Zomerstalvoeren wint aan populariteit

Herfstgras is vaak te nat om te kuilen en vanwege vocht en een tekort aan suikers lastig te beweiden. Toch moet het perceel schoon de winter in. Steeds meer melkveehouders stappen daarom over op zomerstalvoeren om het gras tot waarde te brengen.

Bron

Deel dit artikel

Reacties

+3
MTSTAMMINGA
Ik denk dat het dure voer momenteel ook wel een reden is om weer te beginnen

We deden vroeger wel alles verkeerd ,maar ook toen konden we wel reken 😉
+2
JohanvS
Of alle kuilgras op, zijn er verschillende hier.
+4
MTSTAMMINGA
@JohanvS Dan te bedenken dat we een 3 jaar 4 terug dachten dat het ruwvoer niet opkon !!
+2
labella
@MTSTAMMINGA hier in de buurt ook iemand die 3 jaar geleden kuilen uitgereden heeft op het maisland en nu van hot en her balen weg sleept.
mlkvhoudr
@labella beweid herfst gras is nog steeds maar 1 plek voor direct t bouwland, dat gaan de dames echt niet vreten
+3
labella
@mlkvhoudr dat zou kunnen maar ik beweid niet en dan willen ze een baal herfstgras erbij graag vreten.
grös
@labella
Ik reed toen al geen kunstmest meer uit en toch wel een halve snede direct met de opraapwagen aan de mestbult gereden. Maar ik heb ze toen hier in de buurt net in het voorjaar nog kuilbulten op de meststrooier zien uitrijden en een paar maanden later verdroogde alles..
+1
Ynze Oenema
@grös je bedoelt zeker een boer waar geen boer meer opzat 😉 de 1e en 2e snee is daar toen wel duur verkocht
Noorderling
@MTSTAMMINGA
Denk dat ik tot kerst nog wel genoeg voer heb zitten 😁
Vdejong
@JohanvS het kuilgras van hier is naar Belgie gegaan, boer moest er daar €86/ton ex voor betalen. Als je dan nu gras hebt staan, kan zelf voeren snel uit.
+2
Albert Altena
Ik heb zelfs altijd gezegd dat alleen al door gras stalvoedering van het herfstgras de hele mechanisatie uit kan.
+4
mlkvhoudr
Je bent echt niet goed bij je hoofd als je in stalvoedering gaat investeren
+1
cjw73
@mlkvhoudr zit er toch aan te denken om het te doen.
+1
Ted6
@mlkvhoudr Kun je dat uitleggen ?
mlkvhoudr
@Ted6 heb er vorig jaar in "geinvesteerd" t is echt veel werk en t moet ook op zondag gebeuren, dat viel me het meeste tegen en het is nog best fouten gevoelig met de oude deutz opraapwagen die ik gekocht heb, ik wou de investering zo snel mogelijk terugverdienen dus veel gemaaid afgelopen jaar. Het is geen vervelend werk maar t is wel heel tijdrovend met name in de herfst in de zomer stamp je gewoon de opraapwagen vol maar in de herfst als de omstandigheden nat zijn en het gras zwaar is het ondanks tandemasser opraapwagen heen en weer rijden geblazen hier en dan is t echt tijdrovend
mlkvhoudr
@mlkvhoudr met fout gevoelige machine bedoel ik er gaat heel snel wat mis en je moet constant opletten, (bij die van mij tenminste) bodemketting aan zetten gaat via v snaar dan moet je echt heel goed opletten elke keer weer dat je de hydroliek voldoende lang er af zet zodat v snaar helemaal vrij is weer anders gaat die slippen en brand die door, en je moet elke keer weer op het bedieningspaneel het te bedienen knopje terugzetten en als je dat vergeet kan het maar zo zijn dat de achterklep per ongeluk open gaat terwijl je wat anders wil bedienen, en ik moet elke keer de stroom van het bedieningspaneel halen anders is de accu van m'n trekker leeg de volgende dag, dat soort zaken, t is constant opletten geblazen
JappieJo
@mlkvhoudr klinkt als een heel oude opraapwagen, niks mis mee maar dan is het wel lastig ja
mlkvhoudr
@JappieJo ja oudje wou ook niet gelijk dik investeren
+6
bio boer
@mlkvhoudr klinkt nu net of ben je niet zo handig met machines 🤣
+3
mlkvhoudr
@bio boer dat speelt ook mee😆😆
+1
grös
@mlkvhoudr
Mijn wagen is ook van '88 maar is wel hydraulische bodemketting, nestwielen zijn trouwens wel versleten, word nog leuk klusje eerdaags..
mlkvhoudr
@grös hier is voor aanschaf de invoer vernieuwd maar mijne komt uit 90
+3
Spuit11
@mlkvhoudr Doe het goed of doe het niet. Dat is met elk systeem. Ik vind het ideaal. De ds opname en opbrengst is gigantisch, ik vind het moeilijk ijken maar als je het goed in de vingers hebt en je bent nogal intensief, dan verdien je hier meer mee dan met de weide premie.
bio boer
@Spuit11 melk in de zomer 2 tot 3 kg meer per koe dan in de winter met nieuw ingezaaid grasklaver 4 tot 5 kg exstra krachtvoer hetzelfde
+1
JappieJo
@mlkvhoudr ik heb met elektrische bediening en 8 wielen, koste 5400€ 1 maal lager kapot koste 450€ met arbeid
Herbert
@JappieJo of 50 euro en een middagje eigen plezier. Om die reden een oud wagentje gekocht. Super simpel wat zelfs met 2 linker handen nog prima te doen zou zijn.
+1
JappieJo
@Herbert kon het zelf niet voor mekaar krijgen, ongelooflijk klote plek
ted9
@mlkvhoudr Heel verstandig hoe bevalt het water op de voergang en de eventuele rijsporen die je achter laat in het najaar omdat t net aan kan. In een nat voorjaar heb je er goed last van wanneer de mest er weer in moet.
ted9
@ted9 je moet er de grond naar hebben en als je er de grond naar hebt kun je het net zo goed in kuil drukken of op laten weiden.
mlkvhoudr
@ted9 ik rij dus met halve wagentjes dan in het najaar, de lage percelen liggen allemaal op 1 oor waarbij het lage gedeelte leemachtige grond is en de hoge klapzand, daar kan ik wel lang rijden zonder schade alleen moet ik dan steeds over de zelfde kopakker, afgelopen najaar op de natste percelen begonnen, maar op een gegeven moment de rest in de baal gedrukt want dat gras bleef maar groeien.
Bekkink
@mlkvhoudr 🤣 je hebt vast een k570. Als je hem kwijt wil😏 ik heb nu een k550. Tandem past mij nog wel. Super degelijk. En eenvoudig
+1
mlkvhoudr
@Bekkink weer te eerlijk he 🤦🤦😅

