Eerste snee in het water gevallen in deel Oost-Nederland

Mogelijk met Pinksteren minder wisselvallig

Deel dit artikel

Reacties

verwijderd
Twentsch Land
Het meeste wel.

@ted9
+2
weurding
@Twentsch Land vandaag nog bijgebeund bij boer, daar lag veel gras van mooie kwaliteit in het zwad, bij ons bij buren achter het huis ook, soms zit het mee
verwijderd
JappieJo
@hoest ik had een hoekje gemaaid waar wel aardig gras stond, ca 2700 kg ds, nog niks te veel dus.
hoest
@JappieJo ja het brand mij ook nog niet. Had graag volgende week gewild maar geloof niet dat dat wat wordt๐Ÿ˜…
verwijderd
de Tank
@Noorderling knap, jij hebt altijd 3500 kg ds๐Ÿ˜œ
Noorderling
@de Tank
Kan het ook niet helpen 😉
13-14kuub per ha in de bult zitten.
de Tank
@Noorderling hier 18๐Ÿ‘Œ
verwijderd
+2
cjw73
@Frans1 mooi stukje land!!!
+1
weurding
@cjw73 la France ๐Ÿฅฐ
stefan56breizh
@Frans1 Afgelopen maandag 12ha gekuild hebben nog 27ha staan.
Durfde gister niet te maaien maar goed ook vanochtend erg vies miezerig zien aankomende week wel weer. Morgen doen we wat pinken naar buiten hebben we weer wat minder werk.
Frans1
@stefan56breizh hebben jullie vanmorgen regen gehad? Was wel wat grijs toen we de koeien gingen halen, maar wel droog. Tegen 8 uur brak de zon wat door.monster goed afgelopen, nu regent het weer๐Ÿ˜….
de Tank
Loonwerker is onderweg, geen regen gehad. 8ha nieuw ingezaaid was hard nodig, verder wel eens een zwaardere snede gehad die prima molk. Volgende week was ideaal geweest kwa howveelheid, kwa weer weet ik volgende week.
labella
Vandaag de hele dag in loonwerk aan het balen persen geweest, het heeft tot 2 uur vanmiddag geregend maar desondanks viel het mij nog mee dat de balen niet natter waren. Alleen de mantelfoliebinding vond de regen niet fijn dus maar een net in de pers gegooid.
Mc_douwel
Natte(snelle) kuil krijg je niet zomaar droog gemengd int rantsoen
Een droge trage eerste snede kun je sturen met de volgende snedes
verwijderd
de hoef
@jan.1 kuil is hier al 0.60 gezakt, is dat dan goed
Slingeland
@de hoef Hier rijden we altijd het gras vast wanneer we kuilen
Scheelt nogal
robbies
Quote Reactie van @Slingeland:
Hier rijden we altijd het gras vast wanneer we kuilenScheelt nogal

Hier roeien we met de mogelijkheden die we hebben. het was gewoon gokken dit jaar. 5 km naar links is niks gevallen, 15 km naar rechts 20 mm. Hier een paar mm terwijl de helft in de rug lag. Zeg het maar, maar ik geloof niet zo erg dat een 6-gooier ook het weer kan regelen
Noorderling
@robbies
Wat mag slagkracht en flexibiliteit kosten, wel of niet kneuzen, knopen durven doorhakken. Hebt nogal wat invloed op wanneer je gaat kuilen en hoe lang het mag of moet duren. Hoeveel capaciteit en backup heeft een loonwerker en wat is dat je waard.

Kunt met 20.000euro extra investeren in hark, schudder of maaiers jezelf heel wat flexibiliteit gunnen. De vraag is of je dat accepteert of misschien een kans op wat minder resultaat. Kun je als 4 of 5 gooier wellicht ook nog wat voorelkaar krijgen.
+3
robbies
@Noorderling van jou weten we dat je alles kunt uitsluiten. Maar met 20k aan investeringen verander je het weer niet. Hier moet 40 ha gras weg. Geeft een dag kans. Als er 20 ha afligt, kantelt het weer naar kans op regen. Wat verlang je dan? Dat de loonwerker een dag eerder komt, terwijl ze met alle capaciteit 24 uur bezig zijn? Wat te doen met de andere 20 ha, waar inmiddels 4 ton DS staat? opschuiven naar juni?
Of maar doorgaan en hopen dat het meevalt?

Wij kozen voor t laatste en met zoveel mogelijk capaciteit harken. Hadden 27 ha in de rug om 17u en kregen gemiddeld 3 mm nat erin. Dat accepteer ik. Maar had ook zomaar 25 mm kunnen zijn wat ze 10 km verderop hadden. Of niks wat ze een dorp verder hadden. Dat heb je gewoon niet in de hand. Daar verandert 20, 50 of 100 k aan ijzer niks aan.
+1
Noorderling
@robbies overal is wat.
Hier droogde het voor 12uur niks door vochtige noorderwind van zee. Kon je het water van het gras af slaan. Om 18uur trekt alles al weer dicht met amper wind, betekend dat je in 4uur rond moet met de schudder wil het zin hebben.

Heb geen kneuzers en niet genoeg capaciteit. Heb al meer ha geschud dan heel vorig jaar waarvan 1/3 nu door iemand anders, zodat het in de drogende uren lukte. Wist nog wel 30meter aan schud en harkbreedte in de schuur te staan. Soms moet je wat, of betalen of accepteren en dan blijft er een klein stukje pech over.
robbies
@Noorderling dan laat je de loonwerker maaien als het zo weinig kans geeft. Is het gekneusd, kun je meteen met je schudder erachteraan.
T60401
Quote Reactie van @robbies:
Is het gekneusd, kun je meteen met je schudder erachteraan.

In het kader van werkverschaffing of wat?
robbies
@T60401 als het weinig kans rij ik er een keer extra doorheen
Noorderling
@robbies
Had ook gekunt, alleen was de ondergrond nog nat genoeg. Maaiers met kneuzer wegen er flink in en kom nog niet in 5uur rond. Even uurtje zo'n erover en is de grond weer grijs en toen geschud.

Alles heeft z'n voor en nadelen. Maaiers met zwadafleg is in de zomer ook mooi, 18meter op een zwad. Krijg je de rest van het jaar wel een paar ton ijzer erbij helaas.
+1
robbies
@Noorderling mooi dat je zo zuinig op je grond bent, maar die kneuzers maken het verschil niet in gewicht. Een hakselaar moet er ook over, zolang deze nog niet aan luchthaken hangt.
Noorderling
@robbies
Maaiers 2ton zwaarder met een maaibalk extra, trekker 100pk zwaarder. Tikt wel weer aan, maaibalk laat je met zo'n ondergrond ook maar net de grond raken.

Hakselen was ook al spannend zat, water heeft nog een 2dagen kunnen bezakken.
Zat veel gras op, wagens reden wel met verstand en zsm terug naar de bult. Konden soms een volle wagen en de grond die wat kneede op nieuw ingezaaid land niet voorkomen helaas..
robbies
@Noorderling maar als ik het goed begrijp heb jij 30 meter capaciteit bijgekocht en mannetje ingezet, omdat je zelf zonder kneuzers maait?
de Tank
@Noorderling mooi lullen deze dagen als je in het noorden woont, hier nog geen regen, je kan investeren wat je wilt, met elke dag een bui heeft iedereen een privรฉ loonwerker nodig.
Noorderling
@de Tank
Ik zie het andersom, kun je wellicht zo'n dag laten schieten en alles pakken op de dagen dat het wel kan. Geduld is een lastig iets, maaien omdat het moet terwijl het niet kan schiet niemand iets mee op.

