Vanavond (21.30) op TV2: De laatste Friese koe

Vanavond geen Boerzoektvrouw maar Boerzoekttopkoe:

Revolutie in de jaren ’80 in de voor ons land o zo belangrijke melkveehouderij. In de race naar steeds meer liters hebben Nederlandse fokkers een fatale achterstand opgelopen. En in rap tempo wordt het ooit zo bejubelde Fries Hollandse Zwartbontvee vervangen door Amerikaanse Holsteinkoeien. Andere Tijden duikt in de roerigste periode uit de fokkerijgeschiedenis in: De Laatste Friese Koe, 22 januari 21.15 Nederland 2. Met onder andere interviews met fokkers van vroeger:Dirk Endendijk en George Ruyter.

Meer info: [www.geschiedenis24.nl]

Deel dit artikel

Reacties

cs-agrar
leuk stukje, alleen erg prompt afgelopen.hier is de door de presentator verwezen site.
anonymous_8
die Teake Takomst weet wel hoe het zit...
brabo
komen die dieren van Endendijk nooit buiten, of heb ik dat nu verkeerd begrepen?
Jack Rijlaarsdam
Nee, daar zijn de staartlijnen te kort voor...
anonymous_8
en ik heb ook altijd begrepen dat hij geen grond heeft, alleen wegbermen
valtradriver
Jawel,hij had altijd weinig grond,maar in de collumn's van zijn zoon heb ik welleens gelezen dat ze de laatste jaren wel grond aangekocht hebben.
Maar zou die Endendijk dan zo'n beetje de enige nog bestaande 100% FH stapel hebben?
anonymous_8
er zijn er nog wel een aantal. O.a. Frits Lozeman in Achterveld...
valtradriver
Oké,ook best beschamend voor het friese volk dat hun ras in een ander land (gelderland) bewaard moet worden
anonymous_131
Borg Schreef:
-------------------------------------------------------
> Oké,ook best beschamend voor het friese volk dat
> hun ras in een ander land (gelderland) bewaard
> moet worden

in fryslan zijn ook wel boeren met alleen fh koeien o.a in Wijns maar een fries is bescheiden en treed niet gauw op de voorgrond .......dat is voor hollanders.

opm Yde Hellinga en Sake Antonides gebruikten al zeer vroeg holsteins ( eind 60 er jaren ) mischien zegt de naam Nienrode jullie wel iets .
noordhollander
ik heb gezien de stokoude professor politiek, ondeugende student destijds die iets dorst te zeggen van de platte kleine stiertjes in zn geboorteprovincie; toen twee oudboeren die al lang geen koeien meer hebben; praktisch veehouder klaas sluis uit hem die naast cono voorzitter met zoon mark een leuk bedrijf runt, dirk endendijk, fh aanhanger, die oa het fhrs bestuurt dat volledig afhankelijk is van cr delta en bij de gratie daarvan kan draaien en o.a. arjan pons zijn keurderij en monstername verzorgt, maar goed afgewerkte koeien liet zien van haast een museumras, waar geen populatie meer van is en dus je een eenzaam roepende in de woestijn wordt, die alles zelf kan regelen ik zie dit soort lekenprogramma's als een textielwinkel die plotseling bloemkool gaan verkopen en zo maar willekeurig wat fragmenten uit de hele brij oppikken
en co kan beter gaan golven dan fimen bij endedijk
anonymous_8
noordhollander Schreef:
-------------------------------------------------------

> en co kan beter gaan golven dan fimen bij endedijk

Nee hoor, los van de kwaliteiten van Co op de golfbaan (die ik niet ken) is het erg interessant om rond te kijken op bedrijven van dissidenten in de melkveehouderij...
arie.j
Nou ik ben het voor een héél groot gedeelte eens met noordhollander.
Ik heb bewust nog de F-H fokkerij meegemaakt.
En dan zie je dat zo'n reportage vreselijk gekleurd is.
Alle Nederlandse zwartbonte koeien (op misschien een paar procent na)stamden destijds af van de Adema's.
En die hadden weer de stier Adema 197 als "onfeilbare superpreferente stamvader"
De Adema’s waren het toppunt van de Friese fokverdwazing die de Nederlandse zwartbonte veestapel destijds grondig hebbenbedorven.
Adema 197 leefde al voor en net in de oorlog.
Maar geen woord in deze reportage over de destijds wereldberoemde Adema's
Nee, ik zie ik plaats van de Friese fokkers van destijds Noord-Hollandse fokkers aan het woord, de enige provincie waar men een iets andere koers ging, wat ook resulteerde in wat grotere koeien en meer productie dan in Friesland.
Friesland was destijds op fokkerij gebied verstard in een onvoorstelbare hoogmoed, alle vee buiten Friesland werd in de ban gedaan en mocht niet mee gefokt worden
Stieren werden meer beoordeeld op eigen uiterlijk dan op fokprestatie.
Onzinnige fokdoelen als een extreem plat groot kruis werden tot ideaal verheven.
En dat was, (naast b.v. adel)belangrijker dan een perfect uier of goede benen.
Fokkers werden met een waas van mystiek omgeven, er werd gesproken en geschreven over adel bij koeien (stond ook op het keuringrapport), terwijl niemand wist wat het precies was.
Ik weet ook nog dat we voor dat de inspecteur kwam met een paar koeien flink door de modder liepen, het mocht echter niet baten, ze werden afgekeurd en konden niet in het stamboek wegens een heel klein vlekje.
Uiers en maar óók benen waren in de jaren 60tig, begin 70tig bij Nederlandse koeien slecht tot soms zéér slecht.
En toen men echt op productie probeerde te fokken gingen veel koeien finaal door het uier, het was ook de tijd van de uiernetten, koeien met extreem veel zucht na het kalven, ik heb wel koeien aan 2 kanten moeten melken etc.
Endendijk is een uitzondering, hoe hij boert, weet ik niet, maar er is zijn geen boeren die hij tot navolging krijgt, dat zegt wel wat.
En alle verhalen over zijn koeien ten spijt heeft hij nog nooit een echte fokstier weten te fokken, vroeger niet en nu niet.
Dan werd er gedaan of begin jaren 80tig wat fokkers in N-H de Amerikanen als eerste ontdekten
Onzin, in 1972 kocht de KI hier al Bil, Superstar en ander aan, in de jaren 70tig gebruikte ik volop deze Amerikanen, plus import sperma van Gardenia e.a.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 10:35 door arie.j.
gerrie-hul
Zeg ariej kijk eerst even de stierenlijst van k i kampen na voordat je hier iets roept
arie.j
Nou noem jij dan maar eens Endedijks stieren die met prima vererving
gerrie-hul
Och arie toch even een geheugensteuntte Piet adema revilino-piet adema
Om er nog maar een paar te noemen met ingeshreven dochters rivelino 279revilino162 revelino 382 rivelino 441 revilino 409
Ik ken de oude tijd ook nog wel van de pans de keimpes om er nog maar een paar te noemen Uit die jaren had je ook de hoornse markt waar heeeeeeel veel stieren wereden verhandeld Oh ja dat was zeker te ver weg
arie.j
Reken ze even om naar normale zwartbont basis, dan zijn het stieren die zeer zwaar negatief fokken, zowel voor productie als exterieur, en ook nog voor levensduur.
Verder is het wel makkelijker discusseren als je probeert die stierennamen een beetje juist te spellen.
gerrie-hul
Oh arie j je wist het dus wel
arie.j
Nee, ik heb het even nagekeken.
Wel wist ik dat er nooit een echte fokstier van stal Endedijk was gekomen.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2012 10:10 door arie.j.
Farmer_
Het zou wel intressant kunnen zijn om een stier van hem te gebruiken om weer dat heterosis effect te verkrijgen.
anonymous_143
En ja in 1999 hadden wij al de eerste superstar die de 10 tonner werd! Nota bene ook nog op de Friese stal!
Farmer_
Idd, die kleine dikke Friese worsten, in N-Holland daar was veel beter vee wat meer richting de Holsteins ging, voor 80' hebben we daar verschillende vaarzen gekocht.
Endendijk is een verhaal apart, was daar 1x in 87', luchtkanalen voor de koeien voor frisse lucht, een stal die gerepareerd was na de laatste storm, mooi en intressant om te zien maar meer ook niet.
Wat een opluchting waren die Holsteins.
cs-agrar
Farmer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Idd, die kleine dikke Friese worsten, in N-Holland
> daar was veel beter vee wat meer richting de
> Holsteins ging, voor 80' hebben we daar
> verschillende vaarzen gekocht.

Toch weer die Noord-Hollanders he..
Farmer_
Daarom noemen sommige zich graag Noordhollander.
cs-agrar
tja, je kan zeggen wat je wilt, maar die man woont meest van de tijd toch ook echt in Noord-Holland..
Grasbaal
Ik heb al een paar jaar een afspraak staan bij Endendijk, zo gauw zijn uitbreiding met het melken was gerealiseerd was ik welkom. Op de uitzending van gister zag ik dat het nog niet klaar was.

