Boer met 'salade voor koeien' genomineerd voor prijs

Melkveehouder Jelle Hakvoort in Rutten is een van de vijf genomineerden voor de titel 'Beste Graslandboer van Nederland'. Dit is een wedstrijd voor veehouders die op een inspirerende manier met gras bezig zijn.

Jelle Hakvoort heeft geen gewoon gras op zijn land staan, maar kruidenrijk gras. Tussen dat gras staat ook klaver, cichorei en weegbree. Hakvoort schotelt zijn koeien als het ware een gezonde salade voor. En volgens de boer biedt die mix van plantjes de koeien een veel betere voeding dan gewoon gras.

Biologisch boeren bleek redding
Drie jaar geleden ging het roer om. Hakvoort had zijn koeien tot die tijd standaard in de stal staan. En hij probeerde steeds meer melk te produceren, om zo het hoofd financieel boven water te houden. Maar dat lukte niet meer. Zijn redding vond hij in biologisch boeren. Hakvoort heeft tegenwoordig veel minder koeien en ook minder melk, maar hij verdient wel meer geld.

Zijn koeien gaan nu bijna het hele jaar door de wei in. En dat was volgens de boer een goede beslissing: "Ik wilde boer blijven. En ik heb meer plezier in het werk dan dat ik ooit heb gehad", aldus Hakvoort.Minder opbrengst, meer winst
Eerder moest Jelle meerdere keren per jaar gras maaien voor de koeien die op stal stonden. Daarvoor waren telkens grote machines nodig en dat was duur. De kosten voor het voer waren net zo hoog, als de opbrengst van zijn hoeveelheid melk. Nu de koeien tegenwoordig zelf grazen, leveren ze wat minder melk. Maar op die kleinere hoeveelheid melk maakt Hakvoort wel meer winst, omdat hij veel minder kosten heeft.Hakvoort moest er wel voor zorgen dat hij voldoende goed gras had om zijn koeien te voeden, zonder daarvoor kunstmest te gebruiken. Van collegaboeren leerde hij dat hij met een natuurlijk grasmengsel voldoende opbrengst kon halen. Volgens hem zitten er door de samenstelling ook meer mineralen in het grasmengsel. En dat houdt de koeien gezond.

'Pure Graze'-methode
Om het gras zo goed mogelijk te laten groeien, gebruikt de boer een speciale methode: de Pure Graze methode. Bij deze methode worden met draden steeds kleine stukjes land afgezet. Dat gebeurt soms wel vijf keer op een dag. "Een koe komt nooit terug op het stukje wei waar hij korte tijd daarvoor heeft gegraasd. "Het gras wordt een dag beweid en krijgt dan een maand of twee maanden pauze." Volgens Hakvoort zorgt dat voor een hele hoge groei.

Of Jelle Hakvoort hiermee de Beste Graslandboer van 2021 wordt, bepalen een jury en het publiek. Er kan nog een week . Eind deze maand wordt de prijs uitgereikt.

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
904