Is gigantisch wat er nu in twee dagen weggewerkt is. Maar stond dinsdagavond ook nog op het punt het te annuleren. Dan komt het er op aan wat je in 2dagen kunt organiseren met je loonwerker. Doe het meeste met een die van zwaardere en koudere grond komt, ben bijna altijd een week voor de drukte aan in plaats van iemand van vlakbij waarbij iedereen gelijk met je maait. Dat liep dit jaar even anders.
de Tank
@Noorderling dan moet je dus zelf investeren in capaciteit die de loonwerker heeft, op die dag dat je zeker weet dat het droog wordt wil iedereen. Iedereen gaat wel eens nat, in het noorden minder vaak omdat de buien vaak niet verder komen dan halverwege het land.
Noorderling
@de Tank
Eerlijke planner is ook wat waard, en nee is ook een antwoord. Halve dag later komen dan afgesproken kan ik ook niks mee. Capaciteit hoeft ook niet direct bakken met geld te kosten. Jong gebruikt in goede staat gaat bij een gemiddeld bedrijf ook een generatie mee met een paar draaiuren per jaar.
+1
de Tank
@Noorderling Het probleem zit er vooral in met dit onbestendige weer dat je kan plannen wat je wilt, als de buien 3 uur eerder komen ben je de klos.
+1
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
alles pakken op de dagen dat het wel kan.

Welke dag dan? Twee weken regen in het vooruitzicht en temperatuur hoog. Kun je op "de dag dat het wel kan" 6 ton DS gaan maaien. Je moet soms een gokje nemen en ja, dan kan het radicaal fout gaan. Je kunt met voldoende mensen, materiaal en op tijd de loonwerker vastleggen best wel wat uitsluiten. dat ben ik met je eens. Maar 100% uitsluiten lukt niet, ook jou niet.
+1
ted9
@robbies hahaha twee weken regen in het vooruitzicht voorspellen en ook nog een boer die dat gelooft. Ze kunnen nog geen 2 dagen vooruit voorspellen man. Komen echt nog wel paar droge dagen ik denk met een goede week al.
+1
robbies
Quote Reactie van @ted9:
Komen echt nog wel paar droge dagen ik denk met een goede week al.

Ik gun het je.
Noorderling
@robbies
Die dag komt steeds dichterbij.
Voederwaarde is รฉรฉn ding, smakelijkheid en opname een tweede. Weekje wachten vergaat de wereld ook niet. Hebt nog een heel seizoen om te corrigeren met het gras dat je ernaast wilt hebben.

Voorspellingen van over een week zijn vaak hetzelfde als het huidige weer, nu wordt het nooit weer droog, als het droog is nooit weer nat en gaat men wachten.
ted9
@Noorderling Je zal nog druk worden met hooi of stro in je menger gooien waar blijven die goede gehalten dan? Meesten met dat natte gras zullen de mengwagen te klein hebben. Weer ze eerder met een wagen toe konden per dag kun je nu twee gaan halen deze winter. (De mensen die gewacht hebben zullen er nog een wat rijkere snede over heen kunnen kuilen wat bij die natte kuilen niet kan.)Corrigeren met wat drogere mais kan ook al moeilijk op zandgrond ivm na gewas.
+1
hans1980
@ted9 wat wil je tegen dat geschoten gras voeren ? Ook schiet massa naar 5/6 ton ds/ha
hoest
@hans1980 makkelijk toch twee keer kuilen en toch 11 ton ds per hectare
ted9
@hans1980 Daar hoef je niks "tegen" te voeren. Eerste de uitslagen maar eens bekijken.
hans1980
@ted9 ben benieuwd, wel met je eens dan maaien met koningsdag met 200 suiker en 85% VCOS te pittig is maar wachten op 130 gr re 70% VCOS en 30 ADL is het andere uiterste
Er stond gewoon 3500-4000 kg ds nu
ted9
@hans1980 Het gaat mij meer om het twijfelachtige weer dan om het gras wat er nu stond. Als het weer vaster was hadden wij het er ook afgehaald.
hans1980
@ted9 klopt hier ook geweldig getwijfeld
Maar straks na 50-60 mm gras maaien??
Gooi er liever mest op
Noorderling
@ted9 maisrijen zijn nog niet gesloten neem ik aan?
Organiseer je onderzaai, tarwe erna of anders afwegingen maken wat je meer waard is.

Oud gras nat de bult in is makkelijker dan jong gras droog met wisselvallig weer, andersom is vragen om ellende dus daarvan heb je het beste er van te maken.
In Engeland en Ierland is men ook nog boer, melkzuurbacteriรซn zijn zelfs te koop.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Voederwaarde is รฉรฉn ding, smakelijkheid en opname een tweede.

dat gaat vaak hand in hand.
Noorderling
@robbies tot op zekere hoogte, een koe kan zichzelf om zeep vreten in kort nat kuilgras en krachtvoer.
Lang droog gras willen ze niet vreten, oud gras kort en nat hakselen valt gauw mee, najaarssnede er op voor penseiwit en wat tarwe of ccm er naast in plaats van vertragende snijmais. Gaat het al gauw beter dan met spinazie en hebben nog een half jaar om te sturen met ons eigen voer.
weurding
Quote Reactie van @Noorderling:
Hebt nog een heel seizoen om te corrigeren met het gras dat je ernaast wilt hebben.

tja.... wilt hebben.... 😉 vorig jaar was er ook al niks te "willen"
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Maar stond dinsdagavond ook nog op het punt het te annuleren

dus toch gegokt. Jij had ook nat kunnen zijn.
Noorderling
@robbies woensdagochtend werden voorspellingen heel positief. Anders was het blijven staan als het niet 48uur droog was gebleven.
robbies
Quote Reactie van @Noorderling:
Anders was het blijven staan als het niet 48uur droog was gebleven.

