppen met vervoer van mensen Europa in en uit, zeker per vliegtuig!
+1
Cowboy3
@BertK Eruit is nog geen ramp.
+1
Vdejong
@Cowboy3 nee, gelukkig maar
+8
bio boer
Laten we eerlijk zijn dat vee op schip vervoeren hoe ze dat nu doen is toch ook helemaal waardeloos dat kun je niet vergelijken met die paarden per vliegtuig
BertK
@bio boer Export fokvee richting Turkije, Algerije, Rusland etc ook om zeep.
+1
huub
@BertK Missen we daar als sector veel aan? De exporteur, de transporteur en de dierenarts voor een eventuele enting verdienen geld aan exportvee. Degene die ze 1,5 jaar gevoerd en verzorgd heeft doet er geld achteraan.
+2
Porky
@huub het gaat nu niet ff om het "missen" het gaat er om dat er weer iets op stapel staat om weer een export poot van de landbouw word weggezaagt, kijk eens verder dan je eigen erf.
BertK
@huub Voor welke prijs jij je vee wegdoet en wat je nodig hebt, is jouw zaak. Die handel is er gewoon en dat is niet voor niks zo.
jammermaarhelaas
@huub

Wat moet een vaars opbrengen om te renderen volgens jou?
+1
de hoef
Quote Reactie van @BertK:
Export fokvee richting Turkije, Algerije, Rusland etc ook om zeep.

handig toch ,zakt het gebruiks vee weer na normaal pijl
bio boer
@de hoef wat is normaal eigen opfok kost ook niks minder alleen gaat dat ongemerkt
+1
de hoef
Quote Reactie van @bio boer:
wat is normaal

dacht ik kop um effe in, maar komt weinig reactie,
meestal voelt iemand zich aangesproken
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @bio boer:
helemaal waardeloos

Mee eens.
Porky
@kanniewaarzijn wel eens zo,n boot gezien? NEE? Moet je x doen, dan praat je anders, menig stal kan daar niet aan tippen.
Kars
@bio boer me buurman doet veel vee over zee vervoeren.
Hij heeft mij op filmpjes laten zien hoe dat eruit zag.
Daar zijn jouw koeien stik jaloers op hoe die op zon boot gehuisvest zijn.
Dat was echt dik voor mekaar show.
bio boer
@Kars zou vast ook wel goed kunnen voor spaans slacht vee gaan ze gewoon in een kaal vracht ruim van boot maar heb er weinig kaas van gegeten moet ik zeggen als ze boot gewoon inrichten als grupstal ist al heel anders hoe dat zit met de golven weet ik niet moet natuurlijk net tegek gaan
Kars
@bio boer ze handelen in vaarzen. 700 vaarzen op de boot middellandse zee op.
Dat was pico bello hoor. Net een cruiseschip. Dik in het stro.
Klavertje
Een Haagse rat mag niet met klm mee.
+2
Porky
Er word altijd gezegt dat een volk de de leiders krijgt die ze verdienen !!! Maar dat geloof ik niet meer want ZO slecht zijn wij toch niet? Zou zeggen; ga zo door RUTTE met je rovers bende, je gaat niet alleen de boeken in als langst zittende premier, maar ook als een premier die het voor mekaar heeft gekregen om een heel land naar de klote te helpen, man man, een minister v landbouw die de belangen v de boeren dient te behartigen maar een hele beroeps groep de nek probeert om te draaien. wat een loser
robbies
@Porky een minister is natuurlijk geen belangenbehartiger. Zeker niet op een departement waar ook natuur onder valt. Een minister moet leiding geven en is politiek verantwoordelijk. Hij zou daarbij altijd de diverse belangen moeten afwegen, en dat hoeft niet per definitie altijd in het voordeel van landbouw hoeven zijn.
+5
Porky
@robbies Hij weegt helemaal niks af , hij zet gewoon gelijk de bijl er in omdat ie zn eigen mee laat slepen door figuren die nog nooit een koe of varken van dichtbij hebben gezien ,en bezig zijn om een beest te "vermenselijken" zoals dat ook gebeurt met honden die 10 hoog op een flat zonodig een jasje aan moeten, want dat "hoort" zo ,en is leuk, laat dat beest eens lekker uit en laat m rennen en rollen,DAT hoort zo, wat is dit land met al zn regeltjes de laatste pak weg 10 jaar achteruit gehold zeg, de hele boel gaat naar de verdommenis
Vdejong
@Porky niet alleen NL, in elk westers land zijn mensen die hun dieren vermenselijken.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Porky:
Hij weegt helemaal niks af

