Column Jan Cees Vogelaar - DR = Dienst Rommel

Door Jan Cees Vogelaar,

DR staat voor Dienst Regelingen, maar in onze ervaring als Dienst Rommel. Een ergerlijke niet transparante club die ieder jaar weer een langdurige exercitie weet te maken van de bedrijfstoeslagbetalingen, de ganzenregeling en de diverse natuurpakketten.


DR kun je vergelijken met een zorginstelling. De mensen op de werkvloer doen hun uiterste best, zijn klantvriendelijk, maar het management en het toezicht zijn absoluut incapabel.

Het laatste op internet te vinden jaarverslag van DR gaat over 2008. Over 2009 en 2010 is niets te vinden. Dat is opmerkelijk want hoe kun je als overheid een club aansturen laat staan beoordelen als er geen stukken zijn? Is dat een bewuste keuze van DR en het verantwoordelijke ministerie EL&I?

Het is merkwaardig dat in landen met een veel lastigere eigendomsstructuur van grond de Nederlandse problemen niet worden herkend. Ierland betaalde half oktober de ene helft en half december de resterende helft. Duitsland en Frankrijk betaalden ook eerder dan Nederland.

Er werken enkele kleine 1150 mensen bij DR, althans volgens het jaarverslag van 2008 en dat was exclusief uitzendkrachten. Stel nu dat van die 1150 er 200 druk zijn met management en 450 met de telefoon, mest en andere zaken. Dus 500 kunnen werken aan de nodige controles voorafgaande aan de betaling van de bedrijfstoeslag. Stel, ze kunnen twee bedrijven per dag controleren dat is 5000 bedrijven in de week. Dat zou betekenen dat ongeveer zestien weken nodig zijn voor de controle. Als onze aanvragen allemaal 15 mei binnen zijn waarom kan er dan half december of, zoals in Ierland, half oktober niet worden betaald? Is twee bedrijven per dag per persoon controleren niet haalbaar?

Volgens mij heeft het weinig te maken met dat het niet kan maar alles met dat EL&I geen belang heeft bij een snellere uitbetaling. Immers, als je een kleine half miljard een maand of zes langer in de zak kan houden, dicht dat weer een paar begrotingsgaatjes.

De bij DR door Bleker nieuw aangestelde adviseur, Marc Calon, moet orde op zaken gaan stellen. Marc zit al een aantal jaren in de Raad van Advies van DR. Of zijn adviezen waren niet goed of ze zijn niet opgevolgd door DR.

Hopelijk het laatste want dan is er nog enige hoop op verbetering. Mijn inziens is net als bij Ajax de gehele staf toe aan een wissel. De managementcultuur is tot op het bot verrot. Wordt Marc Calon de Johan Cruijff van Dienst Rommel?

Jan Cees Vogelaar,

Lelystad

Bron:[www.nieuweoogst.nu]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/04/2011 14:09 door Onze Verslaggever.

Deel dit artikel

Reacties

Grasbaal
Hier een interview met speciaal DR adviseur Marc Calon: [www.boerderij.nl]

Er komt zo nog een aankondiging naar een live-debat vanavond in de kamer over de uitbetaling van toeslagrechten.
Coen
marc calon en henk bleker kennen elkaar nog uit de tijd dat ze samen gedeputeerde waren in groningen; zo help je dus je vriendjes aan goed betaalde baantjes
Grasbaal
Het debat is straks (20.00 uur) live te volgen via dit adres: [www.tweedekamer.nl]
Grasbaal
Jan Cees schrijft dat het jaarverslag van DR over 2009 en 2010 niet te vinden is. Het klopt inderdaad dat 2010 nog niet bekend is, maar die van 2009 is te lezen op deze hele mooie (en dure) website: [www.jaarverslagdienstregelingen.nl]
koeboer
In de tijd dat je die website bouwt kun je ook wel 100 gecombineerde aangiftes controleren.
hookwood
Jan Cees zal toch wel Google hebben?
anonymous_42
die ambtenarenproberen zo het systeem en hun ,,werk '' in stand te houden!
aukevd
cruijf is een praatjesmakerbij uitstek dus die vergelijking snap ik niet helemaal. en wat Calon betreft: zijn prestaties mbt blauwe stad en meerstad waren niet denderend geloof ik. dus waarom hij ook al jaren in de raad van advies zat nu in 1 keer orde op zaken moet gaan stellen is me helemaal onduidelijk
Eddie v
[vorige.nrc.nl]

En dan vooral dit stukje hieruit

In Groningen wordt de vraag gesteld of de keus is gevallen op Calon wegens zijn kwaliteiten, of dat er sprake is van wegpromoveren. Veel zaken waar Calon verantwoordelijk voor is, zijn vastgelopen of dreigen te mislukken.

Zal bij de DR ook wel weer vastlopen
Coen
bron: agd[www.agd.nl]

Een groot deel van het debat was gewijd aan de aanstelling van Marc Calon als speciaal adviseur in deze kwestie. Met name de SP plaatste grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van deze Groningse oud-gedeputeerde, omdat hij een goede bekende is van Bleker en zitting heeft in de adviesraad van DR. De staatssecretaris was zichtbaar geërgerd door deze kritiek en legde uit dat Calon volgens hem de juiste man op de juiste plek is.

Uiterlijk in juni moet Calon zijn rapportage met verbeteringsvoorstellen gereed hebben. Voor zijn werkzaamheden ontvangt hij, zo blijkt uit een brief van Bleker, zo'n 1000 euro per dag inclusief onkostenvergoeding. Volgens de staatssecretaris ligt dit ruim onder het gemiddelde honorarium voor externe adviseurs.
frank b
Als ik nu verklaar dat het waarschijnlijk nooit wat wordt met DR en daar een week over doe, krijg ik dan ook 5 ruggen? Ben niet zulke vriendjes,dus zal wel niet, hé?
cs-agrar
Nee heb je..
frank b
, oh nee
cs-agrar
Was toch ook ergens een Balkellende-norm?
anonymous_42
Marc Calon was ook verantwoordelijk als gedeputeerde in de provincie Groningen voor de belegging van geld bij Icesave ,waar door de provincie een grote strop leed!!! dus hij weet wel raad met het geld !
anonymous_42
Calon was ook verantwoordelijk voor de Blauwe Stad bij Groningen die geflopt is!
gerrie-hul
Komt jan kees dar nu pas achter dat het een rommeltje is Ik dacht dat hij wel beter wist
frank b
JC moest nog ff een populair stukje doen

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , duitsland , frankrijk , ierland , dienst-regelingen , overheid , jan cees vogelaar en bedrijfstoeslag ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1