woensdagochtend waren hier de voorspellingen ook nog positief. Woensdagavond stond er regen en donderdag viel het ook en gelukkig voor mij hadden we het staartje van deze bui.
de Tank
@robbies dit is gewoon waardeloos weer om stressloos te kuilen. We hebben hier gewoon geluk gehad en een paar drogende dagen gehad. Gebeurt hier ook wel dat van de Waddenzee wolkenvelden binnen drijven waar het net niet uit regent, droogt dan ook nul, terwijl rest van Nederland in de zon zit. Leen Noorderling zijn dobbelsteen dan komt het altijd goed. Er is gewoon niets aan als je de 1e snede in de regen binnenhaalt.
+5
mlkvhoudr
@de Tank als we even alles op een rijtje zetten kom ik tot de volgende conclusie, er is nu bij iedereen minimaal 3500 kg ds geoogst en volgens de gene die gemaaid hebben stijgt de ds bij Pinksteren wat 8 dagen is naar boven de 5000 kg ds en krijg je dan pinken kwaliteit voer, wat dus leid tot de slotsom dat de genen die vroeg maaien er voor zorgen dat het gras bij de genen die nog niet gemaaid hebben ongeveer met 200 kg ds per dag stijgt, best lief van die al gemaaid hebben ๐Ÿ™‚
+3
de Tank
@mlkvhoudr Ik zie hier meer bijzondere conclusies๐Ÿ˜œWe zijn de beroersten niet, pinkenvoer is het pas na half juni, dus geen paniek๐Ÿ˜‹ wel eens doorgeschoten gras begin juni gekuild met 110 ruw eiwit, 3 kilo raap ertegen aan en molk prima genoeg. Volgend jaar is aale 1e snede weer weg, beginnen gewoon opnieuw.
+2
cjw73
@de Tank zo is het. Pa zei vroeger altijd, alle kuil is nog op geraakt dus dat zal dit jaar niet anders zijn.
+4
Erco
@mlkvhoudr iedereen lult zijn eigen manier van werken goed. ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‚Als t hier wat grover gaat worden kuilen we wat natter in en gaat de tweede niet bovenop de eerste in 1 silo maar gaat de eerste in 2 siloโ€™s en mischien wel de tweede EN derde snede erover. Of een eiwitrijke najaarssnede. Je kan je ook te druk maken. Overal is een oplossing voor (hoop ik ๐Ÿ˜‚)
+7
Frans1
@Erco helemaal mee eens. Al dat gelul over slechte hergroei, je gaat je hele 1e snede toch niet op het spel zetten voor zulk geneuzel? Mooi aan de hoop krijgen van de 1e snede is het belangrijkste, daar moet het het volgende winter mee gebeuren, hier wel tenminste
+5
@Frans1 Die hergroei komt wel , de grond is goed vochtig.
+1
Erco
@Frans1 precies, maar net zoals ik zeg je praat zoals t jou uitkomt. ik wil ook geen twee weken regen hebben.. gelukkig is t koud en regen en niet warm en regen... en anders maar n litertje melk of 2 minder van de winter... t komt zoals t komt
Frans1
@Erco ik heb dit hoekje vd week ook gegokt omdat ik straks weide voor de koeien wil hebben, en het ging ook maar om een deel. Als je alles in 1 keer pakt moet het toch wel ergens op lijken
grรถs
@Noorderling
Hooimachines stellen hier niet zo veel voor, maar wel een stalvoercombi, en dat geeft ook behoorlijk flexibiliteit, zelfs geen kuilbult meer los liggen/broeien, zo vers voor het voerhek, beetje maรฏs er over. Heb eerste 5 jaar lang alles ingekuild en koeien op stal gehad, nu weiden maar nu wel minder te maaien en uit te kuilen. Rantsoen is dan wel minder constant.
+1
Slingeland
@robbies Ja, daar die je niets aann
+1
jan.1
Quote Reactie van @de hoef:
kuil is hier al 0.60 gezakt, is dat dan goed

Beter vast rijden volgende x:😬
hans1980
@jan.1 ok grap, maar dat kuil zakt komt puur door laag ds%
mlkvhoudr
@de hoef nope dat is gewoon kut met peren
+1
demelkboer
@de hoef da's van het na drogen.......
+1
grรถs
Quote Reactie van @jan.1:
Tis niet voor nix dat de boeren de afgelopen 40 jaar gestimuleerd werden aan hoogwaardig grasland beheer te doen.

Ik vraag me ook wel eens af wat dat ons gebracht heeft, continu mineralen en pensprik toevoegen, en gras dat als het te lang word meteen gaat liggen en bij droogte stopt met groeien.
+9
George
Jawel hier was het geluk eens met de slimme 😂 😂 , ik ben de nieuwe 6 gooier van het prikbord. 😂
Eergisteren gemaaid en geschud , gisteren geschud en vanmorgen geharkt en om 13:15 begonnen met hakselen , op het laatst werd de lucht donker en toen we net de plastic erop hadden vielen er enkele druppels waarna de zon weer doorbrak. Eerste snede zonder een drup water in de kuil gekregen , prachtig spul. Kunstmest ligt er ook al weer op en morgen zodebemesten. Op naar een tweede snede.






+3
Brutus64
@George mooi voer George, hier in Overijssel is er veel nat in de kuil gekomen, sommige waren gister morgen in de regen aan het harken en direct inkuilen, ze hadden beter kunnen wachten tot vanmorgen, maar ja dat is een koe in de kont kijken
boer.
@Brutus64 vanmorgen in Overijsel een dikke bui
verwijderd
@ted9 Nou hier ook wat hoge percelen , hebben flink last gehad van het kouder weer, staat dik op stam, maar of de lengte erin komt ??? Volgende week word het niks, dus de massa zal wel komen.
Hooibaaltje
@Detukkeroettwente de hakselaar zal dan weer een versnelling terug moeten๐Ÿ™‚
verwijderd
klompen
@Frans1 alles in balen?
+1
Frans1
@klompen dit jaar wel, kunnen we op het erf nog wat om rommelen
+1
arjank110
Hier in de alblasserwaard woensdag om 17.00u 3 mm, gisteren 13mm en vandaag weer 5mm. Op dinsdag en woensdag donderdag is veel gemaaid. Modder op de weg vandaag en zwarte sporen in het land en heel erg veel nat gras naar huis gereden.
casev
@arjank110 vanmiddag een stukje wezen fietsen in de alblasserwaard. Vlakbij de Donk was er een boer aan het hakselen, viel niet mee om het maar heel zachtjes te zeggen.....
Hooibaaltje
@casev was het wel fietsweer dan?
arjank110
@casev klopt, de omstandigheden waren vandaag niet veel beter dan gisteren. Bij die melkveehouder pastte het niet in de sleufsilo en heeft daarom nog een paar ha in ronde balen laten persen
casev
@arjank110 was dit overigens ook de zelfde veehouder waar zaterdag er een van de silagewagens naast de dam gegleden is? Zag vandaag wat fotos voorbijkomen ๐Ÿ™ˆ
cjw73
@casev die met zo'n blauw paard er voor?
arjank110
@casev foto's niet gezien en heb er ook niets van gehoord. Als het een fendt trekker met kaweco silagewagen was zou het kunnen
arjank110
@casev we hebben zelf gisteren 12 ha laten hakselen. Van 10u tot half 4 smiddags gereden (en kuilplaat vol). Toevoegmiddel erbij en hopen dat het van de winter goed onder het plastic vandaan komt. We zouden het met onze eigen opraapwagen nooit thuis hebben gekregen. Er staat nu nog 20 ha vast en 2 weken geleden al 12 ha gladgemaaid in dienst van beweiding.
+1
jan.1
Quote Reactie van @casev:
vanmiddag een stukje wezen fietsen in de alblasserwaard. Vlakbij de Donk was er een boer aan het hakselen, viel niet mee om het maar heel zachtjes te zeggen.....

Hier op de rivierklei gaat het voorlopig niet meer lukken,land is helemaal doorweekt.Voor de meesten wordt het nu pas over 14 dagen ,wel hoge opbrengst:😀
casev
@jan.1 nou op die alblasserwaarde veengrond voorlopig ook ff niet meer. Het is lastig keuzes maken dit jaar, maar als ik die haskelaar zo bezig zag had ik er denk allemaal maar balen van gemaakt, en ze in een rij aan de slootkant neergezet.
hans1980
@casev balenpers weegt misschien wel meer /cm2 dan nog balen uitrijden
diekman
Deze hebben minder geluk gehad

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Twentsch Land
Pffff das wel heftig !

Daar gaat veel van verloren.@diekman
diekman
@Twentsch Land is niet bij ons
Twentsch Land
Gelukkig maar.