Ja een k570
+2
Herbert
@mlkvhoudr het is hier juist de beste investering van de laatste jaren geweest. Als de weideplanning ff niet aansluit op het weer altijd nog wel een perceel op afstand achter de hand zodat het percentage vers gras in het rantsoen stabiel is. Afgelopen zomer met die hitte koeien overdag mooi binnen, ondanks 35 graden ramvol gevreten met vers gras. En elke najaarssnede zeer efficiënt benut.
+1
Noorderling
@Herbert
In een droog najaar lukt alles.
Kan alle gras dit jaar ook wel aan de koeien voeren.

Stal voeren moet elke dag, kuilen kun je in 2-3 dagen vangen. Voeropname als de ondergrond nat viel me ook niet altijd mee.
Overal is wat bij, met kuilen moet je slagkracht hebben en stal voeren hele goede banden.
Herbert
@Noorderling ligt ook wel aan je grondsoort. Eenmaal echt nat is het hier klaar, maar ik kan hier zonder problemen direct na een zware bui wel aan de gang. Beetje veen/zand, neemt het direct op.
+1
grös
@Herbert
Heb hier nog een klein perceel op 14km afstand, om te stalvoeren nu moet ik er elke snede 6x heen, maar met inkuilen ook, en heb met maaien/inkuilen sowieso geen tijd en hooien/balen moet ik er haast al 8x heen, dus dan is stalvoeren wel ideaal, huiskavel is relatief klein dus weiden is ook lang niet overal een optie.
richard-de-wolff
@mlkvhoudr leer jij dan eerst maar eens rekenen
mlkvhoudr
@richard-de-wolff welk onderdeel Richard?
+3
Bekkink
@richard-de-wolff wat wil je berekenen. Laatste snede afgelopen jaar ook op stal gevoerd. Als je het inkuild is het meestal pinkenvoer met ontzettend veel eiwit.
Nu had ik met stalvoeren geen eiwit in bulk nodig.
Geen loonwerker om in te kuilen.
Melkeiwit steeg . Zelfs 4% eiwit gehaald. En achteraf een mooi bex voordeel. Heb er wel voor geinvesteerd. 2e hands fronthef met pto en 2e hands frontmaaier. Was met 6k. klaar. Ik vind zelf dat ik mijn herfstgras aardig opgewaardeerd heb, met beperkte middelen.
richard-de-wolff
@Bekkink dat bedoel ik,kan prima uit
JappieJo
Na 3 jaar laat ik het mooi staan waar het staat. Misschien in de herfst, voer wel een baaltje kuil erbij. Vooral vet% is om te janken, stamp maïs erbij om ureum laag te houden, klauwen meer problemen.
bio boer
Stal voeren moet je juist in de zomer doen in de herfst vind ik het juist minder worden maak ik er liever gras brok van wordt eiwit ook nog bestendig van daar staat in mijn geval ook duurder brok tegenover met de ruwvoer posities van nu stal voeren we wel alles op
gprumo
Het werkt ook super mooi! Het enige nadeel wat eraan zit is dat het tijd kost, maar aan de andere kant pak je ook iets terug dat je het niet hoeft in te kuilen( mocht je dat zelf doen, anders scheelt het kosten.) je benut je gras zoveel beter en het is super gezond voer.
+1
George
Quote Reactie van @gprumo:
e benut je gras zoveel beter en het is super gezond voer.

