Fosfaat

De extensieve melkveehouder met alleen maar grasland is de veroorzaker van het fosfaatprobleem,en mag het dus ook oplossen. Of is dat een te simpele samenvatting van het Boerderij-artikel over fosfaat? In de Boerderij van vandaag.

Deel dit artikel

Reacties

paul1
JAAP AAP Schreef:
-------------------------------------------------------
> De extensieve melkveehouder met alleen maar
> grasland is de veroorzaker van het
> fosfaatprobleem,en mag het dus ook oplossen. Of is
> dat een te simpele samenvatting van het
> Boerderij-artikel over fosfaat? In de Boerderij
> van vandaag.

nee hoor, gewoon niet te vroeg maaien.........
fosfaat is trouwens eerder te weinig dan teveel..
anonymous_8
[Robert Bodde, Boerderij:]
Kom op met die verordeningen
26 jul 2011 06:00

Verplicht fosforarm voer en verplicht aan de BEX tackelen het fosfaatprobleem snel.

De rundveehouderij moet 10 miljoen kilo fosfaat minder uitstoten, anders wordt gesneden in het aantal staarten. Om dat te voorkomen is het voerspoor bedacht: fosforarm voer op de extensieve bedrijven, intensieve bedrijven sturen via de BEX. Dat werkt niet optimaal. Met fosforarm krachtvoer is wel wat te bereiken, maar niet genoeg. Via krachtvoer krijgen de koeien 17 miljoen kilo fosfaat binnen, via de rest van het rantsoen 76 miljoen kilo. Begin dus eerst met die grote bups en neem tegelijkertijd het laaghangend fruit bij het krachtvoer mee.
Op vrijwilllige basis komt er weinig terecht van die fosfaatreductie vanuit de melkveehouderij. Ja, mengvoerbedrijven hebben fosfaatarm voer. Maar bijna geen boer die het voert omdat het een tikkie duurder is. Stel dus maar snel een productschapsverordening in waarin maximale fosforgehalten in de rantsoenen worden vastgelegd. De extra kosten: niet meer dan enkele euro’s per koe per jaar.
En dan die grote bups: het grasland. Stop met het wijzen naar de intensieve melkveebedrijven die veel snijmais en bijproducten aankopen. Niet zij zijn de veroorzakers van het fosfaatprobleem, maar de grondgebonden melkveebedrijven. Het gras is namelijk goed voor de helft van het fosfaat in de rundveehouderij. En de noordelijke bedrijven voeren nagenoeg het hele rantsoen gras. De koeien zien er zelden mais.
Het goede nieuws is dat een goede graslandboer automatisch een goede fosfaatmanager is. Niet te vroeg maaien, zware snedes zijn gewenst. Als elke boer de snedes twee, drie dagen later maait dan nu, is de hele fosfaatdoelstelling al gerealiseerd. Dan is het wel de kunst om het VEM-gehalte hoog te houden. Daar komt die goede graslandmanager dus weer om de hoek kijken.
Enige voorwaarde is wel dat alle boeren dan aan BEX moeten deelnemen. Anders wordt de verbetering niet zichtbaar in de cijfers. Dus naast verplicht fosforarm krachtvoer ook graag snel een BEX-verplichting.


AUTEUR: ROBERT BODDE
anonymous_8
Bij Boerderij zijn ze helemaal de weg kwijt. Wat een onzin-redenering van redacteur Bodde. Je kunt wel zien dat zijn hart bij de varkens ligt.
Waarom zouden extensieve melkveehouders verplicht moeten om de fosfaatbemesting van hun grasland nog verder te verder te verminderen?
Zou het niet logischer zijn om te beginnen met het aanpakken van de veroorzakers van het fosfaatoverschot?