Maar al met al was het een leuke uitzending, voor de complete geschiedenis is een halfuurtje toch wel kort en nu met een paar hink stap sprongen er doorheen. Daarom moet je ook andere documentaires gebaseerd zijn op geschiedenismet een korreltje zout nemen.En altijd blijven denken: wie zegt wat.

Ik vond het jammer dat meeloper George Ruyter hier als Holstein pionier werd gepresenteerd terwijl dat in werkelijkheidJacob Chardon was, hier een oudere column van Jeroen van Maanen:

De omschakeling van FH naar HF was de tijd van het korte generatie-interval, om zo snel mogelijk van 100 procent FH naar 100 procent HF te komen. Hoe groter destijds het aandeel HF-bloed, hoe beter de koeien. Helaas leeft nog altijd de veronderstelling dat met het snelste generatie-interval koeien sneller of meer te verbeteren zijn.

Voormannen van toen zijn nog altijd bekend, met voorop natuurlijk Jacob Chardon. Onder zijn regie en visie hervond Nederland zich als fokkerijland. Chardon kende als oud-hoofdinspecteur al koeien, leerde daar als ki-baas nog meer bij én in zijn vakantie molk hij zelf koeien. Indexen en Inet waren zijn buitengewoon effectieve formule in het krijgen van meer productie. Carlin-M Ivanhoe Bell, Arlinda Rotate en later ook Bis May Tradition Cleitus werden massaal benut. Bell gaf hoge producties met hoog eiwit, maar ook smalle lichte koeien. Werd met Bell ingeteeld – destijds eerder gemeengoed dan uitzondering – dan werden de koeien nog enkeler en kregen ziekten als Blad en CVM de kans zich driftig uit te breiden.


Meer: [www.boerderij.nl]
cs-agrar
Ik weet niet zo heel veel van die tijd qua fokkerij, maar kan het zijn dat Ruyter als een van de eersten Nederlandse stieren leverde met HF-bloed?
Misschien dat noordhollander hier antwoord op heeft?
cs-agrar
vanavond hoorde ik het volgende, Ruyter was nml wel een van de pioniers, voor dat Chardon in beeld kwam. Ruyter was op reis met Dhr W Pon, en oa de mede-boeren Oud en Koopman. Vooral deze laatste twee zorgden er voor dat HF in Nederland kwam, dmv een thermosfles met rietjes mee te smokkelen richting NL. Ruyter deed ook aan dit verhaal mee.
noordhollander
je hebt te kort getelefoneerd cs en wel de klok horen slaan maar weet niet waar de klepel hangt en ach als je t als jong broekje alleen maar van de verhalen moet hebben valt dat niet mee dat van die thermosflessen klopt dat is de familie oud en vooral piet erg noodlottig geworden door al zn escapades waaraan hij redelijk verdiende en dames oa lucienne dryshippers onder haar rok meenam uit de usa waaraan hij redelijk verdiende moest hij nodig naar t beloofdeland de ddr , waar men hem verdronken aantrof :vermoord door een medewerker op de boerderij, die nog steeds in familiebezit is: het is met die familie niet al te florissant afgelopen hopelijk komen er betere tijden aan, george ging later nadat pon t contract van semex kreeg toenvee export cq baas zeger bakker er niks in zag mee als vaste adviseur op diens selektiereizen aanvankelijk met ruurd mulder en jan van koten van ki winsum en utrecht, waar woudhoeve ook hofleverancier werd na de andere noordhollanders, de pawneefarm arlinda chief kalveren van pietje 131 en 134 verdwenen voor hoge bedragen die kant op destijds ! al die o.a. blackstarrietjes werden voor piet oud e.a.
lukratief en vernietigend en jacob chardon had naast in wageningen ook in de usa gestudeerd en was een fanate holsteinfan niet zo verwonderlijk als je weet dat vader chardon o.a. de moeder van adema 603 op de markt kocht en later de dure koeien van cnossen, waar echt niets van overbleef. zijn nadeel was dat hij geen goede leiding had of toezicht door een krachtige voorzitter zodat hij zn eigen bolwerk onmogelijk maakte,en het veld moest ruimen op een sociale manier zonder terugkeermogelijkheden,waarover diezelfde bobo"s zwegen destijds!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 23:04 door noordhollander.
cs-agrar
Klopt noordhollander, maar stond in de mcdrive toen de telefoon ging en je begrijpt dat een warme wrap honing-mosterd voor zulk soort zaken gaat
Maar zoals in een andere reaktie aangevraagd toch uw deskundig commentaar over zulk soort historische feiten, en hangt de klepel weer op z'n plek
Farmer_
Dat was toen met die Etazon stieren.
anonymous_8
we kennen allemaal nog de verhalen van Chardon die door de VS reisde.... en daarbij zo druk was dat hij er vaak niet aan toe kwam om een motel te zoeken, maar genoegen nam met een paar uurtjes slaap in de auto...
alhambra1925
-------------------------------------------------------
> we kennen allemaal nog de verhalen van Chardon die
> door de VS reisde....

Hij stond ook beter bekend als Jake...
Farmer_
Dan had je die F16, als je de deur te wijdt open had dan vloog die als een ... de stal uit, wat een geraamtes, net als die Igniter van semex, zien eruit als para koeien.
anonymous_15
Semex heeft er wel meer in de aanbieding de laatste jaren, Stormatic en Goldwyn (incl. nafok) kunnen er ook wat van (wegwaaien bedoel ik).
schoppenboer
F16 was in zijn tijd gewoon een hele goede stier die beste koeien gaf wat uier en benen betreft. Ze mochten misschien wat meer capaciteit hebben maar blonken uit in laatrijpheid.
noordhollander
op de golfbaan wellicht of kunnen jullie samen eens gaan golven in nieuw zeeland waar hij nu woont
prima dat jij daar zo overdenkt co alleen die persoonsverheerlijking voor george ruyter alleen is niet goed zijn dominante familie zorgde destijs wel voor heel wat handel en beste koeien als voorbeeld de drie zoons van zn neef jaap, die er lustig op los melken bij schagen ook erik jan arieszoon in de beemster staat aardig zn mannetje om maar een paar goede voorbeelden te noemen: chardon kwam van t nrs naar gelderland en verkeerde in de gelukkige omstandigheden dat sunnyboy en f16 al op stal stonden toen en hij mooie sier kon maken met die twee dutchbred bulls etc.
zijn latere emtrancreaties leken aanvankelijk aardig, maar de nazaten presteren duidelijk onder niveau en dat is ook voor jacob jammer zn neef jelmer in friesland bakt er behoorlijk meer van zag ik op de friese hengstenkeuring vorige week.....
arie.j
Wel in de gaten houden dat voordat Chardon in beeld kwam er al Amerikanenin dit gebied in gebruik waren .
Hier, bij ons in Zuid-West Nederland was men beslist écht de eerste, het KI bestuur ging al in 1972 de bekende Amerikanen in de VS kopen.(Bil-Silver-Superstar)
Daarvoor werd ( uit nood )de Amerikaan Pabs Ideal uit Duitsland gebruikt, de naam van Jan Maat mag ook genoemd worden, en dat was al jaren voordat Chardon in beeld kwam.
Van Pabst Ideal heb ik ook nog sperma geprobeert te krijgen, lukte alleen niet.


