Van Weperen: 'Behandel je buren als VIP’s'

‘Betrek je buren bij je plannen als je een nieuwe stal gaat bouwen. Behandel ze als VIP’s.’ Dat zei melkveehouder Jan van Weperen gisteravond op het forum over megastallen, georganiseerd door studenten van de CAH in Dronten.

Woorden van gelijke strekking waren er van Maarten Rooijakkers, voorzitter van vakgroep varkenshouderij van de ZLTO. 'Ontwikkelingsruimte moet je verdienen in je omgeving.

'Zorg ervoor dat jouw omgeving zegt: wanneer bouw je nu die volgende stal? Want het is goed wat je in onze omgeving doet'. Dat dient volgens Rooijakkers het vergezicht te zijn voor de veehouderijsector.

Problemen
Ries Kock van Stichting Leefbaarheid Buitengebied Gelderland vertelde de studenten in de zaal over de situatie op het Gelderse platteland. Daar zijn op verschillende plaatsen problemen tussen intensieve veehouderijbedrijven en hun buren.

Kock: 'Het gaat ons niet om grote of kleine bedrijven, maar over waar het nog mogelijk is om intensieve veehouderijbedrijven uit te oefenen of uit te breiden. De intensieve veehouderij geeft problemen, er is veel mis mee, daar moet verdraaid goed naar worden gekeken. Analyseer waar het nog wél kan, vóórdat je plannen hebt voor een megastal. En ga daarover in gesprek met je buren.'

Auteur:Anne-Marie Rops

Bron:[www.nieuweoogst.nu]

Deel dit artikel

Reacties

Alweer v. weeeeeeeeperen ?????????
anonymous_100
Het begint al bij de naam van het project,noem je het megastal is het negatief, noem het vrije keuzestal of vrijloopstal oid en het sentiment er omheen is opeens anders.
Wimsumar
Beste discussileden: Behandel je burenals V.I.P.s : Plaats ze in een hokje.
anonymous_6
In feite gaat dit over stallen voor varkens en pluimvee lees ik, dus wat van Weperen er nu weer zich mee moet bemoeien snap ik even niet
Natuurlijk informeer je je buren zo goed als kan maar om ze er bij te 'betrekken' Wat mag dat voor zin hebben als je buren zelf niet in het vak zitten?Ik bemoei me er toch ook niet mee nu mijn buurman een rijhal voor paarden wil neerzetten? Ik heb geen verstand van rijhallen en hij wel dus is het zijn pakkie-an, niet de mijne. Het zou wat zijn dat ik dan als nitwit hem zou gaan adviseren
anonymous_8
of je nou varkens , koeien of kippen in grote stallen houdt.... het maakt allemaal niet zo veel uit. Het idee is hetzelfde.... Het gaat om het type stallen dat het best een plek op bedrijventerreinen kan krijgen...


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12/10/2011 13:55 door marcster.
Farmer_
Misschien kuunen we dan de natuuridioten ook in een resevaat drukken.
anonymous_8
ja goed plan. Met idioten komen we niet verder
anonymous_471
Zou van weperen nu zich ook tegen brussel keren ?

Leeuwarden Courant. Eu toeslag alleen voor veehouders die beweiden ??
anonymous_57
Nou, moeten ze maar weer naar Heerenveen, met z'n allen boe gaan roepen.
anonymous_15
ik lees nog nergens wat over grupstalboeren, da's nog erger soort dan opstalboeren, maar die krijgen nog steeds hun premie, zou verboden moeten worden. Die mensen hebben al zo'n mooi leven, gezellig tussen de koeien en dan ook nog premie krijgen van 400 Eurotjes per jaar, dan stoppen ze ook nooit.
arie.j
Wat moeten die boeren ook met al die subsidie, zitten den gansen dag maar met hun PC te spelen
anonymous_15
ik heb het niet bedacht arie. Ik vind het maar een ongezonde business, afhankelijk zijn van subsidies, maar blijkbaar kan het niet anders voor de meeste boeren. Ben er wel blij mee hoor, voor gemiddelde bouwvakker is dit toch weer aantal maandjes loon, en ik krijg het maar zo in het handje.
anonymous_78
Gepost door: jan is hobbyboer ()
Datum: 12 oktober 2011 22:19

Die 400 euro past mij ook wel, toch weer gratis geld, 6400 Eurootjes waar je geen ruk voor hoeft te doen. Mooi land is het toch wel. Nu krijg ik nix, dus we gaan er binnenkort nog op vooruit ook, zo komen we de crisis wel door.