P.S. Het hoofdredactionele commentaar van Geert Hekkert was ook al niet om over naar huis te schrijven. Waar gaat dat heen?
anonymous_15
Het zit niet mee voor de hobbyende extensieve boer die z'n koeien de hele dag (en nacht) in het gras heeft lopen. Eerst is ons de weidepremie al door de neus geboord door RFC (die blijft nihil), vervolgens krijgen wij het milieu gedoe in onze schoenen geschoven. Fantastisch toch. En ik weet zeker dat een hoop boeren het nog terecht vinden ook
anonymous_78
>>Wat een onzin-redenering van redacteur Bodde.

het heeft even geduurd, maar hij is er nu , eindelijk een positieve reactie
spotmelker
> anders wordt de verbetering niet zichtbaar in cijfers
De theorie wederom boven de praktijk.
Laat de BEX deelnemers alles maar eens inkuilen met weeg-opraap/silagewagens en dat eens vergelijken met hun berekeningen. De uitkomsten kunnen m.n. op de (hele) intensieve bedrijven wel eens verrassend zijn
JAAP AAP
Positief of negatief?
spotmelker
Positief voor de graslandopbrengst en (volgens Bodde)negatief voor de (mest)fosfaatproduktie maar dat is zoals terecht opgemerkt een onzinredenering.
brabo
hier in het zuiden hebben de echte maisboeren anders weinig problemen met fosfaat. Dat laat BEX duidelijk zien, maar je kunt het ook goed aan de mestmonsters en kuilanalyses zien.
ejb
dat je het ook aan de mestmonsters kunt zien vind ik nog het vervelendste

verder is het natuurlijk wel waar wat er in de Boerderij word geschreven alleen past dat niet erg in sommige denkbeelden.

maar heb al vaker geschreven dat natuur en milieu 2 uitersten zijn.
kies je voor weidegang en extensief dan kies je voor natuur
kies je voor opstallen en intensief dan kies je voor milieu

combinaties( b.v. intensief en weidegang) zitten er tussenin met netto minder resultaat

in mijn ogen is natuur kortetermijn denken en milieu langetermijn en dus iets wat je doet voor het nageslacht en dus is het milieu het beste

maar ja sommigen zitten zo vastgeroest in hun denkbeelden die kijken niet verden dan hun neus lang is
hans m
de waarheid doet wel vaker pijn!!
matt
De ambtenaren creeren een probleem,en de boeren geven mekaar de schuld
paul1
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> dat je het ook aan de mestmonsters kunt zien vind
> ik nog het vervelendste
>
> verder is het natuurlijk wel waar wat er in de
> Boerderij word geschreven alleen past dat niet erg
> in sommige denkbeelden.
>
> maar heb al vaker geschreven dat natuur en milieu
> 2 uitersten zijn.
> kies je voor weidegang en extensief dan kies je
> voor natuur
> kies je voor opstallen en intensief dan kies je
> voor milieu
>
> combinaties( b.v. intensief en weidegang) zitten
> er tussenin met netto minder resultaat
>
> in mijn ogen is natuur kortetermijn denken en
> milieu langetermijn en dus iets wat je doet voor
> het nageslacht en dus is het milieu het beste
>
> maar ja sommigen zitten zo vastgeroest in hun
> denkbeelden die kijken niet verden dan hun neus
> lang is

bij jou lopen er geen koeien buiten, begrijp ik.........
anonymous_15
ik vind het ook wel een mooi betoog van ejb. Ik mag ook graag pro weidegang lullen omdat mij dat goed uitkomt, maar dit is ook wel een sterk staaltje onzin verkopen.
anonymous_8
Eigen straatje schoonvegen noemen we dat....

Tja.... paarden hebben ook vaak oogkleppen op...
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> ik vind het ook wel een mooi betoog van ejb. Ik
> mag ook graag pro weidegang lullen omdat mij dat
> goed uitkomt, maar dit is ook wel een sterk
> staaltje onzin verkopen.

Beste Jan, reageer eens inhoudelijk waar de onzin begint dan. Volgens mij kan het wel kloppen. Je meot dan natuurlijk wel verder denken, ook CO2-uitstoot en methaangas meenemen. Koeien weiden is een imago cq duurzaamheidsverhaal. Ik verwacht niet dat je kunt stellen dat je het voor het milieu moet gaan doen.
anonymous_8
Dierenwelzijn is een belangrijker argument om voor weidegang te kiezen dan imago
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> Dierenwelzijn is een belangrijker argument om voor
> weidegang te kiezen dan imago