2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2012 00:58 door arie.j.
anonymous_15
Arie, jij bent een (oud en) wijs man. Jij moet dan toch inmiddels ook wel weten dat in een gebied waar weinig traditie bestaat en weinig belangen te verdedigen zijn het makkelijker is om iets nieuws te introduceren dan in een gebied met veel belangen. Zo is het natuurlijk ook gegaan met de Holsteinisering van Nederland. Met alle respect, maar het deel van Nederland waar jij het over hebt (ZW NL) stelde qua belangen natuurlijk niets voor in de FH fokkerij, die lagen in Noord Holland en Friesland. Mijn gebiedje de achterhoek stelde trouwens ook niets voor. Ik vind het nog wel logisch dat de bekende fokkers uit de FH tijd zo lang mogelijk vasthouden aan hun ras, waarmee ze een dikbelegde boterham (en aanzien) verdienden. Bij overgang naar ander ras zouden andere fokkers 'de macht' overnemen (wat ook gebeurd is). Oude fokstallen hoor je niets meer van. Dus zoals de meeste dingen steekt dit ook vrij logisch in elkaar. Datzelfde zie je nu toch ook bij de kruising met Fleckvieh. De Holstein topfokkers willen er niets van weten. Al is het bij elke 'revolutie' natuurlijk wel de vraag of het doorzet (en daar twijfel ik bij fleckvieh, m.n. richting 2015, nog wel een beetje aan, maar misschien is dat ook wel krampachtig vasthouden aan het oude ).
arie.j
Nou een oud man....je moet me nou ook niet weer niet ouder maken dan nodig is hoor... m'n AOW moet ik toch echt nog een paar jaar op wachten.
Maar omdat mijn vader vrij jong overleden was ik vrij vroeg (op mijn 21e) zelfstandig boer.
Inderdaad waren hier niet de oude Fokstallen zoals in Friesland, daar had een groepje fokkers in de jaren 50 en 60tig de macht aan zich getrokken, en die zgn. Fokkers maten zichzelf zo ongeveer de onfeilbaarheid op fokgebied aan.
Wonderlijk genoeg kniktenvrijwel alle stamboekinspecteurs en zelfs gestudeerde lieden als Prof de Jongja en amen tegen ze.
Hier, in dit gebied, had men al diverse keren flink had hoofd gestoten met duur gekochte Friese stieren, die een ware ramp waren.
Ik herinner me nog uit mijn lagere landbouwschooltijd de stier A13 ,als ik goed uit mijn hoofd citeer was zijn volle naam Cammingsga Dina's Adema 13.
Voor een ware smak geld had "KI Hoornaar" die in Friesland gekocht.
Nou alles wat een stier slecht kon fokken verenigde die in zich, productie verlaging en slecht extrieur.
Daarnaast waren zijn dochters een ware ramp als ze moesten kalven, bijzonder veel keizersnede's waren nodig.
We waren als schoolklas een keer bij Bonda's proefbedrijf in Wassenaar, daar hadden ze hem echt volop gebruikt, want het was zo'n veel belovende stier, nou dat hebben ze geweten.
Na zulk soort ervaringen wil je wel anders en raak je de eerbied voor die zgn.fokkers wel kwijt


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2012 09:04 door arie.j.
arie.j
Hier de productie vererving van Adema 197
Daar werd hij Preferent A mee en de centrale stamvader van zo ongeveer alle zwartbonte stamboekkoeien in Nederland
Ik lees uit het keuringsrapport toen hijpreferent A werd in 1941;
"De invloed op de hoeveelheid melk is bevredigend en op het vetgehalte gunstig"
anonymous_15
sorry arie voor de belediging, ik dacht dat jij als rustend melkveehouder de pensioengerechtigde leeftijd al gehaald had. Verder geef jij duidelijk aan dat het bij jullie in de streek tijd was voor een verandering, met die waardeloze FH stieren kom je immers ook niets verder dus dan probeer je eens wat anders. Holsteins dus.
Farmer_
Dat type koe wat jij hebt en wil hebben is denk ik de goede richting, alleen oppassen dat je niet teveel stieren neemt uit de zelfde pot.
anonymous_9
Ik vind Endendijk geen eenzaam roepende maar vind het prachtig zo`n koppel zuivere FH`s

melk met veel plezier FH koeien en blijf dat ook zeker doen,

ben ook blij dat ik niks met cr-delta van doen heb!
anonymous_15
Als je 't hier zo leest staat half Nederland nog vol met FH koeien.
anonymous_8
... soms is dit prikbord een openbaring Jan.... ogen die lang gesloten waren, gaan open...
anonymous_15
Voor mij, als verstokte holstein-liefhebber van het ouderwetse soort, wars van alle moderne fratsen als terugkruisen met FH of kruisen met Fleckies, Brownies of zelfs Belgische blauwen, is dit wel een openbaring. En ik maar denken dat iederen, net als ik helemaal blij wordt van het o zo mooie Holsteinras
arie.j
In 2002 was nog 0,4% van het Nederlandse melkvee F-H, dus ergens 6000 dieren
In 2007 nog 3500 vrouwelijke dieren.
En uiteraard op heden weer minder.
Marginaal dus, Ze hebben ook geen dieren genoeg meerom betrouwbare fokwaardes van stieren te krijgen
anonymous_9
zo ist maar net!

wil ze ook echt niet ruilen tegen holsteins
t de wolff
Het gaat hier de FHkant weer op, een buurman verderop kruist ze weer terug naar FH en mijn buurman is gestopt met zijn HF en ik heb dat mooie landschap direct maar even gestoffeerd met FH. En zo onrendabel is dat niet, het vlees komt er gratis bij aan en daar hoef je geen vleesquotum voor te leasen of kopen. Scheelt heel wat kopzorgen als ik dat hier zo allemaal lees.
valtradriver
Hoe raad je het Jan,als je onderstaand kaartje bekijk houd (diagonaal gezien) half nederland nog HF koeien!

[www.frieshollands.nl]
arie.j
Er zijn te weinig zuivere FH koeien meer overgebleven om normaal met enigzins betrouwbare fokwaarde's te kunnen blijven fokken.
Vandaar die zgn. fundament fokkerij, het is een noodoplossing
anonymous_15
met 3000 koeien doe je helemaal niet meer aan fokkerij, dan doe je aan het instandhouden van het ras, that's all, beetje inteelt vermijden, veel meer kun je dan niet. Er is gewoon te weinig spreiding binnen zo'n ras om nog serieuze vooruitgang te boeken. Maar ieder z'n hobby.
pieta
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> met 3000 koeien doe je helemaal niet meer aan
> fokkerij, dan doe je aan het instandhouden van het
> ras, that's all, beetje inteelt vermijden, veel
> meer kun je dan niet. Er is gewoon te weinig
> spreiding binnen zo'n ras om nog serieuze
> vooruitgang te boeken. Maar ieder z'n hobby.

Jan, spreek je je eigen nu tegen. Jij fokt toch zo ongeveer op basis van inteelt.
t de wolff
Daar hebben jullie helemaal gelijk aan , de fokkerij van zuiver FH is liefhebberijfokkerij en als gebruikswaarde klein. De praktische waarde is het behoud van sommige eigenschappen in zuivere doorgefokte waarde die ingezet kunnen worden in ander vee, dus kruisen, en dat wordt ook volop gedaan.
De boeren hebben van vroeger geleerd, want nu de Holstein op de top van melkrijkheid is gefokt en de andere eigenschappen voor de praktische grasvoerende boer verminderd zijn, wordt daar ook volop gekruist. Belangrijkste les is dat de omstandigheden de koe bepalen, de rest is hobby. Maar verkopers van handel hebben daar geen boodschap aan, die willen jou hun handel aansmeren, of het nu de oude Friese grupstalstamboekfokkers waren of de nieuwe websitefoldermailers. En vernieuwing doet leven.
anonymous_42
Ook in Drenthe zijn er nog wel een paar met alleen FH.
Karsjen Tamminga
opm Yde Hellinga en Sake Antonides gebruikten al zeer vroeg holsteins ( eind 60 er jaren ) mischien zegt de naam Nienrode jullie wel iets

Dat stukje geschiedenis heb ik ook gemist gisteravond Heidehipper
anonymous_143
Ho ho ho Borg
anonymous_143
En in Friesland ook nog wel een paar, zoals Hooghiemster Roordahuizen en Hooisma Zuid Broek bij Joure!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 08:58 door klauwverzorger.
Grasbaal
Een mooi stukje geschiedenis, toen waren de koeien nog plat en de stieren mak...

Dirk Endendijk heeft de hele fokkerijstorm langs hem heen laten gaan en heeft nog steeds een mooi koppelzeer productieve koeien.
valtradriver
Co,volgens mij kun je daar een harstikke leuk filmpje in elkaar draaien,de twee hoofdrolspelers daar (vader&zoon) zullen er vast een mooi verhaal aan praten!
Die collumn's van die Harm mag ik altijd graag lezen
anonymous_15
Definitie van een mooi koppel vee is wel wat anders (in mijn ogen dan), heb je wel eens een koe van 1.32 op een grupstal gemolken? Gewoon proberen (en je bent genezen)
anonymous_143
Precies ik ben een lange tijd van mij leven geweest werkzaam geweest in een friese stal (mijn broer melkt er nog steeds in overigens nu met beste holsteins die met gemak 8 tot 10 jaar worden), nou die kleine koeien met dikke pensen kon je amper een apparaat onder hangen! En Friese koeien kunnen ook wel kreupel worden hoor, ik bekap ze ook wel met stinkpoten en bevangenheid!
anonymous_8
voor zulke koeien hebben ze melkstallen uitgevonden....

heb je wel eens geiten gemolken? die zijn nog veel kleiner....
cs-agrar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
> Definitie van een mooi koppel vee is wel wat
> anders (in mijn ogen dan), heb je wel eens een koe
> van 1.32 op een grupstal gemolken? Gewoon proberen
> (en je bent genezen)

1.32x1.32?
anonymous_15
1.32 x 1.32 = 1.74, dat red ik op het moment nog niet, misschien over een paar jaar. Wel mooi zo'n stal met koeien van gemiddeld 1.70, ik moet het nu nog doen met een cm of 10 minder.
cs-agrar
haha, dan heb je evengoed geen smurfen-formaat op je stal Jan! Ik bedoelde eigenlijk even hoog...als breed!
anonymous_15
Smurfen zijn blauw, en belgische blauwen gebruik ik niet, dus het zal nog lang duren voor ik smurfen op stal heb. En voor Holstein begrippen zijn de mijne niet zo smal (kan redelijk meekomen met de FH's volgens mij als ik het op tv zo zag) maar 1.32 is beetje teveel van het goeie. Zag wel dat ze vroeger ook de lengte van de koe maten.
vechtdal
Binnen de gehele veefokkerij mogen wij nooit de naam van Dr. Jan Siebenga vergeten, de Friese veearts uit Oldeberkoop, later Gramsbergen.
Hij was in Nederland degene die de KI introduceerde en promootte, zonder dat had men dit peil nooit bereikt.

