Agro-ecologie

Agro-ecologie biedt meer voordelen

Met agro-ecologie kan de voedselproductie omhoog. Het is economischer voor de boer en voorkomt uitputting van landbouwgronden, een aanslag op het klimaat en de biodiversiteit. Bovendien is het minder afhankelijk van fossiele grondstoffen.
Olivier de Schutter, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor het recht op voedsel, bedacht een systeem dat een stap verder gaat dan biologische landbouw. Dit presenteerde hij in een videoboodschap aan het European Organic Congress in Boedapest.

Derdewereldlanden zijn de laatste twintig jaar zeer afhankelijk geworden van westerse overschotten. Hun landbouw is vooral gericht op het incasseren van buitenlandse valuta in plaats van het voeden van de eigen bevolking. De risico’s voor ondervoeding en hongersnoden groeien.

VERANDERING

Daarom is een verandering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GL noodzakelijk. We moeten voorkomen dat de bevolking in derdewereldlanden het slachtoffer wordt van het dumpen van onze westerse producten op hun lokale markten.

De huidige voedselsystemen zijn instabiel. De landbouw draagt significant bij aan het broeikasgaseffect. Een derde van de broeikasgassen komt hier vandaan. Die landbouw heeft zich compleet afhankelijk gemaakt van fossiele brandstoffen sinds de jaren veertig van de vorige eeuw. De gasverslindende kunstmeststikstof heeft inderdaad de voedselproductie doen toenemen. Tegelijkertijd heeft het ook de bodem verwoest.

Het voedselsysteem moet dus veranderen. Dit kan door te investeren in training en onderzoek. We moeten leren de natuur anders te gebruiken. Nu is de boer afhankelijk van de inkoop van tal van producten. Uiteindelijk verkoopt hij slechts één product.

Een boerderij kan beter op een cyclische manier worden opgezet. Dat is wat ik agro-ecologie noem. We moeten elementen van de natuur gebruiken en tegelijkertijd investeren in kennis en duurzame marktcondities. Op die manier kan agro-ecologie concurrerend blijven met de gangbare landbouw.

Agro-ecologie lijkt op biologische landbouw, al kan met dit systeem de productie wel degelijk omhoog, zonder aarde en water te vervuilen. De boer is goedkoper uit, omdat hij bespaart op chemie, kunstmest, fossiele brandstoffen en water. Agro-ecologie is dus een economischer manier van landbouw. Het heeft input nodig, zoals arbeid en onderzoek. De landbouw heeft meer boeren nodig en minder mechanisatie. Uiteindelijk levert zo’n landbouw naast het eindproduct veel arbeid op voor de gemeenschap. En afval in de vorm van gewasresten is efficiënter om te zetten in biomassa om de bodem te verbeteren.

ONTWIKKELINGSLANDEN

Voorlopig richt dit systeem zich vooral op ontwikkelingslanden, omdat daar direct een verbetering noodzakelijk is in kwantiteit voor de plaatselijke bevolking. Maar ook hier in westerse landen kan het veel betekenen. We moeten langzaam omschakelen, want binnen 25 jaar is de olie op. Die omschakeling kan beter niet het gevolg zijn van een crisis.

Marc van der Sterren,

freelance journalist

Bron: Nieuwe Oogst

Deel dit artikel

Reacties

zeppmann
Meer boeren en minder mechanisatie?
De boeren verdienen niks,of het voedsel is niet te betalen.Het is echt weer een geitewollensokken plan.
anonymous_42
Quote
voorkomt uitputting van landbouwgronden

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot mest , landbouw , landbouwbeleid , stikstof , natuur , kunstmest , mechanisatie , boerderij , boer , klimaat , biomassa en gemeenschappelijk landbouwbeleid ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
2
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
1