Hoogtepunt waterstanden nog niet bereikt, ook vandaag nog veel regen

Nu de hevigste regenval in Zuid-Limburg voorbij is dient het volgende probleem zich aan: de afvoer van al dat water. "Het hoogtepunt van de Maas is nog lang niet bereikt", zegt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.
De komende paar dagen stijgt het water in de rivier nog. "Dat begint in het zuiden waar het hoogtepunt vanavond bereikt wordt en gaat dan stroomafwaarts in noordelijke richting. In Venlo staat de rivier morgenavond of misschien pas zaterdag op het hoogst. Pas na het weekend begint het water weer flink te zakken."
Niet alleen het water in de Maas stijgt nog. Ook in kleine rivieren groeit het nog. Vanochtend rond 05.30 uur werd het hoogtepunt van de Geul bij Valkenburg bereikt. Dat water stroomt nu richting de Maas bij Maastricht.
Overigens is het nog niet gedaan met de regenval. Kuipers Munneke verwacht dat er tussen de 20 en 40 millimeter regen valt, niet alleen in Limburg, ook in de rest van het land.
"Dat is nog steeds meer dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. maar dat is aanzienlijk minder dan wat er gisteren viel: meer dan 100 millimeter in sommige delen van Limburg."
Code geel
Voor alle provincies geldt vandaag code geel voor de regen, behalve in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. De meeste overlast zal nog steeds in Limburg zijn, verwacht de weerman.
"In andere delen van het land kan er misschien plaatselijk een ondergelopen straat zijn, maar zo erg als in Limburg verwacht ik het nergens."
Veel overlast
Zuid-Limburg had gisteren te kampen met hevige regenval. Dat leidde tot ondergelopen straten. Vooral huishoudens in Valkenburg, Simpelveld en Hoensbroek hadden veel overlast. Er gold een weercode rood, maar die werd na middernacht ingetrokken.
In Valkenburg werden twee verzorgingshuizen en een hospice geëvacueerd. Ook waren er verschillende stroomstoringen in de stad.
In Hoensbroek, bij Heerlen, bestond tot gisteravond laat de dreiging dat een wateropvangplaats zou overstromen, met alle gevolgen van dien voor een wijk ernaast. De A76 tussen Simpelveld en de Duitse grens was enige tijd afgesloten omdat er water op de weg lag.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot water , kampen , tijd , probleem , zeeland , regen , lag , limburg , a76 , weer , pas en rood ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
48