Als de boeren Nederland weer overhoop zetten, pak ze dan op hun mestfraude

Het schijnt dat de Farmers Defence Force en aanverwante organisaties Nederland weer overhoop willen zetten met tractordemonstraties. Hun informele woordvoerder Caroline van der Plas slaat op de grote trom van de voedselvoorziening. De boeren zorgen ervoor dat wij te eten hebben. Dus willen wij burgers en kantoorpikken maar heel beleefd blijven. Dat doen de Nederlandse […]

Deel dit artikel

Reacties

+8
weurding
Altijd dat gezeur van export, laat ze ook eens kijken wat er geïmporteerd wordt
+1
Twentsch Land
De jaren door is er zoveel geschroefd aan mestnormen en plaatsingsruimte op de grond dat een overschot in de benen blijft ...... gewoon terug naar de norm van 15 jaar terug en er is geen mestoverschot meer........
+3
BertK
Welke mestfraude?
cornelissen
@BertK Inderdaad ,kom dan met voorbeelden, in plaats van iemand ,die wat denkt of meent te denken napraten.
Het verhaal van @Twentsch Land zal ook wel kloppen ,maar daarmee red je geen discussie, want wetgeving is wetgeving en als je het daar niet mee eens bent, redt je het niet met fraude, maar moet je andere wegen zoeken. (lto ?? , @Bennie Stevelink of @arie.j op pad sturen ?? )
kanniewaarzijn
@BertK Die mestfraude die ontstaat door de foutieve berekeningswijze in de mestwet. Een papieren probleem, dat vooral door boeren zelf in stand wordt gehouden helaas.
+17
midden
Ik begin te breken! Ja, en dat is precies wat ze willen. Heb altijd gedacht "de kop dur vur", maar begin me echt de laatste tijd af te vragen of het het allemaal nog wel waard is. Hard werken en krappe marges, is nog wel te overzien. Maar die dagelijkse bagger en negativiteit over je heen gestort te krijgen begint bij mij echt de strot uit te hangen. In de pers wordt vaak maar wat geroeptoeterd en leugens verspreid, alles is geoorloofd schijnbaar om een mooie sector kapot te maken!
+3
weurding
@midden heb geen vee meer maar snap exact wat je voelt
Achso
@midden ik denk dat er Velen zo in staan. Ik ken ook veel bedrijven in de buitenlandse periferie, die in Nederland niet eens meer leveren willen door al het gezeur.
laatste strijder
@midden Veel heelveel met een grote korrel zout nemen , en alleen dingen lezen die dr toe doen. Melkvee houden is , ondanks de marges, t mooiste tijdverdrijf wat er is .
+1
jg
@laatste strijder Met deze instelling heeft de retail ze het liefst . Weinig ontvangen en veel leveren omdat t zo mooi is ….
Bartlehiemboer
@midden Toch zeg ik. Probeer nog even vol te houden. Ze komen zichzelf tegen. Alles is zo tegenstrijdig. Maar ik zeg ook, wat nu als je geen koeienboer meer genoemd wordt maar met dezelfde werkzaamheden groenbeheerder genoemd wordt. Dan word je ineens geprezen.... Zelfde dat wij mogen zeggen dat je bioboer bent...Ineens ben je dan een hele goede boer in de ogen van de linksen. Ze hebben er allemaal geen idee van wat een boer doet of moet doen
+1
tinus-1234
@midden Las zonet een goede reactie op foodlog.nl over de 'mestfraude' die net zo groot lijkt te zijn als de kalverfraude. Deze was/is als volgt
"Die 0,25% heb ik berekent door de totale Nederlandse mestproductie van 75.000.000 ton te delen door de opgespoorde mestfraude van de 21 dossiers, groot 186.235 ton. Maar die 21 dossiers zijn van 15 jaar onderzoek. Dus die 0,25% zou ook nog eens door 15 moeten delen voor de jaarlijkse mestfraude. ( dat is dan 0,017 % van de totale jaarlijkse mestproductie )
Wat je ook mee moet nemen is de mest die op eigen bedrijven worden toegepast. Ongeveer 2/3 van de jaarlijkse mestproductie wordt op eigen bedrijf aangewend bij extensieve melkveehouders en varkens-en kippenhouders met eigen land en gaat niet via een mesttransport. 1/3 van de mestproductie gaat dus via mesttransporten. Ongeveer 25 miljoen ton = 950.000 mesttransporten = ongeveer 26 ton mest per vrachtwagen.
En dat er zo weinig gecontroleerd zou worden is ook een open vraag. Iedere mestvrachtwagen heeft verplicht GPS die door de NVWA rechtstreeks gevolgd kan worden. De NVWA weet direct waar een betreffende mestvrachtauto wordt geladen en gelost. Big brother is watching you geldt voor ieder mesttransport per vrachtwagen.
Het artikel in de NRC geeft een behoorlijk grove weergave van de materie, waarbij weinig of niet in detail is getreden en cijfers uit hun verband worden gerukt. Dan kun je ook gemakkelijk het woord IMMENS gebruiken."

foodlog.nl/artikel/…
kanniewaarzijn
@tinus-1234 Het meest boeiend is de vraag die boven het artikel staat: "Overheid lijkt mestfraude nauwelijks te hebben aangepakt- hoe komt dat?"

Simpel: keer op keer blijkt dat de excessen die voortvloeien uit de mestwet, te herleiden zijn naar de foute rekensystematiek in diezelfde mestwet (en nog een vrij domme fout ook). En daar wil je als overheid niet de nadruk op hebben lijkt me, op zo'n blunder.
+2
de hoef
@midden niet te veel lezen, en meer met je buren en vrienden praten ,
+3
Boertjebastiaan
Stoppen met koeien is de beste optie.
Ik heb een stal van 2000 m2 die ik kan verhuren voor €65/m2/ jaar voor legale praktijken . Dan ben te toch gek als je ooit nog een koe gaat melken?!! Paar vleeskoeien voor de hobby en laat de wereld maar barsten. Hongersnood bestaat niet.
+2
weurding
@Boertjebastiaan 130000 per jaar aan huur voor een stal?
+1
Kringloper
@weurding
Dat betalen die wiet jongens graag voor zo'n stal!
Boertjebastiaan
Bedrijfsruimte en opslag gaat hier in de randstad voor €65 of meer weg. Hoe groter hoe beter zegt men. Vleesvee voor de hobby en om agrarisch te blijven, hoppa@weurding
Zwarecross
@Boertjebastiaan Wat gaat er in je stal gebeuren voor zoveel geld?
+1
Bartlehiemboer
@Boertjebastiaan Een heel verstandige keus. Dat leeft een stuk gemakkelijker. Wij boeren moeten steeds maar weer aanpassen, frustreren en demonstreren. Terwijl je er alleen maar slechter uitkomt. Ik hoop dat er meer boeren zo verstandig zijn op tijd de stekker er uit te halen... Voor veel boeren zal het niet beter worden om maar wat door te boeren.
Brutus64
Ach dit komt van Joop, de linkse bende van BNN VARA, gewoon niet op reageren

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot eten , burgers , mestfraude en farmers defence force ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0