Als ze het zelf in de wei halen is de benutting wat minder maar ook minder werk en minstens zo gezond. 😀
+2
cjw73
@George moet de wei wel bij de deur liggen. En das hier niet zo
+3
George
Quote Reactie van @cjw73:
moet de wei wel bij de deur liggen. En das hier niet zo

Da's waar telkens met die veewagen op en neer de koeien halen is ook een hele toestand. 😀
bio boer
@George dan op stal lusten ze hier nog steets gras na het weiden
+1
groeier
Zelf laten halen is veel goedkoper, minder werk.
bio boer
@groeier alleen haal je dan niet de ds op name of ik niet heb ze dag en nacht buiten maar krijgen 2x daags bij gevoerd op stal met vers gras dan gaat er nog een hele bult gras in ook al komen ze uit een mooi nieuw perceel scheelt toch wel 1 of 2 kg brok
groeier
Quote Reactie van @bio boer:
scheelt toch wel 1 of 2 kg brok

Maar heb je ook de nadelen van de twee methodes.
Dacht trouwens dat je met zomerstalvoedering juist meer krachtvoerkosten hebt.
bio boer
@groeier ik voer geen kuil in de zomer alleen vers gras beetje brok als je er ook nog kuil/mais bij wil voeren wordt het wel bewerkelijk gras halen komt bij in plaats van kuilvoeren in de winter dan maakt het kwa arbeid nog weinig verschil in halfuurtje heb ik het gras er ook voor als je toch nog mais bij wil voeren zou je simpel vijzelbakje kunnen gebruiken zo je dat boven op het gras draait als je veel wil melken werk dat niet met zo veel gras dan wil dat beter met gemengd rantsoen waar de krachtvoeder door heen zit
grös
Quote Reactie van @groeier:
Dacht trouwens dat je met zomerstalvoedering juist meer krachtvoerkosten hebt.

Doe dat hier juist om minder krachtvoer, vers gras heeft ja geen inkuilverliezen, alleen de 3e snede is bij iedereen wat minder, die kun je beter hooien voor structuurvoeder.

Dat stalvoeren tijd kost klopt, maar je hoeft ook minder kuil te voeren, en minder in te kuilen, dat gaat hier ook nog steeds niet vanzelf dus wagentje gras halen 45 min. bakje maís erover.
Als je het niet te moeilijk maakt dan kost het geen extra tijd, eerder was ik 5x 3 dagen druk met inkuilen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en dan nog de loonwerker erbij, met stalvoedering kun je werk als (kunst)mesten ook meer verspreiden over het hele seizoen.
gprumo
@groeier goedkoper wel maar minder efficiënt!
groeier
Quote Reactie van @gprumo:
goedkoper wel maar minder efficiënt!

