'Het ziet er niet goed uit in Den Haag'



Quote:
Boos en verdrietig heb ik op 17 maart naar de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen gekeken. De belangen van de landbouw zullen niet zwaar wegen in de nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer met minder landbouwvertegenwoordiging, een versplinterd politiek landschap en D66 als tweede partij.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

+2
cornelissen
Ik acht niets uitgesloten, maar de grootste bedreigingen zijn tot op heden voor mij van onze belangenbehartigers gekomen, lto en meeloper nmv .
Ik heb grond moeten verkopen om fosfaatrechten te kopen ,terwijl ik geheel grondgebonden aan het uitbreiden was met alle vergunningen, wat op de peildatum onomkeerbaar was.
Ca een kwart miljoen euro om 25 tot 30 melkkoeien met jongvee extra te mogen melken, wat ik zeker nodig had om nog een klein beetje rendabel te boeren. Alle procedures verloren. Ja zo maak je wel individuele melkveehouders kapot. En dat georganiseerd door het "tuig" van lto en meeloper nmv , waar je ook nog lid van bent
Nu zou het natuurlijk best kunnen ,dat de politiek dit als voorbeeld ziet om iedere keer een relatief klein groepje melkveehouders kapot te maken. Lto en Nmv hebben ze weinig last van.
Ik acht ze nog wel in staat om voor te stellen latente stikstofruimte te roven bij melkveehouders. Is het overige gedeelte van je stal , wat nog leeg staat ook waardeloos.
+2
EDOO
@cornelissen Veel respect voor jou doorzettingsvermogen! Winnaars hebben een plan, verliezers altijd een excuus. Tenminste die uitdrukking hoor ik wel eens.
+1
Melkboer16
@cornelissen gefeliciteerd, jij hebt het gered. Veel ook goede collega’s die ook meenden een goede ondernemers-strategie te hebben gekozen hebben het niet gered!!!!
Jij bent in de gelukkige omstandigheid dat je voer genoeg hebt en geen problemen met mestafzet.
En nu dus ook veel koeien en nog teveel tijd om te klagen over het vermeende onrecht wat je is aangedaan!
Wees toch een keer tevreden man, je leeft nog je boert nog, nieuwe stal en privé ook gelukkig of is dat het probleem????
+4
slagakker
@cornelissen Ik snap je frustratie over wat je overkomen is en heb het al vele malen gelezen.Zet je er overheen en kijk vooruit met de situatie zoals het nu is.Zoals je nu vaak reageert ga je uiteindelijk van naar de klote.Tel je zegeningen zowel zakelijk maar nog belangrijker prive. Ook ik heb een keuze moeten maken zakelijk en dat heeft pijn gedaan. Maar ik kijk vooruit en ga een compleet nieuwe onderneming opzetten buiten de landbouw en heb er zin in.Probeer tevreden te zijn met wat je hebt of misschien een geheel nieuwe uitdaging...
+3
de jonge
@cornelissen ik kan wel begrip voor je standpunten opbrengen, volgens mij zit het pijnpunt bij jou er vooral in dat jij keurig alles volgens het boekje en volgens de wet hebt gedaan en je dus eigenlijk daardoor een mes in je rug hebt gekregen en degenen die alles aan de laars gelapt hebben en de stallen volgestouwd zonder dat ze dat wettelijk gezien mochten worden beloond. ik kan me voorstellen dat dat zeer zuur is..
+1
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
olgens mij zit het pijnpunt bij jou er vooral in dat jij keurig alles volgens het boekje en volgens de wet hebt gedaan

