Boer John gooit het roer om: van melk naar honingbessen

Vijftien jaar geleden nam John Heesakkers de Janmiekeshoeve aan De Hei in Mariahout over van zijn ouders. Hij is de zevende generatie die op deze plek boert. Die eerdere generaties herkennen de Janmiekeshoeve straks niet meer. Van biologisch melkvee stapt John over op Agroforestry. Er komt geen melk meer van de hoeve maar wel kastanjes, walnoten, perziken, kersen en honingbessen.
De eerste Heesakkers op de hoeve (Johan) bleef aan een boerendochter (Martha) hangen toen hij een stuk woeste grond achter de boerderij ontgon. Op die grond plant John nu weer bomen. Terwijl hij alles weet van koeien en melk, moet hij nu een oplossing verzinnen voor de reeën die in de lente aan het frisse groen van de jonge bomen knabbelen. "Klopt. Op m’n 55ste ben ik iets heel anders gaan doen maar dat geeft ook energie."
John gebruikte als biologische boer al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Omdat hij dat in zijn nieuwe bedrijf ook niet gaat doen, telt de grond straks mee voor het Ondernemend Natuurnetwerk Brabant. Mooi nieuws voor de provincie Brabant, die de grond meetelt bij de 10.000 hectare nieuwe natuur die voor 2027 moet worden aangelegd.
Ook mooi nieuws voor John, omdat hij zo geld krijgt van het Groen Ontwikkelfonds Brabant dat met 250 miljoen euro uit de Essentgelden de motor moet zijn voor al die nieuwe Brabantse natuur.

Johns bos verbindt straks de Lieshoutse Hei en natuurgebied Het Gerecht in Meierijstad. Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.
Een wandeling over Johns grond gaat ook door het kleine bos dat hij en zijn voorouders altijd hebben laten staan. John liet er een ven graven. Het werd een prachtig plekje dat ook al eens voor een theatervoorstelling is gebruikt. "Met een pop-uprestaurant erbij."

Een gesprek met John is een gesprek met een boer die al een poosje op zoek is naar nieuwe mogelijkheden. Gewoon melkvee sprak hem niet meer aan. "Je levert heel veel melk en bent nooit degene die de prijs bepaalt."Hij kon zijn ei kwijt in de biologische melk, maar raakte verstrikt in de regels voor de fosfaatrechten. "Ik had voor veel geld meer fosfaatrechten kunnen kopen maar toen ben ik andersom gaan denken. Ik besloot juist mijn fosfaatrechten te verkopen en de opbrengst te gebruiken om met mijn bedrijf iets anders te doen. Voedsel produceren betekent niet automatisch melk leveren."
Op zoek naar nieuwe ideeën kwam hij op de Dutch Design Week in Eindhoven terecht. "Het is fantastisch wat daar gebeurt. Via de contacten daar las ik het boek 'Herstellende Landbouw' over Agroforestry van Mark Shepard en toen dacht ik: ‘Dit is het, hier wil ik iets mee doen'."

De financiële waarde van bosgrond is maar een vijfde van die van landbouwgrond. Bij de achttien hectare van John is dat een groot verschil. Economisch kan hij de stap alleen maar maken met de financiële steun van het Groen Ontwikkelfonds. "Iemand zei: ‘Ga eens langs bij de provincie. Als je in de buurt van een natuurgebied zit, is er wel iets te regelen'." Dat bleek zo te zijn.
Inmiddels heeft John de eerste perziken geoogst. Tussen de bomen met vruchten en noten wil hij nog andere gewassen zaaien. "Spelt, lupine en graan." Hij noemt zijn bos dan ook geen ‘voedselbos’. "Ik wil iets meer controle. We gaan ook druppelslangen tussen de bomen leggen zodat we bij droogte water kunnen geven. We zitten hier wel op dat echte klapzand."
Het is allemaal nieuw voor John, maar dat weerhoudt hem er niet van in hoog tempo nieuwe dingen te verzinnen. "Ik ben nu ook carbon farming aan het onderzoeken. Dat betekent dat ik betaald krijg voor de broeikasgassen die opgenomen worden door de bomen die hier gaan groeien."
En dan meteen door: "Wist je dat er kastanjebier bestaat? Stel je voor dat we dat hier op de Janmiekeshoeve zouden gaan maken."