@diekman
George
@diekman
Dat waren geen 6 gooiers.
+1
demelkboer
@George je moet gewoon met twee dobbelstenen gooien. Dat vergeten de meesten
demelkboer
@JohnDeere7serie bovenstaande is geen plof maar geww9n uit elkaar gezakt
+1
Frans1
@demelkboer gewoon? Nou, dat is hier toch niet gewoon als zoiets zou gebeuren๐Ÿ˜…
Zou ook niet weten hoe je dit nog herstellen moet met al die grond er in
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
gewoon? Nou, dat is hier toch niet gewoon als zoiets zou gebeuren
hier ook twee keer mis gegokt, gisteren 17 mm in tien minuten
woensdag 11 mm in paar minuten
Frans1
@de hoef dat kan, het gaat niet altijd goed. Ging mij om de manier waarop geschreven werd dat die hoop GEWOON uit elkaar was gezakt. Dat heb ik nog nooit gezien of gehoord. Daar doelde ik op
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
t. Dat heb ik nog nooit gezien of gehoord

hij komt hier ook over de muur , drukt de grond over de muur heen , met de kraan de zijkant volgezet , dus niet zomaar een beetje
Frans1
@de hoef Dat ligt niet aan het gras, dan hedde gij de muren niet hoog genoeg
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
Dat ligt niet aan het gras, dan hedde gij de muren niet hoog genoeg

we gaan er altijd 1.5a2 meter boven ,
+1
cjw73
@de hoef wat nu, een keer geen dubbel 6 gegooid.๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰
+3
de hoef
@cjw73 nog geen 3 ook, maar het zit binnen, de buurman rijd nog steeds
+5
mlkvhoudr
@de hoef Wij hebben het ook een keer gehad zou t 2 dagen droog blijven, 3 combi s aan het maaien net alles los begon t te regenen tot s avonds laat ik ben na t melken binnen gaan zitten met de gordijnen dicht ik kon die kutregen niet meer aanzien, volgende dag geharkt en tot meen half 5 nachts gehakseld 2 sleufsilo s vol met zeiknat voer en 1.5 tot 2 uur slaap ik heb me werkelijk waar nog nooit zo beroerd gevoeld, kon wel janken zo doodziek was ik er van, beetje bij beetje na een paar dagen lukte het me weer een beetje het te relativeren, vooral vanwege mijn kinderen die hun vader in al hun onschuld destijds op vrolijken, de kuil is gevoerd zonder boterzuur korting en het is gewoon melk geworden, hopelijk valt t bij jou ook mee hoe het voert
+1
Melkboer16
@mlkvhoudr hier ook een keer, de hele eerste snede zeiknat ingekuild en we hebben er prima van gemolken.
Zo nu ook, gras zat tegen de 4 ton ds aan en moest eraf. Nu heb je tenminste uitstekende randvoorwaarden voor een beste tweede snede en dat wil ik bij de laatkomers nog wel eens zien.
Voorts zie ik veel veehouders rare capriolen uithalen met toevoeging van water in de toverton om selectie te voorkomen.
We hebben hier altijd droge mais omdat vroeg zaaien en later oogsten dan vele collegaโ€™s, dat komt nu dus weer goed uit.
+2
hans1980
@mlkvhoudr klopt , tip begin tijdig (na 6 weken) aan natte bult wordt na half jaar niet beter
+7
de hoef
@mlkvhoudr mijn humeur is gelukkig nog goed,
+1
Slingeland
@de hoef dat is het belangrijkste
+1
demelkboer
@mlkvhoudr de suikers in het voer gaan je redden. Bult zal wat nat zijn en zal wat zakken. Maar over 4 weken ist prima voer
Noorderling
@demelkboer
Er is alleen wel gigantisch veel suiker nodig om al die tonnen water naar ph 4 te krijgen. Qua zonuren viel het mij niet mee in de dagen voor het maaien omdat het al wisselvallig was, in plaats van droog gras wat een keer nat regent.
hans1980
@Noorderling toevoeg middel?
Noorderling
@hans1980 dat is wellicht een goede verzekering, alleen zijn die ook voeding nodig,kan met melasse of andere suikers.
+1
hans1980
@Noorderling zat wel suiker in vers gras monsters
+1
jg
@demelkboer Alle adviseurs kunnen dus aan de kant .
demelkboer
@jg dat kunnen ze sowieso. Altijd praatjes over ideaal situaties onder laboratorium omstandigheden maar der hoeft er geen een de bult straks op te voeren
demelkboer
@jg dat kunnen ze sowieso. Altijd praatjes over ideaal situaties onder laboratorium omstandigheden maar der hoeft er geen een de bult straks op te voeren
bio boer
@diekman zij oude foto's van een herfst kuil
verwijderd
hans1980
@Twentsch Land Heb in 2013 met plofkuilen gras in 2x geruild ene helft nat 20%ds andere 2 weken later 45% ds

Natte kuil molk verassend goed droge (door te veel verhouting) slecht

Dus ben benieuwd al schat ik nu ds% tussen 25-30%
grรถs
Quote Reactie van @hans1980:
Natte kuil molk verassend goed

Je kunt een keer geluk hebben, maar er zijn meerdere factoren, ik heb wel eens zo'n natte kuil bij gekocht, nou dat wilden de pinken nog amper vreten.
mlkvhoudr
Ben wel benieuwd wat er uiteindelijk in gaat zitten qua gehalten dit jaar, wij zijn vrij lang gras aan het stalvoeren op t moment naast het gras bierbostel, mais en perspulp maar ureum vind ik verrassend bv laag met 21 omdat gras verreweg het hoofdbestanddeel is
+1
Frans1
@mlkvhoudr hier 15,8๐Ÿ˜ณ. Volop weiden
+1
de hoef
@mlkvhoudr ureum is hier ook gezakt, maar jij geeft het zelf al aan,het gras is te lang
+1
Hooibaaltje
@de hoef en als je nog 14 dgn wacht met maaien dan weet je wel wat de voederwaarde gaat doen....
+1
mlkvhoudr
@de hoef is inderdaad vergelijkbaar met wat nu gekuild word inde regio, gras is daar zoveel langer dan in t lage land dat we dat of apart moesten balen of vers voeren
demelkboer
Hier is het ook laag met 17. gehaltes we monster dit jaar 4.60 en 3.75. nomaal klettert het vet met het beginvan het weiden in een keer onder uit. dit jaar steeg het.
+1
cjw73
@mlkvhoudr zo das ook een heel rantsoen zeg! Gras maรฏs bierbostel en perspulp, mag wat kosten zeker..๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”
mlkvhoudr
@cjw73 ja kost wel geld van triest wou t niet gratis brengen
cjw73
@mlkvhoudr kunnen die koetjes dat niet van alleen gras en wat maรฏs en graskuil doen. Of wil je 40 liter per dag melken.
+1
mlkvhoudr
@cjw73 perspulp vorig jaar voor de heb gekocht, bierbostel om soja te vervangen ivm vlog en voerkrapte
+1
royale
@mlkvhoudr goed bezig! dat is kringloopboeren! Daar zal het de komende jaren wel meer op aan gaan!
demelkboer
@cjw73 ja maar hij stalvoert dus heel economisch bezig dus dan is alles geoorloofd 😄
mlkvhoudr
@demelkboer zeikerd๐Ÿ˜†
+2
robbies
@mlkvhoudr jaja, linkse praatjes verkopen, maar stiekem wel jezelf met aangekocht voer de MPR-top in melken. Salonsocialist
+2
Erco
@mlkvhoudr Ik molk met de laatste wagens van wat grover gras met n ureum van 14. Wel 4,22/3,72 en ruim 33 l. Nu korter gras en iets lager eiwit ureum van 29
verwijderd
+1
mlkvhoudr
@jan.1 Gaan we nou het weerbericht serieus nemen ze kunnen op het moment het weer gisteren nog amper goed voorspellen
vanloon
Dit wordt een mestvaalt met zand en plastic! Erg jammer.
verwijderd
Het moet maar
@Twentsch Land wanneer denk je dan te maaien in mei? Gezien de vooruitzichten
+8
wolfje
Boeiend om alle reacties te lezen.
als je in oktober nog een knap bultje maakt na een paar mooie najaarsdagen is de kritiek van sommigen niet van de lucht.
maar nu in het voorjaar dergelijke meuk aan de bult zetten omdat er geen mooi weer meer komt voor augustus en de buurman ook al is begonnen, en na een zware snede geen hergroei meer en hoelang wil je nog wachten......enz enz.
hetzelfde najaarsgras is nu prachtig spul met zeker 35 -40% ds (laat me niet lachen)
en het melkt ook nog es best (ha ha ha) ik weet wel beter. Boterzuur en ellende om nog maar te zwijgen van de lucht die eraf komt.
Melkboer16
@wolfje ze mogen om mij allemaal gelijk hebben. Feit is dat wij betere ervaring hebben met op tijd wegwerken ipv wachten.
We zijn verwend met drie kurkdroge jaren waarin alle gras eerder te droog als te nat aan de bult kwam.
We hebben nu al 15 mei en voor Pinksteren wordt gewoon zeikweer voorspeld.
Ik wil geen snede van >5 ton ds waarbij het gras begint te stinken om over de hergroeivertraging maar te zwijgen.
Maar we hebben allemaal tegelijk kerstdagen dus iedereen moet maar doen en over 3 weken weten we wie gelijk had
+3
robotboertje
@Melkboer16 Maandag wordt het 3 weken geleden dat we de lichte eerste snede die er toen stond er hebben af gemaaid. Twijfel was er toen of het niet te vroeg was want er stond geen zwaar gewas. De instabiliteit van het weerbericht maakte dat we toen gekozen hebben de 3 dagen te pakken en alles weg te werken. Nog geen uitslag binnen dus weten niet of de keuze juist was. Wat balen was voor de vele boeren die afgelopen week gemaaid hebben is dat het hier in de Achterhoek ineens op plekken begon te regenen waar Buienradar geen regen verwachtte. Volledige eerste snedes waar 10 - 60 mm. water door gaat. Da's gewoon kloten. Boeren die er ogenschijnlijk bij de loonwerker niet meer bij tussen konden en Hemelvaartsdag 'pas' begonnen met maaien en gisteren en vandaag pas hebben ingekuild, hebben veel meer 'geluk'. In tegenstelling tot wat buienradar aangaf bleef het gisteren en vandaag droog met relatief veel zon en wind.