[nl.wikipedia.org]
arie.j
Kom nou zeg, hij was in Nederland de eerste, maar ook zonder hem was de KI gekomen.
cs-agrar
ja, had je alleen maar voor te bellen!
anonymous_8
geen grapjes hierover maken he. Zonder Siebenga hadden we nu misschien wel KI waarbij de koeien via de bek geinsemineerd werden...
cs-agrar
dat is anders helemaal niet zo gek, zo goed spuiten die inseminators de laarzen nu ook weer niet schoon en heb ik steeds strontpoten op de voergang!
Farmer_
Insemineer je niet zelf?
cs-agrar
koeien niet, en meeste inseminators hier hebben nog wel gezellige praat. Ben zo'n beetje verste in gebied, dus 's ochtends meestal 6.30-7.00 aan de beurt, zijn ze nog vers
euroknaller
Prachtige beelden uit vervlogen tijden!

Indertijd werd de Friese koe gekruisd met de amerikaanse Holsteins. In het begin was er best wel veel verzet tegen. Ook was men niet gecharmeerd van een zwart vlekje op de poten .

Vandaag de dag wordt er weer ingekruisd met andere rassen, ook nu weer kritische geluiden. de geschiedenis herhaalt zich
anonymous_42
Zullen de Zwitsers zich ook verzetten tegen het insemineren van hun Schwyzer Braunvieh met de Amerikaanse Brown Swiss?
paul1
de gebruikskruisingHF - FHdeed het wel heel goed, misschien is dat een idee, om holstein weer terug te kruisen met FHin plaats van fleckvieh of mont beliarde....
anonymous_13
Dat zou best kunnen, ze zijn weer zo ver uit elkaar gefokt dat je ook hier heterosis kan verwachten.
Jan V.
arie.j
Toch gingen alle boeren over op zuivere HF omdat die het nog beter deden.
cs-agrar
FH x Jersey, misschien oplossing voor boeren met oudere stallen?
anonymous_15
Ik heb een ouwe stal, gewoon Holsteins, veruit het makkelijkst melk producerende melkvee-ras ter wereld. Beetje voeren en je zit zo op de 10.000 liter per koe, let maar op na 2015.
valtradriver
Paul,het zou kunnen maar het opbrandprobleem bij de holstein's speelt hooguit het laatste deccenia,daarvoor zijn er 10 tallen jaren toch beste stieren geweest en dit type stieren zullen toch warempel niet uitgestorven zijn!!
Dat het scheef is gaan lopen heeft vooral te maken met de prestigedrang van de ki's om de beste cijfers te hebben,de boer die er altijd gewoon ééntje uit de bovenste 5 van de stierkaart pakte heeft nu problems ruwweg gezegd.

15 jaren terug waarschuwde bas v engelen al voor de problemen van nu,critici's uit het crv kamp zeiden dan: ach die Bas met zijn mooie praatjes hij heeft gewoon geen topstieren (op papier) !
Hij (Bas) had daar achteraf gewoon gelijk in en ze zijn zelf (kisamen) ook gedeeltelijk in die cijferwedloop meegegaan anders hadden ze allang niet meer bestaan!
Ook dat boeren amper meer naar de stieren en koeien in het echt gingen kijken maar hoofdzakelijk vanaf papier de stierkeuzes maakten zag hij als groot toekomstig probleem.

Dus het type stier waar je in het verleden de beste koeien van had binnen je hf ras opzoeken ook al heeft hij een matig productieindex want de productiedrang blijft er evenwel wel bij hf .
arie.j
Opbrandprobleem bij de Holstein's?
Beter is gewoon het beesje bij de naam te noemen.En dat is geen opbranden.

Sommige voeren niet naar dat het soort dier nodig heeft, dat heeft niets met opbranden te maken.
Opbranden is (te) vroeg versleten zijn, en aangezien de gemiddelde leeftijd van Holsteins niet daalt is daar geen sprake van.
Als je van een pak vlees houdt moet je geen Jerseys of Holsteins gaan houden, en als je veel melk wilt moet je geen Belgisch blauwe gaan melken, maar dat heeft niets met opbranden te maken.
Ook een Arabische volbloed past voor de ploeg niet en met een dik Belgisch trekpaard moet je niet aan een renwedstrijd deelnemen.


3 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 18:09 door arie.j.
cs-agrar
net hoe lang de renwedstrijd is Arie, op de lange baan kan ie nog wel eens winnen!
t de wolff
Mijn hele boerencarrière ben ik ook doorgegaan met de Fries-Hollandse veestapel en zoveel verkeerds is er niet aan. De uitzending heb ik nog niet gezien maar dat schijt te gaan over de Friese, zonder Hollandse invloed. De ontwikkeling van de jaren '50-60 waren verkeerd maar mensen overdrijven dat ook. Maar tijden veranderen altijd weer en alles wat leeft, leeft altijd bij verandering en niet bij behoud. 20 jaar geleden waren onze FH koeien echt achterhaald, nu zijn dezelfde koeien alternatief en straks misschien wel modieus. Net wat voor doel je ze gebruikt. Endendijk haalt met zijn veestapel hoge produkties op basis van veel voer. Mijn koeien zijn saldokoeien op basis van gras en dat is het sterke punt van FH en een keuring hoef ik niet te komen. Op de laatste FH keuring in Drachten zag je overigens al dat elke FH boer zijn eigen soort koeien had die niet meer te vergelijken waren. De soort koe hangt af van situatie en doel van de boer en bij intensief en hoge produktie per koe is de FH eigenlijk niet echt geschikt maar gewoon om gras om te zetten in melk en omzet en aanwas is er niets mis mee.
arie.j
Er zijn fokdoelen die nooit veranderen, en dan bedoel ik goede benen en een goed uier.
In Nieuw-Zeeland , met vrijwel alleen gras, hadden ze lang een wat aangepaste Hollandse koe, maar ook daar zijn ze voor een groot gedeelte om dacht ik.
Verder hangt het ook behoorlijk van de boer af, zo ook met de biologische richting die jij nogal schijnt voor te staan.
Er biologische bedrijven met Blaarkoppen, met MRIJ, met Jerseys , maar ook alles door elkaar en noem verder maar op.
Maar bij elk ras blijven bepaalde dingen, zoals uier en benen, belangrijk.

Fries zwartbont zonder Hollandse invloed? Welk bijzonder soort jij hebt weet ik niet, wel dat in de jaren 60tig er eigenlijk geen enkele KI stier van het FH ras meer was zonder Friese Adema's in de afstamming


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 13:43 door arie.j.
t de wolff
Fries zwartbont zonder Hollandse invloed heeft alleen Endendijk nog, dat maakt ze zo uniek. Ik heb Friese met Hollandse gekruist zoals verder alle FH fokkers en houders. De mijne staan niet ingeschreven, maar af en toe haal ik een stier bij een FH boer.
Het is ook hobby nu zo verder te gaan. Om de situatie hoeft het niet anders, je kunt er wel geld van overhouden.
Biologisch niet, maar we kijken wel om ons heen, verantwoordelijk zijn.
arie.j
Nogmaals, Hollandse?????????
Je zult Holstein-Friesianuit de VS bedoelen, maar als je dat niet weet, dan ben je een leek op fokkerij gebied


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 16:06 door arie.j.
hookwood
Tjonge Arie zo moeilijk is het toch niet? De Wolff heeft het over FH uit Holland en uit Friesland. Niet over HF. Hij heeft dus geen HF ingekruist, maar gebruikt af en toe een FH stier met hollandse roots ipv een met een friese achtergrond.
arie.j
Dat is wel moeilijk.
Friese stieren zonder Hollandse invloed waren er genoeg, maar zwartbonte stieren op KI niveau zonder Friese voorvaderen waren er in de rest van Nederland niet meer.
Hoe kan je dan FH uit Friesland kruisen met FH uit Holland? Dat bestaat toch niet? Het is éénras met ietwat verschillen in bloedvoering.
anonymous_42
In het filmpje word hoor je toch echt, hoe de Friezen er achterkwamen dat de Hollanders (of misschien wel West-FRIEZEN ) andere FH koeien hadden die meer melk gaven en groter waren, en ze ze toen maar gauw uit Noord-Holland gingen importeren.
arie.j
Verdiep je eens in de fokkerij geschiedenis
Grasbaal
Friesland vs. Noord HollandVeeteelt, 2006 september 1, rubriek Koepad

Bij leven was Tjeerd van de Wal bedrijfsleider van de proefboerderijen Wielzicht in Rijperkerk (Fr.) en De Minderhoudshoeve in de Flevopolder. Onder zijn beheer liep in de jaren zeventig de proef waarin 100 Noord Hollandse kalveren en evenveel Friezen hun productiviteit als melkkoe mochten gaan bewijzen. De Noord Hollandse runderen bleken meer melk te geven. Het Friese Rundvee Stamboek moest toen wel de runderen van het Nederlandse Rundveestamboek gaan erkennen. Hierbij bleken de koeien afkomstig van hoogproductieve bedrijven niet meer te geven dan die van laagproductieve. De verschillen tussen de bedrijven waren een kwestie van milieu-invloeden.

