Rantsoen zonder mais

Goedemiddag, ik heb advies nodig.

Welk bijproduct(en) of grondstof(fen) past volgens jullie goed naast alleen maar weidegang?

Wij proberen onze melkkoeien zoveel mogelijk te weiden (in 2021; 280 dagen weidegang) Ik wil kijken of het mogelijk is om een bijproduct op stal bij te voeren om zo meer liters te melken.

We voeren geen snijmais en hebben geen voermengwagen. Liefst hou ik het simpel en maak ik niet teveel kosten.

Iemand goede ervaringen of een goed idee? Alvast bedankt

Deel dit artikel

Reacties

+1
Boerbakje
Een paar kilo geplette gerst wat hooi en eventueel wat bierbostel.
Kan niet veel aan fout gaan.
jan w
Kun je wel mais telen?
Deblonde
@jan w Mais telen gaat niet en ook niet te koop
Vantveen
@Deblonde Waar zit je dan? Waddeneiland? Of buiten NL.
Deblonde
@Vantveen Frankrijk
+1
pieter p
@Deblonde In welk gedeelte zit je dan in Frankrijk? Vooral dit jaar groeide mais overal goed zelfs in het zuiden van Frankrijk heb ik wel redelijk goede mais zien staan.
jjthefrenchman
@pieter p Het was gewoon een goed maïs jaar. Al valt de kwaliteit nog niet mee.
Ik zit in Normandië, en afgelopen 3 jaar viel zelfs hier de teelt gewoon vies tegen.
+1
pieter p
@jjthefrenchman Het was zeker een goed mais jaar, hier op 10 oktober gehakseld.

(klik om te vergroten)

mais 2021
+2
jack89138393
Pagina 8 in onderstaand document: Om deze redenen werd besloten te kiezen voor een combinatie van stro en bietenpulp, en werd de snijmaïs vervangen door tarwesilage (TS).

nvlv.nl/downloads/aquariuslandbouw.pdf/
Groos
@jack89138393 Hoe kom je hieraan?
jack89138393
@Groos Ik heb contact met een biologische veehouder die hierin zeer geinteresseerd is en me veel dingen bijbrengt over veevoeding en wat haaks staat op mijn adviseur van de veevoerfabrikant.
+2
bio boer
@jack89138393 mijn ervaring is wel dat 160/150 re overdreven is dat het alleen maar exstra verlies opleverd heb nu 135 re in het totaal rantsoen met 380 eiwit in de melk ureum 15 dat we teveel op op bestendig energie zijn gefocust bij veelgras heb je vaak veel onbestendig eiwit daar moet pens energie bij voor de benutting nu zie je wel dat ze het onbestendig eiwit onbenut wordt wat een ureum van 23 geeft dan nog ander eiwit product bij voeren is maar gedachte ben geen expert 😁
jack89138393
@bio boer Ik denk dat je met deze gedachte redelijk goed zit, is hier ook de basis alleen dan met jaarrond kuil en wat brok. Overschot aan onbestendig eiwit geeft ook veel kleine en chronische problemen die je niet ziet, ze zijn me opgevallen toen het verdween wanneer ik de pens gezonder kreeg.
Elvis
@jack89138393 welke problemen nu niet meer?
+1
jack89138393
@Elvis Ik melk geiten en geen koeien. Geiten zijn veel gevoeliger en je ziet problemen dus ook sneller dan bij koeien, bij koeien zie je ze soms misschien niet eens en blijven het altijd vraagtekens.
Ik ben nu twee jaar bezig om meer te concentreren op een gezonde pens en (veel) minder bestendig te voeren. In het begin kwamen de eerste voordelen al als bijna geen diarree meer (clostridium) en fittere dieren (geen last meer van hittestress). Later kwamen daar minder klauwproblemen bij, vrijwel geen uierontsteking meer, minder stro strooien (dikker mest) en minder longproblemen door lager ammoniak in de stal. Dit voorjaar begon het op te vallen dat de opfok stukken makkelijker en beter ging en afgelopen zomer zag ik onverwachts een enorme daling van het kiemgetal. Celgetal is ook lager, maar daar wordt in de geitenhouderij niets mee gedaan.
Uiteindelijk heb ik wel wat minder melk maar dar tegenover staan minder krachtvoerkosten, minder antibiotica, geen vaccinaties meer, minder administratieve rompslomp en veel meer arbeidsplezier. Vruchtbaarheid verbetering bij koeien verwacht ik ook wel, maar daar kan ik bij geiten weinig over zeggen omdat de meesten maar eenmaal aflammeren en daarna alleen maar gemolken worden tot ze niets meer geven.
Vantveen
Met de huidige prijzen van bijproducten is snijmaïs aankopen waarschijnlijk het voordeligst. Kun je ook veilig wat meer voeren als het ureum oploopt.
+1
jack89138393
@Vantveen Teveel mais is niet veilig
+6
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @jack89138393:

@Vantveen Teveel mais is niet veilig

Te weinig vind ik nog minder veilig.
jack89138393
@dorpsrandhoeve 'Te' is nooit goed.
+10
dorpsrandhoeve
In een rantsoen zonder mais, weet ik wel wat je het beste kunt bij gaan voeren. Zeker met weidegang.............

Mais dus.
+1
Ted6
Als je het simpel wilt houden en niet te veel kosten wilt maken: geen bijproducten voeren.
+2
achterhoeker2
Dag en nacht naar buiten en een eenvoudige energie brok/meel in de melkstal/krachtvoerbox/voerhek.
En dan ergens in september begin je met kuil bij te voeren.
casev2
@achterhoeker2 mee eens. Alles wat je op stal gaat bijvoeren is negatief voor het weiden. Boer hier in de buurt voert op stal ook gemengd bij, met als resultaat dat om 10 uur sochtends de 1e al voor de draad staan om naar binnen te mogen...
deJong
@casev2 dat is overdreven. Wij voeren s,avonds ook gemengd en hebben daar geen last van. Dan ligt het aan de weidekunst van de boer.
Vantveen
@deJong Hier ook niet. Zomers 5kg ds snijmais en 0-4 kg gras aan het voerhek. Is altijd tijdens het melken op. 19 uur weidegang. Wel jongvee weiden en zomers geen diepstrooisel in de boxen.
+1
deJong
@Vantveen

Wij voeren somers gewoon nog een beetje eerste 2e en 3e snee kuil. Gemiddeld 7kg perspulp 2/3 kg ontsloten tarwe, anderhalf kg premix en 3 kg bierborstel om 5 uur bij het ophalen van de koeien. Dat is sochtends om 9/10 uur op. Kom je bij de stal na de koffie hoefen maar naar de deur te kijken en de koeien staan ervoor klaar.

Dan zien we ze tot half 5 niet weer terug. Tenzij het geen fris gras is waar ze in lopen. Staan ze zo voor de dam om naar een ander perceel te mogen.