Conclusie: volgens mij is Buienradar het verlengstuk van onze overheid geworden. Totaal onbetrouwbaar maar het kan je veel stress bezorgen.
+1
Ouwe Gerrit
@robotboertje Je moet ook bij weeronline kijken.
hans1980
@Ouwe Gerrit die geeft komende maand geen kans weer
+1
Ouwe Gerrit
Quote Reactie van @hans1980:

@Ouwe Gerrit die geeft komende maand geen kans weer

Op de pc weergave 2 weken vooruit. Weeronline is de beste.
T60401
@Ouwe Gerrit hoop dat onze zuiderburen het bij het goede eind hebben. meteo.be/nl/belgie/
Albert Altena
@robotboertje Wat buienradar betreft:
Het komt lang niet altijd zoals voorspelt.
Maar we blijven kijken!!!!
+6
Frans1
@Albert Altena ik zoek net zo lang tot ik een voorspelling heb die me past๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜‚
demelkboer
@Frans1 het gaat er ook niet om of je vertouwen hebt in de weer app die je gebruikt , maar het gaat er om of je vertouwen hebt in de weer app die je buurman gebruikt
Frans1
@demelkboer kijk jij maar naar je buurman
robbies
@Frans1 www.radardepluie.fr?
Frans1
@robbies gewoon buienradar, die doet het hier eigenlijk ook best goed. De voorspelling toen wij geperst hebben klopte op 1,5 uur na, maar wij hadden 3 uur marge, dus precies goed๐Ÿ˜…
Zwaagdijk
@Frans1 toch gaf hij hier noordholland wat miezer aan, maar regende toch pittig door. Maar stopte wel op de precieze tijd.
+1
Frans1
@Zwaagdijk dat maakt het verschil niet, het is beide niks als je kuilen moet
de hoef
@Frans1 dat doen wij hier ook ja
bio boer
@Albert Altena elke keer als ik kijk op buienradar zakt de hoeveelheid regen de komende 14 dagen wie weet zit er een trend bruik aan tekomen vandaag is nog droog tot nu toe buien zijn wel dicht bij ๐Ÿ˜Ž
T60401
@bio boer Het is nu heel ander weer. Afgelopen week was het broeierig. Nu fris windje.
+1
labella
@bio boer nog een paar dagen zulk weer en we moeten eerst 2 weken droog weer hebben voordat wij hier รผberhaupt het land op kunnen.
bio boer
@labella als 50 km zuidelijker zat had ik wel dik in de regen gezeten is fijn als ik een niet de volle laag krijg gun een ander ook wel wat water hier afgelopen 5 dagen droog begint weer iets of tedrogen er was voor morgen 20 mm voorspeld dat is gelukkig nu 4 geworden kan hier niet veel water gebruiken meer eerst
bio boer
@bio boer denk dat @cjw73 wel weer volle laag krijgt
cjw73
@bio boer heb al even voor je gekeken. Sinds gister alweer 10 mm.๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฐ
Elvis
@wolfje kuil van oktober 2020 980 vem 20% ds.geen regen in gehad. 3 maand geen eiwit bij gevoerd
casev
@Elvis die eind oktober balen durfde ik echt niet aan de melkkoeien te voeren, zelfs het jongvee vrat het met lange tanden
labella
@casev dat snap ik niet, hier waren ze nog gekker op de herfstbalen dan op de drogere zomerbalen.
+1
demelkboer
@labella herfst gras kan super voer zijn. Als je het maar schoon kunt harken. Laatste snede gaat de hark altijd iets hoger. Dan maar wat laten liggen
Elvis
@casevwas van schoon land.rook gewoon lekker
schoppenboer
@casev
Moet je niet jn gaan schudden. Liefst op zwad maaien en met de pers er achteraan.
Koeien boertje
@schoppenboer ik noem het maar gewoon plof balen.
En ik begin dan direct met voeren en dan zijn ze ook eind van de winter op
+1
elske-roorda
25 ha onder plastic. Prima omstandigheden. Achteraf meer moeten doen. Nu maar wer afwachten.
+3
Erco
Hier staat er een aardige snede op. Niks te gek nog. Heb t idee dat ik toch.iets te vroeg was met kunstmest spuiten. Zou
nauwelijks moeten kunnen uitspoelen en was in t begin voorlijk. Kleurt maar zozo ook. Ligt er al 10 weken op. Zodra het weer erop lijkt gaat alles er af. Dan is het voornemen van meer massa en gezond gras hopelijk gelukt en wordt het.nog zwaarder kuilen we het in twee silos in ๐Ÿ‘Œ
Peter79
@Erco hier gaat de eerste snede straks ook in twee silo's. Kunnen we de rest van het seizoen sturen wat er het beste bovenop kan
Erco
@Peter79 precies. Als t niet kan zoals t moet, dan moet t zoals t kan.maar voorlopig is t niks te zwaar nog
+3
hans1980
@Erco zo kan het ook nog

(klik om te vergroten)