En nog veel meer FH geschiedenis: [www.keesruyter.nl]
arie.j
Ja Co , dat heb ik allemaal bewust meegemaakt.
Ik zal morgen eens kijken over "Adelijk bloed" over alle preferente Friese stieren nog ergens kan vinden, kreeg het ooit op de Lagere Landbouwschool cadeau.
De proef waar de N-H vaarzen 10% meer gaven dan de Friese vaarzen weet ik nog uitstekend
Maar het was geen Hollands ras tegenover een Fries ras.
Het was allemaalFriese bloedvoering (in N-H somsmetsoms nog wat procentjes eigen bloed) alleen was de fokrichting in N-H wat anders.
Daar kochten ze Blitseard -Keimpe, en later hadden ze zijn zoon Blitseard Setske Keimpe,daar hadden ze Adema 21 van de Woudhoeve, daar hadden ze de Pan stieren met name de 50 en 55 en later 145, Frans Adema 7 van Groenhoven ,Tonia's Adema 17 en nog vele andere.
Diverse heb ik zelf (of de zonen ervan hier in Z-W Nederland)nog gebruikt.
Allemaal stieren die wat anders fokten dan toppers van toen in Friesland
Maar wel allemaal met veel of uitsluitend Fries bloed in de aderen of zelfs in Friesland geboren.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 23:29 door arie.j.
gerrie-hul
arie ook wel eens van Jonicaan gehoord
arie.j
Nee, maar je zal wellicht weer de juiste spelling van de naam niet weten?
cs-agrar
Waarschijnlijk weet deze man de juiste spelling wel en wat er bij hoort. Zelfs ik heb die naam vaker gehoordArie, maar als ik je reakties zo lees ben je qua leeftijd en fokkerijkennis niet veel anders als mijn vader.
hookwood
spelling is gewoon correct hoor
arie.j
Nou op zijn minst hoort er nog een nummer bij
gerrie-hul
Arie J je zult nu toch wel effe gekeken hebben wat Jonicaan voor een stier was Voor die tijd een hele goede, met goede productiedieren
arie.j
Nogmaals er hoort een nummer bij.
En hele goede zijn er niet geweest, dan was er wel één van preferent geworden, of op zijn minst op preferentschap gekeurd.
hookwood
Nog een keer goed kijken Arie: [www.cr-delta.nl]

Jonicaan 187, roepnaam Jonicaan
arie.j
Hoe weet jij dat Gerrie deze Jonicaan bedoelt?
cs-agrar
Wat op zich jammer is voor jou GerrieH, er is een meelezer/prikker die dit verhaal volgt en waarschijnlijk alle ins en outs over de stier zo kan oplepelen. Hij kwam als jochie bij de fokker, Dhr Bakker van Hoogkarspel, en lijkt nogal een fotografisch geheugen te hebben over de koeien aldaar.
Alleen, stuurt deze beste man mij wel prive-bericht, met heel mooi verhaal over destijds eerste FH/HF pfa Chief-dochter van 13000 ltr waarvan de moeder als 12-jarige de 100.000kg vol had, welke na bekijken van link JR de moeder van Jonicaan blijkt te zijn, maar prikt hij hier niet mee. Jammer natuurlijk, maar wat niet is kan nog komen!


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 25/01/2012 16:17 door CS-Agrar.
anonymous_8
Ik ben ook wel benieuwd naar het verhaal over de laatste der Jonicanen...
cs-agrar

de man der Jonicanen is een 25 jaar terug gestopt met melken, maar goed, het zal gerust een mooi verhaal zijn. N-hder woont in hetzelfde dorp en weet misschien ook wel anekdote.
De boer was wel een van de eerste, zoniet de eerste met een (verdiepte) melkstal daar in de buurt.
arie.j
Hoe komen jullie er toch bij dan er maar één stier bij een KI was met de naam Jonicaan?
Ik heb juist nog wat oude keurstamboekers opgediept uit mijn verzameling, daar kom ik o.m. Jonicaan 128 tegen
Sperma daarvan werd in 1977 door de Noord-Hollandse fokkerscombinatie aangeboden á f35,-- de dosis, de afstamming was Pan 50 keer Frans v/d Woudhoeve
anonymous_8
Er is toch ook maar 1 Arie J. ? Fenotypisch gezien een behoorlijk standvastig persoon...
cs-agrar
Klopt Arie, Jonicaan 128 stond in Frankrijk en er was ook nog een 160, deze had zelfde moeder als 187.
arie.j
Je bent goed op de hoogte ,dat hij in Frankrijk stond (onder de naam Acteur)was ook in de advertentie te lezen.
Het was overigens een advertentie van Hollandse Fokkerscombinatie"Dubreco B.V." met mede eigenaar de toen bekende Heemskerk van Hoeve "de Laar"uit Herwijnen
Heemskerk kwam in die jaren met Engelse zwartbonte naar Hoornaar (fokveedag) , Hoornaar is hier niet ver wegdus daar kwam ik toen ook.
Hij had een heel eigen fokbeleid, die Engelse zwartbonte waren wel wat anders dan Hollandse zwartbonte, maar bij lange niet zo extra melktypisch als de Amerikanen.

Jonicaan was overigens een niet al te bekende naam in Fokkersland
Er waren tal van andere (stal) namen die veel meer bekend waren, ook wat N-Holland betreft
anonymous_15
Volgens mij is toegeven niet de sterkste kant van Arie. Zelfs ik, die niets van FH moet hebben, voor mij is het een prehistorisch ras, wij hadden al holsteins toen ik een jaar of 10 was, zelfs deze Jan heeft nog wel eens van Jonicaan gehoord. Dus arie, kom uit de loopgraaf en geef gewoon toe dat je je vergist hebt met Jonicaan.
anonymous_8
Nou vraag je wel heel veel. Arie die toegeeft dat hij zich vergist heeft? Dat zou een unicum in de prikbordwereld zijn...
arie.j
Ondanks dat Marcster me een sneer geeft moet ik je toch vragen? Waar haal je vandaan dat Jonicaan toen bij de bekendste fokkernamen hoorde?
Mensen die in N-Holland boven Amsterdam in de streek van die stal woonden zullen misschien meer op de hoogte zijn, maar het was toen een vrij onbekende naam.
Behalve één of twee in N-Holland zelf (kan ik ook nog niet direct vinden) betwijfel ik of er in Nederland bij de andere KI' verenigingenooit op de lijst met fokstieren een stier met de naam Jonicaan geweest is.
Ter informatie, ik heb alle jaarboeken van provinciale bond van KI verenigingen n Zuid-Holland vanaf 1963 tot 1980 met elk jaar van alle toenmalige Ki verenigingen de fok stieren, maar ook de proefstieren, dat is een erg grote lijst, de naam Jonicaan komt echter niet voor.
Terwijl b.v. de Pan of Beukenhof e.d.uit N-H erg bekend waren en veel voorkwamen
Wat je leeftijd is, dat weet ik niet, maar al volop Hosteins toen je 10 was?
Jij woont buiten Zuid-Holland dacht ik, nou dan kan dat kan niet eerder dan een behoorlijk eindtje in de jaren 80 zijn geweest, dus zou je nu nog geen of misschien net 40 moeten zijn, ik dacht dat je ouder was.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 26/01/2012 09:13 door arie.j.
gerrie-hul
Ja arie buiten zuid holland wonen ook mensen [ boeren ]
Westfriesia
187 stond bij hellendoorn of hardenberg of iets dergelijks in ieder geval in t oosten
arie.j
Er zullen er ooit een paar geweest zijn, laten we het daar op houden.
Maar in de verte niet vergelijkbaar met de vele (tientallen soms) die Pan in hun naam hadden, of Frans, of de Beukenhof of Ruyter, of Groenhoven en andere.

