Boeren voorkomen wake van dierenactivisten na stalbrand Nederweert

Tientallen boeren van Farmers Defence Force zijn demonstratief aanwezig in Nederweert. Ze hebben met hun trekkers een deel van de wegen bij het dorp bezet. Daarmee hebben ze voorkomen dat actiegroep Animal Rights een wake houdt bij het boerenbedrijf waar vorige week 4600 varkens omkwamen bij een stalbrand.

Voorman Mark van den Oever van FDF waarschuwde eerder dat de activisten "er niet zullen doorkomen". Volgens hem verdienen de bewoners rust.
De wake van de dierenactivisten is verplaatst naar het Raadhuisplein in het centrum Nederweert. Een woordvoerder van Animal Rights laat bij 1Limburg weten dat er geen plannen meer zijn om naar het bedrijf te gaan.
Knuffels en bloemen

Op 1 juni brak door nog onbekende oorzaak brand uit in de stal in Nederweert. De brand was meteen zo heftig dat de brandweer weinig kon uitrichten. De stal brandde geheel uit, het blussen duurde tot na middernacht. Woensdagochtend vlamde het vuur zelfs weer even op. De brandweer wist wel te voorkomen dat een naastgelegen stal met nog eens 3000 varkens vlamvatte.
Animal Rights heeft vanmiddag knuffels en bloemen neergelegd op het Raadhuisplein. "De veehouderij reduceert de dieren al snel tot een statistiek. Wij willen laten zien dat het gaat om individuen en geen producten die weggeschreven kunnen worden", aldus Kristel Grond van de actiegroep op Facebook.
"
De wereld moet gevoerd worden, en dat gaat niet zoals bij huisdieren", reageert Mark van den Oever van FDF in het Eindhovens Dagblad.

Deel dit artikel

Reacties

+7
Weidezicht
Toch moet er iets gebeuren tegen die stalbranden. Het is de ultieme munitie voor al de linkse dierengroeperingen. En uiteraard is het voor een getroffen boer ook een drama net zoals voor de getroffen dieren. Ik heb geen idee wat, maar komt die supersnelle verspreiding elke keer door luchtwassars?
+1
cornelissen
@Weidezicht Ben ik vlot met u eens en als een ter zake kundig iemand langs de stallen gaat zijn er altijd verbeteringen aan te brengen en toch brandbaar materiaal vervangen door onbrandbaar materiaal.
Wij ,als melkveehouders moeten ,voor zover aanwezig ergens het dupanel uit de oudere ligboxenstallen verwijderen. Als daar eenmaal in een hoek de brand er goed inzit ,eindigt dit pas in de andere hoek. Ik zou zeggen ,hoe minder brandbaar materiaal ,hoe beter.
cjw73
@cornelissen dat branden is bij sandwichpanelen net zo. Zodra het vuur goed heet is branden die dingen als een gek en is het niet meer uit te krijgen.
pieta
@cornelissen Pas was op nieuwsuur ofzo wat over die flatbrand in London. Daar had brandvertragend isolatie in moeten zitten. In de praktijk was ie dit dus helemaal niet. En dat terwijl deze wel zo verkocht werd.
Daarnaast is er natuurlijk gewoon het financiële plaatje om het te kunnen maken. Door de aanwezigheid van luchtwassers zit het vuur direct in de gehele stal.
cornelissen
@pieta Zullen daar op een of andere manier roosters of kleppen in moeten , die dichtvallen bij vuur en hitte.
Immers in een technische ruimte bij een ligboxenstal, als je er een koelmachine in hebt staan zit ook een rooster voor de afvoer van de lucht, die dichtvalt bij hitte. Zijn standaard in de handel, anders heb je niets aan de brandwerendheid van de technische ruimte.
Maar het kost allemaal wel een beetje extra geld.
pieta
@cornelissen Het klinkt wat te simpel om het de oplossing te laten zijn. Verder heb ik er geen verstand van overigens.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Het is de ultieme munitie voor al de linkse dierengroeperingen.

Is het om die reden niet door die "dierenvrienden" zelf aangestoken? Het gebeurt te vaak om nog geloofwaardig te zijn.
Weidezicht
@kanniewaarzijn daar wil ik eigenlijk niet in mee gaan. Er zullen gekken bij zijn. Maar je moet wel erg verknipt zijn om een stal met levende dieren in de fik te steken. En dat dan meermaals doen. En dan nog hoe verspreidt dat vuur zich dan zo snel.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Er zullen gekken bij zijn

Eén gek is genoeg toch?
+2
Kars
@kanniewaarzijn hoeveel stalbranden waren er in de lockdown met avondklok? Ik weet er geen 1! En nu versoepelingen komen, begint het weer.
Koeien boertje
@Weidezicht minder zonnepanelen wil ook helpen, nog een paar jaar en die zijn ook slecht meer te verzekeren op een stal.
cjw73
@Koeien boertje klopt de verzekering stelde hier de vraag al of ik zoniet ergens anders op kon leggen ipv de koestal.
Koeien boertje
@cjw73 hier de buren hebben onderzoek gedaan en er zijn geen isolatie plaat die voldoet ivm brandveiligheid.
Op huizen zijn 9 vd 10 ook niet goedgekeurd om met een paar jaar niet de lucht in te gaan met de premie.
+1
Frederika
Lucht wassers ventilatie kanalen en zonnepanelen alles verwijderen muren eruit windbreekgaas erin
Vdejong
@Frederika en maximaal ongedierte bestrijden!
klompen
@Frederika en asbest op dak 😄
+1
Frederika
@klompen ook prima in ieder geval geen geïsoleerd dak
Detukkeroettwente
Goeie actie van FDF !

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot vuur , varkens , brand , dierenactivisten , stal , veehouderij , grond , dieren , brandweer , trekkers , verdienen , 4600 , Bloemen , farmers defence force en fdf ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!