Niet meer corona in Q-koortsgebied, volgens RIVM: 'Er werd vaker getest'

Volgens het RIVM zijn mensen die eerder Q-koorts hadden niet extra vatbaar voor het coronavirus. In de eerste coronagolf viel op dat er veel besmettingen waren in het gebied waar eerder Q-koorts hard toesloeg. Volgens het RIVM werden die mensen vaker op corona getest, waardoor besmettingen sneller aan het licht kwamen.
Het gebied rond Uden, Veghel en Sint-Oedenrode werd in 2009 getroffen door de Q-koorts. Precies dat gebied kleurde donkerrood op de coronakaart tijdens de eerste golf in 2020. "Dat kan geen toeval zijn", zei chirurg Ignas van Bebber uit Nuland destijds tegen Omroep Brabant. Volgens hem zijn er twee redenen waarom er zoveel coronabesmettingen in dit gebied waren:
De hoeveelheid fijnstof die in deze regio in de lucht zit, onder meer door de veehouderij en het verkeer. Mensen hebben vaker longklachten en zijn vatbaarder voor corona. Veel Q-koortspatiënten hebben longproblemen aan de ziekte overgehouden. Daarom zijn ze ook kwetsbaarder voor corona.Vaker getestHet RIVM veegt dat laatste argument nu, na onderzoek, van tafel. Wel is het zo dat Q-koortspatiënten vaker positief getest werden op corona, maar dat komt volgens het RIVM omdat ze vaker getest werden.
"Veel van deze hebben een of meer onderliggende aandoeningen. Hierdoor zullen zij in het begin van de epidemie waarschijnlijk vaker getest zijn op COVID-19. De testcapaciteit was toen nog beperkt, waardoor er vooral mensen met onderliggende aandoeningen werden getest", aldus het RIVM.
Verband luchtkwaliteitEr loopt nog een onderzoek over het verband tussen corona en de luchtkwaliteit. De resultaten daarvan worden volgend jaar verwacht. Hierbij wordt gekeken naar de luchtkwaliteit in heel Nederland en het aantal coronabesmettingen.
LEES OOK:
Waarom krijgen coronapatiënten wel wat Q-koortspatiënten niet kregen? Q-uestion is boos
Zijn Q-koortspatiënten gevoeliger voor corona? Lidia wil dolgraag meedoen aan onderzoek

Deel dit artikel

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lucht , epidemie , veehouderij , brabant , qkoorts , rivm , ziekte , 2009 , coronavirus en covid-19 ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0