Fokkerij wil meer tijd voor hoornloosheid

LEEUWARDEN - Na de Tweede heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met aanpassingen van de Wet Dieren. Die houden onder meer in dat kalveren niet meer onthoornd mogen worden. Landbouworganisaties vinden dat onwerkbaar. Ze zien meer heil in het fokken van hoornloze koeien. ,,Maar geef ons wel de tijd.”

Deel dit artikel

Reacties

+8
Frans Z.
Welja,ga er gelijk maar in mee. Vraag me af wat er moet gebeuren en de maat een keer vol is.
+5
komelker 2
Fok al jaren hoornloos, niks mis mee heeft alleen maar voordelen.
Jammer dat er niet eerder op grotere schaal op PP is ingezet.
Nu gaat de Partij van de Dieren met de eer aan de haal.
Cowboy3
Quote Reactie van @komelker 2:
Fok al jaren hoornloos, niks mis mee

Al fok je 10 jaar met hoornloos, dan zullen ze nog niet alle nakomelingen hoornloos zijn of je krijgt heel veel inteelt.
Laat ze dan op elke registratie kaart maar een p of pp drukken zorgen wij wel voor de rest 😇
Bekkink
@komelker 2 en hoe zit het met de inteelt?
+2
Jean-PierreK
@komelker 2, de enige manier om geen enkel gehoord kalf te krijgen is als een van de ouders homozygoot hoornloos is. Dat betekent dat jaren fokken op hoornloosheid eigenlijk geen voordeel biedt ten opzichte van collega's die dat niet gedaan hebben.
+1
Noorderling
@Jean-PierreK
Behalve dat je op een PP moeder met een pp vader nog een hoornloos kalf krijgt. Daarna moet je wel weer naar een PP stier.
+1
Jean-PierreK
@Noorderling, dan moet je wel zeker weten dat de moeder PP is, moet ze genetisch onderzocht worden. Dat zullen de meesten niet doen lijkt mij.
Zwarecross
@komelker 2 dus niet zo?

(klik om te vergroten)

Frederika
Ik onthoorn al jaren zonder dierenarts dus niks op papier 😂😂
+1
slagroomvla
@Frederika dan krijg je vanzelf gezeik met qlip
Frederika
@slagroomvla zeg al jaren dat ze bij m'n opfokker worden onthoornt
+1
JanCees
@Frederika wees er maar trots op sukkel. Klojo’s zoals jij zijn de oorzaak dat veehouderij iedere keer weer een hoop negatieve shit over zich heen krijgt. Je moest jezelf kapot schamen
marcsterreborn
@JanCees we moeten je nageven dat jij enkele tientallen jaren geleden 1 van de weinigen, zo niet de enige, was die aangaf dat de sector af moet van het onthoornen van runderen
+1
Twentsch Land
Onthoornen mits dat op de juiste manier gebeurd is helemaal niks mis mee.....het is als naar de tandarts ... zelfs het zelfde verdovingsmiddel wordt meestal gebruikt .....

@marcsterreborn
+1
marcsterreborn
@Twentsch Land we kunnen hoog of laag springen. Uiteindelijk heeft de PvdD natuurlijk wel gelijk met het uitgangspunt dat je dieren niet moet aanpassen aan het houderijsysteem.
Ik kan me er alles bij voorstellen dat zoiets tijdelijk wel gebeurt, maar structureel moet je dat gewoon niet willen
pieta
@marcsterreborn Dus alle huisdieren er uit en stoppen met veeteelt.
+1
marcsterreborn
@pieta nee hoor. Je kunt ook dieren houden op een manier die recht doet aan het dier, en zonder er wat af te knippen of snijden
pieta
@marcsterreborn Eigenlijk elke vorm van het houden van dieren gaat in tegen de vrijheid van het dier.
+1
Noorderling
@pieta
Dat wordt stagelopen in India. Sochtends eerst koeien zoeken in het dorp.
Melkboer16
@marcsterreborn dat klopt @JanCees had het over als er geurTV zou bestaan! Ook had hij het over weidegang noodzaak voor de maatschappelijke acceptatie!
Nou vraag ik me al die jaren al af wat was er nou eerder de kip of het ei?