1985 hebben dat veel een tijdje gedaan en ook snel mee gestopt, is toen ook niet uit weelde zo gegaan.
+4
Melkboer16
Als je aan stalvoeren gaat denken moet je eerst een nieuwe rekenmachine aanschaffen!
Lees die ellende in vorige reacties nog eens goed na en blijf gewoon weiden en een beetje graskuil erbij snachts!
Volgens mij is de hele hype bedacht door een mechanisatie bedrijf wat van z’n ouwe ijzer goud wilde maken en dat is m nog gelukt ook!
Overal komen weer van die ouwe barrels voor de dag en worden ze voor veel te veel geld verkocht en opgelapt.
Zie het hier in de omtrek ook dan kopen ze een fronthef met tractor erbij en een roestbak van een ander en rijen maar en om de haverklap weer naar het mechanisatie bedrijf om de boel te laten repareren.
Dan hebben ze ook nog de graskuilbult open en de koeien in de wei voor de premie.
En dan maar schelden op de melkfabriek dat de melkprijs te laag is.
Op uw telefoon zit vaak ook een rekenmachine, gebruik die eens😎
+1
Herbert
@Melkboer16 tis maar net hoe je wil rekenen. Belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Heb je een hekel aan trekkerwerk, dan moet je er absoluut niet aan beginnen nee. Voor mij is het juist 1 van de mooiste klusjes van de dag. Maaien moet ik die percelen toch al, maar hoef niet meer te schudden en te harken, dus die kosten kun je wegstrepen tegen het een keer vaker maaien. Dat gras ging hier in balen dus het bespaart mij 1 baal per dag a 15 euro. Alleen met die besparing heb ik mn opraapwagen in de laatste 3 jaar al terugverdiend. Neem ook nog de conserveringsverliezen mee die je anders hebt en dan kan het echt wel uit. Alleen al dat ik ze in de hete zomerdag goed aan het vreten kan houden is mij al goud waard. Daarnaast is de weideplanning stukken eenvoudiger geworden.
bio boer
@Herbert ook met rijkuilen bespaar je nog wel wat je hebt de helft minder sleufsilo nodig met zomer stalvoeren als je dat veel doet
Herbert
@bio boer de eerste 2 snedes gaan sws ook wel in de rijkuil. Die voer ik in de winterdag op. Zomers de kuilen dicht en voerde dan ronde balen bij als er niet genoeg gras was. Het najaarsgras ging allemaal in balen. Het oudere jongvee moesten dan die zure najaarsbalen wegwerken. Ook niet het beste spul voor een goede opfok.
cs-agrar
Quote Reactie van @Herbert:
maar hoef niet meer te schudden en te harken, dus die kosten kun je wegstrepen tegen het een keer vaker maaien.

daar zou ik nog niet zo heel zeker van zijn, je verrijd ook wel extra diesel daar je wel paar keer meer met je opraapwagen rijd, en zo veel kost harken en schudden nu ook weer niet. Maar het kan idd een besparing zijn. Denk dat je het eerder zoeken moet in geen loonwerker extra nodig
+1
grös
@cs-agrar
Je vervoert gewoon meer water, anderszijds heb je weer geen inkuilverliezen, je hoeft de kuilbult niet aan te rijden, geen zand af te halen, niet uit te kuilen etc. Ik wil nog een keer alle kuilen dicht hebben 's zomers, aan het begin moet dat volgens mij wel kunnen.
grös
@Melkboer16
Dus jij verdient bakken met geld met alles inkuilen en koeien jaarrond op stal? Ben vorig jaar 120 stalvoedering 1x bij het mechanisatiebedrijf geweest, d.w.z. de rest kon ik zelf wel oplossen, heb dan wel een eenvoudige rotorwagen zonder transportband en verdeelwalsen messen enz.
weurding
@grös was al bang dat mechanisatiebedrijf bij jou kwam😉
grös
@weurding
Onderdelen liggen vaak ook nog wel in Beilen, is ook wel handig..
+1
de Tank
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, Kies de weg uit die ook bij je past en de omstandigheden waar je mee te maken hebt. Welke weg maakt niet zoveel uit, zolang je die maar optimaal beheerst. Zomerstalvoeren omdat het nu opeens hot is zal bij een (groot)deel een flop worden omdat het niet jouw weg is.
Noordoost
Hier mogen de koeien t zelf ophalen, is veel goedkoper.....
Bekkink
@Noordoost gras op afstand ook?
grös
@Bekkink
Eventjes de weg over, leuk met de robot, maar jongvee kan natuurlijk prima.
jerseys
Hoeveel M3 wagen heb je nodig bij 150 koeien naast weidegang. Vers gras op stal zo'n 6 kg ds per koe per dag
bio boer
@jerseys wij hebben 50 m3 wagen halen in 2 x op voor 180 mk 100% gras naast 3/4 kg brok per goe en weidegang 1 x 3 kwart vol en een keer half vol wil het er ook niet instampen scharen koeien wel in op kort gras wat lagere ds op name geeft in de wei

Dus als je 1x wil halen ga wel richting de 50 m3 wagen dat zijn wel pers m3 van de opraap wagen voor heen hadden we 30 m3 moesten 3x halen
bio boer
@bio boer
hebben nu pottinger europrofi 5000 met 8 benden onderstel

