Zandboer die voor kruidenrijk grasland gaat moet wel durven

Met kruidenrijk grasland lukt het om zonder kunstmest te gebruiken ongeveer dezelfde opbrengst te halen als met een monocultuur Engels raaigras. 'Maar je moet wel durven', spoort onderzoeker Pieter Struyk van het Louis Bolk Instituut dinsdag een groepje boeren aan dat is komen kijken bij melkveehouder Maarten-Jan Hemmer in het Overijsselse Geesteren.

Deel dit artikel

Reacties

+5
grös
Afgelopen najaar na de aardappels ingezaait, voorjaar 25m3 rdm. Dit is de 3e snee.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Weidezicht
@grös hoe melkt het? En zie je boven zo n perceel ook ( meer) insecten?
+1
Frans1
@grös ik heb ook een perceel rode klavers, ik vind het maar rauwe grove rommel. Witte klavers vind ik veel mooier, fijner en malser
Van-Epscheuten
@grös prachtig gewas, krijg er zelf trek van 👍🏻
+2
weurding
@Van-Epscheuten veganist geworden?
jjthefrenchman
Ziet er mooi uit! Wat is de samenstelling? Is het zo'n massaal gewas? Of vooral lucht?
+1
grös
@jjthefrenchman
Nou de wagen was zo vol, zeker geen lucht zoals we eerder met Italiaans raaigras wel hadden, en ik maai op een 10cm hoogte.
+1
mlkvhoudr
@grös voor het eerst dat ik denk dit zou wat kunnen zijn zo ik zie hier in de buurt vooral licht groen kruidenrijk grasland
+1
grös
@mlkvhoudr
Dat was het de eerste 2e sneden hier ook wel, en je moet niet teveel naar de kopakker kijken, de klaver moet zich ook eerst ontwikkelen, dit is redelijk droge grond maar op een paar lage plekken daar is het wel geel door minder klaver.
+1
grös
@jjthefrenchman
68% Grassen: Engels Raaigras, Timothee, Beemdlangbloem, Kropaar, Rietzwenk
17% Klavers: Witte Klaver, Rode Klaver, Basterdklaver, Rolklaver, Esparcette, Gele Honingklaver
15% Kruiden: Kleine Pimpernel, Cichorei, Peterselie, Smalle Weegbree, Duizendblad

Ik heb het met de gewone zaaimachine in laten zaaien, dus niet helemaal volgens het boekje, aardappelloof met een schijveneg wat bewerkt en de woelpoot er door toen zaaien.
Weidezicht
@grös is dit ook geschikt om er kruidenhooi van te maken?
+1
Vdejong
@Weidezicht kruidenthee misschien. Iets voor Klazien uut Zalk?
+1
labella
@Vdejong die leeft niet meer.....
Vdejong
@marcsterreborn groene thee schijnt ook niet zo gezond te zijn.😓
+1
grös
@Weidezicht
Weet ik eigenlijk niet, schudden is wel lastig met al die klaver.
Dit is eigenlijk gewoon klavergrasland, kruiden zijn niet zo goed opgekomen, maar dit is toch voor alleen maaien, in de wei heb ik de kruiden wel staan, cichorei kan ook een meter hoog worden.
bio boer
@grös waar koop je dat ? Pure gaze
grös
@bio boer
Ja deze wel, maar via 1001ha.nl , die hadden laatst ook wel een actie voor bio, maar je kan zoiets ook gewoon bij Ten Have bestellen, kruidenmix, bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een mengsel wat er op lijkt, mengsel is ongeveer 1,5 zo duur en losse kruiden doorzaai 2x zo duur.
royale
Quote Reactie van @grös:
a deze wel, maar via 1001ha.nl , die hadden laatst ook wel een actie voor bio, maar je kan zoiets ook gewoon bij Ten Have bestellen, kruidenmix, bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een mengsel wat er op lijkt, mengsel is ongeveer 1,5 zo duur en losse kruiden doorzaai 2x zo duur.

