Stikstofprofessor: 'Uitkoop Drentse boeren alleen als stok achter de deur'

In driekwart van de Natura 2000-gebieden in heel Nederland moet de stikstofuitstoot onder de norm zijn in 2030. Ook in de Drentse Natura 2000-gebieden zijn de stikstofwaardes te hoog en dat is slecht voor planten en dieren. Komend jaar wordt de discussie gevoerd over wat er waar moet gebeuren. Forse ingrepen zijn nodig. RTV Drenthe vraagt aan stikstofprofessor Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden en LTO Noord-voorman Dirk Bruins hoe zij het probleem zouden aanpakken.

Deel dit artikel

Reacties

+1
Vdejong
Ter vergelijking: van de landbouw blijft 50 procent van wat je hier uitstoot in Nederland en van verkeer blijft maar 10 procent van de uitstoot in ons land"

Dus hij wil een "schone" natuur, wat er in het buitenland gebeurt met de andere 90% maakt hem niet uit.🤔
+1
BertK
@Vdejong De landbouw vangt ook meer dan 50% op, heeft ca. 56% oppervlak in gebruik. Bovendien wordt die stikstof benut, graag zelfs.

Eh.... Professor?
+2
kanniewaarzijn
Zo iemand is stikstof"professor". Het zegt wel wat over een land!
+1
Weidezicht
Ff kort samengevat. Lto heeft plan wat 40 procent oplevert. Leuk zegt de professor, maar helaas moet het 50 procent zijn dus helaas dan toch maar de stok achter de deur gebruiken.
2, op schrier moesten ze 20 procent reduktie ,waarom? Wie heeft dat getal bepaald? Mooi, boeren aan de slag en halen 38 procent. Top gewerkt, maar ook dat is geen 50 procent. Dus die inspanning op schrier is ook niet genoeg. Dus jammer. En waar ligt het vertrekpunt om die 50 procent te halen? Op schrier nu nogmaals alsnog een keer 50 procent reduceren t.o.v. wat ze nu aan stikstof uitstoten? Dan is hun inspanning van de laatste jaren zometeen een boomerang, want het laag hangende fruit is daar al geplukt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , dieren , drenthe , ammoniakrechten en stikstofuitstoot ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0