Erco
+1
Frans1
@hans1980 dramaqueen๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ
+1
Erco
@hans1980 precies verkopen we het als paardenhooi, 25 balen per ha x 60 euro is een mooie prijs voor de eerste (en tweede ๐Ÿ˜„) snede๐Ÿ˜‰
+2
weurding
@Erco zie je wel... en afgeven als een ander 500 noemt voor de 1e snede...๐Ÿคญ
Erco
@weurding ik geef niet af, ik noem alleen een prijs vast op stam 😉
Weidezicht
@Erco oe, als jij 60 bied, maken wij er ook een zooitje. Komt elk jaar meer van dat paardenhooi, zo wild zijn die prijzen meestal niet.
cjw73
@Weidezicht moet je er van die midi baaltjes van maken, daar zijn die paardenhouders gek op.
Brengt in verhouding meer op.
Weidezicht
@cjw73 maken elk jaar kleine pakjes hooi, gedeeltelijk voor verkoop. Grote balen 90x90? voor de koeien en soms als je toch vanwege het weer moet vluchten na dag of 4, 5 dat spul in de baal voor paarden, maar die prijzen lopen altijd maar slecht op. Met die kleintjes loopt dat beter op, alleen wel langere periode goed weer nodig, en zooitje hulp. Met 30 graden plus de zolder op.......
Erco
@Weidezicht als je ze nu hebt vang je wel meer. maar in het begin van het seizoen is het wat minder wild. hoor nu al prijzen van 75 en hoger zelfs. ik verkoop alleen 90/100 kilo baaltjes voor 23-25 euro per stuk. van het land af. maar koop en verkoop ook nog wel eens wat. dan kom je nu makkelijk aan die 60 en dat bied ik niet want wil er wel 15 aan verdienen. dan bied ik 45 😉
Weidezicht
@Erco zijn dat kleine ronde balen?
Erco
@Weidezicht die van ca 100 kilo zijn kleine ronde ja. Midi
Spwiel
@Weidezicht Heb wel interesse in balen geschikt voor paarden, ligt eraan welke baalmaat het is.
120x90 is zeker 60 euro waard.
bio boer
@Spwiel wat is goed paarde spul 2e snee met bloeiend gras 50% ds ?
Spwiel
@bio boer Gras met een stengel en met persen niet snijden. Probeer minimaal 70 % droge stof want dan is de baal minimaal een week houdbaar.(broei)
bio boer
@Spwiel waarom niet snijden
Spwiel
@bio boer Meestal is voeren van paarden handwerk, bij niet snijden heb je plakken gras. Eigenlijk net als een klein pakje hooi. Paard moet het gras niet te makkelijk op kunnen nemen, hoe langer het gras hoe beter. Bij kort gras eerder kans op koliek. Bij niet snijden kun je de balen ook hoger stapelen omdat ze minder snel inzakken.
+2
labella
@Spwiel dat ongesneden balen minder snel omvallen is onzin, met messen in de pers kun je veel strakker persen.
Spwiel
@labella We proberen balen te leveren van 500 kilo, als je deze snijd en 7 hoog stapelt gaat de hoop zeker uit elkaar. Meer gras in de baal is niet gunstig voor de handel, liever paar balen meer per hectare.
bio boer
@Spwiel van krone pers de kleinste maat ?
Spwiel
@bio boer Ben niet bekend met krone persen, weet dus niet wat de maat is.
labella
@Spwiel de krone comprima cv perst van 100 tot 150 diameter en de cf van 125 tot 150
+1
cjw73
@labella top persen!!
marcsterreborn
@cjw73 wat maakt ze zo goed?
+1
cjw73
@marcsterreborn goed geperst balen waar tenminste gewicht in zit, en top gesneden.
+1
mlkvhoudr
@cjw73 in dat geval is een mchale pers ook een goede pers, deze foto is van 1e snede dit jaar

(klik om te vergroten)

+1
labella
@mlkvhoudr veel hangt ook af van de chauffeur. hij moet niet te hard rijden, de pers moet wel de tijd krijgen om te persen.
+1
Twentsch Land
En wiersen die bijna net zo breed zijn dan de pickup van de pers.

@labella
labella
@Twentsch Land dat is wel fijn als ze tenminste vierkant geharkt zijn anders krijg je de zijkanten van de baal niet vol
Frans1
@labella ook dat ligt aan de chauffeur. De een kan het veel beter dan de ander.
Ik harkte de laatste keer een dubbel zwad met een dubbele hark zijafleg, maar de perschauffeur had liever enkele, ze waren hem te dik๐Ÿคญdus zeg het maar. Ik vond de balen van de dikke zwaden mooier
labella
@Frans1 ik heb ook liever enkele, ik heb vorig jaar ook wel balen geperst die met een vierelement hark geharkt waren en dat vond ik ook niet fijn.
marcsterreborn
@cjw73 ja ik hoorde meer goede geluiden over deze pers
George
Quote Reactie van @marcsterreborn:
deze pers

De pers is wat anders voor jouw als journalistje.
marcsterreborn
@George jammer voor jou @George dat het vandaag niet echt mooi weer om te fietsen is
+1
George
@marcsterreborn
Ja dat vind ik ook , tijd voor zon en windstil weer. Dat fietst het lekkerst en is het fijnst op het terras.
cjw73
@George dat maakt toch weinig uit met die batterij fietsen.
+1
Brabant1
Idd het gras begint de laatste weken pas te groeien. De massa moet toch van de eerste en tweede snede komen. De natuur is gewoon 2 weken later met die kou. En een beetje gezond voer is beter dan die natte spinazie. Dus gewoon geduld hebben
Nevergiveup
@Brabant1 je kunt id. Beter niet aan de eerste galg gaan hangen.
Kars
@Brabant1 idd. Ik zit ook in brabant. Laatste week komt er pas kleur in het gras en massa. 2 weken geleden leekt het allemaal of ze liter roundup per ha gespoten hadden. Licht bruin. Allemaal dode punten van de vorst. Nou smakelijk. Die hebben laten staan daar is het nu uitgegroeid. Ik heb 3 weken later kas gestrooid en geen last van gehad en nu ook meer gras.
+3
mlkvhoudr
@Kars past ons niet maaiers niet beter enige bescheidenheid tot we het zelf beter aan de kuil hebben zitten....... t is hier in ieder geval knap nat aan het worden
grรถs
@mlkvhoudr
Ik denk waar hebben ze het over, maar zie nu de meeste buien gaan om Drenthe heen, gaat weer net als vroeger; neerslagkaart.nl/
mlkvhoudr
@grรถs Dan heb je nu geluk๐Ÿ‘ misschien schreeuwen we over een week of 8 wel weer om vocht, heb nu wel genoeg in ieder geval๐Ÿ™‚
+1
Noorderling
@mlkvhoudr
Gras droog in de bult en er staan inmiddels plassen op het land, 25mm gehad in 2 buien van een kwartier.
Wagens bleven er net op rijden. Grond is compleet uiteen gevallen door de vorst waardoor het nu heel zacht en open is, lijkt wel een spons.
Mag wel even flinke droogte tegenaan om die schade op te lossen, liefst scheuren van een meter diep 😬
+1
bio boer
@Noorderlingzorgt dat op klei juist niet voor verdichting? die schuuren daar valt weer kruimels klei naar beneden als het dan nat wordt zwelt de klei weer op door dat in die schuur klei is gevallen zwelt daar meer klei op dan krijg je blauwe plekken in de klei
Noorderling
@bio boer
Die theorie kende ik zo nog niet maar daar zit ook wel wat in.
Net als verticale slemp na woelen dat je tand gleuven inspoelen met lichte grond.