hoe melkt het met dit spul? Ik verneem bij mij in de omgeving dat de koeien 1-2 kg melk zakken wanneer je vanaf gras/klaver overstapt naar kruidenrijk grasland, omdat er minder eiwit in zit. Hierdoor krijg je minder melk of moet je meer extra voeren bijvoeren voor dezelfde melkproductie. Daarnaast verneem ik wel dat het goed voor de gezondheid is.
jan w
@royale
Hier is het precies net andersom, De koeien lopen er graag. De opname is hier hoger dan bij de "oudere" percelen en over het eiwit heb ik weinig te klagen, of je moet een ureum van boven de 30 willen melken.
bio boer
@royale goede nieuw ingezaaid grasrodeklaver melk als tierelier dan heb ik 4 kg exstra tegen over oud grasland met zomerstalvoeren aantal jaar gedaan bloken van 8 tot 10 ha tot het 2x was mislukt was toen er weer mee gestopt
klant
@royale gewoon wat extra eiwit bijvoeren bij die kruidenrommel, wat maakt ut uit kost toch bijna niks
grös
@royale
Hier zitten (nog) nauwelijks kruiden in, ik heb op de weidekavel wel meer cichorei en weegbree er in staan en meer gras minder klaver, lastig te vergelijken omdat daar nu ook meer eiwit in komt als wanneer het in juni volop weiden is.
+2
grös
@royale
Dit spul melkt wel als een trein, ze nemen meer op, die kruiden zijn meer om de koe gezond te houden/mineralenvoorziening, klaver ook wel bevat zo al 2x zoveel calcium als gewoon raaigras.
jan w
@royale
Heb je het idee dat er minder eiwit in zit, of heb je het laten onderzoeken? De kans bestaat ook nog dat de koeien het eiwit wat er in zit beter benutten dan uit gewoon gras. Chichorei lijkt daarvan op invloed te zijn. Zou nl. ook een positief effect hebben in het stikstof verhaal.
Als je kruidengrasland zo laat onderzoeken kunnen er ook hele rare waarde's uitkomen. De ijklijnen die men gebruikt voor gras, zijn eigenlijk niet geschikt voor kruidenrijk grasland.

Heb een aantal percelen staat van pure graze. Waar ik zelf tegenaan loop is eigenlijk het in stand houden van de kruiden. En als de kruiden verdwijnen blijft er een grasmat over met te grof gras. Dus nu wil ik een mengsel kruidenrijk van barenbrug of zelf een mengsel met engelsraaigras proberen.
newholland6640
Sommigen vinden het niks🤣
+1
mlkvhoudr
@newholland6640 de verstandigen onder ons 😎
+2
newholland6640

(klik om te vergroten)

0
+1
labella
@newholland6640 wat een rommel, er staat geeneens gras meer.
+1
mlkvhoudr
@labella je moet de uitdaging zien niet de bedreigingen, als ze er maar melk van maken.....
labella
@mlkvhoudr ik weet het niet, ik kwam vorig jaar langs zo'n perceel maar daar lieten de koeien die grotere bladeren(ik heb geen idee wat het is) allemaal staan.
mlkvhoudr
@labella mijn boeren hart huilt als ik zo n kruiden rijk perceel zie maar mijn hoofd zegt ga er maar vast op voor bereiden dat het er aan zit te komen.
Het is nog niet duurzaam dat is 1 van mijn bezwaren nu nog hoor hoor je dat binnen 3 jaar de meeste kruiden weer foetsie zijn
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Je moet het goede eruit pikken op een manier dat op jouw bedrijf past.
Zelf mengsels proberen, of zelf samenstellen. Zorgen dat je weet wat je doet zodat je dingen ook kunt afstrepen wat wel en niet werkt.
commercieel gezien is het natuurlijk geweldig om iets een hippe naam te geven en alles in een zakje te mengen inclusief rotzooi voor de hoofdprijs.

Met mais wordt het geprobeerd door Agrifirm, vlinderbloemigen brand niemand zich aan onderzoek of iets dergelijks omdat de meeste bedrijven liever jaarlijks kunstmest verkopen. Dat is hun belang en niet ons veehouder belang. Eeuwig zonde dat de productschappen opgeheven zijn, hiermee komen we als veehouders nooit meer een stap verder.
newholland6640
@labella

Vorig jaar tijdens droogte gezaaid. Anders stond er helemaal niks.
+1
Cowboy3
@labella Als je dit ff spuit met 1,5 tapir blijft er niks over.
+2
mlkvhoudr
@Cowboy3 nu gedraag je je als oude man probeer er eens de voordelen van te zien en blijven innoveren want ook ik ben er nog niet aan toe maar binnen paar jaar zit iedereen vast aan een percentage kruidenrijk verwacht ik
Cowboy3
@mlkvhoudr Als er geen spier gras tussen staat hoe ga je dit dan opgeven bij GLB ?(bouwland)
Hier in de omgeving zijn heel veel gronden van Brabants landschap en overheid en daar staat al rommel zat(deze gronden wil ik nog niet al kreeg ik geld toe), zodat we hier van zijn leven nooit kruidenrijk grasland gaan zaaien , dan maar zonder vergroening gelden.
mlkvhoudr
@Cowboy3 ik zou het maar niet te hard roepen, toen ik begon was het ook een andere tijd, de leveringsvoorwaarden zijn een gemakkelijke stok om iets gedaan te krijgen.