Voor heen deutz fhar balken invoer 4 banden naast elkaar
Mis het licht gewicht van de deutz wagen nu wel erg
+3
Herbert
@jerseys koop een oud wagentje en haal desnoods het eerste jaar een vrachtje extra per dag. Kun je ervaren of het wat voor je is, er zijn er ook zat waar het juist niet bevalt. Mocht het wel bevallen weet je ook meteen welke opties zoals afvoerbandje etc je op een wagen wil hebben.
+2
weurding
@Herbert simpele wagen koop je voor weinig, meesten hebben wel Minishovel, druk je gras zo voor het hek
Nieuwstaat, wel eindje rijden
ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/…
Herbert
@weurding zou direct wel voor een tandem gaan. Dit gaat met het eerste buitje regen al niet meer op lagere gronden.
JappieJo
@weurding Miedema opraapwagen stalvoerwagen
Bieden
link.marktplaats.nl/m1817487275/…
Mooi om te starten
weurding
@JappieJo heeft al heel leven achter zich, houd ik niet van
JappieJo
@weurding dan weet je wel zeker dat ie goed is, anders word het nooit zo oud😎
J asper
@weurding Kettinginvoer🙈
+1
weurding
@J asper Niks mis mee, heel nette wagen voor weidesleepgeld😉
+1
grös
@J asper
Mooi voor op de dijken en viaducten .
+2
bio boer
@weurding die is wel super netjes voor zijn leeftijd die heeft alleen maar droog gras gezien er zit zelfs nog lak op de vloer
+1
grös
@weurding
Hier ook gewoon met een rubber schuif aan de heftruck, eerst een kant lossen en aanschuiven en dan andere kant. Afvoerbandje kan wel maar dan ook verdeelwalsen en die kunnen weer niet met heel lang gras dus moeten er ook een stel scherpe messen in.
Of je moet het voor de kuil lossen en in de mengwagen willen gooien, kan ook prima met knalgroen herfstgras.
+2
Bekkink
@grös Of je moet het voor de kuil lossen en in de mengwagen willen gooien, kan ook prima met knalgroen herfstgras.

Gelukkig is diesel niet zo duur....

Idd, gewoon lossen en met een schuif er voor drukken
cs-agrar
Quote Reactie van @grös:
ook verdeelwalsen en die kunnen weer niet met heel lang gras dus moeten er ook een stel scherpe messen in.

je moet ook niet heel lang gras voor het voerhek brengen.
Herbert
@cs-agrar dat hele korte spul in de zomer stalvoeren is wel een aanslag op de pens. Moet er echt wel een structuurbron bij naast.
+1
Noorderling
@Herbert
Dat ligt weer vooral aan je bemesting.
een koe graast alleen de bladpunten er uit. Met het maaien pak je ook een stuk stengel waarin de sapstromen, met vooral nitraat en kali bij overbemesting meeneemt naar huis.
Klauwbekappers vissen de stalvoerders er zo uit aan klauwgezondheid, die houdt vaak niet over in de zomer en najaar. Goed stalvoeren is nog moeilijker dan weiden, bij weiden kan een koe zelf nog selecteren.
+1
Herbert
@Noorderling bemesting is zeker belangrijk, maar dat is het bij weiden ook. Bij stalvoeren probeer je toch zo hoog mogelijk te maaien, zal die stengel voor een groot deel al blijven staan. Groot risico is dat een koe vele malen sneller gras opneemt met stalvoeren en dat de speekselproductie het niet kan bijbenen tenopzichte van grazen. Een koe werkt dan zo een kilo suiker naar binnen wat gewoon fout gaat bij dat snel verteerbare korte gras.
+1
huub
@weurding De naam van de verkoper maakt wel duidelijk waar ie de wagen voor gebruikt heeft.
jerseys
Wat voor maaier is geschikt voor zomerstalvoeren? Huidige 3,20m schijvenmaaier lijkt moeilijk aan te passen naar een smal zwad. En bij gewoon maaien moet ie weer breed wegleggen
grös
@jerseys
Kuhn PZ300f of wil je wat breder de 320, de voorloper Vicon CM298f kan ook. Heb zelf 3.20 met enkele zwadborden en de 1.60 pickup raapt het netjes op.
bio boer
@jerseys als je exstra maaier wil zijn simper trommel maaiers wel geschikt wil nieuwe zijn er ook schrijven maaiers met tromels
mlkvhoudr
@jerseys moet naar 1meter 60 zwad?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
moet naar 1meter 60 zwad?

zorg maar dat het zwad makkelijk tussen de wielen door past
Erco
@jerseys krone easycut f320 heb ik. Ideaal hier met smalle pickup
driekus 001
@jerseys Een trommelmaaier met dubbele zwadborden werkt het beste. Let ook op makkelijke hoogteverstelling en niet kneuzen, gras moet heel blijven waslaag niet beschadigen.
Zelf heb ik 2 jaar geleden een gebruikte gekocht van 6 jr oud.
deJong
@driekus 001 als je eenmaal zon maaier hebt hoef je geen cyclo meer😜

(klik om te vergroten)

driekus 001
@deJong leuke smiley, dit is je zwadtrommel maaier. Nooit gezien apart, gebruik je hem nog?
deJong
@driekus 001 deze foto snel even van internet geplukt. Maar inderdaad dezelfde maaier wij hebben. Speciaal voor stalvoeren. De aangedreven trommels maken een heel mooi zwad voor de opraapwagen.