Tuurlijk liever hoornloos maar er waren jarenlang nergens geschikte stieren beschikbaar en eigenlijk nog niet zonder op andere punten kilometers achteruit te gaan!

Ik ken iemand die er mee geëxperimenteerd heeft maar die melkt inmiddels geen koeien meer🤗

Decennia geleden was er in de roodbontfokkerij een stier genaamd
Glenafton Enhancer en hij kreeg volop kansen en hele hordes proefstieren werden ervan ingezet omdat hij volgens velen de redding van roodbont was na het debacle met. Alva 4!
Helemaal niks van terecht gekomen wegens ontzettend slecht beenwerk van al z’n nakomelingen.

Je kan door je te focussen op 1 kenmerk zoals nu hoornloosheid ook zo ontzettend de mist ingaan dat je op andere punten nog meer dierenleed veroorzaakt!
Twentsch Land
@Melkboer16

Je kan door je te focussen op 1 kenmerk zoals nu hoornloosheid ook zo ontzettend de mist ingaan dat je op andere punten nog meer dierenleed veroorzaakt!

Zo is het precies, mooi gezegd 👍🏻
komelker 2
@Twentsch Land Elkaar bang praten is ook een kunst.
cjw73
@Melkboer16 bij sommige gaat het wel goed. Hier in de buurt zit een echte topfokker die er echt gericht mee bezig is en heeft ook horenloze stieren gefokt met goede papieren.
+1
Frederika
@JanCees nee zo,n politieke opvreters doet het goed
Vario512
Bij onze dierenartsenpraktijk heeft de NVWA alle melkveehouders bezocht, waar de dierenarts geen kalfjes onthoornde of verdoofde.
Melkboer16
@Vario512 hier ook! Heb het jaren zelf gedaan zonder verdoving en de eerste jaren met verdoving meer gedoe als al die 20 jaar zonder.
+12
ted9
@Melkboer16 Daarom is het maar goed ook dat er controle is bij sommige veehouders die het dus normaal vinden hun toekomstige melkvee zo te behandelen. En ook meestal het hoogste woord hebben op controle en de overheid Ze zouden jou de nagels er uit moeten branden zonder verdoving.
+1
Frederika
@ted9 stel je niet aan mafkees
+5
Erco
@Frederika mafkees? Als je t met verdoving doet heb je gelijk. Doe je t zonder ben jij de grootste mafkees van dit prikkebord.
Melkboer16
@Erco dank je, ik ken de tijd nog dat we ze afzaagden ook zonder. Dan was onthoornen als kalfje zo gepiept! Deed het altijd in m’n eentje en niet een die me ooit lelijk aangekeken heeft?
Denk wel eens, hele hordes mensen laten zich beschilderden met een naald voor de rest van hun leven en dat mag allemaal zo maar! En geheel pijnloos is dat ook niet
+3
Van-Epscheuten
@ted9

Hulde aan je reactie!
verwijderd
Noorderling
@komelker 2 met pp stieren en Pp hoornloze koe is het 50%. Als dat kalf hoornloos is weer hetzelfde. Met Pp stieren ga je naar 75%. Maar als je echt wat wilt is dat natuurlijk niet genoeg. Dan moet een van de ouders PP zijn. Anders is het gewoon een loterij, 5 vaarskalveren op een rij houdt ook altijd weer een keer op en gemiddeld klopt het wel weer.
bio boer
@Noorderling PP stier geeft 100% horen loos dacht ik
cjw73
@bio boer klopt
+1
Wolswinkel
In dit topic alleen al kun je mooi zien waar een weekje lekkere praktische drukte in de grasbouw goed voor is/was.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot koeien , kalveren , fokkerij , fokken , dieren , hoornloosheid , heil en leeuwarden ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
35
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0