Dat ik de naam Jonicaan vergeten ben zal mij dan wel te verwijten zijn
Alleen moet je wel bedenken dat wanneer je van alle stallen die ooit wel eens en paar stiertjes leverden voor KI de namen moet onthouden, je ongeveer een boekwerk uit het hoofd moet leren.
cs-agrar
Nou Arie, je hoeft je verders niet te schamen, denk dat er maar een handjevol mensen zijn die veel van zulke details weten. En voor de rest, heeft het erg veel nut om ze te onthouden?
Farmer_
Heb ook nog nooit van Jonicaan gehoord, ken de meeste (dacht ik).
gerrie-hul
Och arie j Ik heb er zelf een stier van gehad voor dat ik overging op k.i Gaf goed producerende koeien voor die tijd met een dikke plus in productie
arie.j
Dat kan best, maar ik hoef jouw stier van destijds toch niet bij naam te kennen?
gerrie-hul
Maar bij mij was hij wel een beste stier en die vergeet je niet zomaar Maar ja zo te hoeren kwam die bij jullie niet voor Zo ze zien hier op prikbord bij anderen wel
t de wolff
Het gaat hier nu al mooi op de Hindelooper leugenbank lijken, maar zelfs ik kende de stierennaam Jonicaan goed, terwijl wij als vrije boer ook nooit aan KI of stamboek gedaan hebben. Dat moet toch wat zeggen.
brabo
idd., Jonicaan was gewoon een allom bekende naam in de fokerij wereld. Dat Arie deze zich niet meer herinnerd, kan gebeuren
anonymous_15
ik moet toegeven, het is wel een taaie, die arie. . Ik hoop dat ie in het echte leven iets meegaander is, maakt het leven voor hem (en z'n omgeving) wel wat makkelijker.
pieta
Laat ons allen bidden.
t de wolff
Laat ons niet meer bidden, maar nadenken over de werkelijkheid.
arie.j
Nee, dan de verhalen vanJan de Hobbyboer, die weet alles van Jonicaan

En dat terwijl zijn vader al een stal met Holsteins in 1978 had, zo schreef hij.
En daar zou ik natuurlijkniet aan durven twijfelen
anonymous_15
hoho, ik weet nix van Jonicaan, boeit mij ook niet, alleen heb ik de naam wel eens horen vallen en na al die jaren ook nog onthouden.Ik heb eigenlijk helemaal nix met FH koeien , da's voor mij prehistorie. Ik heb ook nix met MRIJ, Fleckvieh en andere exoten trouwens.
Ik heb van m'n vader ook wel verhalen gehoord over koeien van 1.28m en uiernetten en weet ik wat voor gepruts nog meer. Kun je je nu toch nix meer bij voorstellen. Lang leve de Holstein. Onze eerste Holsteins werden afgekeurd omdat ze te groot waren (1.40m). Nu zijn de grootste bijna 30 cm groter en zijn ze nog steeds te groot, er is weinig veranderd in dikke 30 jaar Lang leve de mensen die veel verstand van koeien hebben en lang Leve Jonicaan.
t de wolff
Je wordt oud als je over vroeger begint, de tijd van de zuivere Holstein lijkt hard op weg om prehistorie te worden, leve de vernieuwing door de kruisingen.
pieta
Jan, ik moet wel zeggen dat je vader me vooruitstrevender leek als jij.
anonymous_8
..... ik acht het helemaal niet uitgesloten dat wij zullen meemaken dat Jan ook nog eens drastisch voor een ander ras gaat kiezen....
arie.j
Ja he? Jij weet dus niets van Jonicaan, en mij dan maar verwijten dat ik geen parate kennis heb omtrent een paar van die stiertjes uit het verleden.
Mooie vent...

Prehistorie.... die eindigde volgens wat ik op school moest leren, in Nederland een 2000 jaar geleden.
Ben jij al zo oud Jan?
Weinig veranderd de laatste 30 jaar? Nou dat kon wel eens meer zijn dan jedenkt.

Die FH koetjes van toen konden het wat betreft productie, maar zeker wat betreft exterieur niet trekken
De jaren 70tig was de tijd van loopstallen en veel meer koeien per man, en daar pasten die FH koeien slecht in
Ze hadden in Friesland op het laatst, eind jaren 70tig , een stier, Adema 11 van de Gelder, die het voor een FH stier heel behoorlijk deed wat betreft productie.
Maar het aantal uiers dat het begaf was legio, en de benen dat was ook al geen sterk punt.

Piet Pons, waar ik nog wat fokkerij lessen bij gevolgd heb, verklaarde in die tijd "Je kunt geen motor met veel vermogen in een Lelijk Eendje zetten, wanneer je daarmee gaat racen krijg je brokken.
Hij had toen ook uitgerekend, dat gezien het steeds kleiner worden van het FH ras, hoe lang het bij een onveranderde fokrichting zou duren voordat de Friese FH koeien in een luciferdoosje zouden passen
Helaas weet ik die som niet meer.
Uier en benen van toen waren bij het FH ras niet bestand tegen de modernere tijd.
De weinige FH koeien van nu zijn wel wat groter en kun je misschien niet helemaal meer vergelijken, maar een rasverschil van ongeveer 1700 kg melk is wel stevig.
Wat niet wil zeggen dat je niet kunt boeren met (veel)kleinere koeien dan het HF ras, sommige doen het zelfs met koetjes als Jerseys.
En koeien van 1.70, die vind ook ik stug groot.
arie.j
Hier nog wat linkjes naar kranten.
Wat de Friese koeien betreft, (heel) vroeger fokte men daar weer anders.
Mijn opa, die van 1890 was, dus al een poosje geleden geboren, had het over die “planken koeien”die vroeger in Friesland te vinden waren.
Dat waren extra melktypische beesten waar vrijwel geen vlees op te krijgen was
Hier nog een link van zo’n superouderwetse Friese koe, de in 1887 geboren Kollummer 5 op een tegeltableau in het FRS huis in de jaren 20 vorige eeuw.
Na wereldoorlog 1 veranderde de inzichten en mode drastisch in heel Nederland, koeien én stieren moesten voortaan niet te groot een zwaar bespierd zijn.
Hier Kollummer.
[melkquotum.startpagina.nl]
Dan nog een paar linkjes naar oude kranten

[gorinchem.courant.nu]
=================================
[gorinchem.courant.nu]
===========
[gorinchem.courant.nu]
pa.k
Je hebt het er maar druk mee arie.jheel de week tussen t,oud papier.
Peter
t de wolff
Je kunt er nu nog hele verhalen over opdissen, dat de FH koe niet deugde of niet goed genoeg was, je schrijft de conclusie al op: de inzichten gebaseerd op omstandigheden en mode veranderden de Friese gebruikskoe doorlopend. Maar nooit de hele veestapel verandert daarin mee, er zijn altijd achterblijvers en vooroplopers en alternatievelingen die hun eigen gang gaan. Daarom was in de jaren 60-70 die FHkoe nietverkeerd, de mode werd anders. Voor andere manieren van boeren zoals : pure graze of low budget boeren wordt weer ander, kleiner of vruchtbaarder vee aangeraden en kruist men de zuivere melkkoe weer wat terug. Mode.
gerrie-hul
T de Wolf Maar dat kruisen [ in ] dat gebeurt tegenwoordig toch nog steeds, en dat gebeurde in het stenen tijdperk [ vroeger ] en nu nog Dit ook om inteelt te voorkomen
arie.j
Het kwalijke aan heel de geschiedenis is dat het min of meer dwingend aan boeren van toen, ook als die onwillig waren, werd opgelegd
Er wordt nu wat gemopperd op het stamboek, maar als er nu een zwartbont stamboek zou zijn die eisen durfde stellen zoals toen, dan was Nederland te klein.
Om maar enkele dingen te noemen:
Men had de regering zover gekregen dat het wettelijk verboden was om met een stier te fokken die niet in het stamboek was ingeschreven (ook natuurlijk dekking)
De bloedvoering was intussen zo nauw geworden dat stieren zonder Fries bloed van Adema197er op een zeer hoge uitzondering niet meer waren, men roemde de grote uniformiteit, maar in feite was het armoede aan genetische variatie
En die armoede aan genetische variatie stond een andere fokkersrichting in de weg.