De maaier stamt ook al uit 2000 en heeft op een tandwieltje en wat nieuwe lagers na al goed zijn best gedaan. Staan wel wat fotos van op mijn profiel.
driekus 001
@deJong Mooi zo, binnen enkele weken kunnen we weer beginnen. Of staat er al veel gras bij jullie?
deJong
@driekus 001 nog niet veel. De laatste mest en kunstmest ligt er nog maar net op.

Hoop wel wat te kunnen beginnen met voorweiden.
+1
grös
@driekus 001
Dat is toch eigenlijk alleen de PZ trommelmaaier, hoogteverstelling en door de grotere buitentrommels tegen de kleine binnentrommels gooit ie het gras al naar binnen, dan is bij 3.20 enkele zwadschijven al genoeg.
+1
driekus 001
@grös Ik heb een Fella KM 310 FP gekocht 4 dezelfde trommels, hoogte verstelling via kliksysteem uitdraaien van de glijschotel. Dit werkt toch perfect. De wagen een Deutz Fahr K 7.36. Je bent voor 10K aan het rijden. Op zo n manier snel terug verdient. Daar werken we toch voor.
+1
hobbyboer
@jerseys

Maait 320 en ze beloven 100cm zwad en dat haalt i ook echt!
Zwad is zo smal dat als ik zonder messen in de opraapwagen reed het gras alleen midden in de opraapwagen kwam.
Had de zwadvormer daarom ook wel eens op de 115cm stand staan, dan verdeelde het nog een beetje in de breedte van de laadbak en dan kon ik met de trekker met 110 tussen de achterwielen nog netjes maaien zonder over het zwad te rijden.
hobbyboer

Ik vond het wel mooi gaan met deze maaier.
Daarvoor 10tallen jaren met 'PZ' 265 trommelmaaiers (2grote en 2 kleine trommels) gemaaid.
Dat was volgens mijn vader, na wat proberen in zijn jonge jaren, de enige goede maaier voor stalvoeren.
Dat ging ook altijd prima, de laatste (df-groene) PZ heeft het bij ons 17 jaar, 200+ dagen per jaar, vol gehouden, maar op het laatst liet hij soms toch wat steken vallen qwa maaibeeld en zwadvorming.
Ik denk doordat het gras anders is geworden, vooral minder bemesten en lichtere snedes maaien.
+1
ted9
@hobbyboer Pz zet was top. Simpel en gewoon goed.
bio boer
@ted9 heb veel problemen gehad met mijn vicon tromel maaier mechanistatie bedrijf denk dat het komt om er relatief dikke trekker voor stond 160 pk ook met grepels maaien niet handig de midelse kleine tromels zit geen diepte regeling maaien dan diep alls het rond licht langs de grepel duikt weg in de grepel put moest je goed om denken koste je dan breekbout in het vet bad
grös
@bio boer
Had eerder ook ieder jaar wel een paar keer breekbouten er uit, nu is alle land rond gekilverd en het komt nooit meer voor.
JappieJo
@hobbyboer super mooi tandem 👌
cjw73
@JappieJo ja dat vond ik ook al. Zie je niet veel.
+1
T60401
@JappieJo Die heeft hij zelf gemaakt. Ben nog geen mooiere tegen gekomen. Achterste as mooi half slag is helemaal top.
JappieJo
@T60401 handige knakker dan👌
+4
hobbyboer
@JappieJo dankjewel, was ook wel een leuk knutselproject
bio boer
@hobbyboer heb kuhn schijven maaier met zwad trommels maakt er ook mooi zwad van kan ook goed over weg met dikke snedes 15 juni land de trommelmaaier vroeger hadden daar meer moeite mee
JappieJo
@hobbyboer deze heb ik ook, nu 4 seizoenen mee gemaaid, ik heb hem op het middelste zwad staan, op de smalste stand wilde die wel eens wat stroken, met maaien voor kuil haal ik de platen eruit. Bevalt mij super, en heb ik meer vertrouwen in dan die zwad trommels die een krone heeft.
hobbyboer
Zou dit wat zijn?
Herbert
@Erco gooit een 320 krone het zwad ook op zo'n 1.5m breed? Doet mn 280 ook, had verwacht dat een bredere krone maaier ook een breder zwad zou maken
+1
deJong
@Herbert heb ook nog een oude krone 2.80 met zwadtrommels. super geschikte stalvoermaaier. Doet beter aan dan een trommelmaaier. Heb ook nog een vicon 2.70 staan maar die legr voor geen kut af met een beetje gras.
Herbert
@deJong ik heb geen zwadtrommels, de kneuzer gooit het via de zwadborden zo smal hier
deJong
@Herbert vindt de zwadborden op de kneuzer wel wat morsen, zet je hem dan ook terug op 600 tpm? Met de plaat omhoog zodat die zo weinig mogelijk kneust?
cs-agrar
@deJong vond het met kneuzer vreselijk slecht oprapen, en die maaier weegt stuk meer dan zonder kneuzer. Heb nu voor stalvoeren een aparte maaier
Herbert
@cs-agrar @deJong het raapt hier wel schoon zolang je maar recht rijd. Kneuzer idd helemaal open. 600 of 900 tpm maakt niet veel uit voor het zwad is mijn ervaring. Ideaal is deze frontmaaier niet nee, zwaar en ver naar voren. Misschien idd nog een keer 1 speciaal voor stalvoeren, maar eerst deze maar afmaaien. Is de mooiste toch niet meer en elke dag vers gras is wel een aanslag op zo'n machine.
bio boer
@Herbert ja met zomer stal voeren gaat je maaier wel stuk minder lang mee je opraap wagen rot ook stuk sneller weg
Erco
@Herbert hij gooit t smaller zelfs.
spotmelker
@Erco dat zwad moet niet breder zijn dan 1,20 m. Wanneer je 65 cm banden op de trekker hebt moet hij al op > 1,80 spoorbreedte staan. Ik zie er veel die smaller staan/minder ruimte hebben.
Erco
@spotmelker pickup is 1,30 dus 1,20 haalt ie wel ja
Henry1
Op de site van boerderij staat een artikel over zomerstalvoeren en deze reactie staat er onder:

"Als je het gras in de mengwagen gooit, kun je beter het gras één dag op het land laten voordrogen: krijg je geen broei aan het voerhek. Maai je elke dag maar laat je het gemaaide liggen en laad je het gemaaide gras van gister"

Iemand die hier ervaring mee heeft en werkt het?
Bauernopfer
@Henry1 snap dat niet zo. Zomerstalvoeren is in mijn ogen zoveel mogelijk gras, zo onbewerkt mogelijk id koe krijgen. Maargoed ik heb geen ervaring met het mengen. Lijkt me wel veel tijd te kosten. Dat gemengde versgras lijkt me ook zeer broeigevoelig.

Voer hier nu ruim n jaar mee en verneem tot nu toe geen broei. Dit was bij de oude ladewagen met pickup en balkeninvoer wel eens het geval

(klik om te vergroten)

bio boer
@Bauernopfer alleen jammer dat ze zo smalle maaiers onder die dingen plaken waarom geen maaier van 3.10 net als frontmaaier
Bauernopfer
@bio boer klopt das jammer
deJong
@Bauernopfer licht helemaal aan je rantsoen. Met kost gesneden kuil e.d. erbij heb ik liever ook kort grsnexen gras voor het het zodat de koe zich niet hoeft aan te passen op de deeltjes lengte. Daarnaast vreet het makkelijker op en krijg ik na mijn idee medr in de koe.
bio boer
@deJong hier ook 20 messen in de opraap wagen bevalt mij het beste verse gras eten ze ook in 4 uur 2/3 op dan naar buiten laaste in ochtend er voor dan heb ik geen last van broei als het zo snel opvreten heb ook wel zonde geprobeerd aanschuiven wil dat bijna niet soms in de herfst met kort gras haal ik de messen er uit voer verders niks bij op stal alleen in het najaar hooibaal achter op de voergang
duitser
@Bauernopfer werkt dat ook met vrij kort gras?
Bauernopfer
@duitser dat werkt
cjw73
@Henry1 er werd ons vroeger geleerd fat elke velddag minimaal 50 vem kost dus lijkt me niet verstandig.
+2
komelker 2
@cjw73 Broei kost meer vem
cjw73
@komelker 2 mee eens. Dus lijken allebei mij geen optie. Gras moet er direct voor en vreten.
Spantenknooier
@cjw73 dag en nacht weidegang, ook geen kans op broei😇
cjw73
@Spantenknooier dat moet ook mogelijk zijn hé. Heb zelf iets meer dan een tuintje achter de stal en dan valt weiden niet mee.
+1
marcsterreborn
@cjw73 heb een tuintje in mijn hart
Herbert
@Henry1 ik gooi de mais en kuil bij de opraapwagen in. Normaal gesproken blijft dat minimaal 24u koel, maar met van die warme dagen zoals gisteren is wel op het randje. Voor zulke dagen is het misschien wel een goede optie
Erco
Hier vanaf 18 april bezig. Een week gestopt vanwege tekort gras en drie dagen vanwege regen. Verder n prachtig stalvoer seizoen. Verder binnen een ca 2 kg ds kuilgras/mais. Nog n paar dagen dan is t gras tijdelijk op en ga ik n weekje op vakantie. Gaan koeien dag en nacht op de etgroen.
Erco
@Erco had de wagen eigenlijk verkocht voor 350 euro maar toch maar terug gekocht helemaal opgeknapt en wel voor 750. Heeft de 400 euro wel weer dik opgebracht 💪🏻