Gepost door: jan is hobbyboer ()
Datum: 13 oktober 2011 07:35

ik heb het niet bedacht arie. Ik vind het maar een ongezonde business, afhankelijk zijn van subsidies, maar blijkbaar kan het niet anders voor de meeste boeren. Ben er wel blij mee hoor, voor gemiddelde bouwvakker is dit toch weer aantal maandjes loon, en ik krijg het maar zo in het handje.

zit je nu niet een beetje te jokken ? eerst nix en nu krijg je het zo in je handje
gezienus
theo Schreef:
-------------------------------------------------------
> Gepost door: jan is hobbyboer ()
> Datum: 12 oktober 2011 22:19
>
>
> Die 400 euro past mij ook wel, toch weer gratis
> geld, 6400 Eurootjes waar je geen ruk voor hoeft
> te doen. Mooi land is het toch wel. Nu krijg ik
> nix, dus we gaan er binnenkort nog op vooruit ook,
> zo komen we de crisis wel door.
>
>
> :
>
> klein is dus ook niet alles zit hij bij deze mooie melkprijs ook noch in een crisis
>
anonymous_80
Over die weidemelktoeslag: v Weperen heeft toch veel meer stemmen als BV Jan is Hobbyboer op de RFC vergaderingen of wordt er nooit gestemd?? als dat zo is vind ik het maar een vreemde en oneerlijke situatie! Volgens mij moet vW wel 30a 40x meer uit te brengen stemmen hebben.
anonymous_42
Dit staat natuurlijk weer haaks op het weidemelkgedoe, als zijn buren consumenten zijn zien ze vast liever een Weidemelk-stal
Grasbaal
Deze melkveehouder zal zijn buren niet als VIP uitnodigen op zijn stalfeest/open dag:

Melkveehouder in Koekange mogelijk dupe van onzorgvuldigheid gemeente

De buren van een melkveehouder die een nieuw melkveebedrijf wil realiseren in het Drentse Koekange willen dat de gemeente De Wolden een bouwstop oplegt aan deze veehouder. Zij doen dit na een uitspraak van de rechtbank die bepaalde dat de gemeente de bezwaren die zij indienden tegen de vergunning ten onrechte niet ontvankelijk heeft verklaard. Het lijkt er op dat de gemeente erg onzorgvuldig heeft gewerkt bij de vergunningprocedure. Uit stukken was niet duidelijk te herleiden wanneer de bezwaarprocedure liep. Om die reden is de bezwaartermijn niet in werking gesteld, oordeelde de rechter. De gemeente kon daardoor niet stellen dat de buren het bezwaar te laat hadden ingediend.

Het gevolg van de rechterlijke uitspraak is dat de gemeentelijke bezwaarprocedure ruim een jaar later opnieuw moet plaatsvinden. Dit terwijl de melkveehouder al druk doende is om de nieuwe stal en een ruwvoeropslag te realiseren. De buren willen echter dat het werk wordt stilgelegd en zo nodig zullen zij dat pogen af te dwingen via een stap naar de rechter.

Een bouwstop zou voor de melkveehouder een flink probleem opleveren. De veehouder heeft er voor gekozen het bedrijf te verplaatsen omdat er op de oude locatie geen mogelijkheden voor uitbreiding zijn. Een bouwstop zou een langdurige vertraging kunnen inhouden die waarschijnlijk veel extra kosten met zich mee zal brengen. De rechter heeft zich overigens alleen uitgesproken over het verloop van de procedure en heeft geen oordeel geveld over de houdbaarheid van de vergunning die aan het melkveebedrijf werd verleend.

bron: Dagblad van het Noorden agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…
zeppmann
Bij de bouwvergunning behorende milieuvergunningaanvraag werd door de gemeente naar alle buren gestuurd. Ik hoefde ze zelf niet in te lichten en een aantal omwonende kwamen naar mij. Na uitleg van de plannen ( robot en aanpassingen voor dierwelzijn) was er alle begrip. Toen alles klaar was heb ik de buurt uitgenodigd om het te komen bekijken en dat werd zeer op prijs gesteld.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot lto , stal , megastal , platteland , intensieve-veehouderij , stallen , melkveehouder , doc en zlto ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
3