ik denk dat het verhaal heel simpel is, deze mini-ster heeft het plan om zijn loopbaan voorlopig te vullen met baantjes int haagse, dan moet je wel doen wat ze daar willen, relevantie hebben ze daar immers nog nooit van gehoord
Spuit11
@cs-agrar Het is hem natuurlijk compleet in zijn bol geslagen. Van koekjesbakker in een Gronings dorpje naar minister.
+3
Grasbaal
@robbies Tis niet handig van hem (en zijn adviseurs) om dit als eerste te doen...
+1
robbies
@Grasbaal ik neem ook wat voorbehoud op in mijn reactie. Hij zou afwegingen moeten maken. T gaat er mij om dat een minister van landbouw hier vaak gezien wordt als een belangenbehartiger, maar dat is flauwekul.
BertK
@robbies Minister is geen belangenbehartiger van de landbouw? In ieder geval wel van de Nederlandse maatschappij, hij voert democratisch gekozen beleid uit. Als minister met specialisme landbouw mag je op zijn minst verwachten dat hij een weloverwogen van kennis getuigend voorstel doet als in het verleden zaken niet geregeld zijn zoals we als maatschappij dat vandaag zouden willen. Als het beeld bij onze maatschappij niet juist is, moet hij daar wat aan doen en de besluiten op kennis baseren, niet op onderbuikgevoelens!

Van een minister mag je verwachten dat hij voor een gezond en robuust geheel van zijn werkveld gaat.
robbies
Quote Reactie van @BertK:
Minister is geen belangenbehartiger van de landbouw? In ieder geval wel van de Nederlandse maatschappij, hij voert democratisch gekozen beleid uit. Als minister met specialisme landbouw mag je op zijn minst verwachten dat hij een weloverwogen van kennis getuigend voorstel doet als in het verleden zaken niet geregeld zijn zoals we als maatschappij dat vandaag zouden willen. Als het beeld bij onze maatschappij niet juist is, moet hij daar wat aan doen en de besluiten op kennis baseren, niet op onderbuikgevoelens!

Dat zijn wel twee verschillende dingen. Sommige mensen hier verwachten dat een minister van landbouw de landbouw te vuur en te zwaar verdedigd. Dat is onmogelijk als op hetzelfde departement ook de natuur vertegenwoordigd wordt. De minister weegt alles in het landsbelang, maar is naar het buitenland toe natuurlijk wel een vertegenwoordiger van de landbouw. Dat moet je alleen niet verwarren met de primaire productie. De periferie is gebaat bij problemen, en het exporteren van de oplossingen daarvoor zijn weer goed voor NL.
BertK
@robbies Correcte aanvulling.
+2
de Tank
@robbies Volgens mij voert een minister simpelweg het kabinetsbeleid uit, in grote lijnen vastgelegd tijdens de formatie(stikstof, natuur, biodiversiteit, kringloop leveren en dierwelzijn) . Het verbaast mij dan ook dat er boeren zijn die nu wat van welke minister van landbouw dan ook iets verwachten. Bij andere departementen zie je trouwens niet anders. De zorg is nooit enthousiast over een minister van zorg, onderwijzend personeel niet van de minister van onderwijs.
Porky
@robbies Geeft de minister van defensie zich ook gelijk over omdat we geen materieel hebben,? jou redenatie dat een minister v landbouw er niet is om voor de landbouw op te komen slaat als kut op dirkie.
robbies
@Porky die vergelijking van jou is anders niet veel beter. Een minister is de politiek verantwoordelijke en het is aan de belangenorganisaties om hem de juiste afwegingen te laten maken. De politieke signatuur bepaalt welke kant t dubbeltje opvalt.
Zwaagdijk
@Porky als je kijk na het verleden en het heden geeft de minister van defensie zich meteen over.
Porky
@Zwaagdijk ja haha dat klopt, weet je wat voor figuur (en) ik mis? Mensen zoals luns indertijd, amikale man ,maar toch zakelijk en liet niet met zich sollen en gaf niks weg.
+2
de Tank
@BertK Als je wat van Staghouwer gaat verwachten dan hoop ik dat je goed met teleurstellingen om kan gaan.
BertK
@de Tank Niet wat ik van Staghouwer verwacht, maar hoe het zou moeten zijn. Feiten (meten en weten) zouden de stok moeten zijn waarmee wij kunnen slaan.
Noorderling
Quote Reactie van @BertK:
wij