Dat bedoelde ik met duurzaamheid. Ik betwijfel dat weidegang werkelijk zo'n grote bijdrage levert aan het ouder worden van de koeien.
anonymous_15
waar moet ik op reageren dan, dat er in maisrantsoenen minder zit dan in grasrantsoenen, dat weet toch iedereen. Maar men moet een keer keuzes maken, niet alleen regeltjes bedenken. Wat willen we nu eigenlijk in dit land, koeien in de weide of koeien binnen, alles heeft z'n voors en tegens. Mijn standpunt is bekend, ik vind dat hele milieu gedoe boekhoudkundig geneuzel van slecht onderbouwd onderzoek, maar je hebt er wel mee te doen. Koeien in de weide vind ik erg diervriendelijk, maar daar is ook niet iedereen het mee eens. Maar keuzes maken, wat willen we nu eigenlijk, dat doet ook niemand. Heeft wel weer als voordeel dat er ook niet zoveel gebeurd en iedereen maar lekker doorrrommelt en elkaar hier op het forum beetje bestookt met (non-) argumenten.
anonymous_8
Milieuregels zijn niet helemaal overdreven Jan. Ik stam nog uit de tijd dat op proefboerderij Aver Heino onderzoek werd gedaan naar de maximale hoeveelheid drijfmest die snijmais kan verdragen. 100 kuub per ha blijkt geen enkel probleem te zijn.
Dat er tegenwoordig enigzins paal en perk wordt gesteld aan dit soort overdoseringen, vind ik geen slechte zaak. Maar je kunt ook doorslaan de andere kant op.... en volgens mij zijn we daar al aardig mee bezig. Wat mij betreft moet het mogelijk blijven om te bemesten naar de behoefte van het gewas, dus minstens net zo veel fosfaat, N, K etc mogen toedienen als het gewas onttrekt. En niet, zoals Boerderij-redacteur Bodde bepleit, werken aan een verlaging van het P-gehalte in gras....
anonymous_15
Beetje normaal doen ben ik ook wel voor qua milieu, mest uitrijden in okt-feb heeft natuurlijk ook geen enkel nut voor de plant en zodebemesten vind ik ook wel mooi systeem (vooral met burgers als buren). En die 100 kuub, dat zijn natuurlijk ook uitwassen. Maar steeds minder bemesten omdat er anders allerlei doemscenario's optreden, daar geloof ik echt geen bal van. En hier op de postzegel Nederland zijn we heel braaf het ons zelf steeds moeilijker te maken terwijl in bijv. USA/China/Rusland etc nergens naar gekeken wordt. Dat heeft natuurlijk ook niet veel nut. Maar milieubeleid is geen objectieve bezigheid maar een speelbal van politieke en maatschappelijke organisaties (waaronder boeren) dus daar moet je ook niet veel van verwachten. Maar gelukkig: de wereld blijft echt wel ronddraaien.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Beetje normaal doen ben ik ook wel voor qua
> milieu, mest uitrijden in okt-feb heeft natuurlijk
> ook geen enkel nut voor de plant en zodebemesten
> vind ik ook wel mooi systeem (vooral met burgers
> als buren). En die 100 kuub, dat zijn natuurlijk
> ook uitwassen. Maar steeds minder bemesten omdat
> er anders allerlei doemscenario's optreden, daar
> geloof ik echt geen bal van. En hier op de
> postzegel Nederland zijn we heel braaf het ons
> zelf steeds moeilijker te maken terwijl in bijv.
> USA/China/Rusland etc nergens naar gekeken wordt.
> Dat heeft natuurlijk ook niet veel nut. Maar
> milieubeleid is geen objectieve bezigheid maar een
> speelbal van politieke en maatschappelijke
> organisaties (waaronder boeren) dus daar moet je
> ook niet veel van verwachten. Maar gelukkig: de
> wereld blijft echt wel ronddraaien.

Jan, er zijn er ook die dat laatste nog betwijfelen cq zeker weten dat de wereld vergaat op een bepaalde datum.
Karsjen Tamminga
China en badyvoeding JAN,Kregen die HANDELAREN in CHINA niet de doodstraf ??
ejb
eris er dus niemand die een poging doet om hetgeen is schreef inhoudelijk te weerleggen

en dus geven ze me allemaal gelijk maar past het niet in hun straatje.

bedankt voor de ondersteuning en voor mij is deze topic nu afgelopen
pieta
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> eris er dus niemand die een poging doet om hetgeen
> is schreef inhoudelijk te weerleggen
>
> en dus geven ze me allemaal gelijk maar past het
> niet in hun straatje.
>
> bedankt voor de ondersteuning en voor mij is deze
> topic nu afgelopen

Klinkt wel erg arrogant, ejb. Wat er staat kan wel waar zijn maar het wil niet zeggen dat het de hele waarheid is.
ejb
toch nog een kleine aanvulling.