Goede beworteling is het belangrijkste.
+2
Melkboer16
Ben blij dat we het gras weg hebben.
Winddroog meer was het niet maar gezien de weersvoorspellingen wordt het de komende twee weken helemaal niks beter en dan moeten wij hier maar afwachten of je nog op het land kunt.
Kunstmest erop en over 4 weken de volgende snede, dit wordt een grasjaar na 3 klotejaren.
Twentsch Land
Als je het winddroog hebt weg gekregen is het ( gezien de omstandigheden ) prima. Er zijn er ook genoeg die in stromende regen bezig waren, enorme bult water in de kuil en flinke sporen in het weiland ....of je daar nou zo blij van wordt ...... @Melkboer16
+1
zandhapper
@Twentsch Land Was afgelopen week als toerist in twentse land,en dan kijk je met boere ogen rond,en dan zie je hoe machteloos je staat als het dan steeds weer regent, en dan hoor je van loonwerker thuis (z-o friesland),dat het super gaat, en er mooi spul aan de bult komt !
Twentsch Land
Tja en dat in een klein land ..... Drenthe moet ook mooi voer hebben binnengehaald hoorde ik.

Wat vond je van rondje Twente even niet uitgaande van het weer ?

@zandhapper
+1
grรถs
@Twentsch Land
Hier in zw-drenthe is alles gekuild onder super omstandigheden, alleen vrijdagochtend een klein buitje, maar wij hebben nog niet gemaaid, staat wel genoeg op inmiddels ..
+1
Weidezicht
@Twentsch Land ik vindt het daar prachtig. Paar keer in markelo op vakantie geweest. Prachtige omgeving.
+1
labella
@Weidezicht ik ben vroeger ook op vakantie geweest in Markelo maar kan mij er weinig meer van herinneren, alleen nog dat wij 's avonds naar Dieka gingen......
+1
zandhapper
@Twentsch Land Mooie omgeving ,met veel oude boere -elementen ,waren er 3 weken toen het s nacht nog erg koud was ,maar toen mooi weer overdag. Waren nu afgelopen week omgeving Mandeveen ,sprak er met ex-boer en begreep wel dat er daar door af stemmen ruilverkaveling in omgeving, veel in oude staat is gebleven ,en dat heeft als toerist wel charme, maar vaak veel beperkingen voor boeren.
Het moet maar
@Melkboer16 inderdaad nog veel te veel lege plek om de plaaten
+1
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
dit wordt een grasjaar na 3 klotejaren

Het jaar is anders al behoorlijk klote begonnen , veel later voorjaar en veel te koud. Eerste snede is later en op veel plaatsen nat gewonnen. Dus of het een goed grasjaar wordt zullen we nog even af moeten wachten. Bovendien vond ik vorig jaar op de coronaregels na totaal geen klotejaar.
+2
weurding
@George t is net of klok geen uur maar maand vooruit is gezet, natuur was 20 april 2020 verder heen dan nu
Twentsch Land
@weurding

Over ruim 4 weken al de langste dag ..... gaan we alweer terug met lengte dagen โ˜น๏ธ
+1
weurding
@Twentsch Land tot langste dag asperges, zijn duur ook
Elvis
@weurding vorig jaar hebben we na het bemesten van de eerste snee geen regen meer gehad.
weurding
@Elvis klopt
+1
Melkboer16
@George jij misschien niet, maar oostelijke collegaโ€™s hebben nu het water wat ze 3 jaren tekort kwamen.
Velen hebben nu een overvloedige eerste snede en de tweede zal ook wel weer goed worden want water is er alvast genoeg voor!
Jammer voor degene die het of hebben staan want dat wordt nu een stinkzooi.
Mijn vader herinnerde zich het jaar 1983 of 84 nog toen werd er nog niet voor 1 mei ingekuild en hadden we een totaal verregende meimaand.
Dit jaar lijkt het erop maar mijn pa heeft het er nog wel eens over en daar heb ik van geleerd dat alles wel op komt!
Zelf hebben we de derde snede een keer veel te lang gewacht en dat belande uiteindelijk op de mesthoop.
Gras begint te stinken als het te lang staat en zie het dan maar door de koe te krijgen!
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
jij misschien niet, maar oostelijke collegaโ€™s hebben nu het water wat ze 3 jaren tekort kwamen.

Hier kwamen we ook flink water tekort en hebben we afgelopen 3 jaar veel beregend. Maar vorig jaar had ik de eerste 3 snedes telkens precies binnen een maand in de kuil. 27 april , 27 mei en 27 juni. De vierde liet een stuk langer wachten door de droogte en doordat we ons met beregenen op de andere gewassen concentreerde.
hans1980
@George nog blij dat we de aanschaf van nieuwe beregening uitgesteld hebben
+1
labella
@hans1980 je kunt hem over een maand hard nodig zijn.
+5
Frans1
@Melkboer16 wordt een stinkzooi.. en dat zegt degene die het nog niet winddroog in de kuil gemaakt heeft๐Ÿคฆโ€โ™‚๏ธ
Melkboer16
@Frans1 heb ervaring met dit gras en weet heel zeker dat ze wat we ingekuild hebben graag op gaan vreten en we zullen er ook van melken.
Met de regenbuien die nu vallen en gevallen zijn kan ik ook wel wachten met kunstmest strooien omdat het echt plenst!
Dan ben je gezegend als je nu nog je gras heb staan๐Ÿฅฒ๐Ÿฅฒ
Hier mag het wel eerst een week drogen voor je weer fatsoenlijk inkuilen kunt zonder zand
cjw73
@Melkboer16 dat stinken valt nog wel mee. En de kwaliteit van wat er gekuild is kan ook nog wel eens tegenvallen, gezien de troep die er aan de bult gereden is.
de Tank
@cjw73 zolang er niet massaal de aar in zit is het prima gras, voor 1 juni ingekuild is er weinig aan de hand. Degene die nat gegaan zijn, zijn zeker slechter af.
+1
hans1980
@de Tank In Engeland kuilen ze altijd zo
JappieJo
@hans1980 maar dat is wel wat ander gras.
cjw73
@hans1980 daar is de vrouw vast niet blij mee.
bio boer
@hans1980 wat ze in engeland kuilen zijn snedes van 4000 kg ds de stopel is daar altijd bruin na het kuilen waarom ze dat doen weet ik niet meschien kunnen ze niet anders om het weer ๐Ÿคทโ€โ™‚๏ธ
bio boer
@bio boer hebben dan 3 snedes per jaar in plaats van 4/5 hier
Elvis
@bio boer ze zullen het wel weten, voeren niks anders dan gras
ted9
@Melkboer16 Ben bang dat jij met je natte kuil ook wel handschoenen mag dragen bij het plastic optrekken vlak voor een verjaardag ander zit of sta je mooi alleen:)
+5
labella
@ted9 dan krijg je wel 1,5 meter afstand.
+2
hans1980
@ted9 mooi om rivaliteit te zien tussen diegene die gemaaid heeft vs niet
+1
weurding
@hans1980 maiszaaien net zo...๐Ÿ˜„๐Ÿ™ˆ
+1
labella
@weurding als je heel goed kijkt kun je de rijen hier nu zien.
Weidezicht
@labella zaad is in het zicht gespoeld?๐Ÿ˜‡
labella
@hans1980 ik heb een deel gemaaid maar weet niet wat het beste is, gelukkig wel alles zonder regen binnen gekregen.
+1
Melkboer16
@ted9 ik mag nooit mee naar een verjaardag zonder een flinke wasbeurt.
Aan mij ziet of ruikt niemand dat ik boer als ik tussen de burgers kom, zelf niet op een boerenbijeenkomst.
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
Aan mij ziet

Tijd voor een foto dan , zodat we dat zelf kunnen beoordelen. 😃
+1
weurding
@George van zijn handen๐Ÿ˜†
George
Quote Reactie van @weurding:
van zijn handen

Gewoon van alles , hij is nog al van zichzelf overtuigd. Nu wij nog. 😃
+3
cjw73
@George van alles hoef nou om mij ook weer niet....
+1
George
Quote Reactie van @cjw73:
van alles hoef nou om mij ook weer niet....