Een paar boertjes die samen nog geen kamerzetel vertegenwoordigen.
Dat breekt ze niet op wanneer zon kleine groep geofferd wordt, jan modaal maakt zich wel druk om wat anders.
Had het ook graag anders gezien, maar verwacht ook niet dat het beter wordt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Een paar boertjes die samen nog geen kamerzetel vertegenwoordigen.

Maar wel een enorme impact hebben (in meerdere opzichten) op het land als ze er niet meer zijn.
+1
Porky
@Grasbaal nee ,maar je weet wel gelijk wat je aan hem hebt. NIKS dus
+2
casev2
Wij hier in het westen hebben geen flauw benul wat er in de wereld allemaal word gesleept met levend vee. Een land als uruguay, met (veel) meer vee dan mensen word meer dan een kwart van de koeien/schapen levend richting het midden oosten verscheept om daar geslacht te worden. Als je daar over nadenkt slaat dat natuurlijk helemaal nergens op, dat slachten kan ook daar....
+1
grös
@casev2
Zal met halal of offerfeest te maken hebben.
Klavertje
@Grasbaal Sector vroeg om duidelijkheid.
Lnv en kamer willen regionale circulaire economie.
EDOO
Maar wij hebben toch één gemeenschappelijke markt? De EU. Open grenzen?
+2
de Tank
Dit is de perfecte minister om het beleid wat het kabinet voor ogen heeft uit te voeren.
+2
Noorderling
@de Tank
Exact, heeft z'n plekje gerealiseerd door trouw te zijn aan Blok en Schouten. Weet zich uit elke rel te werken met een beetje teflon als Mark Rutte.

Wil z'n plekje nog wel even houden, die gaat eerst niet naast het uitgestippelde pad lopen.
bio boer
@bio boer boerderij heeft net nieuw artikel geplaatst wat ook nog komt
+1
Spuit11
@bio boer Nu het stikstof sprookje wankelt voel je hem al aan komen. Geen derogatie meer op de zandgronden. Laat dat nou ook toevallig goed uit komen voor de gebiedscommissie.
melkvanhetnoorden.nl/featured/…
bio boer
@Spuit11 zo ver had ik nog niet gedacht alleen zandgronden geen derogatie organische stof is op zandgronden nog belangrijker geel zand daar spoelt zo alles tussen door
Spuit11
@bio boer Wat dacht je dan hoe de plannen op die kaart ten uitvoer worden gebracht? Je wordt gedwongen, zo werkt dat in een communistisch land
+1
spotmelker
@bio boer dat klopt niet, je bent in de WUR, de waterleiding bedrijven gebruiken duinzand om rivierwater te zuiveren tot drinkwater. En dat komt er aanmerkelijk schoner uit dan het er in gaat.
bio boer
@spotmelker ik bedoel ook niet dat alles er door heen spoelt was verkeerd geformuleerd maar organische stof houd mineralen beter vast dan anorganische zand korels is mij geleerd
+1
BertK
@Spuit11 Verdeel en heers politiek.
Jawis
@BertK nou dan hebben ze de jackpot als de kleiboeren wel derogatie krijgen en de zandboeren niet...
Maar zijn er veel boeren op zand die derogatie aanvragen? Ik denk juist dat het de zandboeren zijn die er geen last van hebben.
Andersom zou meer helpen...
Noorderling
@Jawis
Hoe extensiever hoe meer pijn derogatie verlies doet, zeker als je niets anders dan gras kunt verbouwen.