Dan even wat feiten over de heerszucht van de stamboeken van toen.
Om te beginnen was fokken met niet stamboekstieren dus verboden.
En het FRS ging zelfs zover dat het daar verboden was om een stier die buiten de provincie Friesland stond te gebruiken.
Ook al was dat dier in Friesland was gefokt, of had het als KI stier daar dienst gedaan
De sanctie was weigering van stamboek registratie van geboren kalveren.
Dan was er natuurlijk het verbod op elk zwart vlekje op een onderpoot, en dieren met maar ietsje wat vaal of onzuiver haar werden rigoureus geweigerd.
Dan dieren met ongewenste kleuraftekening, dus nogal wit of erg zwart, wat veel losse vlekjes enz. of met een zwarte staart en dergelijke.
Die werden zodanig op punten gekort dat die ook in de praktijk buiten het stamboek, en dus fokkerij, werden gehouden.
Stieren moesten zwaar, breed, diep en niet te groot zijn, anders vielen ze buiten inschrijving, en dus buiten de fokkerij.
Toen KI Zuidwest Nederland begin jaren 70tig 4 stierkalfjes uit de VS en Canada haalde bleek dat wel duidelijk.
Voordat ze vrij werden gegeven voor het KI gebruik moesten ze ingeschreven in het stamboek zijn.
Maar 3 van de 4 werden geweigerd, veel te slecht exterieur, luidde het oordeel, en alleen Bill kwam met een minimum aan punten net over de streep.
Na veel aandrang, overleg met, endruk op,werd het NRS zover gekregen dat ze voorlopig gebruikt toestond, echter alleen in het kader van een proef.
Maar als het Nederlandse stieren waren geweest, dan hadden ze geen enkele kans gekregen.
pieta
Ik neem aan dat het niet verplicht was om deel te nemen aan het stamboek.
arie.j
Nee, maar dieren voor de export, om maar iets te noemen kon je dan niet leveren.
Ook was de afstamming dan niet erkent, dus verkoop voor het leven leverde op zich dan al minder op.
En in die jaren, ik weet niet precies van wanneer tot wanneer, mocht je zelfs al niet stamboek deelnemer geen stier gebruiken die geen stamboekstier was, een enkeling smokkelde wel eens een keer.
Ter illustratie van kleinzieligheid:
Ik zat pas een verhaal over de bekende stier Adema 21 van de Woudhoeve lezen, Preferent !e klasse,en hij had een standbeeld in Noord-Holland
Daar in ging het ook over de F.A.F.Groneman, de fokker van de bekende Frans stieren de voorouders daarvan
Groneman was één van de tegenstanders van Iman van den Boschs zijn beslissing uit 1906 om dieren met losse vlekjes op de benen af te keuren, hij vond het muggezifterij.
Hij ging eens zo staat in het verhaal, met Frans 41, die al Prefferent 1e klasse was, naar een keuring.
Daar, vertelt hij dan, kwam zo'n vlekjeszoeker langs speuren, en opeens ging die bij zijn stier op de hurken zitten, hij meende nu toch wat gezien te hebben.
Maar toen verdween het vlekje, het was een vlieg geweest.......


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 27/01/2012 22:45 door arie.j.
Westfriesia
Wat opvallend was aan de jonicaanstal dat ongeveer 45 koeien in de jaren 60 al onthoornd in een ligboxenstal gehuisvest waren, en dat t bedrijfsgemiddelde op een zeer hoog nivo was jaar in, jaar uit.(Provinciaal aan/in de top)
Als je op de site van crv stierzoeken kijkt, zie je dat er 60 stieren staan waarvan de helft met een nederlandse ki-code, maar in zijn laatste 20 jaar er wel 200 stieren zijn aangehouden voor de fokkerij, deze zijn overal naar toe gegaan ook naar buitenlandse ki`s.
Er zijn daar vanaf 1975 holstein stieren gebruikt. Ik kan me herinneren dat er in de erelijsten dochters stonden van Chief, Bootmaker,Starlite,Sheik,Penstate,Superstar,Very,Bold Chief,Gardenia,Rocket enz.
Ik weet niet of er toen landelijke ranglijsten van produkties waren in de bladen,maar daar hadden ze dan zeker ingestaan aangezien N-Holland(Westfriesland in t bijzonder) toen wel t hoogtij had kwa produktie.
Een ander zeer opvallend detail was dat ze in ongeveer 1985 de vijfde 100.000kg koe hadden allen uit 1 familie, dit waren indertijd nog fh-koeien natuurlijk.
Ik kan me niet herinneren dat ze aan keuringen deelnamen, dat was voor n-h zelf toch wel erg belangrijk in die tijd om stieren te verkopen.
arie.j
.Noord-Holland was(en is ) hier wat te ver vandaan om vooraanstaande bedrijven goed te kennen.
Er waren destijds heel wat fokstallen in dat gebied daar.
Bij CR kun je van tal van fokstallen hele lijsten stieren voor krijgen die ooit een keer geregistreerd zijn, waarbij de zoekfunctie nog niet eens met lange namen goed werkt.

Er werd overigens in Noord-Holland nog wel vroeger soms Amerikaanse stieren gebruikt.
Hier, KI Zuid-West Nederland, had destijds een stier op de fokstierenlijst staan van Th. Vriend uit Westwoud, ook een bedrijf met enorme productie dacht ik.
Deze stier, Vriendenhof 12, was geboren in 1973 en had als vader Pabst Ideal, de eerste Amerikaan dus die gebruikt werd in Nederland.
Pabst Ideal stond in Duitsland, sperma uit de VS en Canada werd toen nog door het stamboek en gezondheidsdienst tegengehouden.
Overigens zegt een hoge bedrijfsproductie voor de fokkerij niet al te gek veel.
Gerrit Stapel (de Pan fokker) had helemaal niet de hoogste bedrijfsproductie werd hier verteld, maar hij was de leverancier van werkelijk talloze succesvolle fokstieren.


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 28/01/2012 09:46 door arie.j.
anonymous_15
Ook talloze minder succesvolle (behalve dan voor de portemonne van de fokker). Ik heb van m'n vader begrepen dat de hele Pan-fokkerij uiteindelijk de ondergang van het FH ras is geworden. Die Pan's waren alles wat in mijn ogen FH is, klein, compact, dik, en vooral geen melk. Maar misschien heb ik het (weer) helemaal fout, ik ben er gelukkig niet bij geweest, die FH-fokkerij. Ik krijg steeds meer het idee dat het een kleine kliek was die elkaar de bal toestpeelde met een gigantisch gebrek aan kritische massa.
arie.j
Dan heeft je vader je behoorlijk slecht geinformeerd.
Maar zelf wat verdiepen in de fokkerij geschiedenis kan ook geen kwaad hoor.
Tenslotte was Adema 197 e.d.ook iets ver voor mijn geboorte.
anonymous_15
Mijn fokkerij geschiedenis (en toekomst waarschijnlijk) ligt in USA/Canada, niet dat gepruts in Nederland/Europa. Werk alleen maar met zuivere Holstein bloedlijnen, liefst uit zeer goed fokkende families die consistent een fatsoenlijk exterieur doorgeven. Dat werkt fantastisch, dus ik zie geen reden om dat te veranderen (laat staan me te gaan verdiepen in de doodgelopen weg van de FH-Fokkerij van 1970 en ver daarvoor).
t de wolff
en ver daarvoor, zegt Jan, wel toen voor de oorlog verkocht mijn pake en zijn collegafokkers hun FHbeestjes aan de Amerikanen die ze Frisian Holsteins noemden.
anonymous_2
Maar voor jou is het ook maar hobby lijkt mij.
anonymous_15
ja mijn koeien zijn hobby voor mij, maar geven ook wel rond de 9000 liter en worden lang niet zo vertroetelt als de meeste koeien in Nederland, met hun vaste melktijden, uitgebalanceerde rantsoenen en regelmatig een papje en een drankje, klauwbekapper, maanderlijke DAP op de stoep etc. Dus ondanks dat het hobby is zijn het gewoon degelijke sterke koeien, die zich op een ouwe grupstal redden (naast heel veel weidegang).
anonymous_8
Je bent bijna Dirk Endendijk II met als verschil dat hij geen weidegang toepast en in de fokkerij vasthoudt aan de F terwijl jij consequent kiest voor een H-lijn...
Farmer_
Staan ze de hele dag met de achterpoten in de grup die grote Holsteins?
Wimsumar
Beste Farmer: Welnee, ze staan er zelfs over. En, Jan is Hobbyboerkan dan toch een beetje het gevoel hebben in een put te staan melken.
Farmer_
Daar had ik nog niet aangedacht
cs-agrar
jan is hobbyboer Schreef:
-------------------------------------------------------
Ik
> krijg steeds meer het idee dat het een kleine
> kliek was die elkaar de bal toestpeelde met een
> gigantisch gebrek aan kritische massa.

Daar hebben meer fokkerij-organisaties last van...
anonymous_8
Is dit een compliment?
cs-agrar
wat je wilt Marcster, vindt het altijd knap dat mensen zoiets onthouden. Denk dan zelf dat is al zolang terug, niet meer intressant..
hookwood
ik wel

[www.cr-delta.nl]
arie.j
Éen stier die op bijna alle punten slechtere dochters geeft dan de moeders, is dat een stier om mee te fokken?