License to produce gebla bla bla en dan word je gewoon verplicht 5procent oid kruidenrijk te hebben

Hier vandaag aan t watervoeren🤦🤦

Dat stalvoeren als t miezert is hem ook niet het maakt de koeien zelf weinig uit maar als t water uit de opraapwagen zeikt vind ik er weinig aan
Cowboy3
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
de leveringsvoorwaarden zijn een gemakkelijke stok om iets gedaan te krijgen.

Als mijn afnemer van de melk zoiets toevoegt in de leveringvoorwaarden hebben we hier een opzegtermijn van precies 1 dag.
Een ander hoeft met zijn wensdenken niet te bepalen wat op mijn eigengrond moet telen en we kunnen het hier ook wel zonder al die toeslagen.
mlkvhoudr
@Cowboy3 dat klopt denk ik wel wat je zegt over die leveringsvoorwaarden dat je dan per direct weg kan
Noorderling
@Cowboy3
Dan komt het, waar heen?
Cowboy3
@Noorderling Voor @Noorderling een vraag en voor @Cowboy3 een weet en ook voor mijn afnemer 😎
+1
newholland6640
@Cowboy3 haha, staat gewoon gras tussen hoor. Maar determinatie behoort tegenwoordig ook niet meer bij de vaardigheden van een veehouder.
+1
grös
@mlkvhoudr
Bij Albert Heijn melk mag je ook 4 klavers met gras inzaaien, noemen ze dan kruidenrijk.
mlkvhoudr
@grös daar zou ik meer voor voelen👍
+2
klant
@labella echt niet te geloven wat een bende.
Cowboy3
@klant Het is nu nog al veel klaver (augustus als je geen N meer nodig hebt) maar in de vroege lente zie je die nog niet of zeer weinig als de N nodig is en je kunt nooit meer een onkruid bestrijding meer uitvoeren met deze flauwekul.
+1
grös
@Cowboy3
Jullie zijn in augustus geen stikstof nodig?
Onderweg nergens wat gelere raaigrasvelden te zien?
Ben nu gras halen op rooieklaver/bg11 mengsel, alles is gewoon knalgroen zonder kunstmest. Is wel zaak omdat de klaver er ook in te houden, bemesting, beweiding en berijding spelen wel een rol.
Noorderling
@grös dat is op Engels raai ook het geval, krijg je straatgras terug voor je doen en laten. Het valt alleen iets minder op van een afstandje. Qua voederwaarde en opbrengst lever je flink in.
+1
grös
@Noorderling
Beiden vereist gewoon ander management, dit spul mag iets langer worden, en klavers moeten ook een keer bloeien per jaar. Denk dat het gauw teveel (minerale) stikstof bemest krijgt, dus er kan meer drijfmest naar de gewone gras of maïs percelen en als de klaver er goed in zit lijkt me stikstof strooien overbodig, in het voorjaar misschien iets minder later in het jaar staat er veel meer massa.
Vdejong
@grös
Quote:
dus er kan meer drijfmest naar de gewone gras of maïs percelen
foei!😁
marcsterreborn
@labella ja sorry. Toen waren de koeien op het perceel suikerbieten terechtgekomen...
+1
mlkvhoudr
@marcsterreborn prutser houd de draden dan ook voor elkaar 🙂😉

Jij hebt het wel kruidenrijk land?
+1
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Jij hebt het wel kruidenrijk land?

Ja hij is medebeheerder van een voedselbos. 😂
marcsterreborn
@mlkvhoudr alleen klaver gezaaid . De kruiden komen hier vanzelf.
mlkvhoudr
@marcsterreborn dat was hier de laatste jaren met de droogte zeker het geval, de meest exotische vormen (die ik nog nooit in mijn weiland voorkwam) kwamen voorbij🙂
+1
grös
@mlkvhoudr
Had hier ook afgelopen najaar ook open plekken, gras dood, kwamen de gekste bodembedekkers in, maar dit land heb ik 2 jaar terug al kruidenrijk doorgezaait en nu stonden die open plekken dit voorjaar weer vol met klavers e.d. Probleem is dat je met gewoon grasland sneller een open zode krijgt en daar hebben onkruiden juist kans, denk dat het met kruidenrijk gewoon minder is, louter alleen rode klaver brengt hier ook geen dichte zode, komt toch gauw weer onkruid in.
+2
labella
@marcsterreborn dan had je de bieten wel eens mogen schoffelen!

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3.740