Koe Jannet komt bij van zware bevalling in een lekker warme ‘Ja-Koe-Zie’

De zwartbonte Jannet heeft gekalfd. Door melkziekte kan ze niet overeind komen. De boer belt met Christa van Veen van het Therapeutisch Koebad uit Hazerswoude. Zij komt met een vrachtwagen voorrijden met daarop de ‘Ja-Koe-Zie’ en een tank warm water.

Deel dit artikel

Reacties

Erco
Wat kost zoiets nu eigenlijk? En ja belangrijker is wat levert het op 😉 maar was nieuwsgierig
Vdejong
@Erco is meer dan 2 jaar geleden, toen kostte het tussen €300 en €400 meen ik
ntd79
@Erco kosten weet ik niet meer, net na de mkz kon je het hele treintje zelf ophalen met de trekker. Heeft met van alles te maken. Vaak is het wel zo dat de koe lang gelegen heeft als dit wordt ingeschakeld. Maar hoe dan ook, de koe komt overeind. Wij hebben er toen een dag werk mee gehad, en toen de koe de bak uitstapte plofte ze een meter verder neer en is nooit meer in de benen gekomen. Dus voor ons was het wel klaar. Maar er zullen hier vast zijn die er meer geluk mee hebben gehad.
grös
@ntd79
Het zal in heel zeldzame gevallen wel nuttig zijn, hier vroeger ook wel 2x zo'n ding op het erf gezien maar kan we weinig herinneren of het daadwerkelijk een succes was.
ntd79
@grös Misschien als ze bij het eerste infuus niet opkomen en je direct zoiets laat komen, dat het dan goed werkt. Ik vond het een heel project toen.
grös
@ntd79
Kan nu herinneren dat die bak langzaam leeg liep en de koe op het eind gewoon op de bodem lag, ik zou laatst na 1 infuus de heupklem ophalen, tegen de tijd dat ik weer bij de koe was zag ik hem nergens meer, liep al weer buiten in het land, en de daarvoor moest ik er 5 ingeven en met heupklem kwam ie ook wel in de benen, is al weer 500 dagen in lactatie want zo een gaat niet meer bij de k.i.
komelker 2
@ntd79 Volgende keer moet de koe met bad en al naar de slachter.
+1
puddingbroodje
In de achterhoek is er een bedrijf die het voor 230 euro plus 50 cent per km doet. inclusief warm water en hulp.
aldert
@puddingbroodje Een heupklem kost 110 euro.
Vdejong
@aldert daar kun je een koe mee verkloten. Neemt niet weg dat ik de klem ook gebruikte.
puddingbroodje
@aldert ik gebruik ook de heupklem wel maar als de koe er niet ineens mee staat dan is een koebad een uitkomst.
Erco
Heb ook n heupklem maar 600 kilo aan die twee heupen. Je kan zoveel verkloten. Ik gebruik m eigenlijk nooit, wel zo’n tilharnas gekocht 6 jaar geleden maar gelukkig nog niet hoeven te gebruiken.
weurding
@Erco je tilt hem van achteren, das echt geen vol gewicht op de heupen
+1
Vdejong
@weurding tenzij ze van voren niet omhoog wil komen.
+1
weurding
@Vdejong dan nog til je niet het volle gewicht, wil je het weten zet er een unster tussen, komen ze niet binnen 1 minuut van voren mee, weer laten zakken
Vdejong
@weurding
Quote:
1 minuut
is wel erg lang
weurding
@Vdejong vaak zijn ze stiems, maar wat jij wil, zei ook binnen 1 minuut
Erco
@weurding check maar toch
weurding
@Erco hebben hier er toch wel mee op de been gekregen, maar moet ook niet als een dolle gaan hijsen, deden ook wel eens met kettingtakel aan gording, maar het is en blijft een noodmiddel
Erco
@weurding ja dan heb ik liever zo'n harnas. Maar net wat ik al zei die heb ik ook nog niet nodig gehad 😬 had n koe die lag. Waarschijnlijk fosfaatgebrek, wel naar behandeld maar net dat ik dr wilde tillen vanavond ging ze vanzelf in de benen 👌
Cowboy3
@weurding Gebruiken een heupklem al meer dan 25 jaar zo nu en dan, bij het optillen zie al snel of ze in de benen kan of niet, en of ze uit elkaar is of er wat met de benen wat is.
Als een koe vreet, zuipt en schijt en je legt ze een paar keer per dag op de ander zijde (buiten of in het stro hok)komt ze haast altijd naar enkele dagen(ooit een week) weer overeind, ook zonder zo'n zwembadje.
grös
@weurding
Hier ook aan de gording als de shovel er niet bij kon, heb er zo genoeg in de benen geholpen, wel alles met beleid, die paar per jaar, heb nooit meegemaakt dat een koe er wat aan over hield.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , vrachtwagen , warm , tank , koe , veen en boer ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!