De rest lost zich wel op, schone grond is altijd goed wisselgeld voor mest en voer en meer mais zonder derogatie brengt een hogere N efficiëntie wat ook een deel van de 80kilo compenseert.
Jawis
@Noorderling en @BertK het antwoord staat al in de krant.....de waterkwaliteit gaat ons de das om doen....niet de stikstofwet....
Noorderling
@Jawis
Elke stok die men tegen komt, wordt met twee handen aangegrepen.
Sector zegt dat derogatie noodzakelijk is, het gevolg daarvan is dat de boemerang is dat alle maatregelen geoorloofd zijn. Sector wou immers derogatie en minister komt overal mee weg. Het begon met de fosfaatrechten, nu gaan we een nieuw rondje Russische roulette doen.
bio boer
@Noorderling als je exstensief bent heb je er toch juist geen last van of wij verschillen over extensief en intensief bij mij licht het ergens bij minder dan 2 gve per ha exstensief meerdan 2 gve per ha intensief ergens bij 15.000 kg melk per ha
Noorderling
@bio boer
per hectare moet je 20kuub extra mest afvoeren zonder derogatie. meer hectares is meer mestafvoeren.
Als je veel weid, moet je misschien zelfs wel je koeien binnen houden om mest op te vangen, die je later af moet voeren. Als je in het voorjaar 40kuub geeft, heb je je mest eigenlijk voor het hele jaar al op het land liggen, misschien kan 30 ook wel, maar verder hoef je geen rekening meer te houden met mestrijden, omdat de koeien nog wat wegbrengen en je de rest moet afvoeren.

Als je weinig grond hebt hoef je maar weinig extra af te voeren. Wat de prijzen zullen doen en de kosten zijn, kan wel voor beide fors zijn. 20ha is 400kuub extra afvoeren en in totaal ca 2000, 60ha is 1200extra afvoeren en kunstmest kopen.
bio boer
@Noorderling de prijs voor afzet zal altijd omhoog gaan dus voor beide kosten er bij als je stuurt op laag ureum bespaart je nog wat kg n dat was nooit zo intresant met derogatie dat veranderd als derogatie vervalt
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
per hectare moet je 20kuub extra mest afvoeren zonder derogatie. meer hectares is meer mestafvoeren.Als je veel weid, moet je misschien zelfs wel je koeien binnen houden om mest op te vangen, die je later af moet voeren. Als je in het voorjaar 40kuub geeft, heb je je mest eigenlijk voor het hele jaar al op het land liggen, misschien kan 30 ook wel, maar verder hoef je geen rekening meer te houden met mestrijden, omdat de koeien nog wat wegbrengen en je de rest moet afvoeren.Als je weinig grond hebt hoef je maar weinig extra af te voeren. Wat de prijzen zullen doen en de kosten zijn, kan wel voor beide fors zijn. 20ha is 400kuub extra afvoeren en in totaal ca 2000, 60ha is 1200extra afvoeren en kunstmest kopen.

Uit dit hele verhaal blijkt maar weer eens wat een kul die hele mestwet is. Zijn we nog steeds niet wakker mensen??
BertK
@Jawis Klei en veen houden veel meer vast dan zand.
Veen is slechter geschikt voor maisteelt. Bij veen komen altijd relatief veel nutriënten vrij door een onvermijdelijke hoeveelheid afbraak van het veen. Anderzijds blijft er wel meer groei (dus nutriënten verbruik) bij droogte.
Bindend en bufferen vermogen klei is heel extreem.
Zand moet het voor het vasthouden vooral hebben van organische stof en capillaire werking bodemvocht.
Verschil moet er zijn, maar ook op zand kunnen we goed met derogatie uit de voeten.
kaas
Hij kan beter zelf op transport
+3
de hoef
@kaas over een maand is carola een goeie
+1
Albert Altena
@de hoef Minder slecht zal je bedoelen.
+1
bio boer
@de hoef dat zeggen we elke keer bij een nieuwe minister

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot vervoersverbod , toekomst en staghouwer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
39
WEERGAVES
0