natuurlijk is het niet de hele waarheid maar op prikbord moet je dingen scherper neerzetten dan de werkelijkheid is.

ik had nl zelf nog wel een aantal punten verwacht die ze aan zouden halen maar dat deden ze dus niet.
pieta
ejb Schreef:
-------------------------------------------------------
> toch nog een kleine aanvulling.
>
> natuurlijk is het niet de hele waarheid maar op
> prikbord moet je dingen scherper neerzetten dan de
> werkelijkheid is.
>
> ik had nl zelf nog wel een aantal punten verwacht
> die ze aan zouden halen maar dat deden ze dus
> niet.

Welke punten dan nog?
anonymous_15
ik zou zeggen ejb, zoek een vriendin (of vriend).
josl
Te simpele samenvatting maar ik begrijp de pijn.
Bodde heeft kul verhaal. Je moet het wél in het krachtvoer zoeken , niet in het ruwvoer want het gaat nl. om verlaging van de (mineralen) input op het bedrijf. Dus niet je P in het ruwvoer terug brengen maar wélgeen overbodige P aanvoeren.
De extensieve boer krijgt dit in principe door de strot geduwd aangezien wij nationaal veel meer P produceren dan op eigen grond te plaatsen.
voordeel vd extensieve boer: hij creërt extra aanvoerruimte van mest/minder kunstmest N kopen =€
voordeel vd extensieve boer: na 2015 wel meer dieren houden maar geen quota kopen =€
nadeel: duurder krachtvoer of weglaten P rijke bij producten ( raap, maisluten/corngold, evt bostel, tgc) =€
tel uit winst/verlies
voordeel intensieve boer: meer mestplaatsingsruimte in NL remt de prijsstijging van afzet
voordeel intensieve boer: na 2015 nog verder intensieveren zonder quota( maar wel investeren in mestbewerking!)
nadeel: duurder krachtvoer of weglaten P rijke bijproducten en dit gaat over relatief veel kilo's.
anonymous_283
Jammer dat de extensievelingen het probleem van de intensieve veehouders moeten oplossen. Ik voer jaarlijks RDM aan, maar ik wordt er ziek van om elk jaar weer zo te moeten discussieren om een redelijke vergoeding te bedingen voor de aan te voeren mest en denk erover om een volgend jaar maar te zeggen:"Houd je mest maar". Ik kan heel goed uit de voeten met de fosfortaire normen en heb geen behoefte aan een ingewikkelde BEX administratie om mestruimte te creëren voor intensieve collega's.
anonymous_8
anonymous_78
als je bij LTO op de vergadering komt kan je dit verhaal ook even op tafel leggen , maar ik denk dat ze daar kiezen voor de ondernemers onder ons en het bexverhaal willen verplichten aan de extensieve boertjes
anonymous_8
Dat denk ik niet...
anonymous_15
wordt mij ook wel eens gevraagd, maar heb ik geen zin in, al die administratie. Ze zoeken het maar uit, voor een paar euro per kuub ga ik mezelf het leven niet moeilijker maken. Voor een euro of 15 per kuub toe wil ik er nog wel over na gaan denken.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> wordt mij ook wel eens gevraagd, maar heb ik geen
> zin in, al die administratie. Ze zoeken het maar
> uit, voor een paar euro per kuub ga ik mezelf het
> leven niet moeilijker maken. Voor een euro of 15
> per kuub toe wil ik er nog wel over na gaan
> denken.

Mijn buurman kreeg afgelopen winter 14 euro per kuub toe Jan. In de put weliswaar.
anonymous_8
pieta Schreef:

>
> Mijn buurman kreeg afgelopen winter 14 euro per
> kuub toe Jan. In de put weliswaar.

Dan zal je buurman nog wel even bezig geweest zijn om dat geld weer uit de put te vissen. Niet het meest frisse karwei....
pieta
marcster Schreef:
-------------------------------------------------------
> pieta Schreef:
>
> >
> > Mijn buurman kreeg afgelopen winter 14 euro per
> > kuub toe Jan. In de put weliswaar.
>
> Dan zal je buurman nog wel even bezig geweest zijn
> om dat geld weer uit de put te vissen. Niet het
> meest frisse karwei....

Dat maakte hem niet uit, hij had toch niks beters te doen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot grasland , fosfaat , boerderij en melkveehouder ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
6