Kunstmatige riffen van perenbomen in de Waddenzee

Onderzoekers gaan kunstmatige riffen van hout plaatsen in de ondiepe geulen tussen Vlieland en Texel. Daarmee willen ze meer te weten komen over de dier- en plantensoorten in dit gebied.
De vier kunstriffen in het Eierlandse Gat worden vijftien tot twintig vierkante meter groot. Het gebied waar ze komen, is gesloten voor de visserij. De riffen zijn gemaakt van perenhout. Dat materiaal gaat rotten in het water, maar de hoop is dat de structuur daarna toch overeind blijft, omdat schelpdieren zich aan het hout hechten.
De riffen zijn een vervolg op een experiment van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel. Zestig kooien met een uiteenlopende harde ondergrond hebben anderhalf jaar in het Wad gelegen om te zien welk leven daarop ontstaat.
Het onderwaterleven doet het er goed op, zegt NIOZ-onderzoeker Sterre Witte tegen Omrop Fryslân. "We zien dat zo'n harde ondergrond echt een verrijking is van de Waddenzee omdat je naast de soorten die in het zand leven ook soorten vindt die zich op zo'n harde ondergrond hechten of daar bescherming tussen zoeken."
Op de kooien is genoeg leven te vinden, aldus Witte. "Een collega zei dat ze normaal gesproken op het droogvallende Wad zo'n honderd dier- en plantensoorten vinden in de hele Waddenzee. En wij hebben op onze zestig kooien ruim 150 soorten gevonden. Dus we vinden veel meer soorten dan je normaal gesproken op het droogvallend Wad vindt."
Tijdens het onderzoek werden soms soorten aangetroffen die voor de onderzoekers nieuw waren. "Zo vonden we een worm die zich in het hout boort. Die hebben wij nog nooit eerder gezien", aldus Witte. "En we hebben afgelopen week ook een mooie zeenaaktslak gezien die ik ook nog nooit had gezien. Dat zijn bijzondere dingen."
Afgelopen week zijn de kooien opgehaald van het Eierlandse Gat. Dat deel van het experiment is nu voorbij. De volgende stap is het plaatsen van de kunstmatige riffen. "Ik ben maandenlang bezig geweest met verschillende structuren en ik denk dat ik het winnende ontwerp heb gevonden", zegt onderzoeker Jon Dickson. "Ik kijk ernaar uit om de riffen te plaatsen. Hopelijk worden ze het thuis voor verschillende soorten vissen en dan met name palingsoorten."

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , zand , belgi?? , meter , onderzoek , structuur , hout , texel , vlieland , visserij en witte ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
703