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2012 11:09 door arie.j.
arie.j
ik zie nu dat het al een stier is die zowat 40 jaar geleden is geboren.
Lijkt me toch niet helemaal een actuele fokstier.
hookwood
goh je meent het. Natuurlijk is dat niet een actuele stier. Maar je had nog nooit van Jonicaan gehoord. Kijk maar eens op de site van CRV bij stier zoeken. Staan een heel koppeltje Jonicaan stieren op.
arie.j
En wat moet ik daarmee? In ieder geval is het geen naam naam die in het rijtjemet bekende namen zoals Keimpe, Adema,Pan, Frans enz.thuishoort.
Moet ik soms alle stieren namen weten?
Wat Gerrie (Dirk)betreft , die had in een vorige reactie zo vreselijk zitten haspelen met stierennamen dat enig wantrouwen over de juiste spelling wel gerechtvaardigd was


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 24/01/2012 15:06 door arie.j.
arie.j
Zo juist de keurstamboeker van 24 februari 1977 opgeduikeld waar de vaarzenproeftussen Noord-Holland en Friesland op de Ir Minderhoudhoeve zeer uitgebreid werd gepubliceerd.
De vaarzen werden aangekocht in 1970 en 1971, en bij genoemde publicatie in 1977 waren er 3 lactaties meegenomen.
gerrie-hul
Jr arie heeft volgens mij een paar oogkleppen op net als bij paarden
t de wolff
Zo was het precies Jalvingh, ze moeten ook lezen en de laatste bloedververser was een Heidehipper van Sjoerd en Sietse Bosma en wat was dat een onopgevoed stuk eigenwijs verdriet, die baas wilde zijn. Dat is hem niet gelukt, maar eerst dacht ik wat moet ik er mee. De FH heeft overigens een prima karakter, zeggen veerijders.
Karsjen Tamminga
Tde Wolf ik denk dat opvoeding kalf ook het ene en andere doet

Denk dat BERT zijn verhaal wel wat waarheid bevat
[www.boerderij.nl]


1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 23/01/2012 21:47 door mtstamminga.
t de wolff
Klopt zeker, maar het is hier makkelijker en waarschijnlijk ook rendabeler om de kalveren en koeien van gemaksvoedsel te voorzien. Varkens en kippen kunnen ook wel iets ruwers aan, maar het zal ook niet gebeuren.
anonymous_131
Misschien is iedereen nu wel uit gediscuseerd en wie mmer wil moet het boek eeen eeuw fries stam boekvee ggeschreven door Reimer Strikwerda maar eens lezen .

Veel leesplezier toegewenst want dit is een aardig pil.
anonymous_8
... en Strikwerda maakt het ook altijd wat moeilijker dan het is...
noordhollander
niets is zo voorspelbaar als een prikker vooral de kommentaren van arie j bevallen me erg goed in deze rubriek
uiteraard weet ik heel erg veel over deze materie maar wil er geen lik op stuk beleid van maken mag van jullie niet teveel over mn stokpaardjes babbelen, accoord dat bewaren we dan maar weer eens voor later maar co ga aub golven en bespaar je de reis naar de vleeskoeien van endedijk......
anonymous_8
... het is wonderlijk gesteld met die Holsteinfanaten..... ze voeren hun koeien als varkens.... maar van vleeskoeien willen ze niks weten....
noordhollander
ja marcster die hebben toch t beste gevoel voor verhoudingen was ooit met oosteuropeaan de mry boer op, die bij beroemde stallen van destijds in een oogopslag de beste melkkoeien eruit zocht: ja die hoeven alleen naar verhoudingen en exterieur te kijken en dat is het beste beginsel als dan de produktie niet tegenvalt moet je ook doorpakken en stoppen met zeuren als de dieren aan je wensen voldoen immers.En ook holsteinfanaten lusten wel lekker vlees hoor dat valt nogal wat mee niet zo somber over de smaakloosheid van holsteinboertjes; wie vindt het niet grappig om eens naar de charolaiskeuring in vichy te gaan of zoiets dergelijks heb daar wel eens een aankoopreisje gemaakt voor fokmateriaal voor import in duitsland wat hebben die grote fokkers een mooi leven, prachtig land daar elke week naar de markt een verse kist perziken halen in charolles : s 'ochtends de koppels vee ieder met eigen stier langs etc. nooit hoeven melken 2 keer per dag etc.natuurlijk zijn daar af en toe wat zorgen; verminderd medicijn gebruik immers ze mesten de koeien als ze niet meer kunnen kalveren af met hormonen dan wegen ze snel erg veel; iets wat ook bij de belgische blauwen usance was.nu komen we weer in de periode van geheimelijk geproduceerde geneesmiddelen terecht l'histoire ce repet datzelfde spel is al erg lang in het zeer gezonde denemarken gaande en krijgt wellicht ook hier een vervolg broeders.....
anonymous_8
ach ja... een beetje illegaal slikken en spuiten in het gangbare circuit vergroot het bestaansrecht van de biologische boer.... zo heeft elk nadeel zijn voordeel...
anonymous_15
>> nooit hoeven melken 2 keer per dag etc

Je zult het niet geloven maar sommige mensen (met niet zoveel koeien) vinden dit een uitermate ontspannende hobby.
Grasbaal
Dat is toevallig, hier een verse fotoreportage van het bedrijf van de Fam. Endendijk. Ik krijg (bijna) direct weer heimwee naar onze oude grupstal:

anonymous_8
.. mooie beesten..
arie.j
Wel een andere grupstal dan vroeger gebruikelijk was, veel meer licht en lucht
Met de konten naar elkaar, dat is Fries.
Dat heimwee van jou Co, dat zal als Noord-Hollander,toch wel een iets andere stal betreffen?

Uitmesten zal ook wel niet meer met kruiwagen gebeuren.
Dat FH koeien geen problemen krijgen met jaarrond op een grupstal is wel altijd al heel bijzonder bij Endendijk geweest.
Normaal was vroeger, zeker bij het FH ras,dat het voor diverse koeien ( met dikke hakken e.d.) een verademing was als ze het land in konden
Wisten jullie trouwens dat tegelijk met de introductie van de Amerikanen ook de haakse slijper voor klauwbekappen naar Nederland kwam? Die gebruikten ze daar al eerder.
Het HF ras had gemiddeld betere klauwen en benen dan het oude FH ras.
Één van de allereerste stieren was Silver (samen met Bil en Superstar), Griffioen gebruikte die nogal, toen ze een keer van onze KI op bezoek kwamen zei die:'Ik heb weinig tijd, kijk zelf maar, die niet kreupel lopen zijn van Silver.
gerrie-hul
Toch maar weer een afwijking bedenken op de fotoos Maar de naam Rivelino zal je nu ook wel duidelijker worden zonder spelfouten En co dedankt
Farmer_
Dochters van Silver bekapte je liever niet, hadden nogal een temprament.
alhambra1925
-------------------------------------------------------
> Dochters van Silver bekapte je liever niet, hadden
> nogal een temprament.

Vreselijke sekreten waren het. Ik heb es een Superstar op stal gehad, gigantisch beest, op 600 dagen gaf ie nog 30 liter...
valtradriver
Als je goed naar de foto kijk dan groeien de bomen gewoon in de stal !!! (bij de spanten) ,in de foto in Vee&gewas kan je dat nog beter zien.
Verder heeft Harmen daar weer een lekker eigengereid stukje staan,wat er kort op neer komt als we de holsteinisering hadden overgeslagen in nederland en de FH's afgelopen 30 jaar op melk doorgefokt hadden,de wereld nu aan onze voeten stond om fokmateriaal te kopen
anonymous_8
... het pleidooi voor de FH-tjes is wat beter te plaatsen nu we weten dat Harmen ook belangen heeft in de kalfsvleesindustrie/kalverhouderij....

Daarom is het ook zo belangrijk dat giften aan politieke partijen openbaar gemaakt worden...
valtradriver
Kun je dit even duidelijker zeggen,waarschijnlijk heb ik wat gemist.
anonymous_8
In het artikel in MelkveeMagazine vertelt Harmen over zijn managementfunctie bij Alpuro...
valtradriver
oké,maar die mvm moet hier nog komen.
cs-agrar
dit was nu eens een echte lange! En nog recent ook ,meeste reakties van Arie J volgens mij!
Farmer_
Waar ben ik nu? :lol: 😁
cs-agrar
bij hoevelaken linksaf farmer!
Farmer_
:arrow: :???: :shock: 😃
cs-agrar
Heb je iets teveel kleurstoffen gehad vandaag?
Farmer_
Heb je die pagina met nieuwe emoties gezien?(hulp bij opmaken)
cs-agrar
Farmer_
Ja, idd 😃
Rook
Avond.Mijn vader heeft vroeger melkkoeien gehad,en is daar een boek over aan het schrijven.Nu is hij daarvoor op zoek naar foto's van:PAN 57,FRANS Y 227,FRANS 370 van groenhoven en WILLEM ADEMA 18.
Kan iemand ons daar aan helpen?
Alvast bedankt.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot melkveehouderij , koeien , koe , endendijk , boerzoektvrouw , fokkers en mpo ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
191
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
40