Je moet een koe wel de ruinte geven om over het land te kunnen weiden een te klein perceel is slecht daar lopen ze een keer met de bek heen en weer en dan hebben ze voor hun gevoel te weinig en staan ze ook weer voor de dam.
Gerron
@casev2 Dat kan ook aan het gras of tekort aan drinkwater liggen.
robotslaper
salut
In de zomer kool aanplanten en vanaf okt iedere dag draadje paar meter verzetten. Past goed bij weiden. Zie je hier veel in Frankrijk.
zonnebloempje
@salut dan moet je ze wel flipper en een snorkel omdoen als je pech hebt.....
Deblonde
@salut mooi systeem, colza fourrager noemen ze dat toch? Is een tussengewas na de tarwe?
salut
@Deblonde Klopt
Elvis
@salut nieuw Zeeland voederbieten achter een rantsoendraadje gaat ook best
Korrel
Hier ook grasrantsoen om dezelfde reden. In de melkstal zetmeelbrok en aan het voerhek max 3kg maisvlok. Bevalt best
+1
bio boer
Hooi is ook pracht product
jvt
@bio boer goed hooi is prachtprodukt, iets maar dan ook iets minder mooi is het direct drama. Niks mooier dan mais voeren, wellicht voor de blonde is aardappelvezel ook nog een optie, maar daar blijft het bij
bio boer
@jvt van een 2e snede kun je goed hooi winnen met goede voederwaarde
+1
achterhoeker2
@bio boer De voedingswaarde van hooi is zeer matig en de bewerkingskosten te hoog.
Kalveren kunnen wel droog kuilgras vreten.
+2
bio boer
@achterhoeker2 hooi kan ook gewoon 900 vem bevatten en eiwit stuk beter benutbaar en bewerkings kosten hoog juist goedkooper er hoeft geen folie om de baal dat maakt een baal duur
+1
Leo,s vriend
@bio boer Goed hooi wordt eigenlijk altijd ondergewaardeerd.
Zet maar eens een pak mooi hooi aan voerhek, zelfs bij veel weidegang vreten ze er van.
achterhoeker2
@Leo,s vriend tja dat gebeurt ook bij goed kuilvoer of snijmais.
+1
grös
@Leo,s vriend
Ik heb ook verschillende soorten hooi, maar je kunt best na het weiden land schoonmaaien en hooien, dat 's dan voor het voerhek vertraagd het de vertering van het gras ook schijnt.
+2
BEboer
Perspulp...
deJong
@BEboer 🤙🤙 pp is altijd goed
+3
richard-de-wolff
Had denk ik liever rantsoen zonder gras 😜
Boerbakje
@richard-de-wolff dan moet je varkenshouder worden🙄
Cowboy3
@richard-de-wolff Voor een droge en verse koe zeker gezonder als zonder snijmaïs.
JohnDeere7serie
@Deblonde voer je met kuilsnijder/blokkenwagen? Heb je eiwit nodig of energie? Waar zit je ergens in fr?
BoeBoe2
Ontsloten tarwe (droge variant van Sodagrain) die in de krachtvoer silo kan!
bio boer
@BoeBoe2 dan maak je het weer bestendig dan wordt de onbestendige eiwitten nog niet goed benut daar heb je pens energie nodig zou ik toch voor geplette graan doen met eventueel perspulp en ontsloten tarwe willen ze niet vreten toch moet dus in de mengwagen?
deJong
@bio boer dat zijn verschillende verhalen. De 1 zegt van wel de ander van niet.
royale
Bietenpulpbrok bijvoeren. Dit maakt het rantsoen rustiger en ze krijgen ook wat gemakkelijker droge stof binnen. Daarnaast blijft het melkvet ook hoger in vergelijking met zetmeel voeren. Nadeel is wel dat het meer gras verdringt tov granen voeren. Wil je wat meer suiker, dan moet je de duitse pulp gebruiken.
robotslaper
Advies genoeg, doe je voordeel ermee.
Deblonde
@robotslaper ja bedankt voor de reacties. Als ik het zo lees en de prijzen van de bijproducten hoor dan kan ik beter niet teveel veranderen.
K H B
Wij hebben deze zomer wheatgluten feed gevoerd nadat de mais op was. Wij hebben de gedroogde variant gekocht en voerden 4kg per koe per dag. Koeien gaven er ongeveer een 4 a 5 liter meer melk door en iets hogere gehaltes, dan alleen met weidegang.
Denk achteraf dat we met de corngluten feed nog iets meer hadden kunnen melken, maar de prijs daarvan was op dat moment minder aantrekkelijk
jjthefrenchman
@K H B Ik heb het ook jaren gevoerd. Mooi spul, was eerst ook heel goedkoop . Paste me eigenlijk heel het jaar wel, alleen in het voorjaar vond ik het wat minder passen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot voermengwagen , melkkoeien en ervaringen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0