(klik om te vergroten)

cjw73
@Erco zijn de koeien nog niet weg?
+3
Erco
@cjw73 nee koeien zijn nog niet weg. Heb in een heel zootje nog embryo's met contract zitten. Als eerdaags het jongvee van n collega komt zal het wel over raken. Dan gaan de laatste koeien met embryo's droog en die kalven Hier nog af en dan na t afkalven vers weg. Alle verse vaarzen worden nu ook al de laatste drie maanden verkocht. Fysiek wordt t wel tijd om eerlijk te zijn. We zijn wel zoetjes aan begonnen met ombouwen naar alles jongvee.
+2
cjw73
@Erco tsja als het niet meer wil dan wordt het overgaan op iets anders. Bekend iets, zit met dezelfde dilemma's
+1
achterhoeker2
Zomerstalvoeren is alleen interessant bij veel percelen waar je niet met de koeien kunt komen.
En soms is pinken erin ook voordeliger bijvoorbeeld na de 1e snede.
Herbert
@achterhoeker2 Met stalvoeren kun je wel het hele jaar door van hetzelfde perceel vers gras voeren. Dat gaat je met weiden niet lukken als je af en toe een keer een snede moet schoonmaaien
+1
Henry1
@achterhoeker2 Wij zijn misschien niet van die top weiders. Zeker zoals nu vind ik dat er veel ruige stoppel overblijft met weiden. Wat eigenlijk al weer apart in balen moet. Ga je datzelfde perceel stalvoeren, heb je hem weer mooi glad, ze vreten alles op en de volgende snede heb je weer super fris gras!
jvt
Zomerstal voeren waarvan? Geen gras geen stalvoeren. Vandaag wat meer van huis geweest om stro te halen, hier zijn weiden nog enigzins groen, veel hoeken doodbruin. Hoorde ook al in luxemburg percelen mais weg gehakseld waar geen kolf meer in kwam
+1
JappieJo
@jvt hier nog wel gras

(klik om te vergroten)

5e snee met klaver
+1
mlkvhoudr
@JappieJo lucky bastard🙂hier heeft mijn zoon het gras wat er nog stond maar afgemaaid we gaan het in de baal doen, enigste wat nog groen is hier zijn de laagste percelen
mlkvhoudr
@mlkvhoudr en het probeer stuk met de rode witte klaver op de plekken waar voldoende klaver staat

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

grös
@mlkvhoudr
Zulke klaver laat ik mooi staan, dat kan nog wel even doorgroeien ook met droogte.
+2
cjw73
@mlkvhoudr hier net zo. Heb gister ook nog wat gemaaid, 1 stukje komt volgens mij niet eens een baal af.de 😰😰😰
+1
mlkvhoudr
@cjw73 hier ook waardeloos wat er nog stond hoop nog op baaltje of 18 van 9 hectare 😄
+1
labella
@mlkvhoudr gisteren een perceel waar het meeste stond in balen geperst, 2 balen van 1,5 ha. Achter in de week de rest maar maaien, kan het nog een paar dagen groeien.....
grös
@mlkvhoudr Grond is een spiegel, hoe hoger de plant hoe dieper de wortels.

(klik om te vergroten)

+1
deJong
@mlkvhoudr ik begin donderdag maar eens te stalvoeren. Gras is er wel maar ik wil de koeien niet overal overheen weiden. Beetje schoon land overhouden.
groeier
Als je het gras deze zomer net groen kan houden mag je al blij zijn op veel percelen.

Het laatste nieuws voor tijdens de koffie

Altijd op de hoogte blijven van nieuws met betrekking tot stalvoeren , vers gras en andre ? De Nieuwsgrazer nieuwsbrief wordt dagelijks verstuurd om 10:00. Meld je ook aan!

REACTIES
160
DEELNEMERS
43
WEERGAVES
15.267
TREFWOORDEN