Dat heeft iedereen, een paar uitzonderingen daargelaten. Hij heeft inmiddels een iets positievere stemming weten te bereiken heb ik het gevoel. Heeft inmiddels ook al weer grond bijgekocht meen ik. Iets met klagers geen nood.
de jonge
@pieta meen je echt dat je er van overtuigd bent dat het gros niet meer koeien hadden dan op 2-7-2015 waren vergund? daar heb ik eerlijk gezegd nog wel wat twijfels bij
pieta
@de jonge Puur de NB-vergunning zou ik niet weten. Maar de PAS die was er op dat moment.
de jonge
@pieta dat is een dingetje wat ik nooit goed heb begrepen,als je +- 6 weken voor 2 juli geen pasvergunning had aangevraagd kon je hem toch ook niet hebben, of gold daar niet dat er een minimale termijn van 6 weken voor geldt qua besluitvorming ?
cornelissen
@de jonge Volgens mij kon je de pas meldingen pas op 1 juli 2015 doen, toen is het ingevoerd.
de jonge
@cornelissen bij mijn weten ook,en normaal gesproken zijn er dan toch termijnen dat er uitsluitsel moet komen of het is goed of afgekeurd? hoe kan het dan 1- 7 ingevoerd zijn en op 2-7 geldig..dan is de aanvraagprocedure toch nog niet voltooid? maar nogmaals ik heb nooit begrepen hoe dat zit.
pieta
Quote Reactie van @de jonge:
an is de aanvraagprocedure t

Pas hoefde je maar te melden in veel gevallen.
de jonge
@pieta zou kunnen hoor,daarom zeg ik,ik heb nooit begrepen hoe dat precies zat,want het lijkt mij ook sterk dat iedereen een melding op 1-7 en 2-7 2015 had gedaan...
Slingeland
@de jonge Er zijn er genoeg die op een later moment gemeld hebben
En dat is niet echt handig
pieta
@de jonge Ik heb geen idee of je het direct moest melden. Er zat een regeling in dat je een "vergunning" kreeg voor het hoogst aantal dieren in een bepaald jaar/jaren. Weet ik verder niet zeker. Ik heb zelf gewoon een NB-vergunning.
Jawis
@cornelissen het is geen vergunning. Het is een melding....
+1
de Tank
@cornelissen boos blijven is de straf die je jezelf geeft voor de fouten van een ander.
royale
@cornelissen krijg je geen gedoe met de grondgebondenheid? Ik heb veel respect voor jou met je keuze. Bij minder gebruiksruimte kan het zijn dat je elke kg fosfaatoverschot met grond moet invullen. Het is een knettergekke complexe materie! Dat was oa voor mij reden om geen grond te verkopen. Ik heb fosfaat gekocht met financiering bij derden.
cornelissen
Quote Reactie van @royale:
krijg je geen gedoe met de grondgebondenheid?

ik was voor de bouw ook al grondgebonden met 80 melkkoeien, voor de uitbreiding naar 120 koeien, waar ik voor aan het bouwen was (geheel nieuw voor de geplande 120 koeien) had ik ca 20 ha grond gekocht. Waarvan dus noodgedwongen 3.5 ha verkocht om rechten te kopen met wat ander geld er bij. Dus nu ca 110 koeien. De overige 10 plaatsen zullen eerst wel leeg blijven .
Grondgebondenheid is hier niet een groot probleem, lage fosfaatgehalten in de grond, stikstof is meer bepalend.
+4
MTSTAMMINGA
Die veranderen kan en wil over leeft @cornelissen

Je hebt die aanval op je onderschap overleeft @cornelissen Zijn genoeg collega,s die het als ondernemer niet overleven triest diep triest voor die collega,s
Slingeland
@MTSTAMMINGA Daarnaast is er nog een groep die het als mens niet overleefd heeft.
Enorme impact heeft het op meerdere gezinnen gehad
En de politiek? Die wast de handen in onschuld. Laat 1 ding heel duidelijk zijn. De problemen zijn gemaakt doordat de wet door zowel de tweede als eerste kamer aangenomen is
Coen
@Slingeland , van de overheid / de politiek had en hebben kleine zelfstandigen niets te verwachten, die willen alleen zeer grote bedrijven en loonslaven
groeier
Quote Reactie van @Coen:
van de overheid / de politiek had en hebben kleine zelfstandigen niets te verwachten, die willen alleen zeer grote bedrijven en loonslaven

Dat klopt, maar je moet daar even bij zeggen dat de laatste jaren ook steeds meer complete families zijn gaan leven als luizen.
+1
oubi
De rechtvaardigheid ontbreekt. Had je alles op orde alleen krap koeien op 2 juli 15 dan ben je de sjaak. Had je geen goede vergunning maar wel veel illegaal vee, dan ben je beloond.
de jonge
@oubi precies dat dus

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

De Nederlandse landbouwsector staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0