Deel dit artikel

Reacties

+7
Bartlehiemboer
Denk dat boer John hier heel goed aan doet. Misschien kom je boven de 50 tot de juiste/andere inzichten. Hoop dat alles goed aanslaat. Het geeft vast meer rust dan koeien houden in dit Nederland. Succes.
+1
Vdejong
Moedig en leuk.
+2
Piet1960
Dit is nog eens out of the box denken, uit alle potjes die er voor zijn, geld pakken en hopen dat 't wat rendement oplevert tot je AOW. En plezier in je werk.
Ted6
Zal dit nou ook duurzaam zijn ?
matt
@Ted6 ik denk eerder te duur 🤔
+5
overstekend wild
Over zijn grond kunnen dieren dwalen van het ene natuurgebied naar het andere natuurgebied. Zulke verbindingen geven de natuur extra adem.

Begint wel heel zweverig te worden dan. Net of die dieren dat nu niet doen. Of zitten er wilde bavianen stoppen met slingeren bij de laatste boom
Vdejong
@overstekend wild dit geeft het verhaal extra sjeu
+1
Buorkje
@overstekend wild klopt, net alsof het wild niet oversteekt 😝
marcsterreborn
@Buorkje we zouden ook eens een keer ergens enthousiast over zijn...
+2
Koeien boertje
@marcsterreborn het is toch een trieste bedoeling, dat mooie landbouwgrond die door subsidies die niks toevoegen uit de markt gaat !

Ik geef die man groot gelijk maar dat die mogelijkheid er is vind ik waanzin
+1
George
Quote Reactie van @Koeien boertje:
het is toch een trieste bedoeling, dat mooie landbouwgrond die door subsidies die niks toevoegen uit de markt gaat !

Kan geen kwaad , zolang voedselproductie nauwelijks rendement brengt kan die landbouwgrond best uit productie.
Koeien boertje
@George maar als we allemaal met dezelfde productie grondgebonden natuurinclusief moeten boeren zal d'r toch wat bij moeten komen ipv er af.😜
George
@Koeien boertje
Allemaal ? Er stoppen er nog genoeg , vrijwillig en gedwongen
Johannushoeve cv
@George en jij denkt dat die paar vierkante meter grond hier uit productie genomen wordt de prijs van de producten zullen stijgen? Droom lekker verder .
George
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
en jij denkt dat die paar vierkante meter grond hier uit productie genomen wordt de prijs van de producten zullen stijgen? Droom lekker verder .

Als het niks uitmaakt kan ie dus ook best uit productie.
Landbouw produceert gewoon in zijn algeheelheid iets teveel. Daarom zijn de prijzen zo schandalig laag. Geloof het of niet.
+1
George
@Koeien boertje
Die man gaat subsidie opstrijken, boeren kun je dat niet meer noemen. Maar goed als hij daar zijn pensioen mee kan halen .
+1
Vdejong
@George kansen grijpen die je krijgt en als de overheid daaraan meebetaald, prima toch. Verdienmodel.
overstekend wild
@marcsterreborn ik vind het toch wel kwalijk dat er met dergelijke opmerkingen weer een beeld geschetst word dat alles wat met boeren en voedselproductie te maken heeft SLECHT! is, maar als we een stuk landbouwgrond laten verruigen is het opeens hosanna
mlkvhoudr
@overstekend wild niemand heeft mijn filmpje gezien waarschijnlijk,😉
Eerst een kersenteler die geen plukkers kon krijgen Iets waar de vruchtenboseigenaren ook tegen aan gaan lopen en de kersenbomen hele maal moest afdekken om oogst te behouden, daarna ging het bij toeval over de FC dat ze bang waren voor teveel melk, het kan snel gaan.....
+1
Buorkje
@marcsterreborn was eigenlijk bedoeld als mooie woordspeling @overstekend wild zijn naam 😝
Daarnaast sonde dat landbouwgrond wordt omgezet in "natuur" land. Maar als dat meer oplevert voor John en het zijn land is zal het mij een zorg zijn.
Noorderling
@overstekend wild
Hier zit het wild vooral in het jongste grasland met klavers en schuilen in naastgelegen tarwe en mais.
Soort all you can eat resort.

Als het geld op straat ligt moet je het pakken, maar we kunnen allemaal wel een verhaaltje de gunstige kant opschrijven. Helaas pikt politiek er uit wat ze past.
overstekend wild
@Noorderling planologen beleidsmakers natuurkundige boekhouders krekel tellers en vast nog veel meer van werk voorzien
robotslaper
Boer John werkt later ook in de fabriek, dom gezeur dit beetje de veesector negatief neerzetten.
John had beter een combi kunnen doen. Veehouderij en wat hij nu doet.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot prachtig , water , zaaien , graan , graven , motor , bos , droogte , kopen , koeien , melk , controle , melkvee , energie , groen , natuurgebied , landbouwgrond , biologisch , natuur , brabant , kunstmest , boerderij , grond , dieren , bomen , lente , boer , voedsel , regels , fosfaatrechten , farming , boek , eindhoven , Gewassen en kersen ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!