Krijgen we wel een goed beeld van 'm of ie nu wel of niet boers eruit ziet. 😄
+1
matt
@George als hij zijn bek lostrekt,valt hij alsnog door de mand ๐Ÿ˜€))
+2
Melkboer16
@matt dat maakt niet uit! Kan met iedereen omgaan maar ik verloochen mijn afkomst en beroep nergens.
Hoe bekakter mensen praten hoe minder als ze hebben.
+2
weurding
@Melkboer16 voornemens kan ik aan uw extreme inhoudelijke bijdrage met uitzonderlijke consistentie een weinig apprecierend relaas toevoegen 😁
PIONIER
@weurding waar heb je die dure woorden geleerd
George
@PIONIER
Ja wie heeft 'm dat voor gezegd. 😂
+2
matt
@George hij is gehackt
Elvis
@PIONIER dat is plat drents
George
Quote Reactie van @Melkboer16:
verloochen mijn afkomst en beroep nergens.

Dus zie je- en ruik je het toch wel een klein beetje? 😂
matt
@Melkboer16 bedoel dat je hier wel eens flink lomp uit de hoek kunt komen.
+1
Melkboer16
@matt waar je mee omgaat word je mee besmet ๐Ÿ˜ท!
Ik ben niet iemand die alles met de fluwelen handschoen aanpakt.
Nooit gedaan ook,
demelkboer
@weurding die verraden bij mij ook altijd mijn rurale professie
demelkboer
@weurding die verraden bij mij ook altijd mijn rurale professie
verwijderd
Kars
@Hans van Bergen die vroeg gemaaid hebben, hebben allemaal dode vriespunten ingekuild. Nu begint het gras pas blauw te kleuren. Ik wil die uitslagen wel eens zien of de kwaliteit zo geweldig is.
Herbert
De hier nog niet gemaaide percelen beginnen nu wel door te schieten. De wel gemaaide starten al weer mooi op. Ben benieuwd welk deel van de eerste snede de beste kwaliteit heeft straks in de kuil. De nog komende zeer zware snede, of de vorige week wat verregende snede.
+1
cjw73
@Herbert das niet zo moeilijk. Iedereen heeft straks top kwaliteit. En anders hebben ze wel een excuus. Spraak gister ook nog met 1 waar het zeiknat aan de bult is gereden. Reden, ik wou wat vochtiger inkuilen. ๐Ÿค”๐Ÿค”๐Ÿค”
Nevergiveup
@cjw73 die heb ik hier ook gezien , zeiknat. De kuil is nu na 4 dagen nog ongeveer 60% van de hoogte tijdens het kuilen , balen zag ik ook al als pudding in elkaar gezakt. ๐Ÿ˜ฒ
+3
Herbert
@Nevergiveup haha dat kuiltje van een paar hectare hier ook wel. Smiddags gemaaid, de volgende ochtend regen in gehad, smiddags weer een beetje zon en snacht ingekuild. Om het even recht te praten, gelukkig is tie veel gezakt. Kan hem nu iig weer in 1 keer met de kuilsnijder pakken๐Ÿ˜„
bio boer
@Nevergiveup heb hier ook al balen bultje gezien waar weinig van over is en is geen regen in gekomen
+1
de Tank
@cjw73 mooi toch, iedereen gelukkig.
+1
Erco
Hier gisteravond 22 ha gemaaid (behalve rondom laten maaien want kneuzen is nu wel n pre) vanochtend geschud, zon en wind nu, straks nog een keer schudden en vanavond door de hakkelaar, nu nog even droog weer houden ๐Ÿ˜Š
+1
cjw73
@Erco dan heb je geluk. Hier de laatste 24 uur nog 6mm regen gehad. Gelukkig niet gemaaid
+3
Erco
@cjw73 de domste boeren telen de dikste aardappels ๐Ÿ˜‰

(klik om te vergroten)

+4
hoest
@Erco onzin, ik teel helemaal geen aardappelen
Vdejong
@hoest Blijkt dus uit dat je niet de domste bent.
hoest
@Vdejong ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ๐Ÿฅณ
+1
Hooibaaltje
@Erco dit noemen ze snel schakelen. Top , mooi dat kan zo.
bio boer
@Hooibaaltje het zit nog niet in de bult he
+11
Erco
@bio boer Nu wel ๐Ÿ˜‰

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Frans1
@Erco mooi werk zo! Zo'n verdeler had onze lw in NL ook, werkt mooi
+1
demelkboer
@Erco Bam! een dikke 6 gegooid
Erco
@demelkboer durf en een dosis geluk dat we niet de dagen ervoor al veel regen kregen en ook niet tijdens de veldperiode. ook laten maaien met kneuzer en buurman die even hielp schudden. verwachting is rond de 30 procent ds en tegen de 5 ton ds. pioneer 1188 erdoor. wie niet waagt.....
Slingeland
@Erco bevalt de 1188?
Erco
@Slingeland dit jaar weten we nog niet maar andere jaren met een wat vochtigere kuil wel
de hoef
Quote Reactie van @Slingeland:
bevalt de 1188?

hier bevalt het prima ,veel melkzuur,gras moet onder de 45% zijn
+1
Vinkje
@de hoef Dus goede conservering ๐Ÿ‘
Ook veel azijnzuur?
de hoef
@Vinkje melkzuur 90 azijn zuur 22 boterzuur 0.5 29% ds is kuil van 2019
dit jaar is natter
+1
Albert Altena
@Erco Hier is de keuze ook Hemelvaartsdag gemaakt en vrijdag gekuild.
Daarna nog een flink stuk op de kop gezet en gisteren mais gepoot.
T60401
@Albert Altena Dan hoop ik dat je niet op zandgrond zit. anders ben je een boef. 😁

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
Regels zand- en lรถssgrond
Gras op zand- en lรถssgrond mag u in verschillende perioden scheuren of vernietigen.

1 februari tot en met 10 mei
U mag in deze periode het grasland vernietigen als u direct daarna een stikstofbehoeftig gewas zaait, zoals gras. Een lijst hiervan staat in tabel 3. Deze staat hierboven.
Albert Altena
Dan maar een boef!!!
Had het in de gecombineerde opgave in feb al opgegeven.
Was lang de winter ingegaan en totaal kapotte zode met veel onkruid.
hans1980
Nu prachtig weer beetje wind morgen ook, ideaal inkuilweer, in weekend weer 20-30mm regen

Dus nu maaien maaien maaien

Laat nat hoekje maar staan
labella
@hans1980 hier regent het nu, ondanks dat op buienradar niets te zien is....Op de satellietbeelden een klein wit stipje dus zal niet veel voorstellen.
hans1980
@labella waait zo weg
+3
mlkvhoudr
@hans1980 lekker de boel aan het op naaien Hans๐Ÿ˜†, maar goed ik luister naar je en laat het natte hoekje staan, alles dus kan net zo n beetje stalvoeren op mijn allerhoogste grasland๐Ÿ™‚
david2
Afgelopen week hier meer dan 50mm gehad koeien binnen onderhand te nat om er zelf door te lopen dus maaien wordt ook niet veel
Grasbaal
We zitten weer aan de 400 reacties!, het topic wordt gesloten en gaat hier verder:

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
400
DEELNEMERS
62
WEERGAVES
0